Frivillige organisasjoner vil ha Tobin-skatt på dagsorden i FN
Blant underskriverne er Sturla Stålsett, som leder Komiteen for internasjonale spørsmål (KISP) i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og Morten Eriksen i Forum for utvikling og miljø (ForUM), såvel som Bernard Cassen i Attac.
Brevet er rettet til det såkalte høynivå-panelet, som skal gi anbefalinger til FNs generalsekretær Kofi Annan i forbindelse med den forestående konferansen om Finansiering for utvikling (FfD). Panelet ble opprettet av generalsekretæren i desember i fjor under ledelse av Mexicos tidligere president Ernesto Zedillo, se Financing for Development: High Level Panel established 15 December 2000. Bistandsminister Anne Kristin Sydnes mener konferansen blir en "viktig byggestein i utviklingen av det man nå gjerne referer til som "en ny utviklingsstruktur", se FfD: Hva mener Norge?
Finansiering for utvikling (FfD)
Den store FN-konferansen om Finansiering for utvikling, som skal avholdes i Mexico i første kvartal 2002, har vært under forberedelse i lang tid. På FNs eget nettsted om konferansen presenteres den slik:
Arrangementet vil vurdere nasjonale, internasjonale og systemiske spørsmål knyttet til utviklingsfinansiering i et helhetlig perspektiv i lys av globalisering og gjensidig avhengighet. Arrangementet vil representere en historisk mulighet til å drøfte utvikling gjennom finansperspektivet, såvel som mobilisering av finansielle ressurser for full gjennomføring av de handlingsplanene som har blitt vedtatt på FNs toppmøter i 1990-årene.
Skatt på valutatransaksjoner, også kjent som Tobin-skatt, er en av de sakene mange frivillige organisasjoner håper kan få gjennomslag på denne konferansen. Tanken er på den ene siden at en slik skatt både skal kunne bidra til å bremse farten i kortsiktige valutaspekulasjoner. Mer enn 1800 milliardar dollar blir daglig flyttet rundt på valutamarkedene i jakten på rask profitt, uten tilknyting til produksjonslivet og handelen med varer og tjenester. På den andre siden er tanken at skatteinntektene kan brukes til beste for verdens fattige.
En slik skatt har i de senere årene særlig fått oppmerksomhet gjennom organisasjonen Attac, som etter oppstarten i Frankrike i 1998 har opplevd enorm oppslutning. Nylig ble det tatt initiativ til å starte opp i Norge, se: Attac-Norge og skatt på valutatransaksjoner (I Nyhetene februar/mars fra RORG-Samarbeidet).
- Tobin-skatt er mulig
I brevet til FN-panelet vises det til økonomene Rodney Schmidt (1999, 2000(2)) og Paul-Bernd Spahn (1996). Disse har i de senere årene fremmet forslag som i betydelig grad har forbedret (teknisk) det skatteforslaget som opprinnelig ble fremmet nobelprisvinner James Tobin i 1978.
- Deres arbeid viser at skatt på valutatransaksjoner er teknisk mulig, heter det i brevet.
For mer informasjon, se:
- Finansiering for utvikling - FfD: Brev til høyniv-panel om CTT, 2. april 2001
- Finansiering for utvikling (FfD)
- Attac-Norge og skatt på valutatransaksjoner (I Nyhetsbildet februar/mars 2001, RORG-Samarbeidet)