G8 samles i Frankrike
Linker oppdatert: Torsdag 05. juni 2003
G8 er verken demokratisk eller rettferdig - og langt fra noe ideal for godt styresett. Men G8 er det nærmeste vi kommer en "verdensregjering". Derfor er det mange som gjerne vil viske dem noe ord i øret - eller protestere mot uretten i den verden G8-lederne regjerer.
Global styring på de mektiges premisser
Gruppen av 7 (G7) ble etablert i 1975 og omfattet verdens rikeste og mektigste land i Nord; USA, England, Frankrike, Tyskland, Italia, Canada og Japan. Siden 1994 har også Russland deltatt og gruppen har senere blitt omtalt som G8 (Gruppen av 8 land), se What is the G8? (G8 information Centre, Toronto). Gjennom sin dominerende rolle i verden: økonomisk, militært, teknologisk, politisk og på andre vis, har G7/G8 - gjennom sine møter - utviklet seg til å bli det nærmeste vi kommer en "verdensregjering" og spilt en sentral rolle i utviklingen av dagens globalisering (se Globaliseringsprosessens institusjoner, RORG-Samarbeidets temasider om globalisering). Derfor er det til G8 mange henvender seg for å få til endringer i verdenssamfunnet, bl.a.:
FNs generalsekretær Kofi Annan har skrevet brev til G8-lederne og oppfordret til økt bistand til de fattige (se - Gi mer til fattige land, Dagbladet, NTB-Ritzau-Reuters 30.5.03),
Mexicos og Brasils presidenter ber G8 om å få plass i FNs sikkerhetsråd, om å få delta på G8-møtene og om at de rike landene avskaffer subsidier på jordbruksvarer (se Mexico og Brasil vil ha faste plasser i Sikkerhetsrådet, Aftenposten, NTB, 28.5.03),
Brasils president "Lula", som har blitt invitert til årets G8-møte, vil be om opprettelse av et fond mot sult (se Lula: Fond mot sult, Aftenposten 14.5.03) og
Lederne for de mektige finansinstitusjonene - Verdensbanken, Pengefondet (IMF) og Verdens handelsorganisasjon (WTO) oppfordrer G8-landene til å videreføre liberaliseringen av verdenshandelen på det kommende ministermøtet i WTO (se World economic agencies call on G-8 to give a push to the Doha talks, WTO, Geneve 13.5.03).
Samtidig er det mange - forut for møtet i Frankrike (se Demonstration against the G-8!) - som protesterer mot G8s manglende legitimitet og en rekke (først og fremst franske) organisasjoner har sluttet seg til et opprop der det bl.a. står:
"Denne klubben av i hovedsak rike og dominerende stater gjenspeiler utviklingen av en globalisering basert på jakten på profitt og utformet ut fra de smale interessene til multinasjonale selskaper."
Og mens "makta rår" i G8 tas det initiativer for å bygge opp og styrke demokratiske alternativer, gjennom bl.a. et e-parlament for å styrke parlamentarikers arbeid med globale spørsmål (se Folkevalgte vil påvirke globalt, Morgenbladet 30.5.03) og for å styrke og reformere FN (se Russland og Kina vil reformere FN, Vårt Land/NTB 30.5.03).
Slett gjelda!
Men G8-kritikerne stiller også krav til G8-landene og krever at de holder det de har lovet. Mange mener at de har sviktet bl.a. når det gjelder gjeldslette for de fattige landene (se pressemelding fra SLUG: - Under en tredjedel av u-landsgjelda er slettet siden 1999!):
"- Historien har vist at G8 lederne lover mer enn de holder. Derfor er det viktig at den internasjonale gjeldsbevegelsen også er tilstede under årets G8 møte i Evian , Frankrike i år, sier Silje Hagerup, koordinator i Aksjon Slett U-landsgjelda, SLUG. I år er det 7 år siden Jubilee bevegelsen formet en menneskelig lenke på 7000 i Birmingham ved G8 møtet i 1998. Dette markeres med å arrangere en menneskelig lenke, som er Jubelbevegelsen sitt varemerke, i Annemasse, Frankrike 1.juni."
Velferd for storselskapene eller vann til alle?
FNs tusenårsmål (se RORG-Samarbeidets Temasider om tusenårsmålene) omfatter et mål om å halvere andelen mennesker uten bærekraftig tilgang på rent drikkevann og 2003 er utropt til Det internasjonale året for ferskvann (FN-Sambandet). Og vann vil også bli tema på årets G8-møte, der EU vil presentere sitt vann-fond. Men mange er kritiske til økende privatisering av vann og en rapport fra Corporate Europe Observatory (CEO), se Evian: Corporate Welfare or Water for All? (CEO Info Brief, 6.5.03) mener at EUs vannfond likner mer på et opplegg for å sikre storselskapenes velferd en et opplegg for å hjelpe verdens fattige.
G8-forsoning etter Irak-krigen
Mye av oppmerksomheten til deltakerne på G8-møtet vil nok likevel gå med til å prøve å forsones etter alle stridighetene i forbindelse med Irak-krigen - de sentrale G8-land sto uforsonlig mot hverandre (se FN i krigen - en Nord/Sør-konflikt, Aktuelt 4.3.03). Men nå er USAs president George Bush beredt til å begrave stridøksa og gjenreise et godt forhold til Europas stormakter (se George W. Bush: "Vive la France", Aftenposten, NTB-Reuters, 30.5.03).
- George W. Bush: "Vive la France", Aftenposten (NTB-Reuters) 30.5.03
- - Gi mer til fattige land, Dagbladet (NTB-Ritzau-Reuters) 30.5.03
- SLUG: - Under en tredjedel av u-landsgjelda er slettet siden 1999!, Pressemelding ra Aksjon Slett u-landsgjelda (SLUG), 30.5.03
- Global Showdown in Evian, by Mark Engler, Foreign Policy in Focus, 29.5.03
- G8 breaking promises to poor, Christian Aid 29.5.03
- Mexico og Brasil vil ha faste plasser i Sikkerhetsrådet, Aftenposten (NTB) 28.5.03
- Lula set to pose challenge to G8, Financial Times 27.5.03
- Evian, the G7 and HIPCs: the bottle is still half empty, EURODAD, 22.5.03
- Lula: Fond mot sult, Aftenposten 14.5.03
- On fifth anniversary of Birmingham Human Chain campaigners ask: “Did the G8 Drop the Debt?”, Jubilee 16.5.03
- World economic agencies call on G-8 to give a push to the Doha talks, WTO, Geneve 13.5.03
- Evian: Corporate Welfare or Water for All?, CEO Info Brief, 6.5.03
Nye linker per 5. juni:
- Joint statement from African NGOs and trade unions as the G8 summit comes to an end in Evian, 3.6.03
- George Monbiot: Africa's scar gets angrier, Comment by Georges Monbiot, The Guardian, 3.6.03
- Nord/Syd Koalitionens Nyhedsbrev maj-juni 2003 (om G8)
- G8 - Sommet Evian Summit 2003 - Implementation Report by Africa Personal Representatives to Leaders on the G8 African Action Plan
- Africa cannot absorb more aid, says Mbeki, Mail and Guardian (SA), 4.6.03
- G8-show med fremtiden bak seg, kommentar av Per Nordrum, Aftenposten 4.6.03
- Den andre Bush, kommentar av Sofie Mathiassen, Dagens Næringsliv 4.6.03
- - Handlingslammet helseplan fra G8, Leger uten grenser, 3.6.03
- G8 Summit: Christian Aid reports back from Evian 2003, Christian Aid 3.6.03
- G8 Evian 2003, World Development Movement
- - G8s politikk ikke støttet av verdens folk, VG 3.6.03
- G8-landene advarer Iran og Nord-Korea, Aftenposten 3.6.03
- Forsoning, lederkommentar i Aftenposten 3.6.03
- Debt, Africa and Global Economic Governance: Very Little from Evian, by Aldo Caliari, Foreign Policy in Focus, 2.6.02
- A Threadbare Emperor, by Jim Lobe, Foreign Policy in Focus, 2.6.02
- De fattige hos de rike, lederkommentar i Dagbladet 2.6.03
- Opptøyer rundt rådyrt gilde, Dagbladet 2.6.03
- Toppmøter som skal lege sår, lederkommentar i Aftenposten 2.6.03
- Opptøyene stanset ikke lederne i G8, Aftenposten 2.6.03
- Frankrike tredobler bidrag til kampen mot aids, Aftenposten (NTB-AFP) 2.6.03
- Lula utfordrer G8, Dagsavisen 31.5.03
- Demonstrasjoner i forkant av G8-toppmøte, Aftenposten (NTB-Reuters) 31.5.03
- Africa in Evian: If the G8 is meeting, it must be time to "dignify" NEPAD (again), by Patrick Bond, Focus on Trade 87, May 2003
- G8 Summit and Countrersummit, IPS Special Coverage
For mer informasjon om G7/G8:
- G8 - Sommet Evian Summit 2003 - Home (Offisiell nettside for G8-møtet i Frankrike)
- University of Toronto. G8 Information Centre, et nettsted om G8 etablert av Universitetet i Toronto, Canada
- G8-EVIAN2003, nettsted for organisasjoner og nettverk som protesterer mot G8
- An Activist´s Guide to the G8, by Christophe Aguiton, Focus of Trade 87, May 2003
- Group of Seven / Group of Eight, kritisk informasjon om G7/G8 på nettstedet til Global Policy Forum i Washington
- Temasider om globalisering: Globaliseringsprosessens institusjoner (RORG-Samarbeidet)