Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Dokumenter

Sider: 12 »
mandag 06. oktober 2008

1% i en global krisetid


Av Halle Jørn Hanssen, frilansjournalist

For noen uker siden fikk vi en budsjettlekkasje om at bistandsbudsjettet vil øke til 1 prosent av BNI, eller om lag 25 milliarder kr. Jeg går ut fra at vi får dette bekreftet når statsbudsjettet legges fram 7. oktober.


tirsdag 12. august 2008

Afrikanske land i Kina


Av Kjetil Tronvoll ved Universitetet i Oslo/SMR og Fafo/AIS og Kristin Dalen, Fafo/AIS

Det synes klart at Kinas historiske erfaring, politiske system og utviklingsideologi gir mye bedre gjenklang i Afrika, enn de vestlige lands koloniale arv, bistandskondisjonalitet og vektlegging av demokrati og menneskerettigheter.


mandag 06. oktober 2008

Bistand virker, men ikke alene


Av Marte Torskenæs og Line Hegna, UNDPs nordiske kontor

Yash Tandon skriver i en kronikk i Dagsavisen 3. oktober at ”bistand motvirker utvikling”. Denne påstanden er altfor lettvinn, og i sin argumentasjon slår Tandon dessverre i stor grad inn åpne dører.


lørdag 22. november 2008

Det internasjonale sviket


Av Andrew Kroglund, skribent

Mørkets hjerte pumper tungt i Øst-Kongo. Voldtatte kvinner og barn roper om hjelp. En delvis inkompetent FN-hær har klare begrensninger. Den kongolesiske regjeringshæren, hutu-folkemordere fra Rwanda og tutsi-rebeller fra Kongo, pluss lokale militser voldtar, plyndrer og stjeler. Med 2000 ekstra soldater kunne daværende general Roméo Dallaire ha forhindret store deler av folkemordet i Rwanda i 1994, i følge ham selv. Han fikk det ikke. Kongo får det heller ikke. Har vi lært noe i det hele tatt?


mandag 04. februar 2008

En liberalistisk kirke


Av Raag Rolfsen, leder i komiteen for internasjonale spørsmål under Mellomkirkelig råd (KISP)

Kirkens krav om mer globalt demokrati, demokratisering av de globale finansinstitusjonene, aktørlikeverd og lokal og nasjonal medbestemmelse, kan faktisk hevdes å være genuint liberalistisk, skriver Raag Rolfsen, leder for komiteen for internasjonale spørsmål under Mellomkirkelig råd.


fredag 07. september 2007

Faktabok om klimaet: Klimaet – Vitskap og Politikk.


Av Olav Martin Kvalheim, professor i kjemi ved Universitetet i Bergen

torsdag 28. august 2008

Feil om u-hjelpsmillioner


Av Arnfinn Nygaard, daglig leder i RORG-saamrbeidet

Dagsavisens førstesideoppslag ”U-hjelpsmillioner til norske politikere” synes å bygge opp under en politikerforakt så vel som en veldedighetslinje som en i utgangspunktet ikke ville tillagt verken Dagsavisen eller valgforsker Frank Aarebrot. Kanskje er det heller ikke tilfellet?


fredag 28. mars 2008

Hjemme, borte eller uavgjort


Av Andrew Kroglund, skribent

Den 29, mars starter den norske tippeligaen opp igjen, med flere utlendinger enn noen gang, mange av disse er afrikanere. Fotballagenten og advokaten Gunnar Martin Kjenner fortalte NRK i fjor at på enkelte dager får han opptil 25 henvendelser fra unge afrikanske spillere under 20 år.  Fotballen er globalidretten fremfor noen og en spennende innfallsport for å se på utviklingstrekk på det afrikanske kontinentet.


onsdag 16. april 2008

Høringsuttalelse fra Handelskampanjen

Høringsuttalelse fra Handelskampanjen til ”Modell for investeringsavtaler”


torsdag 08. mai 2008

Journalisten må velge hatt


Av Arnfinn Nygaard, daglig leder i RORG-samarbeidet

Med innsamlingsaksjonene undergraver hjelpeorganisasjonene arbeidet for politiske beslutninger som tar tak i de underliggende årsakene til fattigdom. Journalisten undergraver sin journalistiske integritet.


mandag 31. mars 2008

Kenya


Av Halle Jørn Hanssen

Om den historiske og politiske bakgrunnen for opptøyene etter valget 22. desember 2007 og de vanskelige utfordringene som venter.


tirsdag 08. april 2008

Kenya fortsatt på kanten av stupet


Av Halle Jørn Hanssen

Internflyktningene fortviler etter sterkt ødeleggende og til dels meget voldelige opptøyer som for en stor del var forankret i gamle etniske konflikter.


mandag 31. mars 2008

Kultur og opprør ved steinbukkens vendekrets


Av Pål Steigan, Parkteateret Scene

Lyset ble dimmet ned og den gamle teatersalen lå i mørke. Lufta var tropisk varm. På scenen startet et velkjent drama. En sporvogn til begjær av Tennessee Williams, med den eksplosive trekanten mellom Blanche, Stanley og Stella, er godt kjent for film- og teaterentusiaster. Men vi så ikke Marlon Brando som Stanley, men Jorge Var i den omdøpte rollen som Jimmy, og stykket viste ikke en konflikt mellom hvite i sørstatene; det var svarte skuespillere i alle roller. Vi var utsendte fra Parkteatret Scene som var til stede på premieren for Henning Mankells svarte versjon av det velkjente dramaet. Oppsettinga fant sted på Teatro Avenida i Maputo, Mosambik, der Mankell har vært kunstnerisk leder i tjue år eller mer.


mandag 25. august 2008

Politikere og bistand


Av Halle Jørn Hanssen

Førsteblikket på Dagsavisen forside fredag 22. august produserer med stor sikkerhet hos mange lesere en opplevelse av forskrekkelse knyttet til en ny, skremmende og stor melding godkjent av en statsviter om offentlig sløseri med bistandsmidler og nok en gang lettbente og uansvarlige politikeres atferd med sløsing og misbruk av millionbeløp fra bistandsbudsjettet.


torsdag 06. mars 2008

Problem eller mulighet?


Av Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV)

Det mangler mye penger for å bekjempe fattigdom og få til bærekraftig utvikling i Afrika. Spørs-målet er om Kinas offensiv på kontinentet vil bedre forholdene eller skape en ny gjeldskrise, skriver Erik Solheim (SV), miljø- og utviklingsminister.


Sider: 12 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?