2008
Statlige investeringsfond (SWF) - ryster kapitalismens logikk?
Statens Pensjonsfond - Utland (oljefondet) er ett av verdens største statlige investeringsfond. Øvrige storfond eies av De forente arabiske emirater, Saudi Arabia, Kuwait, Russland, Kina og Singapore. Deres makt er økende. Javier Santiso ved OECDs utviklingssenter mener de er uttrykk for en større global økonomisk og finansiell omfordeling av makt. Kan de bli redskaper for en økonomisk politikk som virker for de fattige?
Biodrivstoff - for fattig og rik?
Bruk av biodrivstoff kan bidra til viktige klimagasskutt, men nå advarer Verdens matvareprogram (WFP) om at økt bruk av biodrivstoff rammer matproduksjon for de fattige. Uten effektive internasjonale standarder og sertifiseringssystemer kan dette bli et tveegget sverd, hevder norske organisasjoner. Høyres Finn Martin Vallersnes mener det nå haster med å finne en balanse mellom ulike hensyn og har tatt saken opp i en interpellasjon i Stortinget.
I orden at oljefondet øker i skatteparadis?
Ett år etter at regjeringen erklærte "krig" mot skatteparadiser har oljefondet, i følge en undersøkelse foretatt av NRK og Verdensmagasinet X, doblet sine investeringer i selskaper etablert i slike "paradiser". Er dette helt i orden, slik bl.a. Høyres Per-Kristian Foss mener, eller har Norge et troverdighetsproblem, slik bl.a. Attacs Emilie Ekeberg mener?
Fortsatt strid om opplysningsarbeidet i Danmark
Danske NGOer arrangerte en "stillhetens demonstrasjon" etter at utviklingsminister Ulla Tørnæs i 2005 varslet dramatiske kutt i støtten til opplysningsarbeid. Siden har det vært mye innsamling og lite opplysning. Sist uke vendte Tørnæs (V) tommelen ned på nytt. Hun mener støtte til opplysningsarbeid i Danmark betyr at "der bliver færre midler til projektarbejdet i de fattige lande".
Verden skapes hjemmefra
Hvordan har pressedekningen av den ikke-vestlige verden bidratt til Norges kollektive identitet? I hvilken grad fungerer pressen som en arena for å forstå «oss» og «de andre»? Slike spørsmål tas opp i boka "Verden skapes hjemmefra", som bl.a. ser på påvirkningen fra misjon og bistand.
Kamp mot terror - og doble standarder
Sist uke drøftet Stortinget en interpellasjonen fra Finn Martin Vallersnes (H) om årsaker til terrorisme og det historiske bakteppet for antivestlige holdninger i Midtøsten. - Jeg tror vi i dag har hatt en av de mest prinsipielle og viktigste debattene på lenge, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i sitt avsluttende innlegg. Og slik debatt kan komme godt med når utfordringene står i kø.
Skeptikere og hysterikere i klimadebatten
- Det er umoralsk å tvile, sa Gro Harlem Brundtland i fjor og verden har det siste året tatt inn over seg at vi nå opplever menneskeskapte klimaendringer. Debatten er over og nå trengs det handling, hevder noen. - Vi trenger ikke krisemaksimerende klimahysterikere som ikke vil diskutere, hevder andre. Trenger vi fortsatt skeptikerne?
Kina i Afrika - til gjensidig nytte?
Etter at Kina i 2006 var vertskap for et kinesiskafrikansk toppmøte med deltakelse på toppnivå fra 48 afrikanske stater har stadig flere spurt seg: Hva vil Kina i Afrika? Fellesrådet og Slett u-landsgjelda (SLUG) snur på spørsmålet og spør: Hva skal Afrika med Kina?
Ny debatt om oljefondsetikk
Med konferansen "Investing for the Future" markerte Finansdepartementet forrige uke starten på en evaluering av og kritisk debatt om de etiske retningslinjene for Statens Pensjonsfond - utland (oljefondet). Mens noen er kritiske til politisk motiverte investeringer, ser andre store muligheter - ikke minst i mulighetene for å opprette nye fond.
Kirken og globalisering
Kirkemøtets vedtak om "økonomisk globalisering som utfordring til kirken" bekrefter kirkens klare glidning mot venstre, mente Dagens Næringsliv på lederplass i desember. - Kirken er ikke partipolitisk, men det er feil å tro at kirken ikke er politisk, står det i tilsvar fra Mellomkirkelig Råd denne uken, som blant annet mener at "påtvunget liberalisering fra IMF og Verdensbanken er en uting".
Kenya i kaos
Etter anklager om valgfusk under valget i romjula brøt det ut etnisk vold og uro i Kenya, slik mange hadde fryktet. Framtiden er dermed usikker for et sentralt land i Afrika, med mange bånd til Norge. - Dette er ikke det Kenya vi kjenner, sier erkebiskop og fredsprisvinner Desmond Tutu, som er i Kenya for å få partene til å snakke sammen.