2009
København - dagen derpå
Skuffelse, svik, fiasko og katastrofe er ord som går igjen i kommentarene etter at FNs klimatoppmøte i København ble avsluttet på overtid sist helg. 2009 ble definitivt ikke det "året for klimaendring" som FNs generalsekretær håpet på og mange gjør seg dystre tanker om framtida. Likevel, Københavnmøtet ble en bekreftelse av en ny verdensorden og mange finner også lyspunkter som gir håp for de videre forhandlingene. - 2010 blir et klimaår, varsler statsminister Jens Stoltenberg i dag.
NUPI - 50 år med forskning og utenrikspolitikk
I 50 år har Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) levert innspill til norsk utenrikspolitikk og spredd informasjon om internasjonale forhold. Jubilanten, med direktør Jan Egeland i spissen, har i år blitt feiret og utfordret. Må Jan Egeland velge om han vil være forskningsdirektør eller politiker? Det mener samfunnsredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende.
Obama - krigsherre og fredshåp
- Det måtte bli USAs president Barack Obama, sa Nobelkomitéens leder, Thorbjørn Jagland, i sin overrekkelsestale under fredsprisutdelingen sist torsdag. Her hjemme lot mange seg begeistre av Obama og hans nobelforedrag, mens andre syntes "Obamania'n" tok overhånd. I USA var særlig høyresiden fornøyd, men tross opptrappingen i Afghanistan: de fleste håper fortsatt Obama vil gjøre en forskjell - for verden.
Nord vs Sør i København
"Vår felles framtid" ligger på forhandlingsbordet og politikere, byråkrater, forskere, aktivister, kremmere og mange andre fra "den globale landsby" er samlet til klimamarked i København, med mange slags håp og forventninger: optimister og alarmister, idealister og realister, skeptikere og fanatikere, sør og nord og mange penger. - Det kan bli et stort skritt framover, tror miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
WTO vakler videre
Denne uka ble nok en ministerkonferanse i Verdens handelsorganisasjon (WTO) avholdt, men organisasjonen har aldri kommet til hektene etter "The Battle of Seattle" for ti år siden. Likevel, tross en symbolsk gravlegging i Geneve denne uka vakler organisasjonen videre.
KrF vil styrke oljefondets etikkarbeid
Oljefondets etiske retningslinjer ble revidert tidligere i år. Denne uka fremmet Hans Olav Syversen og andre KrF-representanter et forslag i Stortinget om å styrke arbeidet med å følge dem opp, etter en høst med mye kritisk fokus på oljefondets investeringer. - Nok et markeringsforslag fra KrF, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.
Ap mot "røkla" om biodiesel
I regjeringserklæringen står det at regjeringen vil "sette bærekraftskrav til 2. generasjons biodrivstoff, og fortsatt bidra til at slikt drivstoff kan produseres i Norge". Likevel vil regjeringen innføre avgift på biodiesel og møter nå massiv motstand fra næringslivet, miljøorganisasjoner, opposisjonen på Stortinget og egne regjeringspartnere. Avisa Dagens Næringsliv mener på lederplass i dag at regjeringens argumentasjon "ender i det absurde".
- Mer etikk, takk
Regjeringen sluttførte tidligere i år en omfattende revisjon av de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), men nye omstridte investeringer bringes stadig fram i media og Norges "små, skitne hemmeligheter" fikk i september flengende kritikk i den britiske avisa The Guardian. - Mer etikk, takk, sa nylig "etikkrådets far" Øystein Djupedal (SV) til Aftenposten, som nå ber leserne bidra til å avdekke flere etiske utfordringer for oljefondet.
TV-aksjon i godhetsregimets vold
- NRKs TV-aksjon speiler ikke først og fremst nasjonens giverglede, derimot journalistikkens absolutte sammenbrudd og verden omskapt til kulisse for Den Gode Intensjon, skrev professor Terje Tvedt sist vinter. Debatten raste, men ser ut til å prelle av som vann på gåsa - i år som før. Helgens TV-aksjon til inntekt for CARE's arbeid fulgte i relativt vante spor, med hjelp fra bl.a. Dan Børge Akerø, humorgruppa Queendom og Barack Obamas søster: Auma Obama.
Finansinstitusjoner for en verden i endring?
- Mye gjenstår, var konklusjonen på SLUGs debattmøte sist fredag om reform av Verdensbanken: Change we can believe in? Likevel, tross kritikk er de fleste enige om at finanskrisen, klimakrisen og maktforskyvninger i verdenssamfunnet legger nye rammer for debatten om de internasjonale finansinstitusjonene. Og fredag skal IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn snakke om krisehåndtering og forebygging i Oslo - etter at IMF den siste tiden har vært gjenstand for flere kritiske rapporter.
Rekordhøyt "bistandsbudsjett"
Regjeringen presenterte i går et rekordhøyt bistandsbudsjett, men én av ti "bistandskroner" går til flyktningtiltak i Norge - mer enn for eksempel Afrika eller nødhjelp. Budsjettøkningen til slik "bistand" står i klar motsetning til Stortingets føringer i forbindelse med behandlingen av Utviklingsmeldingen tidligere i år. Klimasatsing og flyktningtiltak har stått sentralt i kommentarene til UDs budsjett for 2010, selv om budsjettet gir signaler også på en lang rekke andre felt.
Utviklingshuset - til debatt og læring?
Med representanter fra regjering og kongehus til stede ble nylig Utviklingshuset, et informasjons- og opplevelsessenter om bistand og utvikling, åpnet. Det har bl.a. til hensikt å bidra til økt refleksjon og debatt om utviklingssamarbeid, med skoleungdom i alderen 15-19 år som sentral målgruppe. Først ute med refleksjon var debattredaktør Hilde Reinertsen i Klassekampen, som mener Utviklingshuset unnlater å stille det viktigste spørsmålet.
Verden ute av valgkampen?
De store, globale miljø- og utviklingssakene har har ikke vært påtrengende tilstede i den norske valgkampen denne sommeren. – Mediene har skylden, sa partisekretær Raymond Johansen (Ap) til Ny Tid på fredag, men når en ser på f.eks. innlegget fra et knippe norske politikere fra SV til FrP i Dagsavisen samme dag kan en lure på om ikke også politikere må ta sin del av ansvaret.
Folkeopplysning i en ny tid
- Samarbeidet med frivillige organisasjoner om videreføring av et bredt opplysningsarbeid om sentrale og aktuelle miljø- og utviklingsspørsmål i et globalt perspektiv vil være viktig, slo Stortinget nylig fast. I dag ble hovedfunn og anbefalinger fra en europeisk gjennomgang av opplysningsarbeidet i Norge, både gjennom organisasjoner og i skolen, lagt fram i Oslo, samtidig som Norad forbereder et høringsutkast til nye retningslinjer for informasjonsstøtten. Ser vi konturene av en folkeopplysning for en ny tid?
Utviklingspolitikk - hjemme og ute
Stortingets utenrikskomité la sist fredag fram sin innstilling til regjeringens utviklingsmelding om klima, konflikt og kapital - norsk utviklingspolitikk i et endret handlingsrom. Et bredt flertall presiserer viktige prinsipper på flere områder, opposisjonen bidrar med viktige kritiske merknader og FrP avgir, som vanlig, en rekke bistandskritiske særmerknader. Det viktigste med innstillingen er trolig likevel at den bekrefter at norsk utviklingspolitikk for alvor har blitt noe mer enn bistand - og at den angår utviklingen også her hjemme.