Dokumenter
EU-debatt med slagside
Endelig kom topplederne i EU til “sine egne” og fikk en hyllest som de ikke kunne ha fått ellers i Europa. De kunne noen timer vende ryggen til ei krise som aldri tar slutt og til ei endeløs rekke av toppmøter der de aldri klarer å bli enige seg i mellom om veien ut av gjeldskriser, arbeidsløshet og stadig djupere håpløshet for millioner av mennesker.
Flytting av makt
«Der makt flyttes» er overskriften på artikkelen om Verdens handelsorganisasjon (WTO) som utenriksminister Jonas Gahr Støre har i Aftenposten 20. desember. Han skriver om maktforskyvningen mellom land, men Støre flyttet makt på en annen måte under ministermøtet i WTO i forrige uke.
Fornektelsens historie
Vår fetisjering av vekst er det største problemet vi står overfor som art i kampen mot klimaendringene. Så lenge reklamen fortsetter sin nådeløse nedbryting av det tenkende menneskets motstandskraft, vil vi gli lenger og lenger inn i en huxleysks vidunderlig ny verden, hvor umiddelbar nytelse og konsum dominerer oss. Vi gjennomlever en fornektelsens historie, hvor tidligere tiders viktige ”protokoller” drukner i vår tids angst etter ikke å henge med på tidens hedonistiske tredemølle, hvor vi løper fortere og fortere for å flykte fra en voksende utilfredshetsfølelse.
Handel skaper velferd
FNs bærekraftighetskonferanse i Rio De Janeiro avholdes neste uke. Generalsekretær Ban Ki-moon har oppfordret delegatene på toppmøtet til å tenke nytt rundt hvordan man kan nå FNs tusenårsmål.
Havis før og nå
– Da kan vi i hvert fall koste på oss å være glade for det i et kvarter, sa Olje og energiminister Ola Borten Moe på Dagsnytt 18 den 8. januar. Bakgrunnen er at Statoil har gjort sitt andre store oljefunn i Barentshavet på ni måneder. Og han har rett. Vi skal være glade for at vi har slike kompetente ingeniører her til lands. Og vi kan alle synge på vei til banken, som det heter.
Spørsmålet Gro glemte
Verden forbereder seg til tidenes globale toppmøte i Rio de Janeiro juni 2012. Gro Harlem Brundtland er tilbake igjen på den internasjonale scenen, nå som medlem av FNs bærekraftspanel. De har nettopp utgitt egen rapport (Resilient People – Resilient Planet) som et innspill til prosessen. Men en ting problematiseres bærekraftspanelet ikke: Kan markedsmodellen vi nå baserer oss på reformeres nok til å ta inn over seg kretsløpstankegangen som må til for å inkorporere økologien inn i økonomien?
Stø kurs i handelspolitikken
Aksel Nærstad hevder i Dagbladet 21. desember at utenriksminister Jonas Gahr Støre gjennom sin støtte til erklæringen mot proteksjonisme på ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) sist uke varsler en drastisk omlegging av norsk handelspolitikk. Det er feil.
Tørke, hete og hvete
Tørke sender nå de internasjonale matprisene rett til værs. De vil forhåpentligvis falle igjen, med mindre vi får varige endring i værmønstre. Får vi et scenario hvor prisen på alle de viktigste kornslagene stiger like mye, kan vi igjen få en situasjon som i 2007 – 2008, hvor verden fikk 140 millioner ekstra personer som gikk sultne til sengs.
Å tale med to tunger
Politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, Astrid Scharning Huitfeldt, forsikrer i Dagbladet 27.12.2011 at Norge holder stø kurs i handelspolitikken. Hun avviser min kritikk av utenriksminister Jonas Gahr Støre for å legge om norsk handelspolitikk uten at det er drøftet i Stortinget.