Norsk sørpolitisk historie
I 1905 rev Norge seg løs fra unionen med Sverige, bl.a. for at Norge skulle kunne ha et eget konsulatvesen og en egen utenrikspolitikk. Norsk kontakt med fattige land i Sør foregikk i hovedsak gjennom misjonen og norsk skipsfart og det skulle gå mange år før Norge fikk en egen sørpolitikk. Nedenfor har vi samlet lenker til artikler og annet stoff om vår sørpolitiske historie - som i hovedsak har vært knyttet til forsvars-, utenriks- og bistandspolitikken.
Mandag 05. september 2005
| Tips en venn | Utskriftsversjon |
Artikler o.a.:
- Norsk bistand blir til, NORAD
En kort historikk om norsk bistand - Norsk bistands første landvalg: - India er all right, sa Lange
Av Arnfinn Nygaard i 3. verdenmagasinet X 05/1997
For en ironisk/humoristisk historisk framstilling:
- Bistandsdebatten, den norske - et bidrag til bistandshistorien, den norske, Av Institutt for sammenlignende solidaritetsstudier (IfSS) i samarbeid med Avdeling for bistandsarkeologi( AvBA), 3 verden magasinet X 1/01
Litteratur:
- Jarle Simensen m.fl.: Norsk utviklingshjelps historie, Fagbokforlaget 2003
Se omtale på forlagets nettside: Norsk utviklingshjelps historie er et verk i tre bind samt et samlebind på engelsk. Verket skal lanseres til 50-årsjubileet for norsk utviklingshjelp i 2002. Verket er rikt illustrert og gir en grundig og kronologisk organisert innføring i norsk utviklingshjelp fra 1950 og frem til i dag. Verket kan leses av alle med interesse for bistandspolitikk, men egner seg også godt i undervisningssammenheng på høgskole- og universitetsnivå.
Se også:
- Bistandsdebatten ruller videre med nytt bokverk om norsk utviklingshjelp, Aktuelt 23.6.03
- Perspektiver på norsk utviklingshjelps historie, Terje Tvedt, 1998 - Knut G. Nustad: Gavens makt, norsk utviklingshjelp som formynderskap, Pax 2003.
Se også:
- Gavens makt. Norsk utviklingshjelp som formynderskap, anmeldelse i Verdensmagasinet X 2003/02
- For generelt om bistand, anmeldelse av Øystein L. Pedersen - Terje Tvedt: Verdensbilder og selvbilder. En humanitær stormakts intellektuelle historie. Universitetsforlaget, 2002.
Se omtale i Bistandsaktuelt 7/02: Om norske selvbilder:
I stedet for å se bistand som et maktpolitisk system med en egen dynamikk, hevder han at forfatterne av bistandshistorien står i fare for å betrakte bistand som et verdinøytralt virkemiddel som skal hjelpe resten av verden med å realisere noe de allerede ønsker – nemlig å bli mer like oss. - Rolf Tamnes m.fl.: Norsk utenrikspolitikks historie, Universitetsforlaget 1996-1999.
Se omtale i Aftenposten 5.1.99: Norge - verdenssamfunnets "nullskatteyter"? (Nils Morten Udgaard): Noe av det mest interessante i hans bok er oppstillingen og utregningen av hva Norge har fått og gitt i kroner og øre i utenrikspolitikken. Han serverer tallene, men avstår fra sammenligningene. Norsk u-hjelp var opprinnelig motvekt og avlat for en stram NATO-politikk, som forble omstridt helt frem til vår tid. - Rolf Tamnes m.fl.: Norsk sikkerhetspolitikk med NATO gjennom 50 år, Den norske Atlanterhavskomité 1999
- Gunnar Garbo, Kampen om FN - Skal de store og sterke styre verden som de vil?, utgitt av Prosjekt Alternativ Framtid og Universitetsforlaget 1995.
Se kap 4: Fra forsorg til fellesskap - NOU 1995: 5 Norsk sør-politikk for en verden i endring, 1995
se kap 2: Erfaringene
se vedlegg 3: Norges rolle i nord/sør-dialogen - En betraktning fra sør, av Professor Rehman Sobhan, Centre for Policy Dialogue, Dhaka, Bangladesh
Kommentarer/debatt:
Andre lenker:
- The Story of Official Development Assistance - A History of the Development Assistance Committee and the Development Co-operation Directorate in Dates, Names and Figueres, by Helmut Führer (OECD/DAC)
- Assessing Aid, The World Bank 1998
I kapitelet om Rethinking the Money and Ideas of Aid gis også en vurdering av erfaringene med bistanden fram til avslutning av den kalde krigen. - USAID: A Brief History of Foreign Assistance
- USAID: Marshall Plan Home Page