Gull mot glassbiter
Walden Bello under innledningen på seminaret som det norske ForUM for utvikling og miljø arrangerte i Porto Alegre.
På bildet fra venstre: Morten Eriksen, daglig leder i ForUM, Aksel Nærstad som var møteleder, Walden Bello, og Vandana Shiva.
Hadde navnene på innlederne stått i programmet, ville det sikkert ha kommet enda flere. Men noen hundre løpesedler om at Vandana Shiva fra India og Walden Bello fra Filippinene skulle være innledere, var nok medvirkende til at så mange fant veien til dette seminaret - i konkurranse med mange titalls andre spennende seminarer.
Morten Eriksen som er daglig leder for ForUM fikk stor interesse fra forsamlingen da han presenterte ForUMs erklæring foran World Summit on Sustainable Development (WSSD). Det ser ut til at de frivillige organisasjonene i Norge er kommet lengre enn i de fleste andre land når det gjelder å plukke ut hvilke saker de vil fokusere på, og hva som er de viktigste politiske kravne en vil legge vekt på fram mot konferanseen Sør-Afrika. ForUMs erklæring vil sannsynligvis være en god drahjelp og utfordring for miljø- og utviklingsorganisasjoner i mange andre land - uansett hvor store deler av den de er enige i.
Langt mindre positiv respons fikk ForUMs leder for tanken om å støtte initiativet for en "Global Deal" i Johannesburg. Eriksen refererte til et dansk initiativ for at FN-konferansen i Sør-Afrika skal vedta en global overenskomst om å redde miljøet og bekjempe fattigdommen. Den indiske aktivisten og forfatteren Vandana Shiva, var knallhard i sin motstand mot en en slik overenskomst. "Global Deal har betydd at vi har gitt bort gullet vårt og fått glassbiter igjen. Det har betydd at vi har gitt bort våre plantegenetiske ressurser og fått genmodifiserte organismer tilbake. Vi må ikke gå inn form noen form for "Global Deal", vi må bekjempe det på det sterkeste."
Modellen har vist sin natur
Walden Bello fra Focus on the Global South brukte kollapsen av storselskapet Enron i USA og krisen i den argentinske økonomien som eksempler på at det som for kort tid siden var positive modeller på hvordan kapitalismen fungerte, nå har vist den sanne naturen tilo det systemet om dominerer verden. Bello var likevel ikke særlig optimistisk når det gjaldt mulighetene for at konferansen i Sør- Afrika vil ta lærdommer av dette. Derimot så han store muligheter for at konferansen kunne bringe de sosiale bevegelsene framover. Sør-Afrika har rike tradisjoner på å bygge opp politiske og sosiale bevegelser. "Vårt viktigste mål med konferansen i Sør-Afrika må være at den skal bidra til å bygge opp styrken til de folkelige bevegelsene mot den nyliberale modellen og politikken som driver folk ut i fattigdom og som fører til økte miljøødeleggelser.