2018
Hva skjedde egentlig i Norge under "det internasjonale gjennombruddet"?
Hva skjedde egentlig i Norge i den historiske epoken fra 1960-tallet og fram til idag da Norge møtte verden gjennom bistand og fredsarbeid og da verden kom til Norge gjennom innvandring, islam og flerkultur? Representerte denne epoken et brudd med nasjonalstatsideologien? Ble debatten og politikken hemmet av et rådende doxa om at bistand og flerkultur er bra? Fikk vi en ny elite med en masterplan? Var utviklingen i Norge spesiell eller primært resultat av ideologiimport fra utlandet? Vi har sett litt på den siste tidens debatt om Terje Tvedts bok, "Det internasjonale gjennombruddet". NB! Langlesing.
Økt utviklingseffekt av Norges næringslivssatsing med egen utviklingsminister?
- Vi må mobilisere næringslivet i kampen mot fattigdom, skrev nyutnevnt utviklingsminister Nikolai Astrup (H) i januar og varslet en "ny giv i utviklingspolitikken". Han forventer at næringslivet tar samfunnsansvar og overfor DuVerden! mener han at motsetningen mellom norske interesser og fattige lands interesser er "litt konstruert". Langt fra alle er imidlertid overbevist om at mer norsk næringsliv i fattige land av seg selv vil gi mer utviklingseffekt og for tiden er det kritiske fokuset på Hydros samfunnsansvar i Brasil. Vi har sett litt på debatten den siste tiden.
Mot danske tilstander i asyl-, innvandrings- og integreringspolitikken?
De globale utfordringene knyttet til flyktninger og migrasjon er enorme, men asyl-, innvandrings- og integreringspolitikken splitter idag land og folk over hele Europa. Nylig tok derfor sosialdemokratene i Danmark til orde for en politikk som er "rettferdig og realistisk" og som "samler Danmark". De vil ha en Marshallplan for Afrika og mottakssentre for asylsøkere i Nordafrika. Samtidig varsler Arbeiderpartiet her hjemme en tøffere linje i asylpolitikken. En slik linje splitter Arbeiderpartiet, men kanskje går det uansett mot "danske tilstander" både i Norge og Europa forøvrig?
Det liberale demokratiets usikre framtid
- Seirene for demokrati, frihet og menneskerettigheter kan ikke lenger tas for gitt, konstaterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i sin utenrikspolitisk redegjørelse til Stortinget sist uke. I Vesten stiger uroen for at utviklingen går i feil retning, både på hjemmebane og bortebane. Det skjer noen tiår etter at Vesten gikk seirende ut av Den kalde krigen og mange trodde at framtiden tilhørte det vestlige liberale demokratiet. Hva skjer? Vi har sett nærmere på debatten hjemme og ute den siste tiden. #Langlesing!
Norfund - i (mot)vinden igjen
I en årrekke har Norfund vært i vinden som skiftende regjeringers flaggskip i satsingen på næringsliv i bistandspolitikken. Fondets direktør, Kjell Roland, er en engasjert pådriver, men er det greit at han går hardt ut mot sivilsamfunnet og omtaler internasjonale standarder på menneskerettigheter og miljø som hindringer for utvikling? Etter en bekymringmelding fra norske organisasjoner svarte utviklingsminister Nikolai Astrup (H) sist uke at tydelige krav og retningslinjer for næringslivet er viktig, samtidig som han heiet på selskaper som tørr å investere. Da er kanskje alle vel forlikte?
Både bistands- og samstemthetsreform med egen utviklingsminister?
Mange ser fram til hva nyoppnevnt utviklingsminister Nikolai Astrup (H) nå kan utrette og enkelte har også delt sine tanker om hva han bør gjøre. Politikken må han uansett utforme i spenningsfeltet mellom Stortinget og Jeløya-plattformen til den utvidete regjeringen Solberg. Stortinget forventer både en bistandsreform og en samstemthetsreform. Jeløya-plattformen nevner eksplisitt det første, som er viktig for god forvaltningen av bistanden, men er mer uklar på det siste, som er viktigst for utvikling. Noe uklar er også Astrup.
Gjeninnfør utviklingsministerposten!
Mens regjeringsforhandlingene på Jeløya denne uka gikk inn i sin avsluttende og avgjørende fase ble Venstre-leder Trine Skei Grande minnet om sitt løfte sist høst og fikk denne oppfordringen fra 52 norske organisasjoner: Gjeninnfør utviklingsministerposten! Det ønsker også et flertall på Stortinget og i går fikk oppfordringen støtte fra VG på lederplass. Om Skei Grande får med seg en utviklingsminister i en eventuell ny felles regjeringsplattform for H, FrP og V blir trolig avklart i løpet av få dager.
Verden - foran år 2 etter Trump
Som globalt "politisk jordskjelv" er USAs president Donald Trump langt fra over. Mange har benyttet årsskiftet til å reflektere over Trumps rolle og betydning i året som gikk - og året som kommer - for utviklingslandene, globaliseringen, kampen mot klimaendringene, sannheten, atomtrusselen, det liberale demokratiet og mye annet. Vi har samlet noen av kommentarene i forkant av at han neste uke tar imot Norges statsminister Erna Solberg (H) i Det hvite hus.