Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2013

Sider:  « 123 »
Klimavalg 2013: Nei takk!
mandag 01. juli 2013

Klimavalg 2013: Nei takk!

- Klimakrisen truer alt som er oppnådd, melder Bistandsaktuelt. Det internasjonale energibyrået (IEA) og Verdensbanken advarer mot konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer og Obama mener vi ikke har tid til "møte i Flat Jord-selskapet". Da blir det vel klimavalg her hjemme til høsten? Neida, vi naturelskende nordmenn bryr oss ikke så veldig og vil stemme på "oljepartiene". - Glem enkel seier om Lofoten, sier Siv Jensen (FrP). 


- Fordeling kommer ikke av seg selv
fredag 14. juni 2013

- Fordeling kommer ikke av seg selv

Denne uka drøftet Stortinget regjeringens utviklingspolitiske melding: Dele for å skape. De var samstemte om at små forskjeller er viktig for et godt og rettferdig samfunn og at mellominntektslandene må forberede seg på at bistanden vil ta slutt. Et paradigmeskifte? - Et oppgjør med 1990-tallet, mente hvertfall SVs Snorre Valen, mens Høyres Peter Gitmark takket KrF og FrP for muligheten for å utarbeide en felles utviklingspolitikk etter valget.


Hva Norge kan være i verden
tirsdag 11. juni 2013

Hva Norge kan være i verden

UDs Refleksprosjekt er avsluttet, men debatten fortsetter. To sentrale forskere med Reflekserfaring kom denne uka med bok: Hva Norge kan være i verden. Ved inngangen til "den fjerde globale bølgen" tar de blant annet til orde for avvikling av posten som utviklingsminister og vil ha mer utenrikspolitikk i valgkampen.


Post 2015 og nye bærekraftsmål
torsdag 06. juni 2013

Post 2015 og nye bærekraftsmål

- Mer av det samme, men penere, mente Gabriele Köhler ved Global Policy Forum i New York, mens Andy Sumner ved Kings College i London sa det slik: Fine mål, men elefanten i post 2015-rommet er ulikhet. En rapport til FNs generalsekretær sist uke om nye bærekraftsmål høster mye kritikk, men her hjemme gir Redd Barna likevel «tommelen i været». Tidligere statssekretær i UD, Vidar Helgesen (H), etterlyser demokrati og neste uke inviterer norske FN-organisasjoner til debatt om likestilling i de nye bærekraftsmålene etter 2015.


Afrikas 99%
tirsdag 04. juni 2013

Afrikas 99%

Afrika er ikke hva det var: et vedvarende fattig, kriserammet og hjelpetrengende kontinent. Den økonomiske veksten har kommet til Afrika og med den endrer både våre og afrikaneres egne Afrikabilder seg. Afrikaunionen (AU) har med nyvunnet optimisme utropt 2013 til året for pan-afrikanisme og afrikansk renessanse, men utfordringene er likevel mange. De belyses nå i en ny bok fra Fellesrådet for Afrika: Afrikas 99 % - økonomisk vekst, ulikhet og protest.


Norge og det nye verdenskartet
mandag 27. mai 2013

Norge og det nye verdenskartet

UDs Refleksprosjekt avsluttet sist uke med debattbok og konferanse: Norge og det nye verdenskartet, der Norges verdier og interesser kan sammenfattes i to ord: Statoil og oljefondet. Avslutningen framsto som en bekreftelse på Asle Tojes påstand i tidsskriftet Samtiden ifjor: Engasjementspolitikken sprang ut av en bestemt historisk kontekst som i dag er et tilbakelagt stadium. Stemmer det?


- Banebrytende norsk lov mot pengeflukt
torsdag 23. mai 2013

- Banebrytende norsk lov mot pengeflukt

Finansdepartementet har denne måneden sendt et forslag om land-for-land rapportering (LLR) ut på høring. LLR vil blant annet kunne bidra til å bekjempe skatteunndragelser, som i følge en fersk rapport fra Christian Aid utgjør beløp som ellers kunnet avskaffet sult innen 2015. Mona Thowsen i PWYP Norge kaller regjeringens forslag en "banebrytende norsk lov mot pengeflukt", som kan bli et eksempel til etterfølgelse for andre land.


Norsk næringsliv i Afrika (CSR)
torsdag 16. mai 2013

Norsk næringsliv i Afrika (CSR)

Til tross for Statoils posisjon som ledende på åpenhet og anti-korrupsjon, smører de eliten i et av Afrikas mest korrupte land, Angola. Hvem har ansvar for hva? Hva er godt samfunnsansvar (CSR)? Kirkens Nødhjelp har lansert rapport og vil ha debatt. Fellesrådet for Afrika har kartlagt norsk næringsliv i Afrika og er du "vaktbikkje" og finner noe tvilsomt hjelper ForUM deg videre. De har laget håndbok om OECDs klagemekanisme.


Utviklingsresultat av flyktningemottak?
fredag 10. mai 2013

Utviklingsresultat av flyktningemottak?

- En debatt om hvorvidt vi skal videreføre praksisen med å ODA-klassifisere flyktningeutgifter, tar jeg gjerne, svarte tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) på spørsmål fra Trine Skei Grande (V) for tre år siden. Men praksisen fortsatte og i regjeringens forslag til revidert budsjett for 2013 må regjeringen ta 189 millioner kroner fra andre poster på utviklingsbudsjettet for å dekke inn økte utgifter til mottak av flyktninger i Norge. Sverige er blant OECDs "verstinger" og vil i år bruke over 5 milliarder kroner på dette. Hva med krav til resultater?


Utdanning for bærekraftig utvikling
onsdag 08. mai 2013

Utdanning for bærekraftig utvikling

Denne uka spør Aftenposten: Er det mulig å lage en objektiv lærebok i samfunnsfag? Dét er et viktig spørsmål å stille når endret læreplan i samfunnsfag nå ligger til behandling i Kunnskapsdepartementet og vi går mot slutten av FNs utdanningstiår for bærekraftig utvikling. Beniamin Knutsson ved Universitetet i Gøteborg mener det er "problematisk med avpolitisert utdanning om bærekraftig utvikling" og har forslag til hvordan dette kan løses.


"Grønn vind" i klimavalgkampen 2013
tirsdag 30. april 2013

"Grønn vind" i klimavalgkampen 2013

Kirken, fagbevegelsen og klimavalg 2013 mobiliserer til klimakamp og tar nå til orde for 100.000 klimajobber, samtidig som de politiske partienes landsmøter i disse dager avklarer sine klimastandpunkter. I Oslo tar LO til orde for økt samarbeid mellom fag- og miljøbevegelsen på årets 1. mai og etter at Eva Joly refset oljenorge på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne i helga aner Dagsavisen en "grønn vind" over landet. Vil den fange velgerne foran klimavalg 2013?


Etisk handel og samfunnsansvar (CSR)
torsdag 25. april 2013

Etisk handel og samfunnsansvar (CSR)

Den økonomiske globaliseringen har gitt næringslivet mer makt, men også flere som vil holde dem i øra gjennom økte krav til næringslivets samfunnsansvar. Nylig ga H&M etter for press fra bl.a. FIVH, Initiativ for etisk handel (IEH) hilste ny åpenhet fra Varner-Gruppen velkommen og Stortinget vedtok lovendringer med krav om rapportering på samfunnsansvar fra norske storselskaper. Hjelper det?
- Litt, i følge en fersk masteroppgave fra UMB på Ås, men "vaktbikkjene" ønsker seg "lovgivning med tenner".


- Dele for å skape
tirsdag 16. april 2013

- Dele for å skape

Mens næringslivet og vekstpolitikken går sin seiersgang i utenriks- og utvikingspolitikken slår den rødgrønne regjeringen et slag for "delelinja".
-"Trickle-Down" er "nonsense", fastslo utviklingsminister Heikki Holmås (SV) da han nylig lanserte sin melding til Stortinget: Dele for å skape. Et paradigmeskifte? I så fall på tide: Forskjellene er og forblir store, til tross for stor vekst. Men er Verdensbanken og IMF på SV´s lag nå?


Skatt, hemmelighold og åpenhet
torsdag 11. april 2013

Skatt, hemmelighold og åpenhet

Finansdepartementet har foreslått unntak fra advokaters taushetsplikt på skatte- og avgiftsområdet. Har dét noe med global utvikling og fattigdom å gjøre? Ja, mener stadig flere. Det dreier seg om skatt og hemmelighold og ikke minst om åpenhet. Denne uka lanserte PWYP (Publish What You Pay) rapporten "Taushet er gull" til støtte for regjeringens forlag, EU nærmet seg en historisk åpenhetslov og europeiske stormakter ble enige om automatisk utveksling av skatteinformasjon.


Våpenhandelsavtale (ATT) vedtatt i FN
mandag 08. april 2013

Våpenhandelsavtale (ATT) vedtatt i FN

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kalte det "en viktig milepæl for FN i arbeidet med våpenkontroll" da FN sist uke, med overveldende flertall, vedtok en internasjonal våpenhandelsavtale (ATT). Daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas, mener avtalen også viser hvordan norske organisasjoner, gjennom opplysningsarbeid og som vaktbikkjer og pådrivere i utviklingspolitikken, bidrar til resultater i arbeidet for fred, menneskerettigheter og utvikling.


Sider:  « 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?