Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Kyoto-avtalens muligheter

Bjart Holtsmark er ensidig kritisk til Kyoto-avtalen (Aftenposten 22. februar) og synes å være helt blind for at den også har sterke sider. Uten avtalen som springbrett kan det bli enda vanskeligere å få til det omfattende internasjonale klimasamarbeide han etterlyser.

Tirsdag 08. mars 2005

Innlegg av Pål Prestrud, Direktør CICERO - Senter for klimaforskning, i Aftenposten 08.03.05
(for ytterligere informasjon, se
Kyoto-protokollen - "en historisk parentes" eller et "første skritt"?, RORG-Samarbeidet 24.03.05)

 Holtsmarks hovedinnvendning mot Kyoto-avtalen er at helt andre virkemidler er nødvendige for å bekjempe klimaproblemet, og at avtalen ”…ikke tar høyde for klimaproblemets art og omfang.” Han etterlyser andre typer avtaleverk. Dette har han helt rett i, og jeg har heller aldri sett at noen har påstått noe annet. Man skal ha fulgt særdeles dårlig med i timen dersom man har fått inntrykk av at Kyoto-avtalen er løsningen på klimaproblemet. Det må et langt mer omfattende, forpliktende og mangfoldig internasjonalt samarbeid til for å oppnå utslippsreduksjoner som kan hindre global oppvarmning. Kyoto-avtalen kan bli en viktig start på veien mot et slikt nødvendig internasjonalt samarbeide. Gjennom praktisering av avtaleverket vil vi tilegne oss uvurderlige erfaringer og ny kompetanse som kan hjelpe oss til å gjøre kloke valg når samarbeidet skal videreutvikles etter 2012.

Kyoto-avtalen fastslår at det meste av utslippsreduksjonene skal tas innenlands og ikke gjennom samarbeidsordningene som eksempelvis kvotehandel. Det synes som Holtsmark har glemt dette. Kyoto-avtalen er utvilsomt en medvirkende årsak til at mange EU-land og Norge allerede har klart å bremse sine utslipp med innenlandske tiltak før de internasjonale samarbeidsordningene har begynt å virke.  Land som Storbritannia og Tyskland har sågar klart å redusere sine utslipp allerede med 10 - 15 prosent i forhold til 1990. Det er godt å ha avtalen som en påminnelse om, og et press, for å få utslippene ned.

Holtsmark hevder uten forbehold at løsningen på klimaproblemet ligger i å framskynde en overgang til ”en solenergiepoke”. En slik ensidig satsing på en bestemt energikilde eller teknologisk løsning vil jeg advare sterkt mot. I den fasen vi er i nå må det satses på et mangfold av tiltak, teknologiske løsninger og samarbeidsordninger. Intet må være uprøvd.

Teknologi vil stå sentralt i løsningen av klimaproblemet. Derfor forundrer det meg at Holtsmark ikke innser at Kyoto-avtalen kan gi viktige bidrag både til å fremme bruk av eksisterende teknologi og til utvikling av ny teknologi. Hensikten med kvotehandel er å gjøre det så kostbart å slippe ut klimagasser at det vil lønne seg å investere i ny teknologi. Investeringene vil komme først der vi får mest utslippsreduksjon igjen for dem.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.