Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Fredsprisvinneren og hauken fra USA

Med årets fredspris til president Juan Manuel Santos ønsket Den Norske Nobelkomite å hylle ham og alle dem som har bidratt til å stake ut det komiteen kaller den colombianske veien til fred. I helga ble prisvinneren hyllet i Oslo, men reaksjonene var sterke på at også tidligere prisvinner, Henry Kissinger, som mange mener er en krigsforbryter, var invitert til Oslo. Vi har samlet medieklippene og debatten.

Onsdag 14. desember 2016

Fotos: hentet fra Wikimedia commons- Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels Fredspris for 2016 skal gå til Colombias president Juan Manuel Santos for hans iherdige og modige innsats for å bringe den mer enn 50 år lange borgerkrigen i landet til opphør, sa Nobelkomiteens Berit Reiss-Andersen da hun lørdag overrakte prisen til årets prisvinner. Hun utdypet det slik:  

"Prisen går til President Santos alene. Men den er også ment som en hyllest til det colombianske folket – et folk som til tross for store prøvelser og talløse overgrep aldri har gitt opp håpet om en rettferdig fred. Det er mange parter som på ulike måter har bidratt til fredsprosessen og som fortjener vår takk og hyllest i dag, herunder utrettelige forhandlere, tilretteleggere, diplomater, politikere og selvsagt ledere fra begge sider av konflikten. Vår hyllest tilkommer ikke minst representantene for borgerkrigens ofre, hvorav flere er til stede her i dag. De bærer på sine egne såre historier og makter i tillegg å representere øvrige ofre. Vi hilser alle disse uredde og sterke menneskene og takker i ærbødighet."

Årets fredspris ble kunngjort 7. oktober, bare dager etter at en fremforhandlet fredsavtale mellom regjeringen og FARC-geriljaen hadde blitt avvist i en folkeavstemning. Tildelingen hadde sine kritikere, men siden ønsket om fred i Colombia sto sterkt hos mange knyttet det seg i størst grad usikkhert til om tildelingen kunne virke mot sin hensikt i den videre prosessen og om den var blitt tildelt for tidlig

President Santos tok imidlertid raskt kontakt med FARC for å gjenoppta forhandlingene og for et par uker siden ble en revidert fredsavtale godkjent av underhuset i Colombias nasjonalforsamling. Hedda Bryn Langemyr i Norges Fredsråd og Halvard Hjermundrud i Colombiaforum, kommenterte dette slik i en kommentar i VG i forkant av årets tildeling på lørdag:

"De siste ukene har en endelig fredsavtale mellom den venstreorienterte FARC-geriljaen og colombianske myndigheter blitt undertegnet. Sist torsdag ble den ratifisert av Underhuset. Det er noe som bør feires – det er en bemerkelsesverdig og gledelig utvikling."

I sitt Nobelforedrag kommenterte prisvinneren denne prosessen og sa blant annet:

"Jeg lyttet nøye til bekymringene og anbefalingene fra de som hadde stemt «nei», fra de som hadde stemt «ja», og også fra de som ikke hadde stemt - som utgjorde flertallet - for å kunne inngå en ny og bedre avtale, en avtale som hele Colombia ville kunne støtte."

- Å gjøre det umulig mulig, var tittelen på en kommentar i Dagbladet, der Kirsten Karlsen i etterkant av tildelingen pekte på at:

"Santos sier han tar imot fredsprisen på vegne av det colombianske folk, og har dedikert prisen til ofrene. Det sterkeste øyeblikket under Nobel-seremonien i Rådhuset var da Santos ba ofrene reise seg og ta imot takk og applaus. Blant dem Ingrid Betancourt og Clara Rojas som satt som gisler hos FARC-geriljaen i mange år. Og Leyner Palacios som mister 32 slektninger da en landsby ble åsted for brutale krigshandlinger."

- Colombias fredsavtale er den nye gullstandarden

Fredsforsker Madhav Joshi ved Notre Dame-universitetet i Indiana leder arbeidet med Peace Accords Matrix (PAM)-prosjektet, der en gruppe forskere de siste 17 årene har samlet inn data om 34 fredsavtaler som er inngått siden 1989 for å finne ut av hva som fungerer og hva som ikke gjør det. Overfor Aftenposten kommenterer han fredsavtalen i Colombia slik:

"Colombias fredsavtale den nye gullstandarden."

Ikke alle fredsprosesser Norge har bidratt til har vært vellykket, men i Minerva innledet Erik Løkke en kommentar til årets fredspris slik:

"I et heller begredelig politisk år er fredsavtalen i Colombia mellom regjeringen og FARC-geriljaen kanskje den mest positive hendelsen."

Generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg, som selv er fra Colombia, har fulgt fredsprosessen lenge og mener­ den nye fredsavtalen er et kompromiss for å berge fredsprosessen. Overfor avisa Vårt Land uttrykker hun imidlertid bekymring på ett punkt i den reviderte avtale:

"Avtalen burde etter mitt syn vært bedre for å sikre omfor­deling av jord til den fattige delen­ av befolkningen. I Colombia eier én prosent av befolkningen halvparten av jorda. Avtalen er et første steg, men det trengs omfattende jordreformer."

I en kommentar i Dagsavisen på lørdag formidlet Kathrine Raadim i Norsk Folkhjelp liknende bekymringer:

"I dag mottar president Juan Manuel Santos, på vegne av det colombianske folket, fredsprisen for innsatsen for å få slutt på den 50 år lange væpnede konflikten i landet. Mens fredsforhandlingene pågår, forfølges og trakasseres fortsatt sosiale ledere. Bare i år har 70 blitt drept. Hvis det ikke gjøres noe med fordelingen av makt og ressurser, vil det ikke bli varig fred i Colombia."

- Vi colombianere har en stor utfordring foran oss: Å skape fred for fremtidige generasjoner, konkluderer Adriana Sossa, som også er colombianer og medlem av Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) i Stavanger og Colombiaforum, i en kronikk på NRK ytring. Og i samtaler med prisvinneren har statsminister Erna Solberg (H) lovet at Norge vil fortsette å bidra i arbeidet for fred i Colombia.

- Fredsprisvinneren er like mye hauk som due, advarte John-Andrew McNeish og Erika Rojas ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i en kommentar i Aftenposten, men den siste tiden er den annen hauk som har fått mye kritisk oppmerksomhet, tidligere utenriksminister i USA og fredsprisvinner i 1973Henry Kissinger.

I går forsvarte Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad invitasjonen i debatt med professor Mads Andenæs på Dagsnytt 18 på NRK P2, mens rektor Ole Kristian Ottersen ved Universitet i Oslo i en replikk på NRK yring i dag ga sine kritikerne rett:

"Det burde vært åpning for både spørsmål og kritiske røster i forbindelse med Henry Kissingers opptreden i Universitetets Aula."

Men også norske myndigheter og regjeringen fikk hard kritikk.

- Krigshauken Kissinger på Nobel. Bare skryt, ingen debatt. Så utrolig feigt. Så utrolig pinlig, skrev Erling Borgen i en kommentar i Aftenposten i går og utdypet det slik:

"Da fredsprisvinneren Dalai Lama kom til Norge i 2014 nektet statsminister Erna Solberg og stortingspresident Olemic Thommesen å møte fredsprisvinneren. Avgjørelsen ble tatt i håp om å blidgjøre Kinas lederskap. Men Kissinger, som trolig er verdens mest omstridte mottaker av Nobels fredspris, ble tatt inn i regjeringens varme."

- Er fredsprisen kun et redskap i norsk utenrikspolitikk?, spør Oddne Fjellstad Johnsen i et innlegg i Dagsavisen (nye meninger) i dag og det kan kanskje være på sin plass å minne om Tove Gravdals kommentar i Morgenbladet for et par år siden. Kommentaren ble skrevet etter at utenriksminister Børge Brende (H) for to år siden la fram sin stortingsmelding om menneskerettigheter i utviklings- og utenrikspolitikken og i likhet med Borgen viste også hun til Dalai Lamas besøk i 2014:

"En retorikk som stadig krasjlander i virkeligheten vil til syvende og sist føre til at ordene mister sin verdi."

________________________________

Aktuelle lenker:

Tidligere saker om Nobels fredspris på rorg.no:

Medieklipp og debatt:

  • Er fredsprisen kun et redskap i norsk utenrikspolitikk?, kommentar av Oddne Fjellstad Johnsen i Dagsavisen (nye meninger) 14.12.16
    At Kissinger fikk fredsprisen i 1973, framsto allerede da som bisart for mange.
  • Berettiget kritikk, debatt av Ole Petter Ottersen (rektor ved UiO) på NRK ytring 14.12.16
    Kritikerne har rett: Det burde vært åpning for både spørsmål og kritiske røster i forbindelse med Henry Kissingers opptreden i Universitetets Aula.
  • Krigshauken Kissinger på Nobel. Bare skryt, ingen debatt. Så utrolig feigt. Så utrolig pinlig. kommentar av Erling Borgen i Aftenposten 13.12.16
    Da fredsprisvinneren Dalai Lama kom til Norge i 2014 nektet statsminister Erna Solberg og stortingspresident Olemic Thommesen å møte fredsprisvinneren. Avgjørelsen ble tatt i håp om å blidgjøre Kinas lederskap. Men Kissinger, som trolig er verdens mest omstridte mottaker av Nobels fredspris, ble tatt inn i regjeringens varme.
  • Kissinger møtt av demonstranter, NRK nyheter (NTB) 12.12.16
    «Kissinger krigsforbryter» og «Kissinger Trial» var bannerne som møtte Henry Kissinger da han skulle delta på et nobelarrangement i Universitetets aula. Nobelinstituttet forsvarer invitasjonen av den tidligere amerikanske utenriksministeren.
  • Kissinger møtt av demonstranter i Oslo, Dagbladet (NTB) 12.12.16
    «Kissinger krigsforbryter», sto det på et banner som møtte omstridte Henry Kissinger (93) i Oslo. 
  • – Jeg er evig takknemlig for det Norge har gjort for vårt land, NRK nyheter 12.12.16
    På vegne av 45 millioner colombianere takket fredsprisvinner Juan Manuel Santos Norge og norske myndigheter for innsatsen for fred i hjemlandet.
  • Solberg og Santos har diskutert veien videre, ABC Nyheter (NTB) 12.12.16
    Statsminister Erna Solberg (H) har diskutert fredsprosessen med nobelprisvinner Juan Manuel Santos, og hun lover at Norge skal fortsette å bidra i arbeidet for fred i Colombia.
  • – Det nærmeste vi har kommet fred, Dagsavisen 12.12.16
    – Det er fortsatt mange utfordringer. Men dette er det nærmeste vi har kommet fred, sier Skretteberg til Dagsavisen.
  • En hyllest til bombene: Kissinger, UiO og Nobelinstituttet, kommentar av Joakim Møllersen på Radikal Portal 11.12.16
    I dag taler en krigsherre i universitetets aula. Bare inviterte får høre på og det blir ingen kritiske spørsmål, bare nesegrus beundring. Viktige institusjoner har gjort seg til imperalismens servile medhjelpere. 
  • – Mange mente det var for tidlig, NRK nyheter 11.12.16
    Nobelkomiteen ble anbefalt å vente med fredsprisen til Colombia etter at folket sa nei til fredsavtalen mellom regjeringen og FARC. Men komiteen valgte motsatt vei, til stor overraskelse også for prisvinneren.
  • Santos hyllet med fakler, sang og akevittsorbé, NRK nyheter 11.12.16
    Rundt 1000 osloborgere valgte å trosse det våte vintermørket i hovedstaden og møtte opp med fakler utenfor hotellet, for å hilse årets fredsprisvinner.
  • Å gjøre det umulige mulig, kommentar av Kirsten Karlsen i Dagbladet 11.12.16
    Santos sier han tar imot fredsprisen på vegne av det colombianske folk, og har dedikert prisen til ofrene. Det sterkeste øyeblikket under Nobel-seremonien i Rådhuset var da Santos ba ofrene reise seg og ta imot takk og applaus. Blant dem Ingrid Betancourt og Clara Rojas som satt som gisler hos FARC-geriljaen i mange år. Og Leyner Palacios som mister 32 slektninger da en landsby ble åsted for brutale krigshandlinger.
  • FARC-medlem forteller: Slik var mitt liv med geriljaen, VG 11.12.16
    Tidlig på 80-tallet ville den fattige bondefaren til Carmenza Castillo at datteren skulle gjøre noe spesielt med livet sitt. Hun endte opp i FARC-geriljaen.
  • Fredsprisvinneren: – Freden syntes å være en umulig drøm, VG 11.12.16
    Lørdag mottok Colombias president Nobels fredspris i et fullsatt Oslo rådhus.
  • Ba til Gud om å få slippe å stå ved Santos, VG (Aftonbladet) 11.12.16
    Lørdag mottok Colombias president Juan Manuel Santos Nobels fredspris for å ha signert en historisk fredsavtale med FARC-geriljaen. Men det er ikke alle i hjemlandet som ser på ham som en helt.
  • Santos: – Fred er den virkelige prisen, Aftenposten (NTB) 11.12.16
    For mange colombianere syntes fred å være en umulig drøm for bare noen år siden, understreket fredsprisvinner Juan Manuel Santos i nobelforedraget sitt.
  • 5 grunner til å huske årets fredspris, kommentar av Helene Skjeggestad i Aftenposten 11.12.16
    Årets fredspris premierer en overraskende snuoperasjon.
  • En krigshisser på fredens talestol, Kronikk av Benedicte Bull, Arne Johan Vetlesen, Mads Andnæs, Lars Christie og Dagfinn Føllesdal (UiO) i NRK nyheter 11.12.16
    Henry Kissinger skal forelese om verdensfreden i forbindelse med utdelingen av årets fredspris, uten at kritiske røster får slippe til.
  • Kissinger (93) stjal showet i Oslo Rådhus, Aftenposten 11.12.16
    Den mest omstridte nålevende fredsprisvinneren, 93 år gamle Henry Kissinger, deltok på fredsprisutdelingen.
  • Kjære Norge, arrester Henry Kissinger - mannen som planla kuppet hvor min bestefar ble drept, Kronikk av Pablo Sepulveda Allende (barnebarn av avdøde president i Chile, Salvador Allende) i Aftenposten 11.12.16
    Norge åpnet dørene for tusenvis av chilenere på flukt fra terrorregimet. Derfor er det uforståelig at Kissinger nå skal tas imot og hylles i Norge i forbindelse med Nobels fredsprisutdeling.
  • Hauken har landet, kommentar av Espen Løkeland-Stai i Dagsavisen (nye meninger) 10.12.16
    Søndag skal Henry Kissinger, mottakeren av tidenes mest kritiserte fredspris, snakke i Universitets aula. Under glansen fra fredsprisen til Colombias president skal en av hovedarkitektene bak amerikansk utenrikspolitikk i en tid preget av Vietnamkrig og militærkupp i Chile, samtale om «verdensfreden» på et møte der det på forhånd er varslet at det ikke vil være anledning til å stille kritiske spørsmål ved Kissingers historie. Hva i all verden har Nobelinstituttet tenkt på?
  • Krigsforbryter på fredsmøte?kommentar av Tore Linne Eriksen på Ivar Johansens blogg 10.12.16
    Ved å koble dette arrangementet så tett til fredsprisutdelinga, og med Nobelinstituttet i spissen, og i Universitets aula, tjener dette til å legitimere en av det forrige århundrets største krigsforbrytere.  Internasjonalt er pristildelinga i 1973, som førte til at to anstendige medlemmer, fra Venstre og Senterpartiet gikk ut, alltid rangert som den groveste av alle feilgrep denne komiteen har foretatt seg. Og det er en øvelse med skarp konkurranse. 
  • UiO-akademikarar kritiserer Kissinger-invitasjon, Uniforum 10.12.16
    – Henry Kissinger er ein krigsforbrytar, og eg vil oppfordra alle til å halda seg borte frå samtalen han skal delta i i Universitetets aula, seier jussprofessor Mads AndenæsMoralfilosof Lars Christie er også svært kritisk til Kissinger-invitasjonen. 
  • Den ukjente helten bak fredsprosessen, Minerva 10.12.16
    Det er president Juan Manuel Santos som i dag mottar Nobels fredspris. Men fredsprosessen i Colombia hadde ikke vært mulig uten Antanas Mockus. 
  • Derfor kommer ikke FARC til fredsprisutdelingen, NRK nyheter 10.12.16
    Fredsprisvinner Juan Manuel Santos hadde muligheten, men valgte å ikke invitere FARC-representanter med til Oslo. Grunnen er folkemeningen i Colombia, sier presidenten.
  • Fred i Colombia – ikke uten sosial rettferdighet, kommentar av Kathrine Raadim i Dagsavisen (nye meninger) 10.12.16
    I dag mottar president Juan Manuel Santos, på vegne av det colombianske folket, fredsprisen for innsatsen for å få slutt på den 50 år lange væpnede konflikten i landet. Mens fredsforhandlingene pågår, forfølges og trakasseres fortsatt sosiale ledere. Bare i år har 70 blitt drept. Hvis det ikke gjøres noe med fordelingen av makt og ressurser, vil det ikke bli varig fred i Colombia.
  • Riktig pris til rett tid, lederkommentar i Dagsavisen (nye meninger) 10.12.16
    Når Colombias president Juan Manuel Santos i dag mottar fredsprisen i Oslo rådhus er det en hyllest av et imponerende stykke arbeid for fred. Tildelingen var modig og riktig i oktober. Det har bare blitt klarere i ukene som har gått.
  • Santos satset alt for å oppnå fred i Colombia, Dagsavisen 10.12.16
    Fredsprisvinner Juan Manuel Santos har erfart at veien til fred i Colombia er vanskelig, men har lovet å ikke gi seg.
  • – Det blir ingen fred uten kvinnene, Dagsavisen 10.12.16
    – Nobels fredspris kom nøyaktig da vi trengte den, sier kvinneaktivist July Fajardo. Hun har kjempet kvinnenes sak i fredsprosessen i Colombia.
  • Veien til fred i Colombia, kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 10.12.16
    Fredsidealister blir hyllet og elsket. Maktpolitikere kan skape fred.
  • Slik feirer de fredsprisen: - Viva Colombia!, VG 10.12.16
    De har levd et trygt liv i Norge gjennom storparten av livet, men har vært sterkt påvirket av den blodige krigen i fødelandet Colombia.
  • Egeland: – Jeg vil sitte med en klump i halsen, VG 10.12.16
    For Jan Egeland er det en drøm som går i oppfyllelse når Colombias president, Juan Manuel Santos, lørdag mottar Nobels fredspris. Egeland har jobbet for fred i Colombia siden 1976.
  • På vei mot den krevende freden i Colombia, Vårt Land 10.12.16
    I flyet sitter en fredspris­vinner med en havarert fredsavtale.­ Colombias president Juan ­Manuel Santos er på vei til narko­bønder for å overtale dem til heller å dyrke kaffebønner.
  • Avgjørende at colombianerne opplever fredsgevinst, Vårt Land 10.12.16
    Det mener Martha Rubiano Skretteberg i Caritas, som frykter konflikten kan blusse opp igjen uten bedring av levekår.
  • Colombia-fredsavtalen hylles som den nye gullstandarden, Aftenposten 10.12.16
    President Santos og Farc-geriljaen har gjort det meste riktig for å unngå at konflikten skal blusse opp igjen, mener forskerne som har utviklet et barometer for fredsavtaler.
  • Takk, Norge, for håpet om fred. Jeg håper dere fortsetter å vise raushet overfor dem som i dag flykter, kommentar av Ana Barragan Lid i Aftenposten 10.12.16
    Jeg oppfordrer alle til å støtte Colombia videre ved å gå i fakkeltog og vise at dialog, og ikke krig, er veien å gå.
  • Drømmen om fred, kronikk av Adriana Sossa (LAG Stavanger og Colombianettverket) i NRK ytring 10.12.16
    Et nytt Colombia er mulig og nødvendig, dersom vi kan bygge et samfunn hvor kampen for sosial rettferdighet ikke hindres av politisk vold.
  • Kissinger og nobelprisen, Minerva 09.10.16
    Henry Kissinger har ansvar for utallige dødsfall over hele kloden. Høyresiden bør slutte å unnskylde det som nødvendig realpolitikk.
  • Fredsprisen er blitt «ungdomsprisen» blant nobelprisene, Aftenposten 09.12.16
    Gjennomsnittsalderen for fredsprisvinnerne synker. Grunnen kan være at Nobelkomiteen i Norge ønsker å påvirke sin samtid.
  • Fredsprisvinneren er like mye hauk som due, kommentar av John-Andrew McNeish og Erika Rojas (NMBU) i Aftenposten 09.12.16
    Avtalen med FARC er bare én av tre krevende fredsavtaler som må forhandles frem hvis colombianerne skal ha et reelt håp om fred.
  • Fredsprisen forplikter!, kommentar av Hedda Bryn Langemyr (Norges Fredsråd) og Halvard Hjermundrud (Colombiaforum) i VG 09.12.16
    Dette er ikke bare en pris til Santos, men også en hyllest til hele det colombianske folk og alle som jobber for fred i landet. Men nettopp de som har jobbet for fred på grasrota, er i dag under angrep.
  • – Jeg har tross alt vært med på å avslutte en borgerkrig, Dagens Perspektiv (magasinet) | 09.12.16
    I seks år har Dag Nylander ledet fredsforhandlingene i Colombia. Nå skal han bare finne fred selv.
  • Fredssenter-direktør Liv Tørres: ​– Dødsmorsom jobb, Ukeavisen Ledelse 09.12.16
    Lørdag mottar Juan Manuel Santos Nobels fredspris. Direktør for Nobels Fredssenter, Liv Tørres, synes hun har havnet i verdens morsomste jobb.
  • Vil han klare å sikre freden?, Ukeavisen Ledelse 09.12.16
    Mottagelsen av Nobels fredspris lørdag er kulminasjonen på Colombias president Juan Manuel Santos’ livsprosjekt.
  • Et kritisk portrett av fred, Morgenbladet 09.12.16
    Da det ble offentliggjort at årets Nobels Fredspris gikk til den Colombianske presidenten Juan Manuel Santos, satt den danske fotografen Mads Nissen på en restaurant i Russland og trykket refresh på nettleseren.
  • Han vant fredsprisen i 2009. I årene etter har han henrettet tusenvis av personer uten rettssak og dom. Aftenposten 09.12.16
    Nobelprisen skulle styrke president Obamas fredsarbeid. – Den førte til det stikk motsatte, sier fredsforsker Kristian Berg Harpviken.
  • Avlys invitasjonen til Kissinger, åpent brev fra GRAPAL, Grupo De Apoyo A Los Pueblos De America Latina (Støttegruppe for folk i Latin-Amerika) i Dagbladet 08.12.2016
    Herr Njølstad, hvorfor har dere invitert Henry Kissinger til Nobel Peace Price Forum Oslo? Vet dere ikke hvem denne mannen egentlig er?
  • Flyktning og UiO-tilsett: – Eg er sjokkert over Kissinger-invitasjon, Uniforum (UiO) 09.12.16
    – Eg er djupt såra og vonbroten over at UiO saman med Nobelinstituttet har invitert Henry Kissinger til å delta i ein debatt om verdsfreden i Universitetets aula. For meg er han ansvarleg for drap på millionar av menneske både i Latin-Amerika og i Asia, seier UiO-tilsett og tidlegare flyktning, James Sagaute. 
  • Santos ved milepælen, kommentar av Einar Hagvaag i Dagbladet 08.12.16
    Fredsprisen i år er vågal; den hedrer et historisk vendepunkt mens det skjer.
  • Stålsett: – Hadde vi visst det vi vet nå, hadde ikke Kim Dae-jung fått Nobels fredspris, NRK nyheter 07.12.16
    Tidligere medlem av Nobelkomiteen Gunnar Stålsett kaller kampanjen for at Sør-Koreas president Kim Dae-jung skulle få Nobels fredspris, for et spiondrama av stor klasse. Han erkjenner likevel at Nobelkomiteen burde ha vært mer kritiske.
  • Etisk regelverk for Nobelkomiteen, Kommentar av Olav Njølstad (Den Norske Nobelkomité) i Dagbladet (meninger) 06.12.16
    Det er for lengst er på plass.
  • Nobelkomiteens uutholdelige letthet, lederkommentar i Dagbladet 05.12.16
    Nobelkomiteen trenger tydelige etiske regler for hvordan medlemmene skal opptre.
  • Me har ikkje gløymt, kommentar av Ivar Jørdre og Terje Alnes (Rødt) i Bergens Tidende 04.12.16
    Som utanriksminister i USA gjorde han seg skuldig i ei rekkje krigsbrotsverk. Han bidrog til ei opptrapping av krigen i Vietnam. Krigen tok livet av 3,8 millionar menneske.
  • Fredsavtale etter 50 år med krig i Colombia, Dagens Næringsliv (NTB) 07.12.16
    Etter over 50 år med krig greide Colombias regjering og FARC-geriljaen å bli enige om en fredsavtale.
  • Endelig avklaring i Colombia, lederkommentar i Aftenposten 02.12.16
    Nå starter det vanskelige arbeidet med å samle befolkningen etter et halvt århundre med krig.
  • Colombia får fred, men ennå ikke fra drap, kommentar av Einar Hagvaag i Dagbladet 02.12.16
    Fredsavtalen i Colombia er godkjent etter enstemmige vedtak i Senatet tirsdag og Representantkammeret onsdag, og den trer i kraft straks.
  • Colombia må få fred, lederkommentar i Dagbladet 02.12.16
    52 års blodbad må være nok.
  • Fredsavtalen i Colombia endelig godkjent, Aftenposten (NTB) 01.12.16
    Underhuset i Colombias nasjonalforsamling har enstemmig ratifisert fredsavtalen med FARC-geriljaen. Avtalen kan dermed tre i kraft allerede denne uken.
  • Blir det fred i Colombia med ny fredsavtale?, NRK nyheter 28.11.16
    Presidenten i Colombia og FARC-geriljaens leder har underskrevet en revidert fredsavtale etter at velgerne sa nei til den første avtalen i en folkeavstemning. Betyr det slutten på over 50 år med krig?
  • Ny fredsavtale i Colombia signert i hui og hast, Dagbladet (NTB) 25.11.16
    Colombias regjering og FARC-geriljaen har signert en revidert fredsavtale. Men opposisjonen rasler med sablene og truer med boikott når avtalen skal opp i nasjonalforsamlingen neste uke.
  • Farc og Colombia signerer ny fredsavtale, NRK nyheter 23.11.16
    Og denne gangen blir ikke avtalen sendt ut til folkeavstemning.
  • Mot ny fredsavtale i Colombia, Aftenposten (NTB) 22.11.16
    Lederne i Colombias største opprørsgruppe FARC-geriljaen har ankommet hovedstaden Bogota for å skrive under på den nye fredsavtalen med regjeringen.
  • Santos sender fredsavtalen til nasjonalforsamlingen, Dagbladet (NTB) 19.11.16
    Colombias president Juan Manuel Santos bekrefter at han om kort tid vil sende den nye fredsavtalen med FARC-geriljaen til godkjenning i nasjonalforsamlingen
  • Nytt fredshåp i Colombia, lederkommentar i Aftenposten 15.11.16
    Partene har klart å bruke nederlaget i folkeavstemningen til å lage en bedre avtale.
  • Har tent nytt håp om fred, Klassekampen 14.11.16
    Lørdag ble partene i Colombia enige om en ny fredsavtale. Nå spørs det om den godtas av landets opposisjon og nei-side.
  • FARC og Colombia enige om ny fredsavtale, VG 13.11.16
    – Vi er enige om en ny og endelig løsning på den væpnede konflikten. Avtalen inneholder endringer, presiseringer og forslag fra et bredt spekter av samfunnet, sier partene i en felles uttalelse lørdag.
  • Skolen har blitt forandret til en arena for militærrekruttering, kommentar av Inga Marie Nymo Riseth (SAIH) og Olav Brekke Operasjon Dagsverk) i Dagbladet 03.11.16
    Rettighetsopplæring og ledertrening er avgjørende for at colombiansk ungdom skal kunne delta i beslutningsprosesser som angår dem, og være med på å bestemme over deres fremtid. Nå håper vi at Børge Brende lar seg inspirere av norsk ungdom, og at han også får øynene opp for hvor viktig det er at ungdom inkluderes i fredsbyggende arbeid.
  • Colombia avlyser fredsforhandlinger med ELN, Aftenposten (NTB) 28.10.16
    Colombias president Juan Manuel Santos har stanset de planlagte fredsforhandlingene med opprørsgruppen ELN som følge av uenighet om gruppens siste gissel.
  • FARC-lederen sier de nærmer seg ny fredsavtale, Aftenposten (NTB) 25.10.16
    Lederen for geriljagruppen FARC i Colombia sier forhandlerne nærmer seg en ny fredsavtale etter at den forrige ble nedstemt i folkeavstemningen tidligere denne måneden.
  • Colombia og FARC i nye fredssamtaler, Aftenposten (NTB) 23.10.16
    Den colombianske regjeringen og geriljagruppen FARC innledet lørdag forhandlinger om en ny fredsavtale.

Søk:

Avansert søk

Sagt om fredsprisvinnere i forbindelse med Nobels fredspris 2016:



"Lørdag får han Nobels fredspris. Santos er ingen helgen. Han er en fredsprisvinner av virkelighetens verden."

Kjetil Wiedswang om årets fredsprisvinner, Juan Manuel Santos i Dagens Næringsliv 10.12.16

"Da fredsprisvinneren Dalai Lama kom til Norge i 2014 nektet statsminister Erna Solberg og stortingspresident Olemic Thommesen å møte fredsprisvinneren. Avgjørelsen ble tatt i håp om å blidgjøre Kinas lederskap. Men Kissinger, som trolig er verdens mest omstridte mottaker av Nobels fredspris, ble tatt inn i regjeringens varme."

Erling Borgen om de tidligere fredsprisvinnerne Henry Kissinger (1973) og Dalai Lama (1989) i en kommentar i Aftenposten 13.12.16

"De hadde et ønske om å styrke Obamas mandat til å gjennomføre politikken sin. Det hadde imidlertid den motsatte effekt fordi de som ikke hadde stemt på ham, fikk bekreftet sitt syn – at han først og fremst var en internasjonalist og ikke satte USAs interesser først. Det var ødeleggende."

Kristian Berg Harpviken ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) om tildelingen av fredsprisen til USAs president Barack Obama i 2009 i kommentar til Aftenposten 09.12.16

"Fredsprisvinneren bagatelliserer etnisk rensing, og hennes ikoniske status falmer."

Jan-Erik Smilden om tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi (1991) i en kommentar i Dagbladet 07.12.16

"Hadde vi visst det vi vet nå, hadde ikke Kim Dae-jung fått Nobels fredspris."

Tidligere medlem av Nobelkomiteen, Gunnar Stålset, om Kim Dae-Jung (2000) til NRK 06.12.16

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.