Dokumenter
"Demokraten" Chávez
Om ein har følgt Venezuela-dekninga i norske media, får ein fort det inntrykket at kritikk av styret til Hugo Chávez er noko som høyrer Høgre og Aftenposten til. Den norske venstresida har vori ubehageleg fråverande, om ein ser bort frå dei gongene ein har stilt spørsmål direkte til ulike representantar, som i Klassekampen 2.juni. Ein ting er likevel å ikkje kritisere eit styresett, noko anna er å halde det fram som eit ideal.
Afrika – kontinent i mørke
Frankrikes president, Nicholas Sarkozy, holdt nylig en tale til studentene i Dakar. Det var en lang belæring, forvirret, paternalistisk og full av negative stereotypier.
Bedre, men fremdeles puslete
Dette statsbudsjettet går museskritt i riktig miljøretning, men det reflekterer på ingen måte alvoret i klimaendringene. Framtiden i våre hender mener det er positivt at grunnavgiften på fyringsolje øker med 40 øre.
Bevisst forvrengning
Da nettavisen E24 den 5. mai gjenga underslag i Zambias regjering, var det korrupte afrikanerne som fikk overskriften. Britiske The Guardian viste derimot at samme nyhet kunne ses på med helt andre øyne. De tok nemlig for seg britiske advokaters medvirkning i korrupsjonen.
Bistand i riktig retning
Utviklingsminister Erik Solheim forteller hvorfor han mener Paul Colliers bok The Bottom Billion kan være en veiviser for norsk bistandspolitikk.
EFTA-avtaler med utviklingsland må ikke tømme verktøykassa
Norge hadde et arsenal av verktøy til disposisjon i oppbyggingen av den lukrative olje- og gassindustrien. Frihet til å påvirke sin egen nasjonale industris fremtid til det beste for befolkningen har vært et ufravikelig prinsipp i norsk ressurs- og næringsforvaltning. Samvittighet og god forstand bør fortelle oss at Norge ikke kan stå inne for å ta fra fattige land den samme muligheten. Norge kan ikke sikre utviklingsland like mange verktøy som vi hadde, men må avstå fra å signere EFTA-avtaler som tømmer verktøykassa deres helt.
En Ny Tid for Afrika
Ny Tid har etablert seg som en viktig røst i det norske mediebildet. Men utviklingsredaktør Dag Herbjørnsruds svinging av pisken over norske mediers dekning av afrikansk virkelighet i utgave nr. 41, er for enkel. Også for de av oss som ”digger” Afrika.
Ensidig og tendensiøst av DN Lørdag
Fairtrade Max Havelaar setter pris på at Dagens Næringsliv har valgt å lage en artikkel som retter søkelys på en virkelighet som er fjern for mange her i Norge. Artikkelen gir et bilde av en hverdag for kaffeprodusenter i Guatemala som er ukjent for mange forbrukere. Denne virkeligheten er bakgrunnen for stiftelsen av merkeordningen Fairtrade, og den virkeligheten Fairtrade jobber med å formidle og endre.
Et nytt klima i 2007
Det var dårlig med kanefart og ’barske skiglæder’ for mange av oss i juleferien. Godt skiføre i perioden før jul kan dessverre snart bli noe som mest vederfares ’dalstroka innafor’. Det positive er at klimaspørsmålet er i ferd med å bli vår tids nye kampsak, på linje med 60-, 70- og 80-tallets freds- og antiatomvåpenkamp. 2007 blir vendepunktet.
FN og private selskapers interesser
John Y. Jones hevder i et innlegg i Ny Tid 8. Desember at vaksinealliansen GAVI, som Norge er en stor bidragsyter til, først og fremst støtter farmasi gigantene og har liten effekt for fattige barn i sør. I et svar fra statssekretær Morten Wetland ved Statsministerens kontor hevdes det at GAVI tvert i mot bidrar til å senke vaksinepriser og sikre immunisering. Innleggene tar opp en grunnleggende problematikk: hvorvidt FN organisasjoners samarbeid med private selskaper bidrar til å nå sentrale utviklingsmål, eller om det snarere bidrar til å sikre selskapenes interesser.
Gjør det omvendt
Nei, det er ikke nedlatende å etterlyse representasjon fra Sør i debatt om og utforming av utviklingspolitikk, slik utviklingsminister Erik Solheim kan synes å mene i sitt innlegg i Ny Tid 11. januar. Ved å la være å ta inn representanter fra Sør i det nylig oppnevnte utviklingsutvalget har regjeringen mistet en anledning til å gi substans og innhold til løfter om ”globalt partnerskap” i internasjonalt utviklingssamarbeid.
Kritisk, kreativ og kunnskapsbasert
Brother Buntu har et interessant innlegg i forrige Ny Tid, som en refleksjon til min kommentar om journalistikk og Afrika 26. oktober. I kommentaren omtaler jeg et tidligere innlegg av Dag Herbjørnsrud 19. oktober, hvor han kritiserer norske mediers afrikadekning
Kvinner er nøkkelen til fattigdomsbekjempelse
Kvinner rammes hardest av fattigdom. 80 prosent av verdens fattige er kvinner og deres barn. Mellom 80-90 prosent av de fattigste familiene har kvinnelige eneforsørgere. Millioner av barn er avhengige av kvinners inntekt for å få bedre levekår. I Norge bør vi derfor ta på oss kvinnebrillene i utviklingspolitikken.
Lær av debatten, Solheim
I sitt svar (Ny Tid 17. august) til mitt essay om bistandspolitikk skriver utviklingsminister Erik Solheim «Jeg får korreks fra Hem for å mene at vi i dag har muligheten til å utrydde fattigdommen.