Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Trygg, ordnet og regulær migrasjon med FNs migrasjonsplattform?

Internasjonal migrasjon er blant de store utfordringene verden står ovenfor, bl.a. i lys av pågående klimaendringer og forventet befolkningsvekst i Afrika. FNs migrasjonsplattform peker på at "det er avgjørende at den internasjonale migrasjonen forener oss, istedet for å splitte oss". I dagens verden kan det imidlertid se ut til at den splitter mer enn den forener, ikke minst i Europa. Sist uke satte den gemyttene i kok på Stortinget. Vi har sett på og samlet lenker til debatten den siste tiden, som kan synes å bli stadig mindre trygg, ordnet og regulær.

Tirsdag 18. desember 2018
Linker oppdatert: Tirsdag 25. mai 2021

Når globaliseringen, det internasjonale samarbeidet og det liberale demokratiet i Vesten i dag er under press, så skyldes det blant annet den økende motstanden mot innvandring i Europa i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015. Frykten for en høyrepopulistisk bølge slo inn med Brexit og Donald Trump i 2016. USAs tidligere utenriksminister og presidentkandidat for Demokratene, Hillary Clinton, ga i slutten av november følgende råd til Europa i et intervju med den britiske avisa The Guardian:

"Jeg tror Europa trenger å få kontroll over immigrasjon, fordi det var dette som tente flammen. Hvis vi ikke håndterer migrasjonssaken nå, vil den fortsette å fyre opp det politiske samfunnet."

Professor Erik Oddvar Eriksen ved Arena, Senter for Europaforskning, advarte sterkt mot dette og kommenterte Clintons uttalelser slik overfor avisa Vårt Land:

"Det illustrerer hvor langt til høyre debatten om innvandring har beveget seg de siste årene. Clintons utspill går dessverre inn i en lang og trist historisk tradisjon, der man senker den moralske standarden og tror at man dermed skal få bukt med fremmedfiendtlige og rasistiske bevegelser."

Før FNs migrasjonsplattform ble vedtatt ved akklamasjon i Marrakech sist uke hadde en rekke vestlige land, særlig i Øst-Europa, allerede sagt nei. Samtidig mente kritikere med motsatt syn i Marrakech at migrasjonsplattformen ikke representerte noen endring i det de oppfattet som anti-migrasjonspolitikk og en pågående offensiv mot migranter og flyktninger på den nordlige halvkule. Til nyhetsbyrået IPS sa Camara Alpha, generalsekretær i et nettverk av organisasjoner og grupper fra Afrika Sør for Sahara i Marokko, dette om FNs migrasjonsplattform:

"Plattformen er et tilbakeslag når det gjelder menneskerettigeheter og beskyttelse av migranter og deres familier, slik de allerede er nedfelt i internasjonale konvensjoner vedtatt av FN og andre institusjoner."

Her hjemme har FNs migrasjonsplattform bl.a. splittet regjeringen Solberg og det "gikk en kule varmt" både her og der, bl.a. på NRK TVs "Debatten" 29. november, NRK P2s "Dagsnytt 18" 12. desember og "politisk kvarter" dagen etter, såvel som i nettaviser og media forøvrig. Dette til tross for at mange har forsøkt å hindre misforståelser og få fakta på bordet, herunder:

I morgen blir plattformen lagt fram for avstemning i FNs generalforsamling i New York.

Ikke juridisk forpliktende, men farlig likevel?

- FNs migrasjonspakt er et uforpliktende og luftig stykke avtaletekst som i dagens klima fremstår som politisk betent, skrev VG på lederplass 28. november. Her hjemme startet debatten for alvor dagen etter, da Aftenposten trykket to kommentarer, med ulike innfallsvinkler.

- FN vil gjøre ulovlig innvandring til lovlig migrasjon, lød advarselen fra FrPs utenrikspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde, som i sin kommentar spesielt fremhevet at:

"Den mest alarmerende artikkelen rettes mot myndighetenes plikt til å påse at migrasjon omtales i positive ordelag i befolkningen."

- Vi trenger globalt samarbeid om migrasjon, mente på sin side stortingsregpresentant Guri Melby (V) og utdypet det slik sitt innlegg:

"Det er 258 millioner migranter i verden. Med befolkningsøkning, klimaendringer, krig og konflikt trenger verdenssamfunnet generelle kjøreregler for mottager-, transitt- og opprinnelsesland. Det er det FNs migrasjonsplattform handler om, og som regjeringen har besluttet at Norge skal slutte seg til. Målet er å styrke menneskerettighetene til mennesker på flukt, redusere irregulær migrasjon og få mer internasjonalt samarbeid. Globale utfordringer trenger globale løsninger, og det er noe Venstre alltid vil arbeide for."

Hun viste til at migrasjonsplattformen ikke var en traktat eller bindende juridisk avtale og at FrP dermed tok feil når de valgte å ta dissens i regjeringen "fordi de frykter det vil gjøre at norske myndigheter mister handlingsrommet til å bestemme over egen innvandringspolitikk". 

Temaet ble fulgt opp i NRK TVs "Debatten" samme dag, etter at faktisk.no hadde forsøkt å gi klare svar på 4 sentrale spørsmål om hva FNs migrasjonsplattform dreier seg om. NRK nyheter kunne dagen etter bl.a. rapportere om at:

"Det ble amper stemning i studio da Human Rights Service og Norsk Folkehjelp diskuterte FNs migrasjonsplattform."

- Feil, feil og feil fra Tybring-Gjedde, og litt rett

I Aftenposten ble debatten fulgt opp i et innlegg fra stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H), som spurte:

"Hva skal man mene om en internasjonal avtale hvis største fortrinn er at den ikke er bindende?"

Han mente bl.a. at "en årsak til at Global Compact på så mange punkter er selvmotsigende, er at forberedelsen lenge skjedde i regi av ideelle organisasjoner og interessegrupper" redegjorde for Norges kommende stemmeforklaring i Marrakech:

"Stemmeforklaringene vil i hovedsak gjelde fire forhold: 1. Nasjonal suverenitet er ikke til forhandling. 2. Teksten har ikke rettsskapende eller rettsavklarende virkning. 3. Det skal fortsatt skilles mellom legal og illegal migrasjon, og mellom arbeidsmigrasjon og asylrett. 4. Regionale yttergrenser, som Schengen, må kunne sikres bedre."

- Feil, feil og feil fra Tybring-Gjedde om FNs nye plattform for migrasjon, mente seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, som i et svar til Tybring-Gjedde bl.a. utdypet det slik:

"I sitt innlegg «FN vil gjøre ulovlig innvandring til lovlig migrasjon» 29. november fremsetter Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde flere misvisende påstander om FNs nye plattform for migrasjon. Ikke noe sted i plattformen står det at ulovlig innvandring skal legaliseres."

Flyktningrådgiver i Caritas, Anders Stenersen, ga på sin side kritikere av plattformen litt rett i et innlegg i Vårt Land:

"Kritikere av FNs nye migrasjonsplattform har rett i at avtalen omtaler migrasjon og migranter­ på en positiv måte. Det er et viktig signal til verdens ledere."

Men at FNs migrasjonsplattform gir signal om nasjonale myndigheter skal påvirke media på dette feltet var det flere enn FrP som reagerte på.

Tybring-Gjeddes kritikk på dette punktet ble noen dager senere fulgt opp av kulturminister Trine Skei Grande (V), så vel som Norsk Redaktørforening, som begge var kritiske til formuleringene i utkastet til FNs migrasjonsplattform. Skei Grande forsikret overfor Dagsavisen at regjeringen ikke vil følge opp avsnittet i migrasjonsplattformen som ber myndigheter om å «forme oppfatningen av migrasjon». På lederplass gikk Dagsavisen deretter ut mot "faktasjekken" fra faktisk.no på dette punktet:

"Ingen av oss sitter med fasit, men når Faktisk sauser vår tittel sammen med påstander fra andre, slår fast at det er «misvisende» og utstyrer delinger av vår sak med en advarsel, etterlater de et inntrykk av at vår journalistikk er feil. Faktasjekk er viktig for å styrke tilliten til mediene. Å så tvil om normalt journalistisk arbeid, slik de har gjort i denne saken, er ikke et bidrag til å styrke denne tilliten. Tvert imot."

- Regjeringen bør la Stortinget behandle FNs migrasjonsavtale

I et innlegg i begynnelsen av desember i Aftenposten tok leder i Ålesund Unge Høyre, Preben Dimmen, opp et forslag han også hadde fremmet i NRK debatten noen dager tidligere:

"Regjeringen bør la Stortinget behandle FNs migrasjonsavtale."

Dagen etter kom regjeringen sine interne kritikere litt i møte og varslet at:

"I lys av den politiske diskusjonen om FNs migrasjonsplattform ønsker regjeringen, før avstemningen i FNs generalforsamling 19. desember, å gi en kort redegjørelse for Stortinget."

Og noen dager senere fremmet Per-Willy Amundsen (FrP) følgende "løse forslag" for Stortinget:

"Stortinget ber regjeringen avvise norsk tilslutning til FNs migrasjonsplattform (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration)."

Opposisjonen syntes ingen av delene var lurt, noe de ga tydelig uttrykk for i NRK P2, både i "Dagsnytt 18" 12. desember og "politisk kvarter" dagen etter - i forkant av redegjørelsen i Stortinget. De pekte bl.a. på det ikke er mulig for Stortinget å ta stilling til noe når det ikke foreligger en sak fra regjeringen og at tilslutning til FNs migrasjonsplattform, som ikke innebærer suverenitetsavståelse og ikke er jurdisk bindende, uansett er regjeringens ansvar, som en del av regjeringens prerogativ.

Sirkus på Stortinget?

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) innledet sin redegjørelse med å beskrive det store bildet slik:

"Hver generasjon står overfor utfordringer som er unike, der tidligere tiders løsninger ikke strekker til. For oss er en av disse migrasjon, en av vår tids globale megatrender. En utfordring som i tillegg til nasjonal politikk også må håndteres gjennom et godt samarbeid mellom stater, siden nasjonalstaten i mange situasjoner har vist seg å komme til kort. Trygg, ordnet og regulær migrasjon bør være et felles mål."

- Vi kan ikke klare dette uten internasjonalt samarbeid. Derfor slutter Norge seg til FNs migrasjonsplattform, avsluttet Eriksen Søreide. Deretter ble forslaget fra FrP, om en annen debattform med votering om FNs migrasjonsplattform, avvist før debatten i Stortinget fortsatte.

FrPs innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helgheim, forklarte partiets syn slik: 

"Det har blitt trukket fram noen få sider ved avtalen som kan være bra, f.eks. det med retur. Men det er sånn i dag at de landene som vi ønsker skal endre sin politikk, som skal endre sin praksis, allerede er pålagt det gjennom internasjonalt lovverk. De blåser i det. Hvordan tror man da at ved å signere en uforpliktende avtale skal disse landene endre praksis? Det kommer ikke til å skje. Derimot er det sånn at det alltid er Norge og andre europeiske vestlige demokratier som er de beste i klassen til å oppfylle intensjonene i disse avtalene. Da står vi igjen med en situasjon at det blir lagt betydelig press på at Norge skal endre sin politikk, mens de som blåser i sine forpliktelser allerede i dag, kommer til å fortsette å blåse i sine forpliktelser."

Opposisjonen på Stortinget var svært kritisk til regjeringens håndtering av saken og under debatten brukte SVs Audun Lysbakken sterke ord:

"Vi har nå fått en regjering hvis husfred defineres av Frps forhold til ytre høyre fløy på internett. Dette er et sirkus, hvor Erna Solberg er Norges sirkusdirektør, Frp er landets narr og Venstre er narrens assistent."

partiets nettsider kommenterte Jon Engen-Helgheim i ettertid saken slik:

"Fremskrittspartiet har brukt alle demokratiske virkemidler for å stanse Norges tilslutning til FNs migrasjonsavtale. Men uansett hva vi foreslår, nekter de andre partiene på Stortinget å debattere og behandle saken. Det mener jeg er uheldig."

Men kanskje også litt bra for oppslutningen om FrP? Motstand mot FNs migrasjonsplattform hadde allerde ført til at Facebookveggen til statsminister Erna Solberg (H) i følge VGs lederkribent hadde blitt oversvømmet at hets og trusler, mens FrP på sin side kunne notere en god fremgang på Opinions partibarometer for desember. Partileder Siv Jensen kommenterte den slik overfor Avisenes nyhetsbyrå (ANB) i etterkant av debatten i Stortinget:

"Mange er opptatt av en streng innvandringspolitikk, og sier seg derfor enig med oss om å si nei til FNs migrasjonsplattform. Det er usikkert hvilket press vi utsetter Norge for ved å slutte oss til denne plattformen."

- Frp har funnet en måte å vise seg frem som innvandringskritiske, mente på sin side Astrid Meland, som i en kommentar i gårsdagens VG skrev følgende om FrPs framstøt overfor regjeringen og stortinget.

"Partiet visste selvsagt at det ikke ville føre noen vei. Slike dokumenter er regjeringens jobb, det er ikke snakk om suverenitetsavståelse. Partiet visste at de uansett ikke hadde sjans til å få noe flertall i Stortinget mot avtalen som Frp selv har vært med på å lage."

Men, selv om FNs migrasjonsplattform er omstridt, hvilke konsekvenser vil den kunne ha for verdens migrasjonsutfordringer, migrantene selv og de landene det gjelder?

Migrasjon - en vei ut av fattigdom?

- Forskning tyder på at flytting ofte bidrar til utvikling både for migrantene selv, for hjemlandet, og landet de reiser til, konkluderte Nikolai Hegertun og Øyvind Eggen i Civita-notatet "Internasjonal migrasjon - en reise mot utvikling?" ifjor. Dét kan nok være tilfelle for mange, men ikke alle. Det gjelder for eksempel ikke de mer enn 33.000 menneskene som har druknet i Middelhavet siden 2000, eller de omlag 150.000 migrantene som i følge Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) har reist til det krigsherjede Jemen i år. Suze van Meegen i Flyktninghjelpen kommenterte nylig deres situasjon slik overfor Aftenposten:

"Risikoen for dem er enorm. De kan blant annet bli forsøkt presset til å delta i kamp for en av sidene i krigen."

Jemen alene vil i år motta flere migranter enn Europa tilsammen, skriver Aftenposten. I Senegal, Guinea og Nigeria har IOM startet et program, Migranter som budbringere (MaM), for å advare mot og informere om farene ved irregulær migrasjon. Det gjorde de bl.a. sist uke under et arrangement i rådhuset i Senegals hovedstad Dakar.

- Vi har sett og overlevd, fortalte Ndèye Fatou Sall, etter å ha levd som hushjelp i Saudi-Arabia. Issa Ngom, som hadde kommet hjem etter noen måneder i tøffe kår i utlandet, fortalte om hvorfor han hadde reist ut:

"Personlig så reiste jeg på grunn av familien. Når jeg fikk min bachelor så moren min at sønnene i andre familier reiste til utlandet. Derfor brukte hun alle sparepengene sine på å finansiere min reise."

Nyutdannede Babacar Gueye, som for tiden ser etter en jobb, mente at pengene som brukes på å reise til Europa heller burde blitt investert for å skape jobbmuligheter hjemme.

I sin redegjørelse til Stortinget sist uke påpekte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at migranter ikke en ensarted gruppe. Hun utdypet det slik:

"Internasjonale migranter støter ofte på utfordringer. Mange migrantarbeidere fra Filippinene, Bangladesh og Nepal forteller om juks med kontrakter og arbeidslivskriminalitet i vertslandene. Noen hushjelper i Midtøsten blir fratatt sine identitetspapirer og tvunget til å arbeide uten kontrakter som regulerer arbeidstid og lønn. Migrantarbeidere blir ofte utsatt for menneskerettighetsbrudd. Opprinnelseslandene ønsker løsninger på dette gjennom internasjonalt normgivende og praktisk samarbeid. Her i Europa merkes utfordringene knyttet til migrasjon spesielt ved økte ankomster over Middelhavet og Egeerhavet."

Og for Europa er det nettopp migrasjonen fra Afrika som bekymrer.

- Den afrikanske trusselen

- En «Marshall-plan» for Afrika har bedre forutsetninger for å lykkes enn noen gang tidligere, skrev Hegertun og Eggen i fjor høst i en kommentar i Bistandsaktuelt. Etter migrantkrisen i 2015 hadde flere tatt til orde for en slik plan, men i en kommentar på TRT World i slutten av september påpekte professor ved NMBU, Morten Jerven, at:

"Mange peker på en "Marshallplan for Afrika", men fakta er at Vesten ikke er i nærheten av å investere i Afrika slik USA gjorde i USA da den orginale Marshallplanen så dagens lys."

- Verden må engasjere seg for å bidra til å løse Afrikas problemer, som før, heller enn senere, vil bli globale problemer, mener imidlertid den Zambiske økonomen og bistandskritikeren Dambisa Moyo. Hun skrev nylig i en kommentar om "den afrikanske truselen" for Project Syndicate, der hun utdypet det slik:

"Vestens avtagende engasjement gjenspeiler delvis dets egne økonomisk utfordringer, ikke minst økende og uholdbar gjeld, infrastruktur som svekkes og økende pensjons- og helsekostnader i møte med en aldrende befolkning. Likevel vil det å kutte engasjementet for Afrika være både uansvarlig og svært farlig. Som kilde til sykdom, terrorisme og massemigrasjon utgjør Afrika allerede en trusel mot global stabilitet, og den truselen vil bli forsterket av klimaendringer."

Og klimaendringene har de siste ukene stått på dagsorden på klimatoppmøtet i Polen (COP24). I lys av debatten her hjemme om FNs migrasjonsplattform koplet Dagbladets kommentator, Geir Ramnefjell, klima og migrasjon slik i en kommentar i helga:

"Klima er den største driveren bak flyktning- og migrasjonsutfordringene i verden i dag. Hvorfor står ikke Frp’s innvandringspolitiske talsperson i Stortinget og forlanger forsterket innsats mot utslipp? Større kutt hjemme, og høyere ambisjoner internasjonalt! Jon Helgheim, heter mannen som for tida har denne rollen i Frp. Han er som regel høyt og lavt i nyhetsbildet, men denne uka har han vært spesielt travelt opptatt. Ikke med å følge med på FNs klimaforhandlinger i Katowice, hvor utsendingene har strevet med å bli enige om reglene for å følge opp Paris-avtalen."

Og i Vårt Land i dag kan vi lese at "Flyktninghjelpen ber Norge gi humanitære visa til klimaflyktninger", men i tillegg kommer altså den forventede befolkningsveksten.

- Hittil har størstedelen av migrantene som når Europa kommet fra Midtøsten - særlig Syria - men Afrikas befolkning fortsetter å vokse, og dermed vil også andelen av afrikanske migranter øke, påpeker Moyo. Og i følge Dagsavisen forventes det en dramastisk befolkningsvekst i Afrika:

"Ifølge FNs befolkningsframskrivninger ligger befolkningen i Afrika an til å dobles innen 2050 og bli mer enn tre ganger så stor fram til 2100."

Men kanskje kan veksten bli mindre enn fryktet? I følge en fersk rapport fra Bill & Melinda Gates Foundation ville befolkningsveksten vært betydelig lavere om det hadde vært opp til kvinnene selv. Norads direktør, Jon Lomøy, kommenterte rapporten slik overfor Dagsavisen:

"Dette viser at tiltak for å begrense befolkningsveksten i Afrika ikke handler om å overbevise kvinnene om å få færre barn, men om å gi dem rom til å få de barna de selv vil."

I hvilken grad afrikansk og internasjonalt samarbeid klarer å bidra til å begrense "truselen fra Afrika" gjenstår å se. I Dagsavisen i går innledet Maren Sæbø en kronikk om "barbarene ved porten" slik:

"Debatten om FNs migrasjonsplattform har gått høyt i sosiale medier, og nå sist på Stortinget. Det har florert med påstander og tolkninger om hva det innebærer å tilslutte seg en felles plattform for migrasjon. I de mer høylytte hjørnene av internett framstilles plattformen som noe som vil frata oss sjølråderetten og legge oss åpen for invasjon."

Internasjonalt samarbeid nødvendig?

Da FNs medlemsland sist sommer kom til enighet om et endelig utkast til en felles plattform på dette feltet, en Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, presenterte FN det slik:

"For første gang har FNs medlemsland blitt enige om en global plattform for å bedre håndtering av internasjonal migrasjon, ta tak i utfordringene, styrke innvandrerrettighetene og bidra til bærekraftig utvikling."

Tilhengerne av FNs migrasjonsplattform, selv om de kan være kritiske til deler av den, fremhever ofte at det kreves internasjonalt samarbeid for å løse verdens migrasjonsutfordringer. Utenriksministeren avsluttet da også sin redegjørelse til Stortinget slik:

"Trygg, ordnet og regulær migrasjon er et gode, og det er et bidrag til utvikling, for enkeltmennesker og for samfunn. Det er dette vi vil fremme. Det vi vil bekjempe, er menneskehandel, menneskesmugling, ukontrollert og irregulær innvandring, og brudd på menneskerettighetene. Ansvarlig, regionalt og globalt samarbeid er helt nødvendig for å løse denne utfordringen. Vi kan ikke klare dette uten internasjonalt samarbeid. Derfor slutter Norge seg til FNs migrasjonsplattform."

- FNs migrasjonsplattform er ingen festtale, påpekte rådgiver i tankesmien Agenda, Sylo Taraku, i en kommentar i VG. Også han mente det ville være vanskelig å finne løsninger på migrasjonsutfordringene uten mer internasjonalt samarbeid og begrunnet det bl.a. slik:

"Nigeria kommer til å oppleve en befolkningseksplosjon i tiden fremover, så emigrasjonen derfra forventes å øke. Det kan være bra for de migrantene det gjelder og kanskje også for Nigeria, men hvordan vil Italia og Spania og resten av Europa oppleve situasjonen? Å åpne for mer regulert innvandring uten å finne effektive måter å bekjempe irregulær innvandring betyr bare mer innvandring. Derfor er samordning rundt grensekontroll, bekjempelse av menneskesmugling og retur helt nødvendig."

Èn som ikke er overbevist om at mer internasjonalt samarbeid er veien å gå er utenrikspolitisk forsker og skribent Asle Toje, som ble intervjuet av A-magasinet for halvannen uke siden.

- Trengs det ikke et internasjonalt samarbeid for å få den inn i ryddigere forhold?  spurte A-magasinet og Toje svarte slik:

"Teksten er et forsøk på å ta kontroll over sannheten om innvandring – og stille klokken tilbake til før 2015. Jeg går ikke med på premisset om at internasjonalt samarbeid er løsningen på migrasjonsområdet. Det var nasjonalstatene som løste krisen i 2015, ikke EU. Ungarn bygde grensegjerder, mens EU protesterte. Merkel dro til Istanbul med kofferten full av tyske penger og bestakk tyrkerne, det var da folkevandringen stanset."

Så det så! I hvilken grad FNs migrasjonsplattform i årene som kommer vil bidra til styrket internasjonalt samarbeid for trygg, ordnet og regulær migrasjon gjenstår å se.

_______________________________________

Aktuelle lenker:

Regjeringen Solberg og Stortinget om FNs migrasjonsplattform: 

IPS News Agency om migrasjonsplattformen:

  • The Evolution of Moroccan Immigration: a Lesson for All Countries. IPS 13.12.2018
    One of the reasons Morocco embraced hosting the Global Compact on Migration is because it is country in which the story of immigration is deeply embedded. The evolution of the Moroccan immigration phenomenon occurred during the second half of the 20th century. The first waves of migrants began at the end of the 1950s and at the beginning of the ‘60s, heading toward Europe—France, in particular.
  • Q&A: Conflict in Africa makes Migration Compact Useless, IPS 12.12.2018
    IPS Correspondent Danielle Engolo interviews EVANS TEKENGE MANUIKA, head of All for the Integration of Migrants in Morocco (ATIMA)
  • Q&A: How Will the Global Compact for Migration Aid the Work of Civil Society. IPS 12.12.2018
    IPS correspondent Steven Nsamaza interviews Claudia Interiano from Fundación para la Justicia y el Estado Democratico de Derecho
  • “No to the pact of Marrakech!” IPS 11.12.2018
    At the same time more than 160 countries adopted the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GCM), on the streets of Marrakech pro-migration groups and activists gathered in the city centre to chant: “No to the pact of Marrakech!”
  • Final Thoughts as the Global Compact for Migration Starts its Own Long Journey Against the Odds. IPS 11.12.2018
    As the red carpets are rolled up in Marrakesh after two days of intense declarations and commitments by more than 160 countries, what are the smaller players in this global phenomenon taking back with them?
  • Q&A: The Global Compact that Respects Human Rights During all Stages of Migration. IPS 11.12.2018
    IPS Correspondent Youssef Lakhder spoke to Younous Arbaoui, advocacy and coordination officer at the National Migrant Protection Platform (PNPM)
  • Migration and the Economy—an Inseparable Pairing. IPS 11.12.2018
    On the streets of Casablanca there is only one thought on the mind of Ibrahima, a young Senegalese migrant. “I want to go to Europe to give meaning to my life and to help my family back in my home country live a better life,” Ibrahima says. This is the most familiar answer that most young and energetic migrants give when asked about the reasons for leaving their countries, as they often are part of a constant flow northward from the Global South (although migration between countries of the South actually far outweighs this South to North flow).
  • Global Compact for Migration Backed by Most of the World. IPS 10.12.2018
    Safe, orderly and regular migration received support today, Dec. 10, with the adoption by 164 countries of the first-ever inter-governmentally negotiated agreement to cover all dimensions of international migration.
  • Senegal Hosts Unique Community Events on Irregular Migration. IPS 10.12.2018
    It is four o’clock in the afternoon in Senegal’s capital, Dakar, when pupils, students and workers begin to fill the municipal town halls of Grand Yoff and Sociocultural Centre Grand Médine to attend a unique community event – a film screening and a debate. What they hear there surprises them. Men and women, both in person and on video, relate stories of human suffering, exploitation and abuse they experienced on their journeys as irregular migrants.
  • U.N. Remains Defiant Amid Last Minute U-turns on Global Compact for Migration. IPS 10.12.2018
    Amidst negative sentiments and last-minute withdrawals from the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (GCM) by some member countries, the United Nations says the regrettable decisions are being fuelled by misinformation.

Tenketanker, blogger og nettaviser etc.:

  • Dette sa Stortingspolitikerne om FNs migrasjonsavtale. Minerva 15.12.2018
    I et ytterst spesielt ritual debatterte Stortinget i går hvorvidt Norge skal tilslutte seg FNs migrasjonspakt. Dette skjedde to dager etter at Norge sluttet seg til avtalen gjennom akklamasjon på FNs toppmøte i Marrakech den 11. desember i år. Her følger noen utdrag fra hva politikerne sa om migrasjonspakten under behandlingen i Stortinget.
  • Marrakesh: En stor skinnende løgn. Kommentar av Hans Rustad på document.no 15.12.2018
    Torsdag sto utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide på Stortingets talerstol og vekselvis forklarte/forsvarte hvorfor regjeringen har undertegnet Marrakesh. Det var ingen grunn til alarm, forsikret Søreide. Alle andre partier var enig i det. Lysbakken sluttet helhjertet opp om regjeringen og kunne komme med et spark: Hvorfor holde en debatt utelukkende fordi internetthøyre krevde det?
  • Gjennomfører demonstrasjon mot FNs migrasjonsavtale til tross for forbud. rights.no 15.12.2018
    Det ble nedlagt forbud mot en planlagt demonstrasjon mot FNs migrasjonsavtale i Brussel. Etter at organisatorene ble kjent med begrunnelsen, akter de å gjennomføre den likevel. Nå er det også meldt om en motdemonstrasjon.
  • Motstandere av migrasjons­pakten er reaksjonære nasjonalister, sier Kolberg. Det er et godt tegn. Document.no 14.12.2018
    Arbeiderpartiets Martin Kolberg reagerer på Fremskrittspartiets motstand mot FN-pakten om migrasjon. Dette må Erna Solberg stoppe, det er «reaksjonær nasjonalisme», sier Kolberg.
  • Hvem sine interesser ivaretar Norge i FN? Michal Rachel Suissa på Document.no 14.12.2018
  • Et selsomt politisk skuespill utfoldet seg i førjulstida. Etter at USA i FN gjorde et forgjeves forsøk på å få fordømt Hamas for de mange angrepene på sivilbefolkningen i Israel, har man der konsentrert oppmerksomheten om å få kontroll og orden på migrasjonstrafikken rundt om i verden. Man vil ikke som nå overlate til tilfeldighetene i hvert enkelt land å bestemme hvordan de millioner av reisende fra den tredje verden som nå strømmer mot Europa og USA, skal tas imot og underholdes. Dette må styres ved hjelp av overordnete felles regler utarbeidet og vedtatt i FN, mener de som bestemmer
  • En felles migrasjonsfelle. Minerva 11.12.2018
    FN mener at flyktningkrisen krever en overnasjonal løsning. EU har tidligere forsøkt seg på en felles avtale om asylpolitikk, men migrasjonspolitikken er fremdeles forbeholdt statlig nivå.
  • FNs migrasjonsplattform sett fra Afrika. gjenstridig.no (Nina Hjerpset-Østlie) 02.12.2018
    Solberg-regjeringen, minus Frp, har bestemt seg for å undertegne FNs nye migrasjonspakt – Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration – uten noen offentlig debatt om saken. I ettertid har den blitt forsøkt solgt inn som uforpliktende, ikke juridisk bindende og at den slett ikke vil få noen innvandringspolitiske følger. Så hvorfor undertegne den da?
  • Bra debatt om FNs migrasjonsplattform, NRK. resett.no 30.11.2018
    Resett har kritisert de etablerte mediene for på det nærmeste å ignorere FNs migrasjonsplattform og at regjeringen med minimal debatt og transparens hadde besluttet å signere den. For to dager siden publiserte vi en meningsmåling vi bestilte fra Sentio, den viste at 85 prosent av befolkningen ikke en gang hadde hørt om avtalen. Så tok NRK (eller noen dissidenter der) affære og satte den opp på selve sitt kronskip, NRK Debatten.
  • Migrasjonspakten og «betente selvfølgeligheter». Kommentar av "Nora!" på document.no 30.11.2018
    Strømmen av mennesker fra særlig Nord-Afrika over Middelhavet er ubestridelig migranter. NGO’er og smuglere har jobbet hånd i hånd. Nå vil FN regulere trafikken og gi migrantene større rettigheter. Men er ikke våre myndigheter satt til å ivareta egne borgere, ikke folk som vil migrere hit fra andre land, land som står overfor en befolkningsekplosjon.
  • Uforpliktende forpliktelser. rights.no 29.11.2018
    Om to uker vil Høyre og Venstre i Regjeringen, FrP har tatt dissens, gi sin tilslutning til et globalt FN-rammeverk som åpner sin armer for innvandring fra fattige til rike land.
  • Regjeringen bør stå over FNs siste kamelmåltid. Preben Dimmen i Minerva 26.11.2018
    Det er et feiltrinn å holde nordmenn i skyggen om FNs migrasjonsavtale
  • – Illegal migrasjon er ingen «menneske­rettighet». document.no 28.09.2018
    «Det virker som viktigheten av ens demokratiske borgerplikt er helt glemt, og at ingen tenker på at de fleste av verdens stater trenger sine unge og talentfulle borgere som er de eneste som kan skape bærekraftige demokratier hjemme», skriver Janne Haaland Matlary i Dagens Næringsliv.
  • FNs «uforpliktende» migrasjonsavtale – del 2: Hvorfor?  gjenstridig.no 27.11.2018
    Det afrikanske kontinentet står overfor en katastrofal befolkningseksplosjon, som ikke bare vil få enorme konsekvenser  for dem selv, men også for Europa. Midt oppe i dette vil altså Solberg-regjeringen underskrive en FN-avtale som gir økonomiske migranter samme rettigheter som flyktninger/asylsøkere og krever at signaturlandene skal «ta imot, tilrettelegge for og sysselsette migranter.» I et Europa som allerede har 18 millioner arbeidsledige.
  • FNs «uforpliktende» migrasjonsavtale – del 1: Hva ligger bak? gjenstridig.no 26.11.2018
    Høyre, Venstre og ikke minst den innvandringsliberale leiren hevder at FNs nye migrasjonsavtale – Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, som etter planen skal underskrives 10-11 desember – er uforpliktende, ikke juridisk bindende og slett ikke få noen følger for landets innvandringspolitikk. Det heter beroligende at avtalen utelukkende «samler prinsipper, rettigheter og forpliktelser som følger av eksisterende folkerett og menneskerettigheter».
  • Innvandringsmotstand som godhetstyrann. Kommentar av Catharina Bu, Tankesmia Agenda, 09.05.2018
    Fremskrittspartiet må gjerne øke bistand til flyktningers nærområder, men ikke lure velgerne til å tro at dette vil bremse migrasjonen.
  • Å flytte fra fattigdom. Kommentar av Nikolai Hegertun og Øyvind Eggen på Civita 27.10.2017
    Migrasjon er ofte veien til et bedre liv og bidrar til utvikling i de fattiges hjemland. Men Norge bruker bistand i forsøk på å stanse migrasjon.
  • Internasjonal migrasjon – En reise mot utvikling? Civita-rapport 10.10.2017
    Debatter om utvikling fortoner seg gjerne som en stadig jakt på løsninger som kan gi mennesker i fattige land en varig vei ut av fattigdom. Denne rapporten ser på en utviklingsstrategi som er førstevalget for mange fattige, nemlig migrasjon.

Medieklipp og -debatt:

  • Barbarene ved porten. Kronikk av Maren Sæbø i Dagsavisen (nye meninger) 17.12.2018
    Står 100 millioner afrikanere klar til å invadere Europa? Debatten om FNs migrasjonsplattform har gått høyt i sosiale medier, og nå sist på Stortinget. Det har florert med påstander og tolkninger om hva det innebærer å tilslutte seg en felles plattform for migrasjon. I de mer høylytte hjørnene av internett framstilles plattformen som noe som vil frata oss sjølråderetten og legge oss åpen for invasjon.
  • Minst 90 pågrepet under demonstrasjon mot migrasjonspakt i Brussel. Aftenposten (NTB) 17.12.2018
    Minst 90 personer ble pågrepet og politiet tok i bruk vannkanoner og tåregass for å roe gemyttene under en demonstrasjon i Brussel mot FNs migrasjonspakt.
  • Her sa Listhaug ja. Nå sier hun nei. Kommentar av Astrid Meland i VG 17.12.2018
    Frp har funnet en måte å vise seg frem som innvandringskritiske. Helt uten at det koster dem en kalori.
  • Klimaflyktningene kommer, Kommentar av Geir Ramnefjell i Dagbladet (meninger) 15.12.2018
    Klima er den største driveren bak flyktning- og migrasjonsutfordringene i verden i dag. Hvorfor står ikke Frp’s innvandringspolitiske talsperson i Stortinget og forlanger forsterket innsats mot utslipp? Større kutt hjemme, og høyere ambisjoner internasjonalt! Jon Helgheim, heter mannen som for tida har denne rollen i Frp. Han er som regel høyt og lavt i nyhetsbildet, men denne uka har han vært spesielt travelt opptatt. Ikke med å følge med på FNs klimaforhandlinger i Katowice, hvor utsendingene har strevet med å bli enige om reglene for å følge opp Paris-avtalen.
  • Solbergs parlamentarisme. Lederkommentar i Dagsavisen (nye meninger) 15.12.2018
    Torsdag slo Solbergs parlamentarisme ut i full blomst. Da opplevde vi det enestående i vår parlamentariske historie, at regjeringspartiet Frp innkalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på «teppet» i Stortinget for å refse henne for regjeringens beslutning om å slutte seg til FNs migrasjonsplattform. Frp uttrykte i praksis mistillit til utenriksministeren da partiet la fram forslag om å «avvise norsk tilslutning til FNs migrasjonsplattform».
  • Alternativ til radikalisering. Debatt av Lena Andreassen (initiativtaker til demonstrasjon mot FNs migrasjonsavtale) i Dagbladet (meninger) 15.12.2018
    Vi var på forhånd meget tydelige på at markeringen mot FNs migrasjonsavtale skulle representere det store flertallet av befolkningen.
  • Migrasjonspakten forklart. Morgenbladet 14.12.2018
    FNs nye regler for innvandring er omstridt. Selv om pakten heller er for myk enn for hard, påpeker folkerettsekspert professor Stefan Talmon ved Universitetet i Bonn.
  • Erna ble kalt sirkusdirektør i Stortinget: - Vi kaster bort tiden. Dagbladet 14.12.2018
    Samtidig fikk utenriksministeren tyn fra alle hold for måten regjeringen har håndterer debatten rundt FNs migrasjonsavtale.
  • Frp: – Sterkt beklagelig at Norge støtter migrasjonsplattformen. Aftenposten (NTB) 14.12.2018
    FNs migrasjonsplattform går inn for å styre mediene. Det er sterkt beklagelig at man setter Norges signatur på den, mener Jon Engen-Helgheim.
  • Migrasjonskrise i regjeringen. Dagsavisen 14.12.2018
    Regjeringspartiet gikk i går også aktivt mot sin egen regjerings utenrikspolitikk da partiet fremmet forslag om å «avvise norsk tilslutning til FNs migrasjonsplattform». Det fikk opposisjonen til å reagere.
  • Dere som har kritisert FNs migrasjonspakt: Dere kan slutte å klage nå. Kronikk av Sylo Taraku (forfatter og rådgiver i Tankesmien Agenda) i Aftenposten 14.12.2018
    Det har florert med konspirasjonsteorier og skremselspropaganda i alternative medier og Facebooks avkroker i lengre tid, men det har også vært saklige innvendinger. Særlig etter at debatten ble flyttet til tradisjonelle medier. Noe av kritikken mot dette FN-initiativet har utspring i en økende skepsis mot overnasjonalitet og globalisme i mange vestlige land. Når det gjelder selve migrasjonspakten, handler kritikken i hovedsak om tre ting.
  • SV: – Regjeringen bruker Stortinget til å blidgjøre ytre høyre på internett. NRK nyheter 14.12.2018
    «Sirkus», «merkelig», «stusslig» og «bortkastet». Opposisjonen brukte sterke ord om at Frp presset utenriksministeren til å redegjøre for FNs migrasjonsplattform i Stortinget.
  • For uviktig for Stortinget, eller et fundament for internasjonalt samarbeid? Debatt i politisk kvarter på NRK P2 13.12.2018
  • Kritikken mot FNs migrasjonsavtale er overhodet ikke grunnløs. Preben Dimmen (19), leder i Ålesund Unge Høyre, på Si;D i Aftenposten 13.12.2018
    Minst 14 land har trukket seg fra FNs migrasjonsavtale, med flere land i hælene.
  • Frp nekter å gi seg: Ber Stortinget si nei til migrasjonsplattform. NRK nyheter 13.12.2018
    Frp ber Stortinget tvinge regjeringen til å avvise norsk tilslutning til FNs migrasjonsplattform. – Merkelig at et regjeringsparti ber oss avvise noe regjeringen har godtatt, svarer Sp.
  • Ny måling: Kraftig framgang for Frp. Dagsavisen (NTB) 13.12.2018
    Det er ikke lenge siden at Frp erklærte seg uenig i regjeringens tilslutning til FNs migrasjonsplattform. Denne målingen er i sin helhet tatt opp etter at partiet tok en slags dissens på beslutningen i regjeringen. For Frp-lederen er det avgjørende at innvandringspolitikken styres fra Norge. – Mange er opptatt av en streng innvandringspolitikk, og sier seg derfor enig med oss om å si nei til FNs migrasjonsplattform. Det er usikkert hvilket press vi utsetter Norge for ved å slutte oss til denne plattformen, mener hun.
  • Raja kraftig ut mot Listhaug. VG 13.12.2018
    Venstres Abid Raja avviser alle innvandringsforslagene til Frp-nestleder Sylvi Listhaug. – Nei, nei, nei, sier han – og får støtte i KrF.
  • Migrasjonsavtale i Stortinget. Debatt i Dagsnytt 18 på NRK P2 12.12.2018
  • FNs plattform for migrasjon er ikke bindende for Norge eller andre. Aftenposten 12.12.2018
    Plattformen får nei fra Donald Trump, splitter den norske regjeringen og sprenger den belgiske.
  • Avviser spinnet. Klassekampen+ 12.12.2018
    – Punktet om mediene er klønete formulert og skulle ikke stått slik. Det burde stått at full respekt for pressefriheten er et utgangspunkt, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (Noas). Austenå mener at enkelte innvandringskritiske politikere misbruker disse formuleringene til å forsvare sin sak.
  • 250.000 syriske flyktninger kan vende hjem i 2019. Aftenposten (NTB) 12.12.2018
    En kvart million flyktninger kan returnere til Syria neste år, til tross for at tilstanden flere steder i landet stadig er svært dårlig.
  • Migrasjon: Internasjonale løsninger for en internasjonal utfordring? Kronikk av Claudia Morsut og Bjørn Ivar Kruke (Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet - SEROS - ved UiS) i Stavanger Aftenblad 11.12.2018
    Marrakech-dokumentet er et lovende skritt i retning av økt internasjonalt samarbeid for å løse en internasjonal utfordring. Migrasjon kan ikke løses av enkeltland alene, enkeltland som samtidig må stå ved sine underskrevne og ratifiserte internasjonale avtaler og konvensjoner (om flyktninger, barn osv.). Marrakech-dokumentet representerer også en positiv utvikling innenfor det internasjonale migrasjonsregimet fordi det peker på at migrasjon blir stadig mer påvirket av klimaendringene.
  • Omstridt migrasjonspakt vedtatt på FN-møte. DN (NTB) 11.12.2018
    FNs nye migrasjonspakt er vedtatt, til tross for at en rekke land sier nei. Norge har sluttet seg til avtalen, men Frp har tatt dissens.
  • For mange land lønner innvandring seg. Kommentar av Astrid Meland i VG 11.12.2018
    En årsak til at mange ikke lønner seg, er at vi ganske nylig har tatt imot mange flyktninger. Vi har som de andre nordiske landene ganske mange nyankomne med lav utdanning. Samtidig har mange andre land høyere andel lavt utdannede, viser rapporten. I Canada, hvor det er liten innvandringsmotstand, plukker de sine innvandrere selv. De har null i gruppen med svært lav utdannelse.
  • Lokal Frp-politiker beskyldte Erna for landssvik. - Jeg tar det ikke veldig tungt, sier Jon Engen-Helgheim. Dagbladet 11.12.2018
    FNs migrasjonspakt har satt sinnene i kok i flere land. «Dere behandler folket og landet som dritt», raser nestleder i Arendal Frp mot regjeringa.
  • Omstridt migrasjonspakt vedtas på FN-møte. Aftenposten (NTB) 10.12.2018
    En rekke land vil ikke ha FNs nye migrasjonsavtale, og i Norge har Frp tatt dissens i spørsmålet. Men denne uken klappes avtalen gjennom i Marokko.
  • Globalisme under angrep. Kommentar av Andreas Slettholm i Aftenposten 10.12.2018
    Motstanden har flere dimensjoner. Noe handler om skepsis mot internasjonalt samarbeid generelt. Andre virker å reagere mot avtalens grunnleggende positive tilnærming til migrasjon. Så er det også mer spesifikk kritikk av avtalens innhold. Formuleringen om å «utdanne pressen» er skadelig. Sindige Michael Tetzschner (H) har skrevet at det ikke er behov for flere ikke-bindende avtaler, men heller etterlevelse av avtalene som allerede finnes. Men mer alvorlig: Det ligger nok også en opplevelse av ikke å ha blitt tatt med på råd bak en del av protestene.
  • 150.000 migranter kommer til Jemen i år. Det er flere enn til hele Europa. Aftenposten 09.12.2018
    150.000 migranter vil i år våge livet ved å komme til krigsherjede Jemen. Målet er jobbene ingen andre vil ha.
  • Går imot FNs mediekrav. Klassekampen 08.12.2018
    Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
  • Meiner Noreg må seie nei. Klassekampen 08.12.2018
    Intervju med Sylvi Listhaug (FrP): – Frp tek dissens i regjeringa mot at Noreg skal slutte seg til FNs migrasjonsavtale. Kvifor det? – Fordi vi meiner Noreg ikkje bør vere med på denne erklæringa. Den legg til rette for meir migrasjon, og at den migrasjonen som i dag er ulovleg, skal bli gjort lovleg. Vi har nok utfordringar slik situasjonen er i dag.
  • Hva betyr det egentlig å være norsk? Asle Toje mener han har svaret. (migrasjon/integrering). Aftenposten (a-magasinet) 08.12.2018
    Intervju med Asle Toje: – Men migrasjon vil vi jo alltid ha. Trengs det ikke et internasjonalt samarbeid for å få den inn i ryddigere forhold? – Teksten er et forsøk på å ta kontroll over sannheten om innvandring – og stille klokken tilbake til før 2015. Jeg går ikke med på premisset om at internasjonalt samarbeid er løsningen på migrasjonsområdet. Det var nasjonalstatene som løste krisen i 2015, ikke EU. Ungarn bygde grensegjerder, mens EU protesterte. Merkel dro til Istanbul med kofferten full av tyske penger og bestakk tyrkerne, det var da folkevandringen stanset.
  • Feil, feil og feil fra Tybring-Gjedde om FNs nye plattform for migrasjon. Debatt av Pål Nesse (seniorrådgiver i Flyktninghjelpen) i Aftenposten 07.12.2018
    I sitt innlegg «FN vil gjøre ulovlig innvandring til lovlig migrasjon» 29. november fremsetter Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde flere misvisende påstander om FNs nye plattform for migrasjon. Ikke noe sted i plattformen står det at ulovlig innvandring skal legaliseres.
  • - Norge burde omfavne FNs migrasjonspakt. Kommentar av Marie Simonsen i Dagbladet 07.12.2018
    Adele Matheson Mestad, som er jurist og leder av Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM), mener motstanden bygger på misforståelser eller er ledd i en større kampanje mot internasjonalt samarbeid. Hele regjeringen bør omfavne migrasjonspakten som er det første helhetlige dokumentet om hvordan stater skal samarbeide i praksis om utfordringene til migrasjon.
  • FNs migrasjonsplattform er ingen festtale. Kommentar av Sylo Taraku (Agenda) i VG 07.12.2018
    På menneskerettighetsdagen, 10. desember, skal FN samle representanter for nesten alle sine medlemsland, deriblant Norge, til Marrakesh i Marroko for å vedta en felles global migrasjonsplattform. Migrasjon er en av vår tids største utfordringer. Derfor er det ikke overraskende at det er en del motstand og kritikk mot denne avtalen.
  • FNs migrasjonsplattform er ikke en trussel. Kommentar av Anders Stenersen (flyktningrådgiver i Caritas) i Vårt Land (verdidebatt) 07.12.2018
    Kritikere av FNs nye migrasjonsplattform har rett i at avtalen omtaler migrasjon og migranter­ på en positiv måte. Det er et viktig signal til verdens ledere.
  • FNs migrasjonsplattform og konsekvenser for Norge. Kommentar av Ove Trellevik (Høyres innvandringspolitiske talsperson) i Dagbladet 06.12.2018
    Innvandringen til Norge kommer ikke til å øke som følge av den nye FN-plattformen, det vil fortsatt være et skille mellom velferdsrettighetene til ulovlige og lovlige immigranter.
  • Dette er Marrakech-avtalen. Vårt Land 06.12.2018
    FNs migrasjonsplattform har vakt sterke reaksjoner i en rekke ­europeiske land. Men hva betyr den egentlig?
  • Bråk om grensekryssing i flere land. Vårt Land 06.12.2018
    FNs nye migrasjonsplattform skaper splid mellom regjeringsparti i Norge. I andre land er det regjeringskrise.
  • Feil vei å gå. Lederkommentar av Mari Skurdal i Klassekampen 06.12.2018
    FNs anbefaling til stater om å sikre en respektfull omtale av migrasjon, er også utformet med beste hensikt for øye. Det er likevel grunn til å advare mot å la staten gripe inn i innholdet i det offentlige ordskiftet for å styre den i en bestemt retning. Slike lover og anbefalinger kan framstå forlokkende så lenge intensjonene virker gode og resultatet av inngripen passer inn i et liberalt og humant narrativ. Det er likevel feil vei å gå.
  • Den afrikanske trussel. Kommentar av Dambisa Moyo i Bistandsaktuelt 05.12.2018
    – Afrika er i dag kilde til noen av de største truslene mot den økonomiske verdensorden. Ordene tilhører bistandskritikeren Dambisa Moyo. I en omfattende artikkel, skrevet for kommentarbyrået Project Syndicate, beskriver den kjente bistandskritikeren Afrika som et oppkomme av farer for det internasjonale samfunnet. Hun peker på pandemier, terrorisme og masse-migrasjon med utgangspunkt i Afrika. 
  • Derfor bør Sp si ja til FNs migrasjonsplattform. Kommentar av Beate Marie Dahl Eide (leder i Senterkvinnene) og Tonje Merete Viken (leder i Grünerløkka Senterparti) i Nationen 05.12.2018
    Argumentasjonen knyttet til suverenitet koker i praksis med til at man avfeier FN-avtalens formuleringer om suverenitet med «det tror jeg ikke noe på».
  • De ødeleggende konspirasjonsteoriene. Lederkommentar i VG 05.12.2018
    Erna Solbergs Facebook-vegg oversvømmes av hets og trusler. Under fullt navn kommer folk med trusler og skriver ting som at Erna Solberg må ha mistet vettet og svikter folket. Årsaken til sinnet er at regjeringen støtter FN plattformen om migrasjon som skal klappes igjennom i Marokko 10. desember. Innvandringskritiske stemmer over hele Europa har mobilisert mot plattformen med forvridde og feilaktige påstander.
  • Regjeringen bør la Stortinget behandle FNs migrasjonsavtale. Preben Dimmen (20) Ålesund Unge Høyre på Si;D i Aftenposten 04.12.2018
    Avtalen inneholder flere ytterliggående punkter om migrasjon og statlige inngrep.
  • En ikke-bindende migrasjonspakt. Hva skal man mene? Kommentar av Michael Tetzschner (H) i Aftenposten 04.12.2018
    Også migrasjon som skyldes naturkatastrofer, flom, underutvikling og vanstyre fremheves som legal og omtales som en strategi for å oppnå FNs bærekraftsmål. Det er i det uvisse hva et slikt postulat er ment å utløse av fremtidige forpliktelser for mottagerlandene. Samtidig legges det føringer på hvordan statene skal påvirke den offentlige mening.
  • Pust med magen. Lederkommentar i Stavanger Aftenblad (meninger) 03.12.2018
    Den strenge innvandringspolitikken Norge fører, har stort flertall på Stortinget. Å tro at vi kan løse migrasjon, flyktningstrøm eller klimaendringer bare på nasjonalt nivå, er å stikke hodet i sanden, uansett hvilket politisk utgangspunkt man måtte ha. Regjeringen gjør derfor rett i å anerkjenne avtalen.
  • Faktisk tolkning. Lederkommentar i Dagsavisen (nye meninger) 03.12.2018
    I denne saken gjør Faktisk seg til overdommere når de legger sin tolkning av både vår tittel og FNs migrasjonsavtale til grunn og slår fast at vår tittel er misvisende. Vi er uenige i denne tolkningen. Ingen av oss sitter med fasit, men når Faktisk sauser vår tittel sammen med påstander fra andre, slår fast at det er «misvisende» og utstyrer delinger av vår sak med en advarsel, etterlater de et inntrykk av at vår journalistikk er feil.
  • Flere EU-land trekker seg fra FNs migrasjonspakt. VG (NTB) 02.12.2018
    Stadig flere EU-land melder om at de kommer til å takke nei til å skrive under på den omstridte migrasjonavtalen om 10 dager. Sist ut var Slovakia, hvor utenriksministeren endte opp med å gå av i protest etter avgjørelsen.
  • Skal ikke påvirke mediedekningen av migrasjon. Dagsavisen 01.12.2018
    Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier regjeringen ikke vil følge opp avsnittet i migrasjonserklæringen som ber myndigheter om å «forme oppfatningen av migrasjon».
  • Utvalg gir kappløp om strengere innvandringspolitikk. Vårt Land 01.12.2018
    Innvandringspolitikken i Norge kan bli strammere etter at de store partiene har opprettet egne innvandringsutvalg, spår valgforsker Johannes Berg.
  • Flere pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner i Oslo. NRK nyheter 01.12.2018
    Flere personer ble pågrepet under Antirasistisk Senters demonstrasjon mot nynazisme i Oslo fredag ettermiddag.
  • Faktisk.no: Dette er FNs migrasjonsavtale. NRK nyheter (faktisk.no) 30.11.2018
    Faktisk.no svarer på fire sentrale spørsmål om hva FNs migrasjonsavtale egentlig innebærer.
  • Frp i flyktningkrangel med Høyre: – Må synes FN-avtalen er dårlig. NRK nyheter 30.11.2018
    Frp forstår ikke hvorfor Høyre vil skrive under FNs migrasjonsplattform når de samtidig sier den ikke er juridisk bindende og ikke vil få konsekvenser for Norge.
  • Nei, Gro skrev ikke stortingsmelding som var «en plan om å ødelegge Norge». NRK nyheter (faktisk.no) 30.11.2018
    Innvandringsmotstandere ser på stortingsmelding nr. 74 1979–80 som «en bevisst plan om å ødelegge Norge». Den er derimot ikke skrevet av Gro Harlem Brundtland.
  • Migrasjonsavtale. NRK TV debatten 29.11.2018
    Om 11 dager reiser en norsk statssekretær til Marrakech. Der skal hun forplikte Norge til en såkalt ikke-bindende FN-plattform om migrasjon, som ikke får en eneste følge for innvandringen til Norge, hevder regjeringen. Og hvorfor sier da land etter land nei, og hvorfor er det gatekamper om avtalen?
  • Regjeringen delt i synet på FNs migrasjonserklæring. VG (NTB) 29.11.2018
    FNs omstridte migrasjonserklæring – der regjeringen bes om å påvirke medienes omtale av migrasjon – har støtte fra Høyre og Venstre, men ikke Frp.
  • FN vil gjøre ulovlig innvandring til lovlig migrasjon. Kronikk av Christian Tybring-Gjedde (FrP) i Aftenposten (meninger) 29.11.2018
    I artikkel 27 slås det fast at det som i dag defineres som ulovlig ankomst eller opphold på et lands territorium, ikke lenger skal anses som ulovlig. En av GCMs fremste bidragsytere, Louise Arbour sier det tydelig: «Migrants have rights. Migrants are humans. Therefore migration is a human right». Den kanskje aller mest alarmerende artikkelen rettes mot myndighetenes plikt til å påse at migrasjon omtales i positive ordelag i befolkningen. Dette defineres som «quality-reporting». I artikkel 33 heter det at medier skal skoleres i migrantrelaterte saker og at terminologien skal styres deretter.
  • Vi trenger globalt samarbeid om migrasjon. Kommentar av Guri Melby (V) i Aftenposten (meninger) 29.11.2018
    I denne saken har Frp tatt dissens, fordi de frykter det vil gjøre at norske myndigheter mister handlingsrommet til å bestemme over egen innvandringspolitikk. Der mener vi de tar feil, for dette er ingen traktat eller juridisk bindende avtale, tvert imot fremheves det at nasjonale myndigheter har kontroll over egen innvandringspolitikk.
  • Regjeringen har sagt ja til å gripe inn i medias dekning av migrasjon. Dagsavisen 29.11.2018
    FNs omstridte migrasjonserklæring ber regjeringen om å påvirke mediene for å «forme oppfatningen av migrasjon».
  • Skjerpar asylpolitikken. Klassekampen 29.11.2018
    Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
  • Betente selvfølgeligheter. Lederkommentar i VG (meninger) 28.11.2018
    FNs migrasjonspakt er et uforpliktende og luftig stykke avtaletekst som i dagens klima fremstår som politisk betent.
  • Frykter migrasjonspakten vil bli misbrukt av andre partier. NRK nyheter 27.11.2018
  • – Vi vet at det er sterke krefter i Norge som ønsker å myke opp innvandringspolitikken, og de vil finne mange påskudd i denne avtalen for å gjøre det, advarer stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp).
  • Venstresiden vinner innvandringssaken (Danmark). Dagens Perspektiv+ 26.11.2018
    Før valget i Danmark neste år, har Sosialdemokratene vind i seilene i dansk politikk. For første gang på mange år vinner de velgere fra blå side på grunn av innvandringspolitikken.
  • Avviser Clinton-råd mot innvandring. Vårt Land 24.11.2018
    Hillary Clinton mener Europa må svare med strengere innvandringspolitikk for å stanse den voksende høyrepopulismen. Feil og farlig resept, advarer norske eksperter.
  • EU vil møte veggen (migrasjon m.m.) Klassekampen 24.11.2018
    I tillegg til brexit, sliter EU med økonomiske utfordringer og en migrasjonskrise der folk fortsatt drukner i Middelhavet. EU-landene har ikke funnet en felles løsning, og varianter av EU-kritisk høyrepopulisme vokser på dette, mener Krastev. I boka «After Europe» reflekterer han over om EU kan gå i oppløsning og hva som da kan skje.
  • Clinton om innvandring: – Europa har gjort sitt. VG 23.11.2018
    Demokratenes tidligere presidentkandidat Hillary Clinton mener at kampen mot populisme fra ytre høyre står om innvandring – og at Europa må innta en strengere linje overfor immigranter.
  • Stadig flere land sier nei til FNs migrasjonspakt. DN (NTB) 22.11.2018
    Sveits sier de ikke vil signere FNs migrasjonspakt i denne runden. Dermed føyer de seg i rekken over land som har avvist FNs ambisiøse plan.
  • Macron: – Europa må ikke bli til et leketøy for stormaktene. Dagsavisen (NTB) 19.11.2018
    Samtidig roste presidenten Europas arbeid mot klimaendringer, som han hevder har vært drivkraften for grønn energi. Han mener også at den globale samhandlingen innen handel, sikkerhet, migrasjon og miljøpolitikk er Europas fortjeneste. – De store utfordringene kan bare løses gjennom internasjonalt samarbeid, understrekte Macron.
  • Vi trenger en sunn patriotisme som motvekt mot Europas nasjonalisme. Kronikk av Sylo Taraku (Tankesmien Agenda) i Aftenposten (meninger) 18.11.2018
    Utfordringene med irregulær migrasjon må tas på alvor, men disse løses best gjennom bedre internasjonalt samarbeid. Og det nasjonale samholdet blir ikke bedre gjennom en mistenkeliggjørende retorikk overfor politiske motstandere og minoriteter. Uten sosial rettferdighet, uten en demokratisk kultur med sterk respekt for ytringsfriheten, og uten en faktabasert debatt, kan polariseringen bringe ekstreme nasjonalistiske ledere til makten. Ledere som fremstiller seg selv som nasjonens redningsmenn, men som kan undergrave demokratiet og i verste fall lede oss til kaos og krig. Det har skjedd før i Europa, og det kan skje igjen.
  • Migranter: Vi dumpes i ørkenen uten mat og vann. VG 16.11.2018
    Marokkanske myndigheter får kraftig kritikk for å bortvise, arrestere og utvise migranter på vei til Europa.
  • Anslår at en halv milliard mennesker i Afrika er uten ID: – Alarmerende (migrasjon). VG 16.11.2018
    En av verdens fremste ID-eksperter, Joseph Atick, ber Europa ta større grep for å forhindre mer migrasjon blant de 500 millionene afrikanske ID-løse.
  • Estland sier nei til FNs migrasjonspakt. Aftenposten (NTB) 16.11.2018
    Regjeringen i Estland klarte ikke å komme til enighet torsdag og føyer seg dermed inn i rekken over land som nekter å signere FNs migrasjonspakt.
  • Tsjekkia avstår fra FNs migrasjonsavtale. ABC nyheter (NTB) 15.11.2018
    Tsjekkias regjering har besluttet ikke å skrive under på den stadig mer omdiskuterte FN-pakten om innvandring.
  • Regjeringen sprekker i synet på FNs migrasjonsavtale. Aftenposten 14.11.2018
    Frp tar for første gang dissens og erklærer uenighet i Solberg-regjeringens tilslutning til FNs migrasjons-plattform.
  • Misoppfatninger om migrasjon. Debatt av Tom Syring (leder i Human Rights Research League) i Aftenposten (meninger) 13.11.2018
    Motstandere av FNs migrasjonsavtale anfører frykt for at den vil åpne for «mye mer migrasjon og flere flyktninger» til Norge. Dette er ikke bare ubegrunnet, men misforstått.
  • Den nye veien til Europa: Villige til å dø for å nå målet. VG 12.11.2018
    De krysser havet i robåt, klatrer over sylskarpe piggtrådgjerder og gjemmer seg i skogen. I høst har migrantruten fra Marokko til Spania eksplodert.
  • Norge er tjent med FN-samarbeid om migrasjon. Lederkommentar i Aftenposten (meninger) 09.11.2018
    Fremskrittspartiet ønsker at Norge skal si nei til den nylig fremforhandlede migrasjonsplattformen til FN, som etter planen skal signeres i desember. Det er et brudd med den tradisjonelle norske utenrikspolitiske konsensusen, som vektlegger internasjonalt samarbeid og multinasjonale avtaler. Men skulle Norge si nei, vil vi neppe bli alene. USA, Østerrike, Ungarn, Australia og Italia er blant landene som har signalisert det samme.
  • Lysbakken om borgerlig FN-strid: Alvorlig om Frp får gjennomslag (migrasjon). Aftenposten 08.11.2018
    SV-leder Audun Lysbakken advarer Norge mot å havne i samme selskap som innvandringskritiske land som Østerrike og Ungarn i synet på FN-samarbeid om migrasjon.
  • Mer enn 2.000 migranter har druknet i Middelhavet. NRK nyheter (NTB) 07.11.2018
    Over 2.000 migranter har mistet livet under den farefulle ferden over Middelhavet i retning Europa så langt i år. Det betyr at dødsraten stiger. Nå slår FN alarm.
  • Intern borgerlig strid om Norge skal si ja til FN-dokument om migrasjon. Aftenposten 07.11.2018
    I 18 måneder har Norge deltatt i FN-forhandlinger om en global migrasjonsplattform. Ifølge Utenriksdepartementet (UD) har Norge fått gjennomslag for sine «viktigste krav». Men høyreorienterte politikere som ungarske Viktor Orbán og østerrikske Sebastian Kurz har trukket seg fra forhandlingene. Og USA, med Donald Trump i spissen, har ikke deltatt.
  • Den europeiske migrasjonskrisen fortsetter. Kommentar av Sukrija Meholjic (Røyken) i Stavanger Aftenblad (meninger) 06.11.2018
    Det eksisterer en global FN-avtale for sikker og riktig migrasjon. Dette dokumentet blir rettskraftig i desember, men det vil ikke bli undertegnet av USA, Ungarn og Østerrike på grunn av bekymringen for suverenitet i innvandringspolitikken, og at det vil fjerne forskjellen mellom lovlig og ulovlig migrasjon. Polen, som også kolliderte med Brussel om innvandrerkvoter, vurderer det samme. Vi får se hva som skjer i fremtiden, innvandrere er også mennesker og fortjener mer oppmerksomhet.
  • Polen vil ikke være med på migrasjonsavtale i FN-regi. Aftenposten (NTB) 03.11.2018
    Polens statsminister Mateusz Morawiecki sier Polen trolig ikke vil slutte seg til FNs migrasjonspakt. Uttalelsen falt etter et møte med Angela Merkel.
  • Grensegjerdene reiser seg igjen. Det grenseløse Europa er i ferd med å dø. Aftenposten 16.10.2018
    Masseleirer bak piggtråd og minimal kontakt med omverdenen er Tysklands nye velkomst til migranter.
  • Skjerper tonen. Klassekampen+ 06.10.2018
    Østerrike og Danmark la torsdag fram en ny plan for en strengere europeisk migrantpolitikk. En håndsrekning til de østeuropeiske landene, mener migrasjonsforsker.
  • De nye, uverdige trengende (flyktninger/migranter). Debatt av Katja Franko (Det juridiske fakultet, UiO), Cathrine Thorleifsson (C-Rex, Senter for ekstremismeforskning) og Trygve Wyller (Det teologiske fakultet, UiO) i Morgenbladet (meninger) 05.10.2018
    Hvordan definerer man «vi» i en nordisk kontekst? I menneskerettigheter og universalistisk solidaritet, eller i en tanke om borgeren som den viktige, verdige trengende? Dette er avgjørende spørsmål som former de fleste diskusjoner om flyktninger og etikk. Men det er sjelden de kommer så klart til uttrykk som i Janne Haaland Matlarys kronikk i Dagens Næringsliv 19. september. Her kommer Matlary med en rekke påstander om hva som er uetisk i migrasjonspolitikken. Hun mener blant annet at det er uetisk at man belaster andre lands velferdsstater ved å migrere til dem, og at migranter har en «plikt til å bli» i land de kommer fra.
  • Einsidig innvandringsdebatt. Kommentar av Per Steinar Runde i Vårt Land (verdidebatt) 03.10.2018
    Debatten om innvandring er sterkt moraliserande, men også svært einsidig, fordi den stort sett handlar om asylsøkjarar og i liten grad om konsekvensane for menneska i dei landa migrantane flytter frå eller kjem til.
  • Ja, migranter har også borgerplikt. Debatt av Marta Bivand Erdal (PRIO) i DN (meninger) 29.09.2018
    Jeg starter mitt svar til Janne Haaland Matlarys innlegg i DN 26. september med at jeg fortsatt er enig i at nasjonalstater har rett til å kontrollere sine grenser. Det finnes dog situasjoner der det å stenge grenser, er problematisk. Om det er krig og nabostaten ikke tillater grensekrysning, vil flukt over grensen være «illegal migrasjon».
  • Illegal migrasjon er uetisk. Debatt av Janne Haaland Matlary i DN + 26.09.2018
    Det er forskjell på individperspektiv og statsperspektiv, men dette endrer ikke vurderingen av etikken.
  • Migrasjon er ikke uetisk. Debatt av Marta Bivand Erdal (PRIO) i DN + 22.09.2018
    Migrasjon er ikke uetisk i seg selv – det gir etiske og uetiske utslag. Generalisering skyver virkeligheten under teppet.
  • Moralisering og migrasjon. Kommentar av Janne Haaland Matlary (professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II ved Forsvarets Høgskole) i DN+ 19.09.2018
    «Det riktige standpunktet var åpne grenser høsten 2015», sa en journalist til meg, «men nå er det omvendt, jeg blir så forvirret – kan det være moralsk riktig å være for grensekontroll?» Ja, sa jeg. Og her har du litt mer å tenke på.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.