2011
Grønn vekst for miljø og utvikling?
- En grønnere utvikling må til for å få en framtidsrettet økonomisk vekst i fattige land, skrev UD i forbindelse med lanseringen av den nye stortingsmeldingen om miljø og utvikling sist uke - uten at dét skapte de store overskriftene. Både KrF og frivillige organisasjoner etterlyser mer samstemt politikk og friske penger til klimabistand, men regjeringen får også ros - fra bl.a. WWF Norge, som karakteriserer regjeringens politikk for "en modig satsing i norsk bistand".
- Washington konsensus er nå bak oss
- Washington konsensus er nå bak oss, sa IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn da han sist mandag talte til studenter i Washington - i forkant av årets vårmøter i IMF og Verdensbanken. Strauss-Kahn tok til orde for å revidere de liberalistiske teoriene som har dominert utviklingen av den globale økonomien de siste 30 årene og mange vil nok mene det er på høy tid. - De dreper, mente økonomer samlet på Voksenåsen i Oslo sist vinter, der Dag Hammarskjöldprogrammet satte Washington konsensus under lupa.
Etter bistandskritikken - hva nå?
Hvor står vi etter tung og grunnleggende kritikk av bistanden i de senere årene? Atle Sommerfelt i Kirkens Nødhjelp tar til orde for mer samstemt politikk og organisering av globale folkelige bevegelser, mens tidligere statssekretær i UD, Vidar Helgesen (H), tror bistandsepoken kan være i ferd med å ebbe ut og tar til orde for mer demokrati.
De unges facebookopprør i araberverdenen
De er unge, velutdannende og tror at "en annen verden er mulig". - Internett og nye medier gir ingen tilstrekkelig forklaring på de folkelige oppstandene i den arabiske verden, mener professor Øyvind Østerud, men internett, sosiale medier og mobiltelefon har utvilsomt vært viktige redskaper for unge, studenter og velutdannende aktivister under opprørene i de arabiske landene den siste tiden.
Frihet, demokrati, militæret og Det muslimske brorskap
- Samuel Huntington tok feil, konkluderer enkelte og etter Hosni Mubaraks fall håper mange at frihet, demokrati og menneskerettigheter vil vinne fram i Egypt og den arabiske verden forøvrig. Andre frykter at militæret vil fastholde grepet eller at Det muslimske brorskap gradvis vil islamifisere Egypt, slik det skjedde i Iran etter sjahens fall i 1979. Etter tiår med det mange mener har vært vestlig hykleri står vesten overfor en ny situasjon i Midtøsten. Debatten går og her hjemme spør også Stortinget og regjeringen seg: Hva skjer og hva kan og bør Norge gjøre?
Er private investeringer utviklingsfremmende?
Er private investeringer utviklingsfremmende? Spørsmålet ble stilt denne uka på et dialogmøte om kapital og utvikling i Oslo i regi av UD, Yara og Handelskampanjen. Det ble raskt slått fast at riktig svar er "ja", men på hvilke betingelser? Møtet avdekket ulike ståsteder, interessemotsetninger og en betydelig mengde "men". I hvilken grad Norge her fører en "samstemt politikk for utvikling", spesielt i forhold til arbeidet med internasjonale rammevilkår for investeringer, forble uklart.
Den arabiske verden i endring
- Gir du dem sjansen vil de organisere seg selv og få valgt inn en moderne og moderat regjering, skrev fredsprisvinner Mohamed ElBaradei etter å ha sluttet seg til protester og opprør i sin hjemby Kairo sist uke. Det startet i Tunis og spredte seg til Egypt og andre land i den arabiske verden: rop om frihet, demokrati, brød og jobb. Egypt har vært USAs nære allierte i flere tiår og i går ble de fredelige demonstrasjonene i Kairo avløst av vold. Verdenssamfunnet følger utviklingen i spenning, men usikkerheten om hva framtida vil bringe er stor.
- Norge bedre enn EU på Nord/Sør-informasjon!
- Det statlig støttede opplysningsarbeidet om sentrale og aktuelle Nord/Sør- og utviklingsspørsmål i Norge er trolig blant de beste i Europa, mener konsulent Johannes Krause (Tyskland), som er medforfatter av en fersk rapport som sammenligner opplysningsarbeidet i Norge med EUs. Rapporten var i januar utgangspunkt for en paneldebatt om opplysningsarbeid på Litteraturhuset i Oslo, der bl.a. politisk rådgiver i UD, Arvinn Gadgil (SV), og stortingsrepresentant Peter S. Gitmark (H) deltok med engasjerte innspill til videreføring av dette arbeidet.
Samstemt utviklingspolitikk i 2011?
Både Regjering og Storting er enige, hvertfall i teorien, om behovet for samstemt politikk for utvikling. Hvor stor enigheten er i praksis kan vi få en pekepinn på i løpet av året, når regjeringen formodentlig blir ferdig med de varslede stortingsmeldingene om miljø og utvikling (UD), statlig eierskap (NHD), landbrukspolitikk (LMD) og klima (MD). Samtidig har WTO varslet "the final coundown", FNs toppmøter om tusenårsmål og klima skal følges opp og forberedelsene mot FNs konferanse om bærekraftig utvikling i 2012 (Rio+20) er inne i en avgjørende fase.
Demokrati og menneskerettigheter i utviklings- og utenrikspolitikken
Kan bistand fremme demokrati og menneskerettigheter? Det var spørsmålet Høyres utenriksfraksjon stilte på et seminar på Stortinget sist uke. 20 år etter Berlinmurens fall står demokrati og menneskerettigheter fortsatt på dagsorden i utviklings- og utenrikspolitikken, men ikke alt er helt som før. Makten flytter mot Sør og Øst og krav om resultater og effektivitet i bistanden er kanskje ikke det lureste for å fremme demokrati? - Slipp demokratiet til i bistanden, oppfordrer Vidar Helgesen.
- Mangelfull resultatorientering
- Mangelfull resultatorientering i norsk langsiktig bistand, konkluderer Riksrevisjonens forvaltningsgjennomgang, som ble lagt fram i dag. FrPs Øyvind Vaksdal hevder i en kommentar at "rødgrønn bistand er uten kontroll", men tross skarp kritikk av norsk bistandsforvaltning bringer Riksrevisjonens rapport oss neppe nærmere et svar på det store spørsmålet mange har stilt i de senere årene: Virker bistand? Og dessuten: utviklingspolitikk er i dag mer enn bistandsbevilgninger.
- Det beste tiåret i menneskehetens historie
Etter det ukemagasinet Time ved forrige årsskifte kalte "tiåret fra helvete" har både krigen og terroren i følge enkelte aviskommentatorer rykket nærmere oss nordmenn i 2010. Mange har ellers vært opptatt av "krigen" i cyberspace, men for øvrig har det ved dette årsskiftet, som i fjor, vært mye fokus på bl.a. økonomien, finanskrisens ettervirkninger og maktens forflytning mot Sør og Øst i verdenssamfunnet. Og Norges statsminister mener tiåret vi har lagt bak oss sannsynligvis var det beste i menneskehetens historie!