Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

2006

Sider: 123 »
Viktig utviklingsutvalg - uten deltakelse fra de det gjelder
torsdag 21. desember 2006

Viktig utviklingsutvalg - uten deltakelse fra de det gjelder

Det nyoppnevnte utviklingsutvalget har fått et bredt og spennende mandat som skal munne ut i en offentlig utredning neste høst, men det skorter kanskje litt på noe vesentlig: deltakelse fra de det gjelder?


Den utviklingspolitiske budsjettdebatten 2006
mandag 18. desember 2006

Den utviklingspolitiske budsjettdebatten 2006

- Verda er i total forandring, sa komiteleder Olav Akselsen (Ap), da han tidligere i denne måneden innledet Stortingets debatt om utenriksdepartementets budsjett. Men tross nye og spennende innslag var det en budsjettdebatt, der volumdebatten engasjerte flest og mest.


- Kvinneundertrykking, okkupasjon og krig mot terror undergraver utvikling i den arabiske verden
fredag 08. desember 2006

- Kvinneundertrykking, okkupasjon og krig mot terror undergraver utvikling i den arabiske verden

I går kom den 4. UNDP-rapporten om menneskelige utvikling i arabiske land. Rapporten ser spesielt på kvinners situasjon og peker på at kvinnenes begrensede muligheter er et av de største hindrene for menneskelig utvikling. Men rapporten peker også på at "krigen mot terror" og "okkupasjonene av Irak og Palestina" undergraver utvikling og menneskerettigheter i den arabiske verden.


Verdensbanken med "ny kurs"?
mandag 04. desember 2006

Verdensbanken med "ny kurs"?

Alle er enige om at Verdensbanken har endret seg, men en fersk rapport bestilt av utviklingsminister Erik Solheim slår fast at fattige land fortsatt blir pådyttet privatisering og liberalisering som betingelse for lån, bistand og gjeldsslette - men i noe mindre grad enn før. Solheim vil likevel ikke kutte støtten - eller holde den tilbake slik Storbritannia gjorde i protest tidligere i høst.


Klimastopp i Nairobi - hva nå?
mandag 20. november 2006

Klimastopp i Nairobi - hva nå?

Klimahøsten 2006 fikk en brå stopp i Nairobi. Klimaforhandlingene på FNs konferanse om klimaendringer fortsatte på tomgang - uten resultater - til tross for usedvanlig klare advarsler og oppfordringer fra FNs generalsekretær Kofi Annan. Nå vokser kravet i retning av at en "koalisjon av de villige" må gå foran og vise vei.


Makt, fattigdom og den globale vannkrisen
torsdag 16. november 2006

Makt, fattigdom og den globale vannkrisen

Den globale vannkrisen krever flere liv som følge av sykdom enn noen krig gjør som følge av våpenbruk, slår Human Development Report 2006 fast. Det store stridsspørsmålet er om krisen løses best ved at private selskaper i økende grad slipper til, slik Verdensbanken og vestlige givere har gått inn for i de senere årene.


GAVI for liten og GAVI for stor?
mandag 13. november 2006

GAVI for liten og GAVI for stor?

Gjennom et utall taler, innlegg og kommentarer, såvel som gjennom statsbudsjettet, har Jens Stoltenberg entusiastisk fremmet den globale vaksinealliansen GAVI. GAVI er statsministerens, Arbeiderpartiets og regjeringens flaggskip i det internasjonale utviklingssamarbeidet. Til beste for barna og/eller farmasøytisk industri og Bill Gates?


Klimahøsten 2006
torsdag 09. november 2006

Klimahøsten 2006

Tunge innspill og rapporter om pågående og forestående klimakriser, samt mulige tiltak, har satt sitt preg på den politiske dagsorden i Norge denne høsten. Stadig fler tar advarslene på alvor og miljøfrykten øker, men hva gjør vi?


Det rødgrønne miljø- og utviklingsbudsjettet
torsdag 19. oktober 2006

Det rødgrønne miljø- og utviklingsbudsjettet

Det første rødgrønne miljø- og utviklingsbudsjettet høster mest ros fra de frivillige organisasjonene, spesielt på områdene gjeldsslette, miljø og kvinner. Til tross for et historisk høyt bistandsbudsjett velger likevel mange, særlig de store bistandsorganisasjonene, å fokusere på at regjeringen fortsatt ikke har nådd prosentmålet. Men ser vi en "ny kurs"?


- Banebrytende beslutning om illegitim gjeld
tirsdag 03. oktober 2006

- Banebrytende beslutning om illegitim gjeld

- Norge foretar en banebrytende beslutning om å slette illegitim gjeld, mener det europeiske gjeldsslettenettverket Eurodad etter at utviklingsminister Erik Solheim i går kunngjorde regjeringens beslutning om å slette gjelda fra den norske skipseksportkampanjen på 1970-tallet.


Ett år etter Muhammed-tegningene
mandag 02. oktober 2006

Ett år etter Muhammed-tegningene

- Muhammedstriden er den voldsomste verdidebatt vi har sett de siste åra, skrev Aftenpostens debattredaktør Knut Olav Åmås sist uke, ett år etter at Muhammedtegningene ble offentligjort i Jyllandsposten. Utenriksministeren mener slike spørsmål kan være de viktigste i vår tid og "en test på vår beslutning om å sikre fred og globalt samarbeid".


Globalisering og framtidsoptimisme
onsdag 27. september 2006

Globalisering og framtidsoptimisme

I Morgenbladet har det gjennom lengre tid gått en viktig debatt om global styring og "overnasjonalitet". Og i septemberutgaven av tidsskriftet Samtiden bidrar statsminister Jens Stoltenberg til ytterligere debatt om dagens globalisering med artikkelen "Tro på framtiden - et innlegg mot framtidspessimismen".


Organisasjonenes bidrag til utvikling i Latin-Amerika
tirsdag 19. september 2006

Organisasjonenes bidrag til utvikling i Latin-Amerika

Da utviklingsminister Erik Solheim i august besøkte Latin-Amerika var det mye fokus på olje, gass, miljø og naturressursforvaltning, men grunnlaget for regjeringens initiativ er et ønske om å støtte "folkelige og politiske bevegelser som trenger hjelp for å lykkes i å skape demokrati og mer rettferdig fordeling". Norske organisasjoner hilser initiativet velkommen og vil gjerne bidra med sine erfaringer.


Økt press på Verdensbanken foran årsmøtene
fredag 15. september 2006

Økt press på Verdensbanken foran årsmøtene

I går kunngjorde Storbritannias utviklingsminister Hilary Benn at han holder tilbake omlag 600 millioner kroner til Verdensbanken i protest mot bankens vedvarende krav til fattige land om privatisering og liberalisering. Norge vurderer å slå følge, men først etter et seminar med likesinnede i slutten av november.


torsdag 14. september 2006

Etter Rattsø: omtrent som før

Det legges ikke opp til vesentlig endringer i statens samarbeid med de frivillige organisasjonene innenfor det internasjonale utviklingssamarbeidet. Dette kom fram på et møte med frivillige organisasjoner sist fredag, da utviklingsminister Erik Solheim la fram sine vurderinger av Rattsøutvalgets rapport og anbefalinger.


Sider: 123 »
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?