Dokumenter
– Nødvendige debatter
Valget handler for mange kun om det nære. for andre utgjør det en mulighet til å påvirke politiske prosesser langt utenfor landets grenser.
2011: Nobel og kvinner vinner!
Årets tredelte Nobelpris er en stor og grensesprengende begivenhet. Kvinnene har alltid vært i fremste rekke med å protestere mot militarisme og krig. Nobelkomiteen har levert et kraftig budskap om kvinners demokratiske deltakelse og plass ved alle forhandlingsbord, den har funnet frem til et viktig aspekt ved fredsarbeidet og tre imponerende kvinner, Johnson-Sirleaf, Gbowee og Karman til å symbolisere dette.
Avmaktens og maktens problem
I all korthet noen kommentarer til intervjuet med Erik Solheim i Klassekampen 26. mai:
Dag Hammarskjöld: Generalsekretæren som kjempet for FN
18 september er det femti år siden FNs andre generalsekretær Dag Hammarskjöld omkom i en flystyrt i sentrale Afrika. På skrivebordet lå manuskriptet til hans livs testamente "Vegmerker". Og på den siste reisen inn i det krigsherjete Afrika ville han ikke ha med seg assistenter…
Doha gravlegges
I morgen får Oslo besøk av Pascal Lamy, generaldirektøren i Verdens handelsorganisasjon, WTO. Om få dager blir den såkalte Doha-runden i WTO ikke bare frosset ned, men sannsynligvis gravlagt.
En vestlig revolusjon?
Folk i Tunisia og Egypt har endret historien for første gang. Mens historien tidligere har vært skapt av militærkupp der offiserer og generaler har vært hovedaktører, har folk disse dager fulgt det europeiske mønsteret. Det gir i alle fall gatescenene inntrykk av.
Farvel til Sosialistisk Venstreparti
Jeg meldte meg inn i Sosialistisk Folkeparti, som sekstenåring, ved starten i 1961. Det var et fredsparti med kamp mot atomvåpen som hovedsak, det var et sosialistisk parti som hadde som mål et helt annet samfunn enn det kapitalistiske systemet, og det var mange som så på imperialistisk utbytting og Natoalliertes kolonikriger som en hovedsak. I boka si om SVs historie, slår Frank Rossavik fast at partiet er til å kjenne igjen femti år etter. Er det virkelig så enkelt?
Finanskriser og partikriser
Jeg takker for Kristin Halvorsens innlegg i Klassekampen 28. mai om regjeringas håndtering av finanskrisa. I min begrunnelse for utmelding av SV, hadde jeg selvsagt ikke plass til å behandle alle sider ved denne.
Frihetens støttespillere
Uten Norsk Folkehjelps innsats hadde SPLM/SPLA neppe lyktes i å gi folkene i Sør-Sudan fred, menneskeverd og frihet.
Glokalvalgkampen
Sauda var tidligere kjent for streik, kamp og industri. I dag roses Sauda for å være Norges første og beste kommune for rettferdig handel. Slik kan også dine lokalpolitikere ta tak i de større spørsmål i valgkampinnspurten.
Godhetsregimet slår sprekker
Det sivile samfunnet er i ferd med å ta av seg den selvpålagte munnkurven som lenge har kneblet utviklingsdebatten. De politiske partiene bør benytte valgkampen til å følge etter.
Hvem skal ut: Borten Moe eller Solheim?
Jeg fikk ikke med meg "gullrekka" sist fredag; var på vei til klimatoppmøtet i Durban, Sør-Afrika. Da gikk jeg glipp av Jon Almaas som spør: "hvem skal ut"? Og nå kan jeg ikke hjelpe for det; jeg spør her fra Durban: Hvem skal ut i den kongelige norske regjering?
Innspill Elin Enge, ForUM
Nedenfor følger innspill fra Elin Enge, daglig leder i ForUM, under lanseringen av regjeringen stortingsmelding om miljø og utvikling (Medl. St. 14 2010-2011) 8. april 2011.
Lokal utenrikspolitikk
Lokalglobalt engasjementet skaper «strid innad i høyre». Ine Marie Eriksen Søreide vil ikke ha 430 utenriksministre.
Mer ustemt enn samstemt?
Takk til Anne Marie Helland og Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp som drar i gang debatten om hvordan norsk politikk påvirker utviklingen i fattige land i Aftenposten nylig.