Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Hvor står vi i "krigen" mot skatteparadis? 

I desember 2006 erklærte SV-statsrådene Erik Solheim og Kristin Halvorsen krig mot skatteparadiser. På et webinar i regi av Norad forrige uke kalte Raymond Baker den påfølgende utredningen om skatteparadis og utvikling for en "banebrytende studie". Han roste Norge for internasjonalt lederskap og statssekretær Aksel Jacobsen (KrF) forsikret at regjeringen fortsatt vil styrke innsatsen mot ulovlig kapitalflukt. Mye er oppnådd, mye gjenstår og nye utfordringer dukker opp. En fersk rapport fra Tax Justice Network peker på at konsekvensene blir spesielt alvorlige i lys av Covid-19-pandemien.

Onsdag 23. desember 2020
Linker oppdatert: Fredag 21. mai 2021

I slutten av november var det ti år siden Tax Justice Nework (TJN) Norge ble etablert. Organisasjonen benyttet anledningen til et tilbakeskuende blikk på "ti år i kampen for skatterettferdighet", samtidig som de la fram statusrapporten "The State of Tax Justice 2020. Tax Justice in the time of Covid 19". Daglig leder i TJN Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, kommenterte rapporten slik: 

  • Rapporten viser at EUs forsøk på å stanse skatteparadisene gjennom å opprette svartelister langt på vei må kalles en fiasko. Svartelistingen fremstår mer som et forsøk på å utpeke syndebukker utenfor EUs grenser.
  • OECD har feilet i arbeidet med å finne skatteløsninger til multinasjonale selskap. Det haster enda mer å få inn skatt nå som mange tech-selskap oppnår unormalt høye overskudd under pandemien, samtidig som vanlige folk, bedrifter og myndigheter sliter.
  • Rapporten viser at Covid 19-pandemien har satt utviklingslandene i en særlig kritisk situasjon. Norges arbeid med å bistå utviklingsland i å styrke egne skattesystemer må trappes opp, og Norge må være spydspissen i et bredere nordisk samarbeid med samme formål.
  • De globale utfordringene kan kun få en langsiktig løsning gjennom å kraftig styrke FNs skattearbeid, der utviklingsland kan delta i utviklingen av skatteløsningene som nå trengs.

TJN Norge er én av mange sivilsamfunnsorganisasjoner i Norge som med informasjonsstøtte fra Norad har bidratt til å styrke Norges innsats og sette kapitalflukt og kamp mot skatteparadiser på dagsorden de siste 20 årene, i følge en rapport fra RORG-samarbeidet i 2018. 

Sist uke fikk Norge ros av kapitalfluktarbeidets "grand old man" internasjonalt, Raymond Baker, vel ti år etter at et regjeringsoppnevnt kapitalfluktutvalg la fram sin rapport.

Raymond Baker: Kapitalfluktutvalgets rapport var en banebrytende studie 

- Det er første gang statsråder i en vestlig regjering offentlig erklærer krig mot skatteparadiser, sa daværende spesialrådgiver Eva Joly i Norad, da de to SV-statsrådene i Den rødgrønne regjeringen i desember 2006 lovet å ta opp kampen i alle de internasjonale fora de kunne. Året etter tok Norge ledelsen i en internasjonal arbeidsgruppe om skatteparadis, der de også fikk med seg Verdensbanken, men det var behov for mer kunnskap. I 2008 ble det såkalte kapitalfluktutvalget nedsatt. Deres utredning, NOU 2009:19 "Skatteparadis og utvikling – tilstand, analyser og tiltak", kom sommeren 2009. Utvalgslederen, professor Guttorm Schjelderup, sa i den forbindelse bl.a. at:

"Skatteparadisene hindrer vekst i fattige land fordi de gjør det lettere for maktelitene å berike seg av fellesskapets verdier og undergraver etablering av effektive skattesystemer i slike land."

- Finansdepartementet knuser Erik Solheims skatteparadisrapport, skrev Elin Ørjasæter i en kronikk på E24 i forbindelse med den påfølgende høringen, men til tross for motstand her hjemme bidro utredningen vesentlig til å sette kapitalflukt på den utviklingspolitiske dagsorden, både i Norge og globalt. Siden har erkjennelsen av kapitalflukt og skatteunndragelser som hinder for utvikling, i både rike og fattige land, bare vokst, godt hjulpet av dokumentlekkasjer som "panama papers" i 2016. I en kronikk på NRK ytring i 2018 sa daværende Norad-direktør Jon Lomøy det slik:

"Det er gjennom skatt at bistand en dag vil bli overflødig."

Sist uke arrangerte Norad webinar for å gjøre opp status vel ti år etter at kapitalfluktutvalgets rapport ble lagt fram. Stifteren av Global Financial Integrity, Raymond Baker, som er blant de internasjonale veteranene i arbeidet mot kapitalflukt, mente det den gang krevde mot av Norge å sette i gang dette arbeidet. Han kalte kapitalfluktutvalgets rapport for en "banebrytende studie" og takket Norge for inspirererende globalt lederskap. Statssekretær Aksel Jacobsen (KrF) i UD mente at rapporten hadde "satt dype spor" og "bidratt til en rekke initiativ og politikkutforming de siste ti åra i Norge". Han forsikret at regjeringen og Norge ville fortsette å styrke innsatsen i arbeidet mot kapitalflukt. Og dét trengs.

- Fortsatt behov for stor innsats etter 11 år med kamp mot kapitalflukt

I tillegg til å gjøre opp status inviterte Norad til debatt om hva Norge gjør for å stoppe ulovlig kapitalflukt fra korrupsjon, hvitvasking og skatteunndragelse. I panelet deltok Guttorm Schjelderup (professor ved NHH og leder av Kapitalfluktutvalget 2009), Nina Schanke Funnemark (skattedirektør), Sigrid Klæboe-Jakobsen (daglig leder i Tax Justice Network Norge), Pål Lønseth (leder i Økokrim) og Maria Wahlberg (avdelingsleder i Industri Energi).

- Fortsatt behov for stor innsats etter 11 år med kamp mot kapitalflukt, oppsummerte Jan Speed i en kommentar i Norads magasin Bistandsaktuelt og innledet med noen aktuelle eksempler:

"Bankkontoen til et stort kinesisk selskap i Sør-Afrika er frosset etter at skatterevisjoner avslørte massiv overfakturering. Penger fra statseide selskaper i Angola har «forsvunnet» til kontoer i Hong Kong. Norsk bistandspenger svindlet fra Norfund er trolig hvitvasket gjennom en serie med skatteparadiser. Dette er noen eksempler på kapitalflukt fra fattige land - et massivt, globalt problem."

Og arbeidet for å stanse kapitalflukten pågår gjennom en rekke prosesser globalt og nasjonalt.

Hva skjer nå?

Til tross for at mye er oppnådd, både internasjonalt og i Norge, så gjenstår det mye og nye utfordringer oppstår. Her er noe av det sivilsamfunnet har fokus på for tiden.

Internasjonalt strever OECD med å sikre en rettferdig skattlegging av den digitale økonomien, i følge TJN Norge, mens vi fortsatt må vente til over nyttår på hva FN vil gjøre for å tette skattehullene rapporterer ForUM

Her hjemme er TJN Norge blant de som ser fram til at regjeringen legger fram forskrift om eierregister, etter at et forslag har vært på høring i høst, og samtidig gleder seg over en "seier på oljefondsetikk" etter at finanskomiteen på Stortinget i begynnelsen av desember ba regjeringen vurdere å stramme inn på kravene til Oljefondets investeringspraksis. Aleksander Stokkebø (H) kommenterte det slik overfor E24:

"Oljefondet må ta grep mot skatteunndragelser, som er en stor utfordring. Hvert år taper verdens land, inkludert Norge, milliarder på dette som ellers kunne blitt brukt på velferdstjenester og gode vilkår for å skape flere jobber."

- Vil Regjeringen fortsatt beskytte skatteparadiser? spurte Publish What You Pay (PWYP) Norge denne uka, som i en årrekke har vært en pådriver for innføring av en utvidet land-for-land rapportering (ULLR). Bakgrunnen er følgende spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV):

"I statsbudsjettet for 2021 framkommer det at regjeringen vil legge fram et forslag om lovendringer i etterkant av evalueringen av land til land rapporteringen, som er gjennomført. Vil regjeringen følge opp de krav om åpenhet, blant annet knyttet til skatteparadiser som kom fra flere i høringsrunden, og i såfall på hvilken måte?"

Kamp mot hemmelighold og bruk av skatteparadiser har ellers stått høyt på dagsorden i Norge i år, etter at Norges Bank i mars kunngjorde at Nicolai Tangen var ansatt som ny sjef for Norges pensjonsfond utland (SPU), kjent som Oljefofondet. Debatten raste i de fleste medier etter at DN samme dag kunne avsløre Tangens pengeplasseringer i skatteparadiser. Etter intens tautrekking gjennom en lang sommer kunne Tangen omsider starte i ny jobb i september. Det skjedde etter at ansettelsesavtalen med Norges Bank ble reforhandlet og Tangen forpliktet seg på å avvikle sine på å avvikle sitt eierskap i det omstridte AKO Capital LLP. Om han vil levere på skatt og åpenhet gjenstår se, men i en kronikk i DN i oktober varslet han at Oljefondet trapper opp arbeidet for ansvarlig skattepraksis i selskapene

Den siste tiden kan det se ut til å blåse opp til en ny strid om skatteparadiser her hjemme.

- Sør-Varanger kommune med historisk vedtak mot skatteparadis, kunne Attac fortelle sist sommer. Sammen med bl.a. PWYP Norge og Fagforbundet har Attac og andre i en årrekke arbeid for å få kommuner til å erklære seg som skatteparadisfrie soner. Den siste tiden har det imidlertid blitt kjent at Bø kommune i Vesterålen og andre nå tar skritt i motsatt retning og vil erklære seg som kommunale skatteparadis i Norge. 

- Bø kommune er i ferd med å bli Norges svar på skatteparadiset Monaco, skrev Kjell Werner i en kommentar i Dagsavisen i november, men i hvilken grad de lykkes gjenstår å se.

- Staten kan ikke støtte skatteparadiser, skrev avisa Nationenlederplass forrige uke og avsluttet slik:

"Skatteparadiser legger til rette for økende forskjeller mellom innbyggerne. Norge engasjerer seg mot skatteparadiser utenlands og bør bekjempe de samme tendensene innenfor landegrensene. Også derfor er det utidig av regjeringen å dele ut belønning til en kommune for kortsiktig politikk."

Og denne uka kunne VG melde at "SV tar grep for å stoppe kommunale skatteparadis". På lederplass mente avisa selv at dette var "et blindspor" og begrunnet det slik:

"Politikere i distriktene må tenke vågalt og nytt for å bli mer attraktive, men skatteparadis er et kostbart og lite hensiktsmessig blindspor."

Og hva mener våre politiske partier foran neste års stortingsvalgkamp?

Våre politiske partier finpusser for tiden sine politiske programmer foran stortingsvalget neste høst

Kirkens Nødhjelp har sett på programutkastene og la i slutten av november fram sine vurderinger av de ulike partienes programmer: Hvor verdensvennlig er politikken?

- Både Miljøpartiet De Grønne og Kristelig Folkeparti leverer solide program på klima- og utviklingspolitikk, mente Kirkens Nødhjelp, mens SV fulgte tett på. Om programutkastet fra SV, partiet til de to statsrådene som i 2006 erklærte krig mot skatteparadiser, står det følgende om skatt og åpenhet:

"Å bekjempe internasjonal skatteunndragelse og ulikhet, er presentert som en hjørnestein i SVs politikk for internasjonal solidaritet. SV vil innføre enhetlig skattlegging der beskatning av overskudd i selskaper baseres på hvert lands andel av omsetningen for å sørge for at internasjonale selskaper betaler det de skal i skatt og at skatten betales der den økonomiske aktiviteten foregår. SV tar til orde for å innføre utvidet land-for-land-rapportering i alle sektorer, også fra jurisdiksjoner med støttefunksjoner (datterselskap) i skatteparadis, og et internasjonalt register over finansformuer. De vil også arbeide for en FN-konvensjon om rettferdig internasjonal skattlegging og finansiell åpenhet."

Arbeiderpartiet må på sin side tåle kritiske merknader:

"Utkastet anerkjenner problemene med kapitalflukt og skatteparadiser og effekten dette får for finansieringen av velferdstjenester og for muligheten til at land kan klare seg uten bistand. «Skatt for utvikling»-programmet er med, og det er bra. Det tas til orde for et sterkere internasjonalt samarbeid og Ap vil arbeide for en internasjonal konvensjon om økonomisk åpenhet. Dette er bra, men vi håper Ap vil legge til rette for at Norge også går foran i dette arbeidet og innfører nasjonale tiltak også før internasjonal enighet. Utkastet tar til orde for å bruke statens eierskap og Oljefondet til å fremme god skatteetikk, men de konkrete punktene om investeringer i skatteparadis og krav til åpenhet som del av de etiske retningslinjene som omtales i nåværende program, er borte. Borte er også omtalen av land-for-land-rapportering. Vi anbefaler at dette settes inn igjen."

Og Kirkens Nødhjelp ser også potensial for forbedringer i programutkastet fra det største regjeringspartiet, Høyre:

"Arbeidet med ressursmobilisering i bistanden er med, og det er bra. Høyre vil også være en pådriver i arbeidet internasjonalt for å få til rettferdig fordeling av skatt fra internasjonale selskapers verdiskaping. De vil vurdere nasjonale løsninger for beskatning av verdiskapningen hvis det internasjonale arbeidet ikke fører frem. Dette er en veldig god intensjon, men vi skulle ha likt å vite mer om hva slags tiltak Høyre er villige til å sette i gang."

I hvilken grad partiene tar oppfordringene fra Kirkens Nødhjelp til følge gjenstår å se, men det er all grunn til å tro at kampen mot kapitalflukt, skatteparadiser og skatteunndragelse vil stå på dagsorden også i 2021.

_______________________

Aktuelle lenker:

Tidligere nyhetssaker fra RORG-samarbeidet / Global om skatterettferdighet:

Medieklipp og -debatt:

  • Ingen vet hvor mye av Norge som eies fra skatteparadiser. DN+ | 23.12.2020
    Ingen har oversikt over hvor mange eiendommer i Norge som eies fra skatteparadiser. – Vi er bekymret for at skjulte formuer og svarte penger investeres i eiendomsmarkedet i Norge, sier professor.
  • Bø - en skattepolitisk forvirring. Kommentar av Magne Lerø i Dagens Perspektiv+ (meninger) 23.12.2020
    Helge Andre Njåstad (Frp) mener Bøs reduksjon i formueskatten er fantastisk. Det er i virkeligheten et så pass hjelpeløst tiltak at det krever forskjellsbehandling av regjeringen.
  • Et blindspor. Lederkommentar i VG (meninger) | 22.12.2020
    Politikere i distriktene må tenke vågalt og nytt for å bli mer attraktive, men skatteparadis er et kostbart og lite hensiktsmessig blindspor.
  • Statssekretær oppfordret til Bøs skatteprosjekt flere måneder før ordførerens overraskende forslag. DN+ | 22.12.2020
    Allerede i september 2019 spurte Bø kommune Finansdepartementet om konsekvensene av lavere formuesskatt. «Håper du gjør det, men viktig at det lykkes», skrev statssekretæren til rådmannen.
  • SV tar grep for å stoppe kommunale skatteparadis. VG | 20.12.2020
    Sosialistisk Venstreparti vil hindre at flere kommuner gjør som Bø i Vesterålen. Nå fremmer de forslag som vil innskrenke kommuners mulighet til å selv bestemme skattenivået. Partiet frykter for fellesskapets penger.
  • Staten kan ikke støtte skatteparadiser. Lederkommentar i Nationen (meninger) | 17.12.2020
    Mindre penger i kommunekassa betyr mindre penger til barneskolen. Mindre penger til eldreomsorg og helse, mindre penger til ungdomsklubber og utekontakter, mindre penger til kulturliv og frivillighet. Skatteparadiser legger til rette for økende forskjeller mellom innbyggerne. Norge engasjerer seg mot skatteparadiser utenlands og bør bekjempe de samme tendensene innenfor landegrensene. Også derfor er det utidig av regjeringen å dele ut belønning til en kommune for kortsiktig politikk.
  • Fortsatt behov for stor innsats etter 11 år med kamp mot kapitalflukt. Kommentar av Jan Speed i Bistandsaktuelt 16.12.2020
    Bankkontoen til et stort kinesisk selskap i Sør-Afrika er frosset etter at skatterevisjoner avslørte massiv overfakturering. Penger fra statseide selskaper i Angola har «forsvunnet» til kontoer i Hong Kong. Norsk bistandspenger svindlet fra Norfund er trolig hvitvasket gjennom en serie med skatteparadiser. Dette er noen eksempler på kapitalflukt fra fattige land - et massivt, globalt problem.
  • Regjeringen må sette grenser for nettgigantene. Lederkommentar i Adresseavisen (meninger) | 14.12.2020
    De store nettselskapene okkuperer en stadig større del av markedet, også i Norge, men legger knapt igjen skattepenger innenfor landets grenser. I USA har føderale myndigheter og 48 delstater gått til søksmål mot Facebook for brudd på landets konkurranselover. Selskapet anklages for ulovlig monopolvirksomhet. I oktober ble Google saksøkt for det samme.
  • Ingen grunn til å la kommuner stjele hverandres skatteinntekter. Kommentar av Sigrid Klæbpe Jacobsen og Peter Ringstad (TJN Norge) i Dagsavisen 09.12.2020
    Staten må hindre aggressiv skattekonkurranse i kommune-Norge. Bø kommune i Vesterålen har senket formueskatten for å tiltrekke seg rike personer fra andre kommuner. Flere har allerede meldt flytting, som skilegenden Bjørn Dæhlie. I flere andre kommuner, som Hvaler, Strand og Tvedestrand, har politikere varslet at de ønsker å følge etter.
  • Frankrike provoserer USA. Det skaper hodepine for Biden. Kommentar av Christina Platten i Aftenposten (meninger) | 05.12.2020
    Det er ikke lett å få de store teknologiselskapene til å betale skatt. Men ære være Frankrike som prøver.
  • – Oljefondet må ta grep mot økonomisk kriminalitet (skatteflukt). E24 | 02.12.2020
    Finanskomiteen på Stortinget ber regjeringen vurdere å stramme inn på kravene til Oljefondets investeringspraksis. I tillegg til grov korrupsjon, bør hvitvasking, skatteunndragelse og annen økonomisk kriminalitet føre til at Oljefondet trekker seg ut.
  • Utenriksministeren må sette solidaritet foran kommersielle interesser. Kommentar av Kristin Amrud (medlem i Senterungdommen sitt internasjonale utvalg) i Bistandsaktuelt 30.11.2020
    Kravene USA har satt for forhandlingene kan føre til at Norge ikke kan beskatte teknologisk verdiskapning som foregår i Norge, altså at vi ikke kan innføre digital skatt. Dette gjør at det vil være fritt fram for Google, Amazon og Facebook til å utkonkurrere de norske små- og mellomstore bedriftene. Merk at det er disse norske bedriftene som står for nærmere halvparten av den årlige verdiskapningen her i landet, og er en bærebjelke i det norske næringslivet.
  • Skattetriksing koster liv. Klassekampen | 23.11.2020
    Skattemisbruk fasilitert i Europa øker ulikhet og rammer offentlige tjenester over hele verden. Skattetapet er enda større enn tidligere kjent, ifølge ny rapport. I Etiopia, rammet av både koronaviruset og nå en intern væpnet konflikt, er helsebehovene enorme. Samtidig taper landet hvert år summer tilsvarende over halve landets nasjonale budsjett som følge av multinasjonale selskapers skattemisbruk.
  • Ny rapport: Norges partnerland går glipp av 18 milliarder dollar i skatt. Bistandsaktuelt 20.11.2020
    Verdens rike land er ansvarlige for 98 prosent av verdens skattetap gjennom selskapers misbruk og unndragelser. De offentlige budsjettene i fattige land rammes hardt, ifølge ny rapport.  
  • Slik hindrer Tyskland at EU avdekker skatteplanleggingen til store multinasjonale selskaper. Klassekampen+ | 19.11.2020
    Tyskland blokkerer et EU-direktiv som vil tvinge storselskaper til å vise hvor mye skatt de betaler og hvor. I mellomtida går statskassene glipp av milliarder. Lovforslaget hadde flertall, men gikk ikke til avstemning. Eller verre: Det var flertall, men en tysk minister klarte å overbevise sin kroatiske kollega om å stemme mot. Ingen snakket om det offentlig. Slik lager EUs mektigste organ politikk som ofte også gjelder i Norge: med minimalt innsyn.
  • Smiths bestevenner i skatteparadis. NRK nyheter | 14.11.2020
    Fra en liten leilighet i et skatteparadis styrte toppene i Smiths venner hundrevis av millioner fra frivillige gaver og fra menighetsmedlemmenes dugnadsarbeid.
  • Norad og keiserens nye grønne klær. Kommentar av Christian Munch Hansen (Siv. ing., Bru) i Stavanger Aftenblad (meninger) | 04.11.2020
    Ja, det overføres mange dubiøse finanser til skatteparadiser av ulandseliten, men viten og kompetanse kan de ikke overføre, og det er denne som utvikler landene både økonomisk og politisk, selv om det tar tid. Det er altså denne kompetanse Norad ønsker å fjerne og erstatte med kompetanse på grønn energi. Så la oss se litt på kvaliteten på denne: Bortsett fra vannkraft, ligger den grønne energiindustrien i Norge faktisk slik an som oljebransjen gjorde for 50 år siden.
  • I skatteparadisenes barndom Kommentar av Christian Munch Hansen (Siv. ing., Bru) i Morgenbladet+ (meninger) | 23.10.2020
    Har du noensinne lurt på hvordan Cayman-øyene og Jersey ble til skatteparadiser? Se til kolonitidens slutt.
  • Nå trapper vi opp arbeidet for ansvarlig skattepraksis i selskapene. Kommentar av Nicolai Tangen og Carine Smith Ihenacho (Norges Bank Investment Management) i DN (meninger) | 20.10.2020
    Siden vi utga vårt forventningsdokument om skatt og åpenhet i 2017, har vi sendt brev til mer enn 500 selskaper om temaet. Vi har videre fulgt opp våre forventninger i rundt 170 selskapsmøter. Denne dialogen vil vi nå intensivere. Vi forventer at selskapene betaler skatt der økonomiske verdier skapes og at de er åpne om hvorfor de eventuelt er til stede i lavskattland og lukkede jurisdiksjoner. Noen selskaper er hjemmehørende her, andre har datterselskaper. I begge tilfellene åpner det for muligheter til å unngå skatt, selv om det også kan være andre grunner til at et selskap er til stede i slike jurisdiksjoner.
  • Nicolai Tangen har fortsatt selskaper i skatteparadiser. DN+ | 19.10.2020
    Den nye sjefen for Oljefondet har fortsatt tre selskaper i skatteparadiser som ennå ikke er oppløst.
  • Pandemihjelp for skattejegere. Kommentar av Kjetil Wiedswang i DN+ (meninger) | 15.10.2020
    OECD la mandag frem en plan for skattlegging av multinasjonale selskaper som manøvrerer unna skattefuten. Nær 140 land skal være enige om å forhandle frem til sommeren 2021 for å snekre sammen et nytt globalt skatteregime. Målet er et system for selskap som Google, Facebook og Amazon skal skattlegges der de har sin omsetning, ikke hvor selskapet har sitt hovedkvarter. Samtidig skal det settes en global minstesats for selskapsskatt.
  • - Fullstendig feilbruk (bistand/Norfund). Dagbladet | 15.10.2020
    Dagbladet fortalte tirsdag om at statlige Norfund har investert 33 millioner bistandskroner i luksusfasiliteter tilrettelagt for oljeindustrien i Mosambik. Investeringen gikk via skatteparadiset Mauritius. Leilighetshotellet Norfund har investert i tilbyr opp til to-soveroms villaer med moderne fasiliteter, til døgnpriser fra 190 til 380 dollar (3500 kroner). Her er bar, restaurant og svømmebasseng - alt godt bevoktet 24 timer i døgnet.
  • Caymanøyene fjernet fra EUs svarteliste over skatteparadis. E24 | 10.10.2020
    Caymanøyenes svartelisting førte til at Oslo nå er å regne som et bedre senter for global finans.
  • Viruset kan føre til sult. Lederkommentar i Nationen (meninger) | 04.10.2020
    Organisasjonen Oxfam, som jobber mot fattigdom, varsler at så mange som 12.000 mennesker kan dø av sult daglig når vi når slutten av 2020. De påpeker samtidig at mens 400 millioner jobber er borte på verdensbasis og vi kan risikere at så mye som en halv milliard mennesker faller ut i fattigdom, er det alltid noen som tjener svært gode penger på krisen. 32 av verdens største selskaper har økt sin fortjeneste med til sammen 109 milliarder dollar det siste året, ifølge undersøkelser Oxfam har gjort. I stor grad går det på bekostning av lavtlønnte arbeidere, ved å unngå skattlegging og å ta ut utbytte til noen svært få velstående menn. At koronaen "rammer blindt" er en sannhet med modifikasjoner.
  • EU skjerper kampen mot aggressiv skatteplanlegging. DN | 25.09.2020
    Koronakrisen bidrar til at EU nå varsler en kraftig opptrapping i kampen mot aggressiv skatteplanlegging. Skattesmutthullene i EUs egne skatteparadiser skal tettes.
  • Utsetter skatteparadis-debatt til 2021: – Utrolig skuffende. E24 | 22.09.2020
    SV er misfornøyd med at stortingsmeldingen om Oljefondet ikke tar opp forholdet til skatteparadiser. Regjeringen vil vente til neste år.
  • Norge kan tape på økt skatt for Facebook og Google. E24 (Aftenposten) | 14.08.2020
    Facebook og Google bidro i fjor med tilsammen bare 12 millioner kroner i skatt til Norge. Men Norge risikerer faktisk likevel å tape økonomisk dersom teknologigigantene i fremtiden må betale mer skatt.
  • Renteniststat?. Lederkommentar av Mari Skurdal i Klassekampen (meninger) | 14.08.2020
    Dersom de reelle inntektene ble skattet, ville Norge fått 430 millioner kroner mer i innbetalt skatt, anslår Group M. Det er likevel ikke et problem, sier professor emeritus Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole i E24s sak. Han viser til at Oljefondet er aksjonær i både Facebook og Google og påpeker at økt skattebelastning for selskapet, vil påvirke aksjekursene negativt. Norge er blant de største eierne i Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google.
  • Equinors kostnader i USA og skatteparadisparagrafen. Kommentar av Mona Thowsen (generalsekretær PWYP Norway) i DN (meninger) | 24.07.2020
    Ifølge DN har Equinors internrevisorer advart om at selskapets juridiske struktur i USA kan «gi inntrykk av at selskapet drev spekulativ skatteplanlegging». Ola Kvaløy har vist at Equinors resultater er middelmådige– i stor grad grunnet utenlandssatsingen (2.7.2020).
  • 25 millioner barn rammes av korrupsjon i afrikanske land. Norge kan bidra til å forhindre det. Kommentar av Kari Helene Partapuoli (Generalsekretær i Plan International Norge) i Vårt Land (verdidebatt) | 22.07.2020
    Kampen mot korrupsjon er viktig i norsk utviklingspolitikk. Utviklingsminister Dag Inge Ulstein uttalte nylig i Stortinget at bistand bare er en del av det som må til. Jeg er enig. Norge må fortsette å ta kampen mot korrupsjonen i våre samarbeidsland og støtte utviklingen av gode skattesystemer og åpenhet om hvordan fellesskapets ressurser fordeles. Ingen barn skal miste skolegang og god helse på grunn av korrupsjon.
  • Viktige kamper (skatt). Lederkommentar i VG (meninger) | 19.07.2020
    EU-domstolen har nylig avsagt to prinsipielt viktige dommer. En i favør av mektige Apple, en annen i disfavør av USA, som domstolen mener ikke beskytter vårt personvern godt nok.
  • Apple og Irland vant over Europakommisjonen i skattesak – slipper å betale 140 milliarder. DN (NTB) | 17.07.2020
    En EU-domstol har gitt Apple og Irland medhold i en anke over Europakommisjonens krav om at Apple må betale flere milliarder mer i skatt til Irland.
  • Gir ikke opp skattejakta. Klassekampen+ | 17.07.2020
    Onsdag ble det avsagt dom i saken som EU har ført mot teknologigiganten Apple. Det ble en triumferende seier for tek-selskapet, som slipper å betale tilbake hele 14,3 milliarder euro (152 milliarder kroner) i skattepenger til Irland. Dommen ble dermed et alvorlig tilbakeslag for EU-kommisjonens kamp mot unionens lavskattland og multinasjonale selskapers fordelaktige skatteavtaler med disse landene.
  • Kaski inspirert av EU: Krever skatteparadisnekt for selskaper som får coronahjelp. ABC nyheter (NTB) | 16.07.2020
    SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener regjeringen bør følge EUs råd og nekte statsstøtte til selskaper som har bånd til skatteparadiser.
  • Til kamp mot paradisene (Sør-Varanger kommune). Kronikk av Fanny Voldnes (analytiker av reformer i offentlig sektor) i Klassekampen+ (meninger) | 30.06.2020
    Fra nå av blir det krevd i kommunens anbudsdokumenter at internasjonale selskaper viser inntekter, kostnader, antall ansatte og betalt skatt for hvert enkelt land de har virksomhet, kalt «Utvidet land-for-land-rapportering» (ULLR). I tillegg må selskapene vise hvem som er de virkelige eierne av selskapene. Det betyr at også virksomhet i skatteparadiser må vises. Nettverket Publish What You Pay Norge, som jobber for slik åpenhet, har laget veilederen som kommunen skal bruke.
  • Skattedirektøren: Trenger ikke skatteparadiser for å hindre dobbeltbeskatning. DN | 08.06.2020
    I et intervju med Aftenposten lørdag avviser avtroppende skattedirektør Hans Christian Holte at det er nødvendig å registrere selskaper i skatteparadiser for å unngå dobbeltbeskatning. Holte vil ikke kommentere Tangen spesielt, men sier generelt. – Skatteparadisene kan ha mange funksjoner, men at de spiller en konstruktiv rolle for å hindre dobbeltbeskatning tror jeg ikke.
  • I syv år har Hans Christian Holte tatt inn tusenvis av milliarder kroner. Snart skal han dele dem ut. E24 | 08.06.2020
    Holte har siden 2013 vært styremedlem i OECDs nettverk av skattedirektører i drøyt 50 land. Fra 2017 har han vært styreleder. Nettverket jobber blant annet for mer åpenhet og sterkere internasjonalt samarbeid om skatt. – Det er større åpenhet. Det er blitt vanskeligere å skjule lyssky virksomhet. Landene utveksler mer informasjon enn før. Økt politisk bevissthet setter skatteparadisene under press. Flere store lekkasjer, som Panama Papers, har også bidratt, sier Holte.
  • Ikke en krone i offentlig støtte til selskaper som unndrar seg skatt. Kommentar av Eva Joly (medlem of ICRICT og forhenværende medlem av Europaparlamentet, hvor hun var nestformann i The Commission of Inquiry into Money Laundering, Tax Evasion and Fraud) i DN (meninger) | 26.05.2020
    La oss først nyte gleden ved å kunne gi applaus. Det var godt gjort av Danmark som åpnet ballet, men også Polen, Frankrike, Italia, Belgia og Skottland som alle har annonsert at selskaper som har hovedkvarter eller filialer i skatteparadiser – uten at det er noen virkelig aktivitet der – ikke vil ha rett til noen form for offentlig støtte for å komme seg gjennom koronaviruskrisen.
  • Equinor betaler skatt der verdiene skapes. Kommentar av Bård Glad Pedersen (informasjonsdirektør i Equinor) i DN (meninger) | 26.05.2020
    I en artikkel i Dagens Næringsliv 23. mai rettes det kritikk mot at Equinor har selskaper i USA registrert i staten Delaware. DN har beklaget at Equinor ikke fikk anledning til å kommentere i artikkelen, og det er bra. Vi ønsker derfor å presisere følgende: Equinor betaler skatt til de delstatene i USA der verdiene skapes, samt på føderalt nivå.
  • Marthinsen om Equinors bruk av skatteparadis: – Jeg blir oppgitt, men ikke overrasket. DN | 23.05.2020
    – Equinor bruker de samme tre argumentene som alle selskap som skal forsvare at de har plassert penger i skatteparadis, nemlig at det er velorganisert, helt vanlig – alle andre gjør det, og at man ikke gjør det av skattemessige årsaker, sier Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen om DNs sak om at Equinor har registrert USA-virksomheten sin i skatteparadiset Delaware i USA.
  • Revisorer advarte om at Equinor-struktur kunne gi inntrykk av spekulativ skatteplanlegging. ABC nyheter (NTB) | 22.05.2020
    Komplisert selskapsstruktur i USA fikk internrevisorer i Equinor til å advare selskapets ledelse om at det kunne gi inntrykk av spekulativ skatteplanlegging.
  • Skattedansen. Kommentar av Maria Walberg (økonom og spesialrådgiver i LO) i Klassekampen+ (meninger) | 20.05.2020
    Norge bør vedta en egen svarteliste – helst i samarbeid med våre nordiske naboland. I tillegg bør skatteetikk nevnes eksplisitt i Oljefondets etiske retningslinjer, og innlemmes i fondets uttrekkskriterier. Slik kan vi unngå at fondet investerer i selskaper som konsekvent ikke overholder en viss minstestandard, som vi i dag har regler som skal ivareta miljøhensyn og menneskerettigheter





Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.