TWN-rapport om TRIPS og offentlig helse i WTO
Rapporten ble skrevet av Cecilia Oh, juridisk rådgiver for Third World Network, etter at WTOs råd for oppfølging av avtalen om handelsrelaterte sider ved intellektuell eiendomsrett (TRIPS) i forrige uke møttes for bl.a. å diskutere patenter og offentlig helse (se: AIDS-medisiner: Kutt kostnadene!, Aktuelt 20. juni 2001). TRIPS-rådet hadde besluttet å drøfte disse spørsmålene etter økende kritikk, ikke minst fra utviklingslandene, om at oppfølgingen av TRIPS-avtalen i større grad ivaretar hensynet til legemiddelselskapene enn til den offentlige helse.
Utviklingslandene sto samlet
I følge rapporten var det kanskje mest betydningsfulle under debatten i TRIPS-rådet at utviklingslandene stilte godt forberedte. 47 utviklingsland, herunder gruppen av afrikanske land og land fra Asia, Latin-Ameirka og Karibia, la fram en felles uttalelse til TRIPS-rådet der de ber om at det kommende ministermøte i WTO i Doha, Qatar, i november sørger for at "TRIPS-avtalen ikke på noen måte undergraver WTO-medlemmenes rett til å formulere sin egen helsepolitikk og gjennomføre den med tiltak for å beskytte den offentlige helse". De frykter at en streng tolkning av TRIPS-avtalen vil begrense deres mulighet til å gjennomføre nødvendige tiltak og vil kunne bli rettslig utfordret, enten via ordinære domstoler eller i WTOs egen mekanisme for tvisteløsning, jmf. rettsaken i Sør-Afrika tidligere år (se f.eks. pressemelding fra Leger uten grenser: Legemiddelselskapene i Sør-Afrika gir etter for press).
EU støtter arbeidet for å finne en løstning
I sin uttalelse ønsket EU-landene velkommen en prosess som så på sammenhengen mellom intellektuell eienfomsrett og helsepolitikk. De uttrykte full støtte til arbeidet med å finne en løsningen på problemet med tilgang på medisiner til rimelige priser i i utviklingsland, herunder en henvisning til ministermøtet i Doha. Uttalelsen gjorde det imidlertid klart, i følge rapporten fra Third Wolrd Network, at EU-landene ikke var beredt til å drøfte en nedgradering av dagens beskyttelse av intellektuell eiendomsrett, slik det kreves av TRIPS-avtalen.
Norge med støtte til utviklingslandene
Norges WTO-ambassadør Kåre Bryn understreket i det norske innlegget (se pressemelding fra UD 20. juni 2001: UD - WTO. Forholdet mellom patenter og adgang til legemidler) at prising av medisiner kun er en av flere viktige faktorer når det gjelder adgang til medisiner. Andre faktorer er valg og bruk av legemidler, tilstrekkelig finansiering og pålitelige helse- og distribusjonssystemer. I pressemelding fra UD står det videre at:
"Norge la spesielt vekt på å understreke at den fleksibilitet som ligger i TRIPS avtalen når det gjelder utviklingslandenes adgang til å treffe tiltak for å beskytte offentlig helse, fullt ut må respekteres. I praksis betyr dette at man respekterer utviklingslandenes legitime rett til å tvangslisensiere viktige legemidler dersom disse, hvilket bør være hovedregelen, ikke gjøres tilgjengelige på rimelige vilkår."
- Blant industrilandene er det kanskje Norge som i størst grad støtter opp om utviklingslandenes synspunkter, i følge rapporten fra Third World Network.
For mer informasjon om møtet i TRIPS-rådet, se:
- Report on the WTO discussion on TRIPS and Public Health, Third World Network 25. Juni 2001
- WTO. Forholdet mellom patenter og adgang til legemidler, pressemelding fra UD 20. juni 2001
- TRIPS Council discussion on affordable medicines, pressemelding fra WTO 22. juni 2001
- AIDS-medisiner: Kutt kostnadene!, Aktuelt 20. juni 2001
For mer informasjon om TRIPS, se: