Søkeresultat
Nicolai Tangen - rett mann i Oljefondet?
- Norge tar kampen mot skatteflukt, slo utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (Kr) fast i fjor sommer. Vil Oljefondets nye sjef, finansmannen Nicolai Tangen, gjøre det samme? Sigrid Klæboe Jacobsen og Ingrid Hjertaker i Tax Justice Network Norge konkluderte nylig slik: Nicolai Tangens plasseringer i skatteparadis og hans uttalelser gir ham lav troverdighet som leder for Oljefondet. Etter at VG sist uke avdekket at "Oljefond-Tangen fløy inn norske samfunnstopper til ni-millioners konsert og superkonferanse" har stadig flere kastet seg inn i debatten om både ansettelsen og Tangens egnethet.
Forsvarsindustrien og "diktatoreksporten"
Regjeringen vil ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser gjennom å opprettholde og videreutvikle en internasjonalt konkurransedyktig norsk forsvarsindustri, men skal Norge også videreføre "diktatoreksporten"? Nei, mener stadig flere. De er urolige for at Norges eksport av forsvarsmateriell til Midtøsten bidrar til krig og brudd på menneskerettighetene. Nå ligger denne samstemtpolitiske utfordringen på nytt til behandling i Stortinget.
Exit informasjonsstøtten?
- Utviklingsdebatten står i fare, mener en bred allianse av ledere fra ungdomspartiene, herunder Unge Høyre. De tok, i likhet med KrF og Venstre, i slutten av oktober til orde for reversere regjeringens forslag om kutt på 50 millioner kroner i informasjonsstøtten i 2016. I sitt "tilleggsnummer" til statsbudsjettet svarte regjeringen med å foreslå at støtten avvikles fullstendig. Drakampen om budsjettet, herunder informasjonsstøtten, fortsetter denne uka.
Flyktningkrise, moralposører og symbolpolitikk
- En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak, skrev Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, etter at et flertall på Stortinget samlet seg om et forlik for å hjelpe flyktninger fra Syria. Denne uken forsikret statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen vil følge opp det Stortinget har vedtatt, men om forliket er et godt tiltak i møte med den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig er det sterke delte meninger om.
Den nye verden: Skape ja, men dele?
En annen verden er ikke bare mulig, den kommer: Makten og veksten flytter mot Sør og Øst, mens gjeldskrisen og innstrammingspolitikken inntar EU. "Beijing konsensus" bidrar til vekst i det som før var "den tredje verden", men vil de følge Jens Stoltenbergs oppfordring om å "skape OG dele"? - Nei, mener Halle Jørn Hanssen, som frykter konsekvensene i Afrika. Andre frykter konsekvensene i Europa. Tid for felles kamp?