Fredag 06. mai 2016
Linker oppdatert: Fredag 13. mai 2016
- En friere verdenshandel er nødvendig for å skape vekst og nye jobber, vårt viktigste middel i kampen mot fattigdom, skrev utenriksminister Børge Brende (H) i debatt om handel Aftenposten i mars 2014. I sin første utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget noen uker senere varslet han et "takskifte for å fremme global handel". Året etter var vinklingen en litt annen.
– Vi må mobilisere for å unngå at tiår med fremgang for demokrati, menneskerettigheter, frihandel og internasjonalt samarbeid drives tilbake, formante Brende i sin andre utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget i fjor. Da regjeringens melding om globalisering og handel ble behandlet av Stortinget i fjor høst fikk han da også flertallet med seg. SV og Senterpartiet (Sp) markerte imidlertid en mer kritisk holdning enn flertallet til bl.a. frihandel, liberalisering og nye avtaler som TISA og TTIP. Nå kan det se ut til at vinden blåser i det parlamentatiske mindretallets retning
Forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) vakler videre etter det 10. ministermøte i Nairobi før jul og Den transatlantiske handels- og investeringsavtalen (TTIP), som skulle bli for økonomien det NATO er for sikkerheten, møter økende motstand på begge sider av Atlanderhavet. Dette kom tydelig fram da USAs president Barack Obamas nylig besøkte Europa og motstanderne av nye frihandels- og investeringsavtaler utenfor WTO øyner forsterket håp etter at Greenpeace Nederland sist uke offentliggjorde et stort antall dokumenter fra de hemmelige forhandlingene, kjent som TTIP-leaks.
– Det er tid for å stanse forhandlingene og starte debatten, mener Sylvia Borren, leder for Greenpeace Netherland, i en pressemelding og overfor avisa Klassekampen kommenterer Liv Signe Navarsete (Sp) innholdet i de lekkede dokumentene slik:
"Dette bekrefter det vi har advart mot tidligere: TTIP handler ikke om å innføre nye og høyere standarder i reguleringsregimet. Tvert imot, det er et «race to the bottom». Det handler om å fjerne reguleringer ment å sikre europeiske borgeres folkehelse, miljø og arbeidstakerrettigheter."
- Dette er nådestøtet. Det er helt fantastisk! Jeg tror ikke denne avtalen vil tåle dagens lys, sier leder i Attac Norge, Petter Slaatrem Titland til Dagbladet og mener lekkasjen er en stor seier for alle som kjemper mot den omstridte frihandelsavtalen. Og Owen Jones i den britiske avisa The Guardian innleder sin kommentar til TTIP-leaks slik:
"Fører protester aldri til noe? Se hvordan TTIP har kjørt av sporet."
- Utviklingsland må revurdere sine handelsrealiteter
Store Norske Leksikon (SNL) oppsummerer situasjonen for dages
handelspolitikk slik:
"En politikk med et sterkt innslag av frihandel oppfattes nå som en del av landenes aksepterte rammebetingelser. Dette er formalisert i Verdens handelsorganisasjon (WTO), som har fått stadig flere medlemmer."
Imidlertid er nok dette en sannhet med modifikasjoner.
- Utkastet til ministererklæring er ekstremt skuffende, sa daværende leder for Third World Network (TWN), Martin Kohr, da forhandlingene på WTOs 4. ministermøte i Doha, gikk mot slutten. Slik ble det også videre i det som ble kjent som Doha-runden eller utviklingsrunden med internasjonale handelsforhandlinger innenfor WTO. Den måten Vesten forsøkte å fremme en stadig friere verdenshandel på møtte betydelig motbør fra utviklingslandene. Etter at det på WTOs ministermøte i Geneve i 2008 ble klart at EU og USA ikke lenger kunne diktere rammene for verdenshandelen innledet Norges daværende utenriksminister, Jonas Gahr Støre (Ap), en kommentar i Aftenposten slik:
"Kanskje var jeg til stede ved sammenbruddet av en verdensorden."
Martin Kohr, som hadde fulgt WTO-forhandlingene på nært hold som leder for TWN, ble i 2009 valgt til leder for Sør-senteret, en sør-baserte tenketank i Geneve. I en analyse fra Sør-senteret i forkant av WTOs 9. ministermøte på Bali 2013 ble situasjonen oppsummert slik:
"Alt i alt forblir pakken for utviklingsland svært ubalansert: en juridisk bindende avtale om handelsfasilitering, som primært har vært de utviklede landenes krav, kontra utfallet av spørsmål av betydning for utviklingsland som ikke er juridisk bindende, veldig svak eller tidsbegrenset og delvis i bruk allerede."
- Mostand mot frihandel eller handelsavtaler har vokst fram som et viktig tema blant ledende amerikanske presidentkandidater, skriver nå Kohr i en kommentar denne uka og konkluderer slik:
"Når frihandelen nå står ved en korsvei i USA må utviklingsland revurdere sine handelsrealiteter for sine egne utviklingsinteresser."
- Elitenes makt forvitrer
- Frihandel under ild, skrev
Per Olav Ødegård i
en kommentar i VG i april og innledet slik:
"En gang ble frihandel oppfattet som veien til all verdens velstand og lykke. Nå får globalisering skylden for alt som er galt."
Mange ser den økende motstanden mot frihandel i USA og Europa som uttrykk for og del av en økende motstand mot elitene - fra krefter på begge sider av den politiske høyre-venstre aksen.
- Gapet mellom eliten og folket vokser. Nå fosser radikale stemmer frem overalt, skrev Aftenposten i februar i år. Avisa hadde blant annet snakket med Martin Wolf, Financial Times' toneangivende sjefkommentator, som pekte på en rekke kjennetegn ved det politiske synet til den globale eliten av toppsjefer, politikere og akademikere:
"De er for relativt fri konkurranse kombinert med frihandel, en liberal innvandringspolitikk, sterk multikulturalisme og mye internasjonalt samarbeid. I tillegg kjemper eliten for et sekulært samfunn, der likestilling og homofiles rettigheter er sentralt."
- Elitens makt forvitrer, lød tittelen over to sider i Klassekampen forrige lørdag (ikke på nett). De hadde blant annet hadde snakket med professor Janne Haaland Matlary ved Universitet i Oslo.
- Både utenlandsk eierskap, kortsiktige profittkrav og intens kamp om arbeidsplasser gjør at vanlige folk er uhyre sårbare, sier Matlary og legger til:
"Panama-dokumentene avslører at elitene unndrar penger fra beskatning, mens vanlige folk på fast lønn betaler skatt til staten. Dette gjør at folk blir rasende og forlanger kontroll med den globaliserte økonomien."
Samme dag skrev Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad at "Europas mareritt kommer ovenfra" og utdypet det blant annet slik:
"Den økonomiske politikken som har vært ført de siste 30 årene, har åpenbart spilt fallitt. Også ledende økonomer i World Economic Forum, OECD, IMF og den amerikanske sentralbanken har innsett at kombinasjonen av globalisering, skatteletter for de rikeste og en svakere fordelingspolitikk har skapt akselererende økonomisk ulikhet. Denne ulikheten er ikke dynamisk. Den skaper ikke vekst, men hemmer den. Hvis de fattige ikke har noe å kjøpe for, stopper også produksjonen gradvis opp."
- Trickle down er nonsense, sa tidligere utviklingsminister Heikki Holmås (SV) og siterte Nobelprisevinner Joseph Stiglitz da han i 2013 la fram sin fordelingsmelding. Kanskje er det nettopp det stadig flere også Vesten nå opplever og erkjenner?
______________________________________
Aktuelle lenker:
Tidligere saker om handel på rorg.no:
Medieklipp og -debatt:
- Galskapen i TTIP og TiSA er avslørt, kommentar av Odd Tarberg i Vårt Land (verdidebatt) 06.05.16
Med dei siste lekkasjane som Greenpeace Nederland nyleg kom med, er avtalane TTIP og TiSA grundig avslørde.
- Dum handel?, kronikk av Karen Helene Ulltveit-Moe (Professor ved UiO) i Dagens Næringsliv 06.05.16
Frihandel er bra – lukkede grenser er ikke. Men frihandel krever omstilling, omfordeling og konkurranse på like vilkår.
- TTIP er uregulert frihandel, sa presidenten, kommentar av Eva Nordlund i Nationen 06.05.16
Frankrikes president François Hollande er Europas varsler. Heretter blir det vanskelig å tilsløre hva TTIP er.
- Forbrukarrådet ser alvorleg på TTIP-detaljar, Nationen 06.05.16
Forbrukarrådet er overraska over at EUs forhandlarar ikkje ser ut til å ha sikra EUs føre-var-prinsipp i handels- forhandlingane med USA.
- Byrjinga på slutten for TTIP-avtalen, Klassekampen 06.05.16 (ikke på nett)
- Vi trur vi ser byrjinga på slutten for TTIP-avtalen, seier Petter Titland som er leiar for Attac Norge.
- Hollande ut mot handelsavtale mellom USA og EU, VG (NTB) 04.05.16
President François Hollande sier at Frankrike på dette stadiet sier nei til frihandelsavtalen TTIP mellom USA og EU.
- Frihandel i motvind, kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 04.05.16
Greenpeace lekker handelspapirer. Pengefondet frykter bråstopp for 70 år med økt frihandel.
- Landbrukssamvirke fryktar USA får påverke norske matreglar, Nationen 04.05.16
Lekka dokument frå TTIP-forhandlingane uroar Norsk Landbrukssamvirke. – USA kan få påverknad på utvikling av norsk regelverk, seier fagsjef Arne Ivar Sletnes.
- Hevder lekkede dokumenter avslører to trusler mot Norge, Dagens Næringsliv 04.05.16
Greenpeace peker på to forhold som kan skade Norge i de omstridte TTIP-forhandlingene. NUPI-forsker Arne Melchior mener lekkasjene kan ødelegge for forhandlingene.
- Tror lekkasjen kan velte hele milliardavtalen: - Dette er nådestøtet, Dagbladet 04.05.16
- TTIP vil sette selskaper i sentrum for politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, advarer direktøren for Greenpeaces EU-kontor, Jorge Riss, i en uttalelse.
- Uroet etter lekkasjer, Klassekampen 03.05.16
Den kontroversielle TTIP-avtalen mellom USA og EU truer folkehelse, miljø og arbeidstakerrettigheter også i Norge, mener Senterpartiets Liv Signe Navarsete.
- Landbrukstopp i EU seier nei til TTIP-hastverk, Nationen 03.05.16
EUs landbrukskommissær Phil Hogan avviser at det vert ein handelsavtale mellom EU og USA i Obama sin presidentperiode.
- Barbere seg eller skjære av seg haka? TTIP og fisketoll, Debatt av Liv Signe Navarsete (Sp) i Dagsavisen (nye meninger) 02.05.16
Gundersen og Agdestein vil knyte Noreg til TTIP-avtala. Gjennom dette vil dei svekke folkestyret vårt og risikere å leggje store deler av norsk landbruk brakk. Då bør dei også kunne vise konkrete problem Noreg står ovanfor og som me ikkje får løyst på anna vis enn å knyte oss til TTIP.
- USA truer EUs bileksport hvis ikke TTIP-avtale gir friere adgang for landbruksvarer til EU, ABC Nyheter 02.05.16
Det er noe av innholdet i lekkede dokumenter om forhandlingene om frihandelsavtalen TTIP mellom EU og USA, som Greeanpeace vil slippe i dag.
- Økt motstand mot TTIP, Dagsavisen 30.04.16
Handel og TTIP er blitt en av valgkampens viktigste temaer.
- TTIP-vinden har vendt, lederkommentar i Nationen 27.04.16
Den folkelige motstanden mot EU/USA-handelsavtalen TTIP vokser seg kraftigere i flere land. Vi har et ansvar for at den også blir sterkere i Norge.
- Merkel og Obama vil ha TTIP - ny rapport: Bare risiko, ingen fordel, ABC Nyheter 27.04.16
Lørdag demonstrerte titusener i Tyskland mot den omstridte TTIP-avtalen. Mandag viste en hittil hemmelig regjeringsrapport i Storbritannia høy risiko og ingen gevinst ved å la multinasjonale selskaper få sin egen TTIP-domstol mot statene.
- En handelsreisende i Europa, kommentar av Mathias Fischer i Bergens Tidende 27.04.16
EU og Norge trenger handel med USA - og motsatt. Obama forstår det, men kanskje ikke etterfølgeren.
- Fant tonen, Dagens Næringsliv 26.04.16
Tungvekterne USA og Tyskland vil ha fortgang i forhandlingene om verdens største handelsavtale. Professor Einar Lie beskriver avtalen som defensiv.
- Maktesløs kvintett, Dagens Næringsliv 26.04.16
Fem verdensledere slåss for verdenshandelen. Høyrepopulister og deres venstresupportere kan slå dem tilbake.
- Obama kjemper for å få europeiske ledere til å støtte ny handelsavtale mellom EU og USA, Aftenposten 25.04.16
Den transatlantiske handels og investeringsavtalen TTIP skulle bli for økonomien det NATO er for sikkerheten. Nå kan president Barack Obamas prestisjeprosjekt havarere.
- Obama: - Handelsavtale med USA etter Brexit kan ta ti år, Aftenposten (NTB) 24.04.16
Dersom Storbritannia bestemmer seg for å forlate EU, vil det ta opp til ti år å forhandle fram en handelsavtale med USA, advarer USAs president Barack Obama.
- Handel må begunstige alle, Kommentar av Aksel Braanen Sterri i Dagbladet 24.04.16
Handel gjør det også enklere å lære av hverandre. Begge deler øker produktiviteten, noe som på lang sikt er det eneste virkemidlet for å øke lønningene. Slik er det i hvert fall i teorien. Men også påstanden om at frihandel alltid er til det beste for fattigere land møter motbør.
- Frankrike truer med å blokkere frihandelsforhandlingene, Dagens Næringsliv (NTB) 20.04.16
Frankrike truer med å blokkere de videre forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA, kjent som TTIP.
- Frihandel under ild, kommentar av Per Olav Ødegård i VG 14.04.16
En gang ble frihandel oppfattet som veien til all verdens velstand og lykke. Nå får globalisering skylden for alt som er galt.
- Tips om TTIP og TISA for dummies, Nationen 13.04.16
– Forrige uke var det en halvtimes innslag om TTIP på P2 program Ekko. Her var forslagene mange til hva TTIP var for noe. Hvor mange av vanlige nordmenn tipper du vet noe om TTIP og TISA? – Foreløpig alt for få, men vi ser en økende interesse.
- Senterpartiet og handel, debatt av Gunnar A. Gundersen og Elin R. Agdestein (H) i Dagsavisen 08.04.16
Når USA og EU gjennom TTIP blir enige om bedre vilkår for handel seg imellom, blir det vanskeligere for oss å selge vår fisk til begge disse viktige markedene.
- Blir TTIP lurt inn bakdøra i EU?, kommentar av Kari Gåsvatn i Nationen 04.04.16
En bred europeisk folkebevegelse har oppdaget at demokratiet er til salgs i TTIP-forhandlingene mellom EU og USA. Konserner får mer makt og folkevalgte mindre makt, ifølge kritikerne.
- Abelia, TTIP og TISA, debatt av Liv Signe Navarsete (Sp) i Dagsavisen (nye meninger) 04.04.16
Me ser no ein sterkt aukande debatt, både i Noreg, EU og USA, om dei moglege konsekvensane av TTIP- og TISA-avtalane.
- Kan velte gigantavtalene, Klassekampen 02.04.16
- Norges USA-ambassade advarer om at Donald Trump og Bernie Sanders kan velte de omstridte frihandelsavtalene TTIP og TPP, viser dokument fra Utenriksdepartementet.
- Ikke JA eller NEI til handelsavtaler, debatt av Aksel Nærstad (Utviklingsfondet/Handelskampanjen) i Dagsavisen (nye meninger) 01.04.16
Det er bra med debatt om de internasjonale handelsavtalene det nå forhandles om – spesielt om tjenesteavtalen TiSA, den transatlantiske avtalen TTIP som forhandles mellom USA og EU, og om det som skjer i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Alle burde være interessert i å få en saklig debatt. Dessverre bidrar ikke Haugli og Frellumstad til det.
- Sp i handelsubalanse, kommentar av Håkon Haugli og Tore Frellumstad (Abelia) i Dagsavisen (nye meninger) 30.03.16
Internasjonal handel har gjort Norge til et av verdens rikeste land. Det er uforståelig at noen fortsatt ser internasjonale handelsavtaler som et onde.
- Uforståelig hemmelighold, lederkommentar i Nationen 23.03.16
Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) skal, på oppdrag av regjeringen, utrede hvilke konsekvenser en handels- og investeringsavtale (TTIP) mellom EU og USA kan få for Norge, men holder hemmelig hvem de vil ha i ekspertgrupper som skal gje innspel til utgreiinga av kva konsekvensar EU-USA-handelsavtalen får for Noreg.
- Frihandel for fall?, kommentar av Tom Hetland i Stavanger Aftenblad 19.03.16
Den amerikanske valkampen kan bli eit vendepunkt i marsjen mot ein stadig opnare verdsøkonomi.
- Navarsete «feels the Bern», Dagsavisen 19.03.16
Motstanden mot TTIP i den amerikanske valgkampen gir Liv Signe Navarsete forsterket mot. Hun går til frontalangrep på regjeringens argumenter for handelsavtalen.
- Sanders reise, lederkommentar i Klassekampen 10.03.16
Gode industriarbeidsplasser har forsvunnet, og fagbevegelsen er bare en skygge av det den en gang var. I kjernen av problemet ligger markedsliberalisering og frihandel, som har ført til at svært mange arbeidsplasser er flyttet ut. Hele det politiske establishment i USA har stått bak denne politikken, som nå vil forsterkes med forslaget til en ny frihandelsavtale mellom EU og USA: Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).
- Dropp TTIP-frihandelen, kommentar av Magne Lerø i Dagens Perspektiv 07.03.16
Frihandelsavtalen mellom EU og USA (TTIP) hører gårsdagen til. I en tid hvor EU er splittet og antiglobaliseringen får vind i seilene i flere land, vil ikke USA og EU få på plass avtaler som ytterligere svekker nasjonalstatene i møte med gedigne multinasjonale selskaper.
- Renner tiden ut for handels-avtale mellom EU og USA?, Aftenposten 07.03.16
TTIP kan bli et hett tema i den britiske folkeavstemningen om EU. Labour-rådgiver mener den øker det demokratiske underskuddet.
- Handelsavtale kan utløse ny EU-kamp her i landet, Aftenposten 06.03.16
Matsikkerhet er et sentralt tema i de pågående forhandlingene mellom EU og USA om en ny stor handels- og investeringsavtale (TTIP).
- Handelskappløpet, kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 04.03.16
Ropene mot frihandel kommer fra venstre, trusselen kommer fra høyre.
- Konsekvensanalyse av TTIP?, kommentar av Thor Krefting Nissen i Dagsavisen (nye meninger) 29.02.16
Hverken TISA eller TTIP tåler demokratiets lys.
Medieklipp om elitenenes makt og frihandel:
- Europas mareritt kommer ovenfra, kommentar av Svein Egil Omdag i Bergens Tidende 30.04.16
Den økonomiske politikken som har vært ført de siste 30 årene, har åpenbart spilt fallitt. Også ledende økonomer i World Economic Forum, OECD, IMF og den amerikanske sentralbanken har innsett at kombinasjonen av globalisering, skatteletter for de rikeste og en svakere fordelingspolitikk har skapt akselererende økonomisk ulikhet. Denne ulikheten er ikke dynamisk. Den skaper ikke vekst, men hemmer den. Hvis de fattige ikke har noe å kjøpe for, stopper også produksjonen gradvis opp.
- Elitens makt forviterer, Klassekampen 30.04.16 (ikke på nett)
- Skatteflukt, migrasjonstrykk, terrorisme, alt dette treffer vanlige folk mer enn det treffer eliten. Både utenlandsk eierskap, kortsiktige profittkrav og intens kamp om arbeidsplasser gjør at vanlige folk er uhyre sårbare (Janne Haaland Matlary).
- Gapet mellom eliten og folket vokser. Nå fosser radikale stemmer frem overalt, Aftenposten 07.02.16
Han (Martin Wolf) peker på en rekke kjennetegn ved det politiske synet til den globale eliten av toppsjefer, politikere og akademikere: De er for relativt fri konkurranse kombinert med frihandel, en liberal innvandringspolitikk, sterk multikulturalisme og mye internasjonalt samarbeid. I tillegg kjemper eliten for et sekulært samfunn, der likestilling og homofiles rettigheter er sentralt.