Verdens sosiale forum III
Verdens sosiale forum versus Verdens økonomiske forum
Verdens sosiale forum (WSF) oppsto som en motmakt til Verdens økonomske forum (WEF), som siden 1971 har samlet sentrale politikere, forretningsfolk og forskere til årlige møter i Davos i Sveits og spilt en både symbolsk og reell rolle i utformingen av dagens globalisering. En rapport utarbeidet med utgangspunkt i en spørreundersøkelse blant USA-baserte organisasjoner som deltok på WSF i 2002 (se Porto Alegre & Beyond: Following up on the World Social Forum, Special Report, by Interhemispheric Resource Center, Nov. 22, 2002) konkluderer bl.a.:
"Til tross å være i sin spede barndom, har det viktigste WSF har oppnådd vært å stikke hull på den grunnleggende innbilskheten ved dagsorden i Davos - at det ikke finnes alternativer til ny-liberalismen og at kritikerne av ny-liberalismen bare var enige i sin opposisjon til ny-liberalismen og manglet troverdige alternativer."
Rapporten hevder at:
"WSFs grunnleggende hensikt var ikke å tilby ´ett alternativ´ til den visjonen som ble tilbudt av Davos, eller den krisen som et utall land i dag står overfor. Et slikt forsøk ville ganske enkelt ha vært et speilbilde av Davos, som hevder det bare finnes en ´riktig´ måte å utforme samfunnet på. Det ville ha gjenskapt den dogmatiske tilnærmingen til økonomisk politikk som ny-liberalismen representerer."
Davosfolket måtte se seg selv i speilet, var tittelen på en kommentar av Aftenpostens Ulf Peter Hellstrøm etter WEF i 2001. Kommentaren var uttrykk for den utbredte oppfatning, som strakte seg langt utover deltakerne på den første samlingen av Verdens sosiale forum i Porto Alegre, nemlig at dagens globalisering og Verdens økonomisk forum i Davos uttrykte de rikes interesser:
"Klokken kan ikke skrus tilbake. Globaliseringen av økonomien er kommet for å bli. Det innser også de fleste motstandere. Men liberaliseringen har funnet sted etter den rike verdens diktat. Det er en tilstand som neppe lar seg opprettholde over mange år."
Slagordet fra Porto Alegre har nettopp vært at "En annen verden er mulig", se f.eks. Aksel Nærstad kommentar i Dagsavisen - En ny verden er mulig (Dagsavisen 7.2.01) - der han bl.a. siterer den filippinske sosiologiprofessoren Walden Bello: "Davos er fortiden. Porto Alegre er framtiden".
Arrangørene av Verdens økonomiske forum i Davos har nok likevel et håp om at "Davos" også skal spille en viktig rolle i framtiden. Tema for årets møte i Verdens økonomiske forum er "Å bygge tillit", som begrunnes slik på forumets nettsted (se World Economic Forum - Annual Meeting 2003):
"Det 33. årsmøtet i Verdens økonomiske forum finner sted under et ekstraordinært klima av global usikkerhet og kompleksitet. Det siste året har vi vært vitner til et sammenbrudd i tilliten til mange sektorer i samfunnet. Å gjenskape tilliten til framtiden er den viktigste lederutfordringen i dag. Følgelig er temaet for årets årsmøte, å bygge tillit, mer betimelig enn noen gang."
Nedenfor har vi samlet lenker til nettsteder, aktuelt stoff og bakgrunnsstoff om Verdens sosiale forum og Verdens økonomiske forum, som begge starter på torsdag.
Noen kommentarer:
- Antiglobalization Forum to Return to a Changed Brazil, New York Times, 20.1.03
- From Florence to Hyderadbad: A Year in the Life of the World Social Forum, by Walden Bello, Focus on the Global South, 14.1.03
- The WSF and a “Movement of Movements”, Michael Albert, ZNet, 23.12.02
Rapport:
Porto Alegre & Beyond: Following up on the World Social Forum, Special Report, by Interhemispheric Resource Center, Nov. 22, 2002
Nettsteder som følger Verdens sosiale forum 2003:
- IPS Terraviva - Porto Alegre 2003, IPS´ nettsted med nyheter fra årets WSF
- Fórum Social Mundial, Verdens sosiale forums eget nettsted
Medieklipp:
- Globaliseringskritikere vil bli supermakt, Dagsavisen 30.10.03
Vi kan bli den nye supermakten, sier offensive globaliseringskritikere.
Verdens økonomiske forum i Davos:
- World Economic Forum (Verdens økonomiske forum)
- Berne Declaration - The Public Eye on Davos, nettsted med kritisk blikk på WEF
Tidligere forum:
- - Stolt, selvbevisst, kreativ og pågående, Aktuelt 6.2.02 (RORG-Samarbeidet)
Ytterligere bakgrunnsinformasjon om globalisering:
- Temasider om globalisering (RORG-Samarbeidet)