Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2017

Sider: 12 »
Om Norge under "det internasjonale gjennombruddet"
mandag 18. desember 2017

Om Norge under "det internasjonale gjennombruddet"

I boka "Det internasjonale gjennombruddet" ser Terje Tvedt kritisk på det han kaller "det humanitær-politiske kompleks" som ledd i en analyse av en historisk epoke der Norge møtte verden gjennom bistand og fredsarbeid og da verden kom til Norge gjennom innvandring, islam og flerkultur. Om boka også blir et gjennombrudd for Tvedts tenkemåter gjenstår å se, men at "godhetstyranniets far" på nytt har satt viktige spørsmål på dagsorden er det ingen tvil om. Vi har samlet stoff og sett nærmere på omfavnelser, kritikk og refleksjoner fra anmeldere og aktører. NB! Langlesing.


Bærekraftig økonomisk vekst - hva er det?
tirsdag 12. desember 2017

Bærekraftig økonomisk vekst - hva er det?

- Blå politikk gir grønn vekst, skrev statsminister Erna Solberg (H) i VG sist uke, noen dager etter at Erik Dammann i Klassekampen hadde advart om at "videre vekst, uansett farge, er en oppskrift på selvutslettelse". Professor Morten Jerven ved NMBU mener på sin side at "de som argumenterer for at nullvekst er bærekraftig, har misforstått". Hva innebærer egentlig en bærekraftig økonomisk vekst? Har vekst- og utviklingshensyn fortrengt miljøhensyn? Vi har samlet litt av den siste tidens debatt om vekst, miljø og utvikling i lys av FNs bærekraftsmål.


På tampen av klimaåret 2017 - ute og hjemme
onsdag 06. desember 2017

På tampen av klimaåret 2017 - ute og hjemme

Mens isbreer smelter som aldri før ble mistillit mellom rike land og utviklingsland en større utfordring enn Trump under årets klimaforhandlinger i Bonn (COP23). Her hjemme har imidlertid fokuset vært på Norges rolle - knyttet til bl.a. klimasøksmålet, Goliat-saken i Stortinget, statsbudsjettet for 2018, klimabistand, LoVeSe, oljefondets investeringer og sporadisk debatt i kjølvannet av en kommentar om "det norske paradokset" i New York Times. Der ble spørsmålet stilt slik: Både klimaleder og oljegigant? Vi har samlet de siste ukenes medieklipp og -debatt.


Paradispapirene - og Norges rolle i kampen mot skatteflukt
mandag 20. november 2017

Paradispapirene - og Norges rolle i kampen mot skatteflukt

Norge inntok en lederrolle i kampen mot skatteflukt under Den rødgrønne regjeringen. I følge en evalueringsrapport fra Norad i fjor høst ble denne rollen trappet ned etter regjeringsskiftet høsten 2013 og ett år etter Panamapapirene mente mange at lite hadde skjedd. Med Paradispapirene og ny utenriksminister er tiden kanskje moden for å se på Norges rolle på nytt? Sivilsamfunnet presser på og budskapet fra Tax Justice Network (TJN) Norge er klart: Norge må ta ledertrøya i kampen mot skatteparadiser.


Fredsprisen 2017 - med håp om en atomvåpenfri verden
tirsdag 07. november 2017

Fredsprisen 2017 - med håp om en atomvåpenfri verden

Om en måned vil Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) bli tildelt Nobels fredspris for å ha gitt arbeidet for en verden uten atomvåpen ny retning og kraft. Den får de, ikke minst, på grunn av sitt arbeid med en ny FN-traktat om forbud mot atomvåpen. Også statsminister Erna Solberg (H) gratulerte, men hennes regjering støtter ikke traktaten. Vi har sett på og samlet debatten i kjølvannet av Nobelkomiteens kunngjøring 6. oktober.


Stø kurs i ustemtpolitikken med ny utenriksminister?
fredag 27. oktober 2017

Stø kurs i ustemtpolitikken med ny utenriksminister?

Forrige fredag ble Norges første kvinnelige utenriksminister, Ine Marie Eriksen Søreide (H), hilst velkommen av sine egne, så vel som av den politiske opposisjonen, avisenes lederskribenter og sivilsamfunn. Noen utviklingsminister fikk vi imidlertid ikke. Det gjenstår å se i hvilken grad Eriksen Søreide, i større grad enn sin forgjenger, vil bidra til en mer samstemt politikk for utvikling.


RORG-samarbeidet med uttalelse om Norads evaluering "Monolog eller dialog?"
torsdag 19. oktober 2017

RORG-samarbeidet med uttalelse om Norads evaluering "Monolog eller dialog?"

- Selv om mye er bra, er det fortsatt behov for forbedringer, sa evalueringsdirektør Per Øyvind Bastøe da Norads evaluering "Monolog eller dialog?" ble lagt fram tidligere i høst. Medlemmer av RORG-samarbeidet har nå stilt seg bak en felles uttalelse om hvoran informasjons- og kommunikasjonsvirksomhet knyttet til norsk utviklingspolitikk i årene framover kan styrkes i lys av Agenda 2030.


Utviklingsbudsjettet 2018: Et samstemt Norge for Agenda 2030?
fredag 13. oktober 2017

Utviklingsbudsjettet 2018: Et samstemt Norge for Agenda 2030?

- Vi øker innsatsen for å nå FNs bærekraftsmål og satser på områder vi vet bidrar til langsiktig utvikling, vekst og stabilitet, sier utenriksminister Børge Brende (H), men ForUM advarer: Uten en plan er det lett å rote seg bort på veien. Samtidig er det er bred enighet om at arbeidet for FNs bærekraftsmål krever en samstemt politikk for utvikling, men noen samstemthetsreform - slik Stortinget har bedt om - kom ikke i dette statsbudsjettet.


Tid for blåblå utviklingsminister?
tirsdag 12. september 2017

Tid for blåblå utviklingsminister?

Valgvinnerne, Høyre og FrP, vil måtte forholde seg til en opposisjon som vil ha egen utviklingsminister, men om regjeringen Solberg II velger å blidgjøre KrF og andre på dette punktet gjenstår å se. Nå skal det først snakkes og forhandles. Dessuten: om en eventuell gjeninnføring av egen ministerpost som utviklingsminister er en god ide og vil gi mer samstemt politikk for utvikling, er det delte meninger om.


Asylsøkere, flyktninger og migranter - og valget 2017
onsdag 16. august 2017

Asylsøkere, flyktninger og migranter - og valget 2017

Det er knapt overraskende at asyl-, innvandrings- og integreringspolitikk har havnet høyt på dagsorden i valgkampen - og at frontene til dels er steile. Mer overraskende er det kanskje at partiene i sine programmer har få svar på hva som kan gjøres for å bekjempe årsakene til dagens flyktning- og migrasjonsstrømmer? Vi har samlet og sett litt på partiprogrammene og debatten den siste tiden - og på Arendalsuka.


Bistandsdebatten sommeren 2017
tirsdag 01. august 2017

Bistandsdebatten sommeren 2017

Etter omfattende behandling i Stortinget det siste året har utenriksminister Børge Brende (H) i sommer måttet forsvare norsk bistand mot kritikk fra tidligere bistandstopper og KrF har måttet forsvare seg mot bistandskritikk fra FrP. Samtidig har en ny Civita-rapport tatt til orde for å bekjempe verdens fattigdom med kontantstøtte. Bistandsdebatten har gått i sommer-Norge og vi har samlet lenkene.


Norge og Kina i den nye realpolitikken
onsdag 05. juli 2017

Norge og Kina i den nye realpolitikken

Jørund Rytman (FrP) har tatt initiativ til en Kina-gruppe på Stortinget og ønsker mer fokus på det positive som skjer i Kina, mens Jonas Gahr Støre (Ap) mener Norge bør støtte dem som ber Kina frigi fredsprisvinner Liu Xiaobo. Mange frykter at regjeringens linje overfor Kina er et veivalg for norske interesser, mer enn menneskerettigheter og demokrati, og Kina-kjennere advarer sterkt. Velkommen til den nye realpolitikken. Vi har samlet medieklipp og -debatt.


Samstemt om veivalg og FNs bærekraftsmål?
mandag 26. juni 2017

Samstemt om veivalg og FNs bærekraftsmål?

Nylig avsluttet Stortinget behandlingen av regjeringens melding om arbeidet med FNs bærekraftsmål, så vel som meldingen om veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Den ene handler om hvordan Norge kan bidra til en bedre verden og den andre om hvordan vi skal ivareta våre egne interesser og vår sikkerhet i en urolig og utrygg verden. Klarer Norge å gjøre begge deler samtidig - med en samstemt politikk for FNs bærekraftsmål?


Islam - en del av problemet og/eller løsningen?
torsdag 15. juni 2017

Islam - en del av problemet og/eller løsningen?

Terrorisme, integrering, flyktninger, ytringsfrihet, demokrati, velferdsstaten, menneskerettigheter, likestilling, populisme, det liberale samfunn, identitet o.sv., o.s.v. Nærmest uansett tema i Europeisk politisk samfunnsdebatt i dag inngår islam som enten en del av problemet og/eller løsningen - 25 år etter at Samuel P. Huntington formulerte tesen om "sivilisasjonenes sammenstøt". Vi har sett litt på nye bøker og den norske mediedebatten det siste året.


Amerika sist - i klimapolitikken
onsdag 07. juni 2017

Amerika sist - i klimapolitikken

Sist uke kom kunngjøringen mange fryktet: USA trekker seg fra Parisavtalen. Trumps slagord om "Amerika først" ble dermed til et "Amerika sist" i klimapolitikken. De negative reaksjonene er sterke fra mange hold. Nå går debatten om hvordan og i hvilken grad dette vil ramme verdens innsats for å stanse den globale oppvarmingen - og hvordan andre aktører kan begrense skadene. Vi har sett på og samlet mediedekningen og -debatten.


Sider: 12 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?