Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Kommentar/debatt:

De "villige" og de "uvillige"

På mandag starter toppmøtet som skal samle restene av de havarerte forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Lite har skjedd av det som industrilandene kaller framgang. Samtidig har politisk styrke og samhold blant utviklingslandene blitt lite svekket. Hovedrådsformann Castillo varsler derfor at han vil anbefale å gå tilbake til alle temaene i ministererklæringen fra Doha, for å sikre at forhandlingene videre kommer til å dreie seg om utvikling. En solid innrømmelse av at det er andre interesser som er gitt hovedfokus i forhandlingene de siste to årene, som fikk WTOs ministermøte i Cancun til å bryte sammen.
Av Helene Bank, IGNIS | Mandag 15. desember 2003

(Kommentar/debattinnlegget sto også i Klassekampen 13.12.03)

Etter sammenbruddet i Cancun har det vært drøftelser i Genève. USA har fokusert på bilaterale avtaler på det amerikanske kontinent, presset latinamerikanske land ut av WTO-alliansen med Brasil, India, Kina og Sør-Afrika. Det har langt på vei lykkes. Flere land støtter offisielt ikke den såkalte G20 alliansen lenger. Men de ligger bak og gleder seg over at Brasil holder stand.

EU har vært i tenkeboksen for å finne en ny vei, og kommet ut av tenkeboksen, der de har funnet ut av noe smart – helt alene.

I EU har de raffinert sine posisjoner. De har definert WTO-medlemmene i to grupper, ”de villige” og ”de uvillige”. De ”villige” er de som støtter EUs forslag i å utvide WTOs agenda med en investeringsavtale, global konkurransepolitikk, forenklete handelsregler og offentlige innkjøp. Norge er blant de ”villige”.

De ”villige” trenger bedre markedsadgang - i Sør. De ”villige” er de som har økonomier i dyp krise med stagnerende vekst, overskudd av kapital som trenger høyere avkastning enn det som kan skaffes i egne land, økende arbeidsledighet og overproduksjon. De ”villige” hevder også at de vet hva som er best for Sør.

De”uvillige” er de som krever at lovnadene om markedsadgang i Nord skal innføres, at WTO-avtalene skal balanseres, at det skal utarbeides sikkerhetsmekanismer for at fattige land kan beskytte sine sårbare sektorer innen tjenester, industri og jordbruk. De ”uvillige” har kommet med nye vinklinger og forslag som skal kunne bygge broer, som begrepet Strategiske produkter, som land kan unnta vanlige handelsregler om tollreduksjoner fordi disse produkter er avgjørende for et lands matsikkerhet og fattigdomsbekjemping. De ”uvillige” prøver å definere hva som skal forstås med en utviklingsagenda, ut fra deres kunnskap om egne økonomier og samfunn.

Men de ”villige” hører ikke, de vil forhandle sine avtaler på sin måte, og er vant med å få det som de vil.

EU har dypere baktanke enn å sette merkelapper på land. EU foreslår at de ”villige” kan begynne å forhandle de nye avtaler, som de så sårt trenger. EU foreslår at de ”villige” starter med offentlige innkjøp og forenklete handelsregler, og hevder at de nå har utvist stor fleksibilitet. Norge jubler. Det kan gi bedret markedsadgang for oppdrettsfisk.

Derimot virker set som om det er liten forståelse for at det å ferdigforhandle avtaler, før man inviterer andre land med, forfordeler de landene som er med å bestemme i utgangspunktet. Når kortene er lagt og reglene utformet vil de som kommer sent selvsagt måtte ta til takke med dårlige løsninger. Det er derfor overraskende at EU ikke forstår at de ”uvillige” nekter å være med på tosidige forhandlinger av denne typen, og bare vil la WTO brukes til multilaterale avtaler som det er konsensus om.

EU er neppe naive. Men hadde det vært mulig å operert på en annen måte? Kunne ikke EU for eksempel gått sammen med de ”uvillige” inn i tenkeboksen og søkt å finne gode felles løsninger? Og begynt der?

I mellomtiden skruer WTOs forhandlingsleder tiden tilbake til før sammenbruddsmøtet i Cancun, og utfordrer alle WTO-medlemmer til på nytt å samle seg om det som var ment å være tema for den nye runden, den såkalte utviklingsrunden.

______________

Aktuelle linker:

Se også:


Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

Om aktuell kommentar/debatt:


"Aktuell kommentar/debatt" på RORG-Samarbeidets ressurssider for Nord/Sør-interesserte formidler aktuelle kommentarer og debattinnlegg fra personer og medlemsorganisasjoner innenfor RORG-Samarbeidet.

Målsettingen er:

  • å stimulere til kritisk debatt om norsk sør-politikk og sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål og
  • å synliggjøre medlemsorganisasjonenes rolle som "vaktbikkje" overfor norsk sør-politikk og deres deltakelse i debatten om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.