Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2015

Sider:  « 123 »
- Klart vi kan forandre skattesnuskmulighetene!
tirsdag 23. juni 2015

- Klart vi kan forandre skattesnuskmulighetene!

- Selskapers skattetriksing rammer de fattigste, påpeker Redd Barna i en ny rapport. Sist uke tok Stortinget et nytt, felles skritt for å hindre nettopp dét gjennom styrket land-for-land rapportering (LLR). Høyres Siri Meling kalte det vinn-vinn: Å både få en mer rettferdig verden og sørge for at Norge får inn sin skatt, må være bra. Nå står slaget om et globalt skatteorgan på FNs konferanse om finansiering for utvikling (FfD) neste måned. 


Utdanning for bærekraftig utvikling i medvind
fredag 19. juni 2015

Utdanning for bærekraftig utvikling i medvind

FNs nye bærekraftsmål skal bl.a. "sikre, innen 2030, at alle elever tilegner seg de kunnskaper og ferdigheter som trengs for å fremme bærekraftig utvikling". Tilsvarende løfter Ludvigsensutvalget, som denne uka la fram sin utredning om "fremtidens skole", fram bærekraftig utvikling som én av tre viktige, flerfaglige temaer som må være tydelig i læreplanverket. En slik satsing på "globale borgere", nasjonalt og globalt, gir håp for jordas miljø og utvikling.


Kull, menneskerettigheter og bærekraft (SPU)
torsdag 04. juni 2015

Kull, menneskerettigheter og bærekraft (SPU)

- En dag for historiebøkene, jublet miljøbevegelsen etter at det sist uke ble kjent at Statens pensjonsfond utland (SPU) ikke lenger skal være investert i kullselskaper, mens andre jubler for at Stortinget også går inn for at det utarbeides et forventingsdokument om menneskerettigheter. Hvordan det vil gå med ønsker om økte investeringer i fornybar energi og infrastruktur i utviklingsland gjenstår å se.


På tide med utvidet land-for-land-rapportering?
mandag 01. juni 2015

På tide med utvidet land-for-land-rapportering?

Kamp mot internasjonal kapitalflukt og skatteunndragelse vil være av vesentlig betydning for å finansiere utvikling og står høyt på den internasjonale dagsorden. Nå vil Truls Wickholm (A) vite om regjeringen vil bekjempe problemet med å innføre åpenhetskravene i utvidet land-for-land-rapportering, slik bl.a. PWYP Norge har tatt til orde for.


Blir de nye bærekraftsmålene bærekraftige?
mandag 11. mai 2015

Blir de nye bærekraftsmålene bærekraftige?

Arbeidet med utforming av FNs nye bærekraftsmål nærmer seg slutten, men fortsatt stilles det spørsmål: Er de for mange? Hvordan skal de måles? Hvordan skal de finansieres? Og sist, men ikke minst: Er de bærekraftige? Mye står på spill foran forhandlingene om finansiering for utvikling (FfD) i Addis Abeba i juli, der Norges FN-ambassadør har en sentral rolle. ForUM er bekymret for økende motsetninger mellom rike og fattige land og Digni kaller det et "skjebnemøte".


På tide med én utviklingspolitikk for hele regjeringen?
mandag 20. april 2015

På tide med én utviklingspolitikk for hele regjeringen?

Etter valget i 2013 lovet Høyre/Frp-regjeringen en mer samstemt politikk for utvikling, men siden har det vært ganske stille. I en ny rapport utarbeidet for ForUM får de nå råd om hvordan hele regjeringen og Stortinget kan bidra bedre. Kanskje kan regjeringen også la seg inspirere av våre naboland? Sist uke slo Sveriges bistandsminister, Isabella Lövin, et slag for en ny start på samstemtpolitikken (PGU), slik også hennes regjering har lovet.


SPU - inn i bærekraft og ut av kull og krenkelser?
onsdag 15. april 2015

SPU - inn i bærekraft og ut av kull og krenkelser?

Hva kan Norge gjøre for menneskerettigheter, miljø og utvikling med et oljefond som primært skal sikre størst mulig avkastning og ikke brukes politisk? Det får Stortinget på ny anledning til å mene noe om når de nå skal drøfte meldingen om Oljefondet (SPU) 2014. Finansminister Siv Jensen (Frp) vil ikke trekke fondet ut av kull, men åpner for å utelukke "klimaverstinger" og for økte investeringer i infrastruktur og fornybar energi.


Menneskerettigheter, interesser og dilemmaer
fredag 10. april 2015

Menneskerettigheter, interesser og dilemmaer

Denne uka la Stortingets utenriks- og forsvarskomité fram sin innstilling til regjeringens melding om menneskerettigheter, der næringslivets rolle står sentralt. Med betydelige norske næringslivsinteresser i utlandet understreker en samlet komité viktigheten av å belyse hvilke dilemmaer norske selskaper kan komme opp i og hvordan de kan løses. Mange av høringsinstansene hadde nok ønsket seg noe mer konkret og forpliktende.


Mobilisering for og mot frihandel (TTIP/TPP/TISA)
mandag 09. mars 2015

Mobilisering for og mot frihandel (TTIP/TPP/TISA)

– Vi må mobilisere for å unngå at tiår med fremgang for demokrati, menneskerettigheter, frihandel og internasjonalt samarbeid drives tilbake, sa utenriksminister Børge Brende (H) i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget sist uke. Kritikere mener imidlertid at nye frihandelsavtaler, som TTIP, TPP og TISA, tvert imot vil svekke demokrati og utvikling for mennesker og miljø til fordel for storselskapene. De mobiliserer også.


Soyalandet
tirsdag 03. mars 2015

Soyalandet

Soyaindustrien i Brasil er en viktig årsak til avskoging i Amazonas og økt press på levekårene for Brasils urbefolkning og småbønder, hevder kritikere. Samtidig har import av soya fra Brasil, som kraftfôr til landbruket og oppdrettsnæringen i Norge, økt dramatisk det siste tiåret. Med kampanjen "Soyalandet" vil nå ungdomsorganisasjonen Spire snu utviklingen og mener det er mulig å erstatte soya med økt bruk av norske ressurser.


Ti år med etiske retningslinjer (oljefondet)
tirsdag 10. februar 2015

Ti år med etiske retningslinjer (oljefondet)

Som oljenasjon har Norge stått i en vedvarende spagat mellom butikk og etikk. Lenge fikk butikken råde alene, men for ti år siden fikk den konkurranse fra Etikkrådet etter påtrykk, ikke minst, fra et engasjert sivilsamfunn. I sin årsmelding for 2014 gjør det avtroppende Etikkrådet opp status, mens Norges Bank nå utgir sin første rapport om "ansvarlig forvaltning". Har oljenasjonen Norge blitt etisk?


Samfunnsfag og kritisk tenkning for verdensborgere (skole)
tirsdag 03. februar 2015

Samfunnsfag og kritisk tenkning for verdensborgere (skole)

I satsingen på utdanning tar FNs generalsekretær til orde for "å fostre verdensborgerskap". Vil dette også stå sentralt i den "fremtidens skole" som nå utredes i Norge? Professor Hilde Gunn Slottemo (HiNT) roper et varsko for samfunnsfaget, mens Arbeiderpartiet vil ha inn kritisk tenkning som en sjette grunnleggende ferdighet i norsk skole. - Bomskudd, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), mens PISA-vinner Finland mener det er avgjørende.


Vår felles framtid: terror, hat og frykt
tirsdag 27. januar 2015

Vår felles framtid: terror, hat og frykt

Debattene og reaksjonene etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, samt framveksten av IS i Midtøsten og Boko Haram i Nigeria, bærer bud om en fortsatt felles framtid med terror, hat og frykt. Den spres av og rammer kristne, jøder, muslimer og sekulære på alle kontinenter. Spørsmålet er det samme som Nordahl Grieg stilte i 1936: Hva skal vi kjempe med, hva er vårt våpen?


Globalisering, handel og bærekraftig utvikling
fredag 16. januar 2015

Globalisering, handel og bærekraftig utvikling

- Etter et tiår med stagnasjon er elitenes liberale internasjonalisme på kant med folkeviljen, mener Asle Toje. Om dét vil stanse nye og omfattende frihandelsavtaler, som TTIP og TISA, og/eller bane vei for bærekraftig utvikling gjenstår å se. I påvente av regjeringens varslede melding om handel og globalisering har Kirkens Nødhjelp kastet seg inn i debatten med en egen rapport om globale utviklingsinteressers rolle i norsk handelspolitikk.


Fra spagat til samstemt politikk for menneskerettighetene?
onsdag 07. januar 2015

Fra spagat til samstemt politikk for menneskerettighetene?

- Vi skal være samstemte. Der vi støter på dilemmaer, skal det være tydelige at Norge er en sterk forsvarer av menneskerettighetene, skrev utenriksminister Børge Brende (H) da han før jul la fram regjeringens melding om menneskerettighetene i utenriks- og utviklingspolitikken. Tross positiv mottakelse er Tove Gravdal i Morgenbladet neppe den eneste som frykter at Brendes høye ambisjoner vil bli utvannet i den praktiske politikken.


Sider:  « 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?