Dokumenter
Retorisk tale om den globale, naturlige utvikling
I den nylig utkomne boka, Avoiding Responsibility. The Politics and Discourse of European Development Policy, skriver forfatteren, Nathalie Karagiannis, om hvordan den paternalistiske retorikken om å hjelpe og å gi, har veket plassen for effektivitetsretorikk basert utelukkende på kapitalistiske markedsmekanismer. Dette er da også mitt utgangspunkt her. Fokus blir å vise hvordan disse mekanismene i økende grad framstår som naturlige mekanismer – både i og utenfor språket eller retorikken.
Global Call for Action Against Poverty
Notat fra etableringsmøte i Johannesburg i september 2004.
Utviklingsmelding - ikke evalueringsrapport
Torild Skard hevder i Aftenposten 12. juli at Regjeringens nye utviklingsmelding, «Felles kamp mot fattigdom», inneholder for lite informasjon om utviklingen i Norges samarbeidsland, og ikke i tilstrekkelig grad trekker på erfaringer fra tidligere utviklingssamarbeid. Hun hevder også at meldingen ikke tar opp hvordan mottagere av norsk bistand kan påvirke norsk utviklingspolitikk. Ifølge Skard er Regjeringen først og fremst opptatt av å få gjennomslag for norske synspunkter og strategier.
Frivillighet viktig i kampen mot fattigdom
Bistandsnemndas generalsekretær Oddvar Espegren hevder i Vårt Land 7. juli at Regjeringens nye Stortingsmelding, «Felles kamp mot fattigdom», ikke erkjenner den positive merverdien av frivillige organisasjoners innsats. I tillegg hevder han at meldingen representerer et «knefall for Verdensbankens tanker om liberalisering og markedsøkonomi».
Motild mot flykjøp: Avgrens vårt politiske avhengighetsforhold til USA
”Avspist med ingenting” er en treffende karakteristikk av Stortingets behandling av Norges deltakelse i utviklingen av jagerflyprosjektet til Lockheed Martin i USA. Det har så langt kostet den norske stat 200 millioner kroner uten at vi har fått noe som helst igjen, og det vil koste nærmere 1 milliard kroner mer i de neste ti år. Deretter er det planlagt et kjøp av 48 jagerfly til en pris av minst 40 milliarder kroner.
Hvor ble det av idealismen?
Thorbjørn Jagland etterlyser det. Dagfinn Høybråten oppfordrer til det. Fagforeninger savner det. Men, regjeringens nylig fremlagte Stortingsmelding 35 ”Felles kamp mot fattigdom” stjeler det fra oss. Hva da? Jo, folkelig engasjement og idealistisk innsats.
We the peoples: civil society, the United Nations and global governance
- Report of the Panel of Eminent Persons on United Nations–Civil Society Relations
NGOs call on the UN to withdraw endorsement of "A Better World for All" document
Utviklingsmeldingen og vaktbikkjene
Vi er glade for at utviklingsministerens politisk rådgiver, David Hansen, i sitt tilsvar til oss 5. juni - på vegne av regjeringen – slår fast at ”utfordringene vi står overfor når det gjelder bekjempelse av fattigdom, fordrer bredest mulig engasjement og debatt, slett ikke logring fra ’lydige kjæledegger’”. Det som uroer oss er at dette faktisk ikke fremgår av regjeringens nye utviklingsmelding (St.meld.nr.35 – Felles kamp mot fattigdom) – når det gjelder sivilsamfunnets rolle i Norge.
Civil Society Declaration to UNCTAD XI
A political letter, delivered to the UN Secretary General at the UNCTAD XI in Sao Paulo, Brazil 13-18 June 2004
Kritisk viktig sivilsamfunn
Under overskriften ”Et kritisk sivilsamfunn” spør koordinatoren for organisasjonene med rammeavtale om informasjonsstøtte fra NORAD, Arnfinn Nygaard, i Vårt Land 27. mai om hvilken rolle Regjeringen vil at det sivile samfunn og frivillige organisasjoner skal ha i utviklingspolitikken. Han sikter til Regjeringens nye Stortingsmelding, ”Felles kamp mot fattigdom”, som ble lansert 30. april.
Norge og Verden
Et nytt USA, et nytt NATO, et nytt EU – kort sagt en ny internasjonal orden – tar form. Likevel er det gårsdagens verden som fortsatt er styrende for tenkningen i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Vi etterlyser derfor en diskusjon om hva det betyr å være småstat i dag.