Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Nyliberale gale kuer

"De gale kuene er ikke engelske gale kuer. De er nyliberalistiske gale kuer," sa Paul Nicholson fra ledelsen i den internasjonale bondeorganisasjonen Via Campesina - bøndenes vei - på et møte om matsuverenitet under World Social Forum i Porto Alegre.
Av Aksel Nærsted (tekst og foto) | Søndag 03. februar 2002

Paul Nicholson, Via Campesina

Via Campesina er en av  organisasjonene som markerer seg sterkest under World World Social Forum. Representanter for organisasjoner er innledere på et stort antall seminarer, de markerte seg under åpningsmarsjen med egen seksjon, og spiller en sentral rolle i utformingen  av den erklæringen som de fleste store sosiale bevegelsene som deltar i Porto Alegre, vil slutte seg til. Alle steder der retten til mat, biologisk mangfold og andre tema knyttet tillandbruket blir diskutert, spiller Via Campesina en sentral rolle. Konferansen har uten tvil betydd både en styrking både av  organisasjonen og av forståelsen for og støtten til begrepet matsuverenitet som  Via Campesina kjører fram som det viktigste prinsippet for å sikre alle retten til sunn og nok mat. 

Lokal mat

"Mat er lokal. Global mat finnes ikke.", sa Nicholson på seminaret.  "Vi må utvikle et bærekraftig landbruk…. Ikke bare er det sunt å spise lokal mat, det er også økonomisk fornuftig.

Via Campesina kritiserer hardt det eksportrettede landbruket. 90 prosent av all maten som produseres i verden spises i det landet den produseres. Likevel er det eksportrettet storproduksjon som i sterk grad preger landbrukspolitikken i mange land, som bestemmer priser o.l.  Og det er den lille andelen av handel over landegrensene som regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO) er lagt opp etter. Via Campesina slåss for å få  WTO ut av landbruket, og for å få aksept for prinsippet om matsuverenitet.  Det betyr både at stater skal ha rett til å sette i verk de tiltak de mener er nødvendig for å sikre alle retten til mat, og det betyr rett for bøndene til å bruke sitt eget såfrø, retten til å bestemme over sin egen jord, til ikke å dyrke genmodifiserte planter o.l. Matsuverenitet er et vidt konsept som Via Campesina har lagt stadig større vekt på de senere årene. Det blir stadig  konkretisert og utdypet. Gjennom World Social Forum har tusenvis av nye  personer fra hele verden hatt sitt første møte med begrepet. Nå vil det bli en del av diskusjonene om matproduksjon og matsikkerhet i de fleste landene i verden, - takket være Via Campesina.

"Vi må forlange at regjeringene begynner å beskytte vårt eget landbruk, vår egen kapasitet til å produsere mat. Vi må utvikle et bærekraftig landbruk som før lokalsamfunn," sa Paul Nicholson.

 

Representanter fra Via Campesina under åpningsmarsjen for World Social Forum.

Sult og billig import

Hver syvende person i verden er kronisk sulten. Hvert 3,6 sekund dør noen av sult. 70 prosent av dem er barn. "70 prosent av dem som sulter i verden, bor på landsbygda," sa Nicholson. "Det er først og fremst bøndene som blir ødelagt av denne konkurranseøkonomien. Den største trusselen kommer fra de multinasjonale selskapene og det intensive  industrilandbruket."

Et av de sentrale kravene til Via Campesina er å få slutt på alle subsidier av landbruksvarer for eksport, og dumping av billige matvarer fra de rike landene i utviklingsland.  Via Campesina mener det er en helt uholdbar situasjon at fattige bønder i Asia, Afrika og Latin-Amerika blir utkonkurrert på sine lokale markeder av landbruksprodukter fra USA, EU og Australia fordi produksjonen i de rike landene og eksporten er sterkt subsidiert.

Via Campesina alene?

Om en bare skulle dømme fra aktiviteten under World Social Forum, skulle en tro at Via Campesina var den eneste internasjonale bondeorganisasjonen. Den andre, International Federation for Agricultural Producers (IFAP) er helt usynlige i Porto Alegre. Det er ikke muligheter å ha oversikt over alle som er her og hva som skjer, så det kan hende de er represntert, men synlige er de i alle fall ikke. Det er ingen tvil om at det er Via Campsina som er bøndenes organisasjon i  den verdensomspennende bevegelsen mot en nyliberalisme og konsernstyrt globalisering.


Aksel Nærsted (tekst og foto) - Informasjonsansvarlig i Utviklingsfondet. Under World Social Forum representerer han både Utviklingsfondet og ForUM for utvikling og miljø
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.