Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2016

Sider:  « 123 »
Framtidas bistand i støpeskjeen
fredag 10. juni 2016

Framtidas bistand i støpeskjeen

FNs nye bærekraftsmål gjenspeiler at alt henger sammen med alt og krever en mest mulig samstemt politikk for utvikling. Samtidig vektlegges egeninteresser stadig sterkere i Norge og andre giverland. Hvordan vil dette prege framtidas bistand? Debatten går. Utenriksminister Børge Brende (H) varsler krevende veivalg, mens KrFs Hilde Frafjord Johnson minner om at veivalg også er verdivalg. Og Civita og Agenda har tanker om hvordan det bør prioriteres.


Mer etikk i butikken (Sweatshop)!
torsdag 02. juni 2016

Mer etikk i butikken (Sweatshop)!

- Forholdene for tekstilarbeidere i lavkostland er under enhver kritikk, skrev nylig Aftenposten på lederplass etter å ha lansert "Sweatshop II". Initiativ for etisk handel (IEH) og Framtiden i våre hender (FIVH), som begge har jobbet i en årrekke for å bedre forholdene, vil ha mer etikk i butikken. Kanskje vil et forslag fra KrF, MDG og Sp om en norsk etikkinformasjonslov være et viktig skritt på veien? Vi har sett på og samlet lenker til debatten.


Norge i krigen mot terror - nå også i Syria
mandag 23. mai 2016

Norge i krigen mot terror - nå også i Syria

Vi (Norge) ble med vår NATO-allierte, USA, i krigen mot terror i Afghanistan etter 9/11. Deretter avsto vi fra deltakelse i en USA-ledet krig mot Saddam Hussein i Irak uten klar folkerettslig forankring, men deltok i bombingen i Libya etter FN-vedtak om "å beskytte sivile". Når regjeringen nå vil styrke sitt militære bidrag til kampen mot IS også inne i Syria spør mange seg: Hva har vi lært? Vi har sett litt på og samlet lenker til debatten.


Debatt om Danmarks veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken
tirsdag 10. mai 2016

Debatt om Danmarks veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken

Utenriksminister Børge Brende har tatt initiativ til debatt om veivalg i norsk utenriks- og forsvarspolitikk og varslet en melding om dette neste år. I Danmark går en liknende politisk prosess og nylig mottok regjeringen der en utredning om "Dansk diplomati og forsvar i en brytningstid". Vi har samlet lenker til debatten, der Dansk Industri ser gode takter, mens danske organisasjoner frykter snevre danske interesser og "købmandslogik" i utviklingspolitikken. 


Frihandel i økende motvind (TTIP-leaks)
fredag 06. mai 2016

Frihandel i økende motvind (TTIP-leaks)

Frihandel, som har stått høyt på Vestens globale agenda siden Berlinmurens fall, møter nå økende motbør også i USA og Europa. Her hjemme gir TTIP-leaks vind i seilene til blant andre frihandelskritiker Liv Signe Navarsete (Sp) og direktør ved Sør-senteret, Martin Kohr, mener utviklingsland nå må revurdere sine handelsrealiteter. Kanskje ser vi tegn på at elitenes makt i Vesten forvitrer?


Sivilsamfunnets roller og resultater
fredag 29. april 2016

Sivilsamfunnets roller og resultater

Nylig fikk Forum for utvikling og miljø (ForUM) skryt av UNDP-sjef Helen Clark for sin koordinering av bidrag til utviklingen av FNs nye bærekraftsmål. Både FNs generalsekretær og den globale sivilsamfunnsalliansen CIVICUS ser imidlertid med uro på at sivilsamfunnets handlingsrom minsker - også i vestige land. I kjølvannet av budsjettstriden rundt sivilsamfunnsbistanden sist høst er det reist ny debatt om sivilsamfunnets roller og resultater også her hjemme.


- Kunnskapsminister Røe Isaksen står til laud
fredag 22. april 2016

- Kunnskapsminister Røe Isaksen står til laud

I sin nye melding til Stortinget vil kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) blant annet ha bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap inn som tverrfaglige og prioriterte temaer i skolen. - Dette står til laud, mener styreleder i RORG-samarbeidet, Andrew Kroglund, som i lys av FNs nye bærekraftsmål antyder at kunnskapsministeren burde bære tittelen bærekraftsminister. 


Oljefondet (SPU) i utenriks- og utviklingspolitikken
torsdag 14. april 2016

Oljefondet (SPU) i utenriks- og utviklingspolitikken

Med et stadig større Oljefond reises også spørsmålet om å sikre koherens mellom Oljefondets investeringer og andre sider ved den norske utenrikspolitikken, konstaterte NUPI-direktør Ulf Sverdrup, samme dag som meldingen om forvaltningen statens pensjonsfond 2015 ble lagt fram sist uke. I forkant av Stortingets høring har det særlig vært fokus på koherens knyttet til bruken av skatteparadiser og investeringer i fornybar energi. 


Panama-papirene - hva nå?
torsdag 07. april 2016

Panama-papirene - hva nå?

Skatteunndragelser og hemmelighold er ødeleggende for demokrati og utvikling og rammer verdens fattige hardt. Vil mediefokuset i kjølvannet av Panama-papirene kunne bidra til styrket kamp mot skatteparadiser og skatteflukt, slik sivilsamfunnet i en årrekke har kjempet for? Vi har samlet norske medieklipp om Panama-papirene og sett nærmere på hvilke tiltak som nå blir foreslått og diskutert av sivilsamfunn, politikere og andre.


KrF vil ha mer samstemt politikk for utvikling
onsdag 16. mars 2016

KrF vil ha mer samstemt politikk for utvikling

Utenriksminister Børge Brende (H) har ikke snakket mye og høyt om H/FrP-regjeringens programerklæring om å føre en samstemt utviklingspolitikk. Nå mener KrFs programkomité at en samstemt politikk for utvikling krever "aktiv prioritering og koordinering i den politiske hverdagen" og foreslår nye grep for å få til dette. 


Stortinget styrker krav til næringslivet i utviklingspolitikken
fredag 11. mars 2016

Stortinget styrker krav til næringslivet i utviklingspolitikken

I sin innstilling til regjeringens melding om næringsutvikling innenfor utviklingssamarbeidet (Sammen om jobben) følger utenriks- og forsvarskomiteeen på Stortinget opp innspill fra sivilsamfunnet og legger en rekke føringer for at næringslivets engasjement skal kunne bidra til bærekraftig utvikling. 


Ansvarlig statlig eierskap og korrupsjon
mandag 29. februar 2016

Ansvarlig statlig eierskap og korrupsjon

Til tross for "nulltoleranse" er statlige flaggskip som Yara (Libya), Statoil (Angola), Telenor (Usbekistan) og Hydro (Tadsjikistan) stadig i søkelyset for korrupsjon. - De vet hva de gjør, tror professor emeritus Helge Hveem ved Universitetet i Oslo. Vil Økokrim, Riksrevisjonen og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité klare å rydde opp?


Veivalg i utenriks- og egeninteressepolitikken
mandag 22. februar 2016

Veivalg i utenriks- og egeninteressepolitikken

Som utenriksminister med ansvar for utviklingspolitikken skulle Børge Brende sørge for en mer samstemt politikk for utvikling. Når han i lys av økende frykt for krig, terror og flyktningstrømmer nå inviterer til debatt om veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken kan resultatet bli det motsatte - en mer samstemt politikk for norske egeninteresser. I Danmark er de allerede godt i gang med en utredning i samme retning, mens Sverige får OECD-skryt for utviklingspolitikken.


Ulikhet, skatt og utvikling
mandag 15. februar 2016

Ulikhet, skatt og utvikling

Oxfams budskap i en rapport nylig var at 1 prosent av jordas befolkning nå eier mer enn resten av oss til sammen og at forskjellene øker. I kampen mot fattigdom og økende ulikhet og for FNs bærekraftsmål manes det nå til kamp mot skatteparadiser og skatte- og kapitalflukt. EUs nye pakke møter imidlertid sterk kritikk og her hjemme mener PWYP Norge at regjeringens forslag om land-for-land rapportering (LLR) for skatteformål er "uegnet og irrelevant" som redskap i den kampen.


Afrika - på god vei mot FNs bærekraftsmål?
fredag 05. februar 2016

Afrika - på god vei mot FNs bærekraftsmål?

Det Afrika som i følge The Economist i 2000 var «det håpløse kontinentet» var i 2011 blitt kontinentet som «stiger frem» («Africa Rising»). Mange har stått på for å endre våre bilder av Afrika, men hvordan ser framtiden ut etter et drøyt tiår med økonomisk vekst i mange av landene? FN mener nå at FNs nye bærekraftsmål vil endre kontinentet, mens Rick Rowden frykter at kontinentets videre utvikling blir hindret av dagens handels- og investeringsavtaler.


Sider:  « 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?