Arbeiderpartiet søker alliansepartnere for avgift på valutatransaksjoner (Tobin Tax)
Raadim viser til at "en variant av Tobin skatt har også lenge vært en sak for Arbeiderpartiet" og peker på at "Attac (har) hatt stor suksess i å sette prosjekter på dagsordenen som tidligere ble betegnet som totalt urealistiske av mange politikere og forskere." Det er bare drøyt to uker siden også Arbeiderpartiets Hallvard Bakke rettet søklyset mot Attac i en kommentar med tittelen Den nye venstrebevegelsen.
ForUM ber UD ta opp Tobin Tax på FN-konferanse (FfD)
Skatt på valutatransaksjoner (Currency Transaction Tax - CTT) er et av flere virkemidler som vurderes i forhold til den kommende FN-konferansen om Finansiering for utvikling (FfD), som planlegges gjennomført i første kvartal 2002. Under FNs høring med de frivillige organisasjonene i New York før jul ble saken bl.a. tatt opp i en innlegg av Bart Bode fra CIDSE (se: Bode: Skatt på valutahandel er fullt mulig) og en arbeidsgruppe innenfor den norske nettverksorganisasjonen Forum for utvikling og miljø (ForUM) ba nylig norske myndigheter ta opp saken på det forestående møtet i forberedelseskomitéen (PrepCom) i New York 13-23 februar (se: FfD: ForUM-Innspill til UD for for PrepCom i februar 2001).
Arbeiderpartiet og skatt på valutatransaksjoner
Arbeiderpartiet har vært opptatt av skatt på valutatransaksjoner i to ulike perspektiver. Den ene perspektivet er en skatt som kan begrense spekulative og ødeleggende bevegelser på valutamarkedet. Dette tok partileder og utenriksminister Thorbjørn Jagland bl.a. opp i sitt såkalte Jaglandbrev 20. mars i fjor, om globalisering og behovet for nye kjøreregler i verdensøkonomien:
Vi ser også en sterk økning i valutatransaksjoner. Hver dag handles det på det globale finansmarkedet i snitt for 1,3 billion dollar, eller omtrent førti ganger dagsverdien av internasjonal varehandel. Svært mye av dette er ren spekulasjon.
Vi kan ikke avskaffe den frie flyten av kapital, men utviklingen viser behovet for at det må etableres politiske tiltak som regulerer den. Et tiltak kan være å gjennomføre James Tobins forslag om å legge en avgift på valutatransaksjoner, for å strø litt sand i maskineriet slik at man tar vekk de mest spekulative bevegelsene.
Det andre perspektivet er en skatt som kan gi sårt tiltrengte inntekter til et sulteforet FN. Det er det perspektivet som ligger til grunn for forslaget om innføring av en skatt på valutatransaksjoner som ligger i Arbeiderpartiets program for 2001-2005, Kap. 3 Mer Demokrati, som ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte 12. november i fjor:
Det er et problem for FN at organisasjonen er helt avhengig av bidragene fra medlemslandene, samtidig som mange medlemsland er dårlige betalere. Dette svekker FNs evne til å arbeide effektivt, ikke minst når hurtig innsats kreves. Arbeiderpartiet går inn for at det innføres en avgift på internasjonale valutatransaksjoner som kan brukes til å gi FN et selvstendig inntektsgrunnlag, i tillegg til bidragene fra medlemslandene. Norge bør samarbeide med EU, Canada og andre som også støtter innføringen av en slik avgift.
I sine utkast til partiprogram for neste Stortingsperiode har også Senterpartiet og SV gått inn for innføring av skatt på valutatransaksjoner, se: Stortingsvalget 2001 - Hva mener partiene om avgift på valutatransaksjoner.
For mer informasjon om ATTAC:
- ATTAC på frammarsj, Aktuelt 17. januar 2001
Andre aktuelle innlegg om ATTAC:
- Uklart tenkt om Attac, Vidar Rekve, Dagsavisen 1.2.01
- Attac på vei til Norge, Kristin Clemet, Dagsavisen 27.1.01
For aktuell debatt om globalisering: