Dokumenter
Professor i rituell vranglås
Professor Terje Tvedt har et prosjekt. Han vil ha gjennomslag for sin egen fortolkningsramme av Norge i verden, som et regime som bygger sitt eget selvbilde på stereotypier av andre. Det høyeste nivået på dette selvbedraget mener han er NRKs TV-aksjon. I et innlegg i Dagbladet 25.10 hevder han at årets kvinneaksjon, i regi av CARE, er ren imperialisme. Snart lykkes det kanskje Tvedt å få fjernet Tv-aksjonen som årlig begivenhet. Skal vi applaudere?
Resultater ut til alle
Norge gir store summer i bistand til verdens fattige. Som ett av mange tiltak for gi tilbakemelding til norske skattebetalere om virkningene av denne bistanden lager Norad hvert år en resultatrapport. I en kronikk 20. desember gir Anne Welle-Strand og Asle Toje fra Handelshøyskolen BI årets resultatrapport det glatte lag. De mener rapporten burde vært skrevet på et annet grunnlag, av andre mennesker og på et annet språk.
Rettferdig bistand
Det er ikke noen hemmelighet at mange av oss med migrantbakgrunn fra utviklingsland sender livsoppholdspenger til slekt og venner i våre opprinnelsesland. At mange får utdannelsen sin finansiert av pengeoverføringene fra migranter bosatt i rike land er en veldokumentert sannhet. Summen av pengeoverføringer fra migranter er dobbelt så stor som bistandspenger. Den globale finanskrisen har truet overføringer til migrantenes opprinnelsesland, og verdensbanken er nå bekymret over konsekvensene dette kan ha i det enkelte utviklingsland.
Solheims bidrag
Erik Solheim hevder i spalten «Ærlig talt» 30. november at «Asle Toje vil gi mindre bistand». Det stemmer ikke. Jeg har primært beskjeftiget meg med spørsmål om resultater og effektivitet.
TV-aksjonen og NRKs samfunnsoppdrag
I et innlegg i Dagbladet 3. november gjentar kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas at NRK vil fortsette med TV-aksjonen, til tross for kritikken som har framkommet også i år, og at NRK anser den som en del av sitt samfunnsoppdrag. Det er imidlertid vanskelig å se at TV-aksjonen kan være i samsvar med NRKs samfunnsoppdrag, slik dette er nedfelt i NRK-plakaten, senest behandlet i Stortinget i februar i år (St.meld.nr. 6, 2008-2009).
UN Conference on the World Financial and Economic Crisis and its Impact on Development (24-26 June 2009)
Much has been said on the impacts of the crisis on the fundamentals of the economy and its social consequences, because of the artificial and unequal character of growth and its proven vulnerability, affecting both developed and developing countries. However, the present situation, compared with other financial crises, in particular that of the 1930s, is characterized by a convergence of various crises of food, energy, climate with combined social consequences on employment, poverty and migrations.