Nyheter
Sivilsamfunnets roller og resultater
Nylig fikk Forum for utvikling og miljø (ForUM) skryt av UNDP-sjef Helen Clark for sin koordinering av bidrag til utviklingen av FNs nye bærekraftsmål. Både FNs generalsekretær og den globale sivilsamfunnsalliansen CIVICUS ser imidlertid med uro på at sivilsamfunnets handlingsrom minsker - også i vestige land. I kjølvannet av budsjettstriden rundt sivilsamfunnsbistanden sist høst er det reist ny debatt om sivilsamfunnets roller og resultater også her hjemme.
Ansvarlighet i globale organisasjoner
Denne uken offentliggjorde den London-baserte stiftelsen One World Trust sin andre årlige rapport om ansvarlighet i globale organisasjoner; Global Accountability Report 2007. Her settes ikke bare transnasjonale selskaper og mellomstatlige organisasjoner under lupen, men også globale frivillige eller ideelle organisasjoner (INGOs).
Organisasjonenes bidrag til utvikling i Latin-Amerika
Da utviklingsminister Erik Solheim i august besøkte Latin-Amerika var det mye fokus på olje, gass, miljø og naturressursforvaltning, men grunnlaget for regjeringens initiativ er et ønske om å støtte "folkelige og politiske bevegelser som trenger hjelp for å lykkes i å skape demokrati og mer rettferdig fordeling". Norske organisasjoner hilser initiativet velkommen og vil gjerne bidra med sine erfaringer.
Etter Rattsø: omtrent som før
Det legges ikke opp til vesentlig endringer i statens samarbeid med de frivillige organisasjonene innenfor det internasjonale utviklingssamarbeidet. Dette kom fram på et møte med frivillige organisasjoner sist fredag, da utviklingsminister Erik Solheim la fram sine vurderinger av Rattsøutvalgets rapport og anbefalinger.
G8 - ett år etter Gleneagles
Bono og britiske organisasjoner gjør i disse dager opp status - et år etter G8-møtet i Gleneagles og året da fattigdom skulle gjøres til historie. G8-landene har ikke holdt sine løfter, slår organisasjonene fast, og viderefører presset fram mot neste ukes toppmøte i St.Petersburg.
Den andre supermakten
"Nye roller for frivillige organisasjoner i utviklingssamarbeidet" er tittelen på en fersk rapport fra et utvalg nedsatt av UD, som er blitt ledet av professor Jørn Rattsø. Den leses trolig best som et eksempel på hvordan staten begrenser, styrer og korrumperer de frivillige organisasjonenes roller i utviklingssamarbeidet.
For en skivebom, Nygaard!
RORG-koordinator Arnfinn Nygaard tar opp en svært viktig problemstilling når han spør hvordan vi kan omgjøre det norske folks givervilje til engasjement for å endre urettferdige, globale strukturer. Bare så synd at han bommer så totalt når han velger seg eksempel.
Plan Norge og "folkelig forankring"
- Bli Plan-fadder du også!, lyder oppfordringen fra politikere og kjendiser av alle slag. Sammen med TV2 bidrar de til Plan Norges "teppebombing" av det norske folk, som i løpet av ti år har skaffet organisasjonen om lag 90 000 faddere. Er dette en meningsfylt «folkelig foranking» av det internasjonale utviklingssamarbeidet?
Ble verden bedre i 2005?
- 2005 er det året vi kan få regjeringer til å handle, het det i oppropet fra Hvite Bånd-kampanjen, som ble etablert i Johannesburg i Sør-Afrika i september 2004. Likevel, til tross for millioner av hvite bånd, Live8-konserter og diverse toppmøter: 2005 avskaffet ikke fattigdommen i verden. Hva ble oppnådd og hva kan gjøres framover?
Organisasjoner skeptiske til omlegging av informasjonsstøtten
Frivillige organisasjoner, som driver opplysningsarbeid om internasjonale miljø- og fattigdomsspørsmål med støtte fra Norad, frykter at en varslet omlegging av forvaltningen vil svekke opplysningsarbeidet. I en uttalelse fra årsmøtet i RORG-samarbeidet, et samarbeidsnettverk av organisasjoner som driver opplysningsarbeid, ber organisasjonene myndighetene om stille den påbegynte forvaltningsomleggingen i bero inntil alle sider er blitt grundigere belyst og drøftet i reell dialog med organisasjonene.
"Sviket mot Beijing" - kvinnekrav foran toppmøtet om oppfølging av FNs tusenårserklæring
Internasjonal kvinnebevegelse er ikke fornøyd med oppfølgingen av FNs kvinnetoppmøte i Beijing for 10 år siden og i forrige måned lanserte kvinneorganisasjonen WEDO rapporten "Sviket mot Beijing" (Beijing Betrayed). Det norske kvinnenettverket FOKUS er blant de som i et felles brev til FNs generalsekretær Kofi Annan nå krever at kvinneperspektiv og tidligere vedtatte forpliktelser må inn i arbeidet forut for FN-toppmøtet om oppfølging av FNs tusenårserklæring i september.