2011
Utviklingsbudsjettet og -politikken 2012+
I budsjettdebatten på Stortinget denne uka ble den brede enigheten i forsvars- og utenrikspolitikken bekreftet. Det ble også dreiningen mot "samstemt politikk for utvikling", samtidig som skillelinjene i utviklingspolitikken ble drøftet. KrF og regjeringspartiene flyttet på 100 millioner kroner for 2012, mens Høyre varslet endringer, med fokus på demokrati og menneskerettigheter, med en borgerlig valgseier i 2013.
Klima etter Durban
– Det beste vi kunne oppnå nå, konstaterte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim etter at resultatet av klimaforhandlingene i Durban ble klart, mens Andrew Preston i ForUM ser resultatet som "små, men viktige steg for klimaet". Selv om resultatet var stusselig og framtida er usikker holder de fleste på at FN-sporet har levert, mens FrPs Ketil Solvik-Olsen kaller møtet en fiasko.
- Uten kvinner, ingen fred
- Uten kvinner, ingen fred. Det ble slått fast i forbindelse med at Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman i helga ble tildelt Nobels fredspris 2011 og hyllet i Oslo for deres "ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og kvinners rett til full deltakelse i fredsbyggende virksomhet". Vil den arabiske vårens menn bry seg?
- Norge i front i samstemtpolitikken
- Jeg mener jo at Erik Solheim har gjort mer for å realitetsorientere norsk bistand enn noen gang i norsk bistands historie og jeg støtter det fullt og helt, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på Litteraturhuset sist uke. Selv var Solheim på toppmøte om "effektivisering av bistand" i Sør-Korea og fikk ros av bistandskritiker Jonathan Glennie i The Guardian for Norges lederskap på "samstemt politikk for utvikling". Denne uka får vi høre hva Stortinget mener.
Slutt på norsk våpeneksport til diktaturer?
- Totalt uforståelig, mente frivillige organisasjoner da det sist måned viste seg at Stortinget ikke ville kritisere Norges våpeneksport til Libya i fjor. I etterpåklokskapens lys kan Dagfinn Høibråten (KrF) imidlertid vanskelig si seg uenig i kritikken fra organisasjonene. Etter at stortingsmeldingen om våpeneksport denne uka ble drøftet i Stortinget kan det likevel være kontrollen av våpeneksporten blir skjerpet - etter forslag fra Venstre.
Labert klima foran klimatoppmøtet i Durban
De internasjonale klimaforhandlingene stamper fortsatt i motvind i forkant av årets klimatoppmøte i Durban. Mange spør seg hvorfor? Skyldes det USA, Kina, Nord/Sør-motsetninger, klimaskeptikerne, oljelobbyen, "apokalypseutmattelse", biologi, eurokrisen eller kanskje en større systemkrise? Uansett: Tiden er inne for å se på mindre, alternative avtaler som verdifulle muligheter, og ikke som trusler, mener bl.a. CICERO-forsker Steffen Kallbekken.
Internasjonal bistand i endring
Mens bistandsgivere og -mottakere forbereder seg til toppmøte om "bistandseffektivitet" i Busan i Sør-Korea neste uke er de globale rammebetingelsene for det internasjonale utviklingssamarbeidet er i ferd med å endre seg fundamentalt. Stikkordet er "BRICS". Den Nord-dominerte bistandsarkitekturen kan stå for fall, tror noen, mens andre er bekymret for åpenhet og innsyn hos nye givere.
Aftenposten vs. norsk bistand = utvikling?
Aftenposten har kastet seg over Norad og norsk bistand, med kritisk blikk på korrupsjon, forvaltning, åpenhet, forskning, evaluering og resultater m.m. Det er viktig alt sammen, men likevel: blir det mer og bedre utvikling av slikt? Er "samstemt politikk for utvikling" for vanskelig både for regjeringen, opposisjonen, de frivillige organisasjonene og media?
Nobelkomiteen moden for reform?
Deles Nobels fredspris ut i strid med Nobels vilje? Fremmer den giveren mer enn mottakeren? Fremmer den vestens interesser? Bør Nobelkomiteens sammensetning endres, slik at at prisen blir mer global, mindre politisk, gis større legitimitet og slik at norsk næringsliv ikke rammes av omstridte tildelinger? Disse og andre kritiske spørsmål har i de senere årene blitt reist i debatten om Nobels fredspris. Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) går inn for endring, men vil Stortinget? Litt kanskje? Nå oppnevner Arbeiderpartiet Berit Reiss-Andersen til Nobelkomiteen.
Verdier, interesser og oljefondsetikk
Oljefondet (SPU) har blitt verdens største, statlige investeringsfond og forvalter i henhold til fondets etiske retningslinjer enorme verdier på vegne av det norske folk. Det er neppe en enkel oppgave å sikre "samtemt politikk for utvikling" på dette feltet når eurokrisen og verdens børser nå raser, samtidig som etikken utfordres på mange områder. Fondet gikk med tap i tredje kvartal i år og denne uka har fondet bl.a. fått kritikk av Kirkens Nødhjelp for å ha lånt penger til diktaturer og av Regnskogsfondet for å rasere regnskog.
Samstemt eller ustemt for utvikling?
- En samstemt utviklingspolitikk handler om hvorvidt Norge gir med den ene hånden og tar med den andre, mener Kirkens Nødhjelp. Sammen med statsbudsjettet sist uke kom regjeringens første rapport om samstemt politikk for utvikling. - God begynnelse, men overflatisk mener ForUM, mens Kirkens Nødhjelp hevder at regjeringens politikk er mer ustemt enn samstemt og har laget sin egen skyggerapport. Nå vil de samarbeide med FrP om en åpen høring, skriver Vårt Land.
Ris og ros til utviklingsbudsjettet 2012
De frivillige organisasjonenes merknader og kommentarer til regjeringens forslag til utviklingsbudsjett ("bistandsbudsjettet") for 2012 er også i år preget av både ris og ros på egne kjerneområder. Stort sett er de, som Kirkens Nødhjelp, godt fornøyd med at bistandsprosenten opprettholdes på høyt nivå, selv om det fortsatt går mye "bistandspenger" til flyktningtiltak i Norge. KrF er mer kritisk på nettopp dét feltet, mens Høyre etterlyser sterkere fokus i utviklingspolitikken.
Samstemt politikk for utvikling?
- Det er på høy tid at vi gjør norsk utviklingspolitikk til noe mer enn et spørsmål om fordelingen av 22 milliarder bistandskroner, skrev utviklingsminister Erik Solheim i forbindelse med utviklingsutvalgets rapport for tre år siden. Ambisjonene var store, men enigheten i utvalget ikke fullt så stor. I høst kommer regjeringens lenge varslede og første "samstemtrapport" - om samstemt politikk for utvikling. Kjør debatt! Dagsavisen (nye meninger)/Global, Minerva, Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) og Civita er på ballen.
Bistandsavhengighet på retur
FNs andre generalsekretær, Dag Hammarskjöld, fryktet de tidligere kolonimaktenes grep om fattige land gjennom u-hjelp og OECDs utviklingskomité (DAC). 50 år etter hans død er globale maktforhold i endring og grepet svekkes. En fersk rapport fra ActionAid kan nå fortelle at bistandsavhengigheten har falt betydelig i mange land og rapporten gir råd om hvordan bistandsavhengigheten kan svekkes ytterligere.
Bistandsbransjens definisjonsmakt
I boka "Mat er makt" har Kaare M. Bilden også viet plass til å drøfte "bistandsbransjens definisjonsmakt" og kommunikasjon. Debatt ble det, etter at han i Dagsavisen i juni fulgte opp boka med å utfordre både Norads Kjell Terje Ringdal, PLAN og SOS-barnebyer: Blir dere med på å flytte fokus fra konsekvensene av fattigdom, over til årsakene? Noe helt klart svar har han imidlertid ikke fått og fulgte opp med fornyede utfordringer til Norad sist uke i både Dagsavisen og VG.