Stolt, selvbevisst, kreativ og pågående
En av plakatene for World Social Forum som symboliserer noe av den enheten og mangfoldet som forumet står for.
Krig mot 80 prosent
"Det vi ser nå, er ikke en krig mot noen få terrorister," sa den kjente indiske forfatteren og aktivisten Vandana Shiva. "Det er begynnelsen på en krig mot 80 prosent av menneskeheten."
Uten tvil var det mange deltakere på World Social Forum som var av samme oppfatning, at USA bruker 11. september for å skaffe seg kontroll over Sentral-Asia, enda fastere grep over oljeressursene i Midt-Østen, og en politisk dominans i verden som ikke tidligere har vært mulig. Samtidig bruker regjeringer over store deler av verden situasjonen til å innføre personkontroll og etterretning som tidligere har vært helt uakseptabelt, innstramming i flyktninge- og innvandringspolitikk, og enda sterkere markedsorientert politikk.
Martin Kohr fra Thild World Network fortalte hvordan 11. september ble brukt for å presse regjeringer til å gå med på forslaget til ministererklæring. "De ble utsatt for et voldsomt press. De ville bli gjort ansvarlige for økonomisk tilbakegang og krise om de forhindret en felles ministererklæring, om de stoppet videre liberalisering av verdenshandelen, " sa Kohr på et av de mange seminarene han innledet på.
Mangfold som ideologi
"En annen verden er mulig" er mottoet til World Social Forum, men det er ikke en verden etter én felles modell forumet eller deltakerne står for. "På TV-bildene fra World Economic Forum i New York ser vi ensrettingen. Det store flertallet er middelaldrende eller eldre menn i sine dresser - nesten helt like som for ti eller femten år siden," sa Paul Hawkins fra USA på et av seminarene den siste dagen i Porto Alegre. "Men se rundt dere her i Porto Alegre. Her er folk i alle aldre, i alle mulige klesdrakter, og fra elle kanter av verden. Det gjenspeiler forskjellene i ideologiene våre også. De er for ensretting, alt skal inn i deres trange form. Vi er for en verden av mangfold, - politisk, kulturelt, og biologisk."
International Institute on Globalisation, et institusjon med base i USA som har mange av de ledende kritikerne av nyliberalismen med på sine utredninger, la i Porto Alegre fram sammendraget til en omfattende rapport om alternativer til dagens globalisering som de vil presentere om noen måneder. Mangfold er et av de ti prinsippene de mener må ligge til grunn for en annen verden.
Respekten for ulikheter og mangfold gjenspeiler seg også i organiseringen av de nye organisasjonene og nettverkene som har vokst fram internasjonalt de siste årene. Et eksempel på et slikt nettverk er "Vår verden er ikke til salgs" som er bygd opp i tilknytning til arbeidet mot politikken i Verdens handelsorganisasjon. Gjennom e-postlister, internettsider, telefonkonferanser, og inkluderende møter med full åpenhet har dette nettverket i praksis samordnet og ledet det omfattende arbeidet blant sosiale bevegelser og frivillige organisasjoner. Under en uformell arbeidsmiddag den siste dagen på World Social Forum med 40-50 til stede ble arbeidet framover diskutert. I ukene og månedene framover vil diskusjonene og ideene fra denne middagen spre seg utover hele verden. Et sentralt mål er å forhindre at WTO starter opp forhandlinger på nye tema etter det neste ministermøtet i 2003. Titusenvis av aktivister fra hele verden vil antagelig være på gatene i Mexico der møtet skal være. Det skal bli et nytt Seattle. Arbeidet er i full gang. Mangfold gir styrke - det er en av de viktigste oppsummeringene fra arbeidet til "Vår verden er ikke til salgs."
Tilbake i 2003
Det har vært mye diskusjoner i organisasjonskomiteen for World Social Forum og en rekke andre organisasjoner om forumet skal være en årlig foreteelse, og om det skal fortsette å være i Porto Alegre eller andre steder. Det planlegges nå regionale konferanser i Asia, Afrika og Europa på slutten av året, det er bestemt at det blir World Social Forum i Porto Alegre også i 2003, og det ligger an til at India blir vertslandet for World Social Forum 2004.
Om ikke alle de 50 000 deltakerne i årets World Social Forum kommer tilbake til Porto Alegre om et år, er det uten tvil mange som vil gjøre det. "Vi sees her neste år!" var de mest brukte avskjedsordene blant deltakerne på forumets siste dag.