Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Vår felles framtid: terror, hat og frykt

Debattene og reaksjonene etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, samt framveksten av IS i Midtøsten og Boko Haram i Nigeria, bærer bud om en fortsatt felles framtid med terror, hat og frykt. Den spres av og rammer kristne, jøder, muslimer og sekulære på alle kontinenter. Spørsmålet er det samme som Nordahl Grieg stilte i 1936: Hva skal vi kjempe med, hva er vårt våpen?

Tirsdag 27. januar 2015
Linker oppdatert: Mandag 02. februar 2015

Den 7. januar ble det gjennomført et brutalt angrep mot det franske satirebladet Charlie Hebdo, der terroristene forlot redaksjonslokalene med ropene "Gud er stor" og "Profeten er hevnet" etter å ha drept 12 mennesker

- Jeg er Charlie, var det umiddelbare og unisone svaret fra Vesten. Europeiske ledere, og andre, marsjerte skulder ved skulder gjennom Paris' gater i "den store frihetsmarsjen" til forsvar for ytringsfriheten. Enkelte, som Noam Chomsky, reagerte på "Vestens hykleri", mens mange, som Aslak Sira Myhre, pekte på at det "å redusere terroren i Paris til et spørsmål om ytringsfrihet og karikaturtegninger, er å redusere alvoret i det som skjer". I en kronikk i Dagsavisen sist fredag beskrev han bakteppet slik:

"Bakteppet for terroren er den akselererende motsetningen mellom den islamske verden og den vestlige. Det er krigene i Syria, Afghanistan og Irak, Israels okkupasjoner, krisa i Europa og rasisme. Og det er nepotisme, vanstyre og korrupsjon i regimer i Midtøsten og den muslimske verden, ofte støtta av Vesten. I den jorda vokser antisemittisme, voldelig ekstremisme og terror sammen med arbeidsledighet og polarisering mellom folk, kulturer, klasser og land. Å bekjempe terror uten å ta dette innover seg, er like meningsløst i dag som det var i 2001."

Uka før hadde Morgenbladet gjort seg tanker om det samme, men stilte spørsmålet slik:

"Handler islamistisk terrorisme bare om politikk og marginalisering – eller må vi lete etter svar i religionen?"

Enten man vektlegger religion eller (geo)politikk er det lett å bli fristet til å se terroren i Paris i lys av Harvard-professor Samuel P. Huntingtons teorier om "sivilisasjonenes sammenstøt", slik enkelte også gjorde det i forbindelse med karikaturstriden i 2005/2006. En del medier, som Al-Jazeera, plukket da også opp at ISIL i fjor sommer satte fokus på nettopp på avvikling av Sykes-Picot-linjen - de grensene i Midtøsten som ble etablert av vestmaktene for snart 100 år siden etter Det ottomanske rikets fall. Da er det imidlertid viktig å huske det faktum at terroren i dagens verden primært rammer mennesker utenfor Europa.

I følge rapporten Global Terrorism Index (GTI), utgitt av Institute for Economics & Peace (IEP), skjer 80 prosent av verdens terror i fem land: Irak, Pakistan, Afghanistan, Nigeria og Syria. Terroren i dagens verden rammer muslimer, kristne og jøder, så vel som sekulære, og særlig brutalt kan den ramme homofile. I Europa inngår dessuten terroren og terrorfrykten i komplekse samfunnsendringer preget av innvandring, integrering, fremmedfrykt og marginalisering - en potensielt farlig mix. Både i og utenfor Europa og på tvers av religiøse, politiske og andre skiller er vår felles samtid preget av terror, hat og frykt. Det ser dessverre også ut til å gjelde vår felles framtid.

- Vi er ikke redde, skrev VGs Anders Giæver etter angrepet på Charlie HebdoI helgas VG innrømmet imidlertid Snorre Valen (SV) at han er redd, men han er samtidig bekymret for at frykten kan bidra til å gjøre oss til det terroristene anklager oss for å være: Hyklere. I en utrygg tid er det kanskje også tid for å hente fram formaningene fra Nordahl Grieg i diktet "Til Ungdommen" fra 1936:

Kringsatt av fiender, gå inn i din tid!
Under en blodig storm – vi deg til strid!

Kanskje du spør i angst, udekket, åpen:
hva skal jeg kjempe med, hva er mitt våpen?

Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd:
troen på livet vårt, menneskets verd.

For ekstremister på alle sider er svaret oftest et "oss eller dem", men de fleste av oss (på begge/alle sider) deler nok oppfordringen i VG fra lederen i Europarådet, Torbjørn Jagland:

"Moderate i alle land, forén dere!"

Terroren er en felles fiende for de aller fleste og i Aftenposten denne helga ga Kathrine Aspaas følgende råd:

"Vi trenger større spillerom og færre fiendebilder. Større ytringsmot og mer ytringsvett. Paris-terroren brukes best til å bygge fordommer ned og omtanken opp."

Men det kan være lettere sagt enn gjort når verden blir truende og viktige verdier står på spill, både for hardt rammene land i den arabiske verden og for Europa og Norge.

- Jeg er muslim

Mens Europa mobiliserer for ytringsfriheten har en rekke land i Midtøsten og den arabiske verden forbud mot blasfemi og Organisasjonen av arabiske land (OIC) har jobbet hardt innenfor FN for å forby ytringsfrihet som innebærer "sverting av religioner". 

- Dessverre er det lange tradisjoner i islamsk historie for å drepe de som håner eller spotter profeten Mohammad, skrev Lars Akerhaug i en kommentar i avisa Dagen, men Den arabiske liga fordømte terrorangrepet og da forsiden på den neste utgaven av det franske satiremagasinet ble kjent bragte Dagbladet denne oppfordringen fra Kamil Azhar:

"Etter forsiden på neste utgave av Charlie Hebdo bør også muslimer som er blitt såret av tidligere karikaturer, si: Kjære Charlie — alt er tilgitt."

- Jeg er muslim, svarte imidlertid sinte muslimer i en rekke land. I Niger skal over 10 mennesker har blitt drept og en rekke kirker brent under opptøyene, der kristne måtte søke tilflukt hos politiet for å slippe unna ekstreme muslimer, i følge avisa Vårt Land. Og etter fredagsbønnen sist fredag marsjerte tusenvis av mennesker i gatene og brente dukker av Frankrikes president og det franske flagget i Afghanistan, i følge NRK Nyheter.

- Muslimer føler seg krenket når profeten blir karikert, fastslår forskning.no, men i følge den indisk-amerikanske fatteren og journalisten Asra Nomani er det noen som "samler på sår og truer til taushet" og utdyper det slik i siste utgave av Dag og Tid

"Autoritære leiarar i muslimske land arbeider strategisk verda over for å stogge debatten om islam. Skuldingar om «islamofobi» er eit viktig våpen i kampen deira."

Som terrorangrepet i Paris, må også reaksjonene i den muslimske verden sees i en større, historisk sammenheng. Noen av disse ble løftet fram i debatten og analysene ti år etter 9/11.

- Osama bin Laden vant kampen om 00-tallet, mente forsker Henrik Thune, da han og mange andre kommenterte det 21. århundrets første tiår, eller "tiåret fra helvete", som var karakteristikken i Time Magazine. Mange var derfor kanskje i overkant optimistiske da "Den arabiske våren" startet med opprør i Tunis og Egypt i 2011. Kjetil Lyche var blant motstemmene med sin kommentar i Dagens Næringsliv:

"Vi gleder oss over et arabisk frihetsopprør. Vi frykter at denne revolusjonen, som mange før, skal drukne i blod."

Sist høste mente Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsiv at det var nettopp dét som hadde skjedd. Situasjonen ble ytterligere forverret etter at etableringen av "kalifater" ble erklært både av IS i Midtøsten og Boko Haram i Nigeria.

- Drømmen om kalifatet er en meget sterk drikk, som fremstår som et maktfult alternativ til det korrupte kaos, mange afghanere og pakistanere opplever, uttalte nylig professor Michael Semple fra Queens University i Belfast til den danske avisa Information. Den kan i den forbindelse være verdt å minne om konklusjonene fra en FN-rapport om utviklingen i Den arabiske verden i 2006:

"Kvinneundertrykking, okkupasjon og krig mot terror undergraver utvikling i den arabiske verden."

Det hevdes i blant at "den enes terrorist er den andres frihetskjemper", men opinionsundersøkelser gjennomført av Pew forskningssenter i april i fjor viste at bekymringen for militant ekstremisme øker i mange land i Midtøsten og den arabiske verden. Bekymringen har neppe blitt mindre etter fjorårets etablering av "kalifater". På den annen side viste også Pew's undersøkelser at hele 25% av befolkningen i De palestinske områdene hadde et positivt syn på Al Qaida og at denne positive holdningen ble delt av 15% eller mer i land som Egypt, Bangladesh, Indonesia, Malaysia og Nigeria.

- Dette dreier seg om å ta krigen til Europa

- Dette dreier seg om å ta krigen til Europa, mente Dagsavisens Roger Hercz, som i sin kommentar til terrorangrepet i Paris utdypet det slik:

"For ekstremistene dreier dette seg om langt mer enn 'kun' en kamp om ytringsfriheten. Dette handler om maktkamp om hegemoniet, og om hvilket styresett og verdier det er som skal dominere verden. Noe av frykten i Europa i dag er knyttet til at ingen vet hvor det neste angrepet kan komme fra."

- Jeg har ikke latt meg rive med av frykten for terroren, sier den nye redaktøren av ukeavisa Ny Tid, Truls Lie, til Aftenposten, men for de som leste Walid al-Kubaisis kommentar (ikke på nett) i helgas utgave av Dag og Tid var det trolig lett å la seg rive med. Ifølge al-Kubaisi ønsker ISIL borgerkrig i Europa og han forklarer IS-sympatisørenes tilnærming slik:

"Planen er naiv, men dei fleste IS-sympatisørane trur på dette. Dei trur at 'alle muslimar ynskjer å leva i ein muslimsk stat', og 'om det vert borgarkrig, må ein vita at Paris er omringa av forstader med millionar av muslimar, og vil falla på timar'. Og 'Berlin er ein uerklært islamsk provins'."

Mindre brutal, men vel så skremmende, er kanskje det scenariet den franske forfatteren Michel Houellebecq tegner i sin siste roman Soumission (Underkastelse), oppsummert slik i en omtale i Aftenposten:

"I det fremtidens politiske landskap han forestiller seg, brytes grensene mellom fransk venstre- og høyreside ned. Det er i denne nye situasjonen han lar flertallet av franske velgere stemme på det han beskriver som en moderat muslim fra det muslimske brorskapet som president."

Slike scenarier er skremmende, men er de realistiske? I en kommentar i Morgenbladet etter angrepet på Charlie Hebdo (19/1 - ikke på nett) stilte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) nettopp dét spørsmålet:

"Er militant, ekstrem islamisme en eksistensiell trussel mot Vesten?"

Han aviste at det foreligger noen slik trussel, men understreket at ekstreme islamister likevel utgjør en trussel:

"Misforstå meg rett: Ekstreme islamister er en trussel. De har en agenda for å skade alle motstandere - inkludert (...) sine trosfeller - de er mot liberale demokratier, mot rettstaten og har gjentatte ganger vist en totalt manglende respekt for menneskerettighetene."

Hva bør være Vestens svar?

Etter angrepet på Charlie Hebdo ble bekjempelse av terror satt på dagsorden både blant EUs utenriksministre og i Europaparlamentet og Davos, så vel som i Stortingets spørretime her hjemme. Men, som også Kristian Norheim (Frp) erkjente i en kronikk på NRK ytring sist uke, så "finnes det ingen 'quick fix' for å bekjempe organisasjoner som ISIL og deres ideologiske forankring i radikal islam". Og som Nordahl Grieg spurte 1936: Hva skal vi kjempe med, hva er vårt våpen? Det gis ulike svar og her er noen av dem.

– Under alle terrorhandlinger ligger det enorme uløste konflikter i Midtøsten, erkjenner Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard. Sammen med andre utenriksministre i EU inviterte han Den arabiske liga til diskusjoner i Brüssel for et par uker siden og denne uka deltar han i samtaler med Den afrikanske union, for å bygge allianser. I det arbeidet ville de kanskje hatt nytte av å se på den debatten om "kamp mot terror - og doble standarder", som Stortinget her hjemme gjennomført i forbindelse med karikaturstriden 2006. Debatten skjedde med utgangspunkt i en interpellasjon fra Finn Martin Vallersnes (H):

"Om å avdekke årsaksforholdene til terrorisme, og hvorvidt vi og våre allierte er villige til å legge analyser av Vestens framferd i Midtøsten til grunn ved utformingen av en ny politikk."

Utenriksminister Børge Brende (H) deltok sist uke på et møte i London, der han møtte utenriksministre og andre representanter for til sammen 22 av de 60 landene som inngår i koalisjonen mot IS. På dette møtet ble det ifølge NRK nedsatt fem arbeidsgrupper for å se på konkrete tiltak knyttet til militære aksjoner, fremmedkrigere, det finansielle grunnlaget for IS og den humanitære situasjonen.

Frankrike har varslet en kraftig skjerping av kampen mot ytterliggående islamister og vil opprette 2680 nye stillinger for å styrke blant annet overvåkingen av mistenkte jihadister. Dét er en felles europeisk utfordring. Over 300 syria-krigere skal ha reist fra Belgia og i følge statsminister Erna Solberg (H) utgjør hjemvendte Syria-farere den fremste terrortrusselen mot Norge.  

- Tiltak mot terror må virke, påpeker Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kronikk i VG, og peker bl.a. på at "vi forsker for lite på voldelig ekstremisme og radikalisering i Norge". Og i dette spørsmålet gjør ulike syn seg gjeldende.

- Islams rolle i radikaliseringen er grovt overdrevet, skrev Anne Aly i den britiske avisa The Guardian nylig. Aly mener at radikaliseringen er et sosialt spørsmål, mens Ahmed Akkari, som selv sto sentralt i karikaturstriden i 2005/2006, nå mener at "det er ingen tvil om at muslimer er en kilde til uro". Han får følge av sin danske landsmann Naser Khader i VG:

"Å straffe folk med døden for å håne profeten Muhammed er uten tvil en del av islam, og viser at islam er en religion som trenger en revolusjon."

I tillegg til sosial marginalisering og religion peker mange på politikk. Blant disse er Ida Nord Holmer, som i en kommentar i Aftenposten forklarer hvordan norske muslimer blir radikalisert: 

"Frustrasjonen over hvordan Vesten behandler muslimer forsterkes av å føle seg stigmatisert hjemme i Norge."

- Jo lengre Vesten fører kriger i den arabiske og muslimske verden, desto større er faren for at unge muslimer blir radikalisert, sier den britisk­pakistanske forfatteren Tariq Ali til Klassekampen, mens Elin Ørjasæter spår dette om Europas framtid i Aftenposten:

"Nøkkelen til Europas fremtid ligger dels i innvandringstallene framover, dels i verdiorienteringen hos de som allerede er her."

Men dét er et perspektiv som splitter den norske befolkningen i to og der fiendebildene er sterke.

- Jeg er kanskje Max Hermansen

Den tyske protestbevegelsen Pegida («Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten») har de siste månedene markert seg gjennom protestmarsjer, særlig i Dresden. Etter at det ble tatt initiativ til en norsk avlegger ville Dagbladet finne ut hva nordmenn mente, og stilte spørsmålet slik:

"Hvor enig eller uenig er du i at muslimsk innvandring og påvirkning fra islam utgjør en trussel for det norske samfunn?"

- 40 prosent svarer at de er helt enige eller delvis enige i utsagnet, mens 41 prosent er helt eller delvis uenige, viser undersøkelsen, som ble gjennomført av Ipsos MMI og som Dagbladet i dag slår opp med følgende tittel:

"Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida."

Shabana Rehman Gaarder benyttet gårsdagens Pegida-marsj i Oslo til et nytt Mulla-løft, denne gang av Pegidas frontfigur i Norge, Max Hermansen. Han tok stuntet vel imot:

"Jeg synes det er storartet! Shabana er jo en representant for vestlige verdier og humanisme, akkurat som oss."

Men ikke alle synes det samme om Pegida og Max Hermansen.

Mens statsminister Erna Solberg (H) i en kronikk i Aftenposten om den internasjonale Holocaustdagen i dag viser til terroranslagene i Paris og angrepet på den jødiske koscher-butikken i Paris, så viser Joakim Møllersen Radikal Portal til jødeparagrafen når han tegner sitt bilde av Pegida:

"Pegida er et nytt forsøk på massemobilisering fra rasistiske ytre høyre. De kjemper for en lov som ligner den vi skammer oss aller mest av."

Elin Ørjasæter, er blant de, som i likhet med Dagbladets John Olav Egeland, advokat John Christian Elden og professor Hans Fredrik Marthinussen, har reagert på at frontfiguren for Pegida i Norge, Max Hermansen, har blitt fratatt jobben sin som lærer. Ørjasæter konkluderte slik:

"Jeg er ikke Charlie, jeg er altfor feig. Men jeg er kanskje Max Hermansen."

Kanskje bør flere av oss være også dét, i ytringsfrihetens navn, men om vi også er det av frykt for Europas framtid så bør vi ta med bekymringen og oppfordringen fra Attia Mirza Mehmood i Aftenposten i går.

- Islamhets og radikal islam er europeiske muslimers største frykt, skriver hun og formidler følgende oppfordring:

"Bruk ytringsfriheten med klokskap."


Aktuelle lenker:

Tidligere saker på rorg.no:

Medieklipp og -debatt:

  • Nigeria kan ikke bekjempe Boko Haram alene, NRK ytring 02.02.15
    Kronikk ac Christine Præsttun: Nigerias myndigheter har så langt feilet i kampen mot Boko Haram, men nå setter landets ledere den nasjonale stoltheten til side og ber Den afrikanske union om hjelp.
  • Pegidas Facebook-side hyllet moskebranner i Sverige, Aftenposten 02.02.15
    På sin Facebook-side postet Pegida natt til søndag en artikkel om angrep mot svenske moskeer. Pegidas egen kommentar? "Good!....". Nå har administratoren fått sparken.
  • Slik blir de ekstreme islamister, Dagbladet 02.02.15
    Førsteamanuens Anne Birgitta Nilsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har de siste månedene forsket på unge kvinner som slutter opp om ekstrem radikal islamisme og vil til den Den islamske stat. - Det er unge kvinner, ofte jenter som har falt utenfor, og blir møtt med vennlighet i et nytt ukjent miljø og føler at de blir møtt godt tatt imot og inkludert. Fra å stå på utsida, føler de at de er med og betyr noe, sier Anne Birgitta Nilsen til Dagbladet
  • Skal få fremmedkrigere på rett kjøl, Dagens Næringsliv 02.02.15
    Med spesialtilpassede planer vil Oslo få hjemvendte fremmedkrigere på rett kjøl, ifølge byrådsleder Stian Berger Røsland (H).
  • Kirken og ytringsfriheten, kommentar av Einar Gelius i VG 02.02.15
    Frykten for islam og muslimer har alt for lenge lagt et klamt grep over ytringsfriheten i Norge. Tiden er overmoden til å konfrontere islam – både teologisk og politisk. Men hvordan står det egentlig til med ytringsfriheten i Den norske kirke?
  • Vet de hvem Charlie er?, kommentar av Rakel Benon i Bergens Tidende 02.02.15
    Om den bare var sann, denne påstanden om at Charlie Hebdo kun krenker muslimer.
  • – Norge må samordne terrorkamp med EU, Nationen (NTB) 02.02.15
    Regjeringen får ett klart råd fra NUPI-forsker Francesco Strazzari i kampen mot terror og radikalisering: Samarbeid tett med Europa.
  • - Norsk 14-åring kjemper mot IS i Irak, Aftenposten (NTB) 02.02.15
    En 14-åring fra Oslo kjemper mot Den islamske staten (IS) i Irak sammen med sin far. Gutten har fått opplæring i krigføring og har vært i kamp flere ganger, melder TV 2.
  • Skremmende ustabilt, lederkommentar i Bergens Tidende 02.02.15
    Mens Syria ødelegges, gir Jemen nok et eksempel på den arabiske vårens nederlag.
  • Radikale tapere, kommentar av Kjetil Jakobsen i VG 01.02.15
    Den viktigste terrorbekjempelsen handler om at integrasjon fungerer, at demokratiet inkluderer og at barn og ungdom får en meningsfull oppvekst og fornuftige fremtidsutsikter.
  • Mange drept under Boko Haram-angrep i Kamerun, ABC Nyheter 31.01.15
    Tre regjeringssoldater fra Tsjad ble drept under et angrep fra opprørsgruppen Boko Haram nord i Kamerun fredag. 123 av angriperne skal også ha blitt drept.
  • Terroristens sønn, Dagens Næringsliv (magasinet) 31.01.15
    Hvordan det er å vokse opp med en terrorist som far? Det vet Zak Ebrahim alt om.
  • Ikke skyld på muslimene, Storhaug, debatt av Hamzah Ahmed Nordahl-Rajpoot i Dagbladet 31.01.15
    15 prosent av alle nordmenn har antisemittiske holdninger.
  • Det er en farlig misforståelse å sammenligne Pegida med Ibsens «En folkefiende», debatt av Shakeel Rehman i Aftenposten 31.01.15
    Jeg har tidligere støttet Document.no fordi jeg tenker at de er en kanal hvor innvandringsmotstandere og islamkritikere kan få ytre seg med legitim kritikk, men også et sted der den totalitære mentalitet kan bli generelt diskutert.
  • Hvorfor skal en kapitalistisk PR-bransje vurdere mitt Pegida-stunt?, debatt av Shabana Rehman Gaarder i Aftenposten 31.01.15
    Under overskriften «Rehman får pepper etter Pegida-løft», velger VG å la to PR-rådgivere «anmelde» mitt stunt under mandagens Pegida-demonstrasjon.
  • Det er ikke ord, men mennesker som dreper, debatt av Assad Nasir i Aftenposten 31.01.15
    27. januar kunne en lese Kamilla Sadols kronikk «Ytringsfrihet – deres «fredelige» måte å drepe på» på Aftenpostens nettsider. Hovedbudskapet i kronikken, slik jeg forstår den, er at ord kan drepe.
  • Skal skremmes fra ekstremisme, Dagsavisen 31.01.15
    Mer penger til skolene og strengere internettreguleringer er blant Frankrikes tiltak etter terroren. Den nye anti-jihad-videoen er nok et virkemiddel.
  • Verden er mer enn Charlie, kommentar av Fahkra Salimi i Dagsavisen (nye meninger) 30.01.15
    Nyheten om de grusomme drapene på ansatte i tidsskriftet Charlie Hebdo i Frankrike kom samme dag som jeg skulle reise tilbake til Norge etter juleferie hos venner i Nigeria, et land i krise og beredskap.
  • Voldens undertrykte, kommentar av Nawal El Saadawi i Ny Tid 30.01.15
    Terrorens røtter er grenseløse. Nawal El Saadawi om forbindelsen mellom Tusen og én natt, George Orwell, den libanesiske poeten May Ziade og dagens terrortrussel. Dette er det ingen vil snakke om i debatten om terror.
  • Privatisering og terror, kommentar av Kaj Skagen i Dag og Tid 30.01.15
    Ja, alle tek avstand frå terroren. Men det hindrar ikkje at privatiseringa av terroren har tendens til å skyva ansvaret over på offera.
  • Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror, Dagens Næringsliv (NTB) 30.01.15
    Å gå over grenser i kampen mot terror gir næring til terrororganisasjoner som IS, advarer Human Rights Watch.
  • Noe med islam å gjøre, essay av Ziauddin Sardar i Morgenbladet 30.01.15
    Historien om islam er full av fritenkere, men dagens forsøk på å undertrykke kritisk tenkning nærmer seg det absurde.
  • Likestilte, lederkommentar i Klassekampen 30.01.15
    VGs journalist Shazia Sarwar skrev torsdag om muslimske ungdommers sinne og frustrasjon slik hun har møtt det etter terrorangrepet på Charlie Hebdo i Paris.
  • Redaktør pågrepet for trykking av profettegning i India, ABC Nyheter (NTB) 30.01.15
    Indisk politi pågrep redaktøren i en avis i Mumbai fordi hun trykket en Muhammed-tegningen som prydet de overlevendes utgave av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.
  • Mørket midt på dagen, kommentar av Knut Olav Almaas i Vårt Land 30.01.15
    Vi ser fascisme og andre autoritære ideologier i klar vekst. Og dette i en situasjon der halvparten av ungdommen i enkelte land er uten arbeid. Jøder, muslimer, rom, romani, funksjonshemmede og homofile trakasseres og angripes.
  • Du må ikke sove, kommentar av Berit Aalborg i Vårt Land 30.01.15
    Holocaust kunne skje fordi jødene hadde vært utsatt for massiv avhumanisering i forkant. Den kunnskapen må vi ikke glemme.
  • FN: Nigeria trenger hjelp utenfra i kampen mot Boko Haram, Aftenposten (NTB) 29.01.15
    Nigeria må innse at landet ikke kan bekjempe Boko Haram alene og må få støtte fra en flernasjonal regional styrke, sier FN.
  • #JeNeSuisPasMaxHermansen, debatt av Jarl Wåge i Dagbladet 29.01.15
    Midt oppe i alle støtteerklæringene slo det meg: «Mais non. #JeNeSuisPasMaxHermansen.» Personen Max Hermansen skal sjølvsagt få ytre seg om det han vil. Men kan læraren Max Hermansen det?
  • Friheten som skaper alt, kommentar av Ian McEwan i Dagsavisen (nye meninger) 29.01.15
    Ytringsfrihet er ikke religionens fiende, ytringsfriheten er dens beskytter.
  • Sanner vil følge opp antijødiske holdninger, ABC Nyheter (NTB) 29.01.15
    Regjeringen vil følge opp om negative og hatefulle holdninger mot jøder endrer seg over tid, varsler kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).
  • Lytt til den muslimske ungdommen, kommentar av Shazia Sarwar i VG 29.01.15
    De har mye på hjertet, og det koker i hodet. Vi voksne må slutte å avfeie dem, deres bekymringer og deres frykt. Særlig nå, etter Paris-angrepet.
  • Med Koranen mot Sjeik Google, Morgenbladet 29.01.15
    Nystartede Madina Institute Norway ønsker å bekjempe ekstremisme med islam.
  • Å unnlate å krenke betyr ikke at man «gir etter for terroristene», debatt av Kjetil Røed i Aftenposten 29.01.15
    Det har ikke vært mangel på engasjement siden jeg i Aftenposten 22. januar skrev at vi burde tillate oss å «ikke være Charlie». Blant kritikerne var Kjetil Rolness, som i Dagbladet 24. januar hevdet at jeg «godtar satiredefinisjonen til de følsomme og voldsomme».
  • Ytringsfrihetens Max-pris, kronikk av Vebjørn Selbekk i NRK ytring 29.01.15
    Det koster å ytre seg om islam i Norge. Nå skal det også merkes direkte på lommeboka, slik det gjør for Max Hermansen.
  • Så skjedde det igjen — fornektelsen, kronikk av Hege Storhaug i Dagbladet 29.01.15
    Vi vet hvem som står bak den økende jødeforfølgelsen på det europeiske kontinentet.
  • – Du kommer til å dø alene, ABC Nyheter 29.01.15
     «Du vil oppdage et helvete på jord, og kommer til å dø alene». Det er beskjeden fra den franske regjeringen i en ny kampanje på sosiale medier tar mål av seg å skremme unge franskmenn fra å bli rekruttert til jihadistmiljøer.
  • Historien om Boko Haram. Slik ble de en av verdens farligste islamistgrupper, Dagbladet 28.01.15
    I 2009 trakk Nigeria et lettelsens sukk og trodde at historien om Boko Haram var over. Men den hadde så vidt begynt.
  • Dette er Pegida, kommentar av Christhard Hoffmann i Bergens Tidende 28.01.15
    Det er et tomrom på høyresiden i Tyskland som demonstrantene i Pegida ønsker å fylle. Men det trengs en avklaring om hvilken vei bevegelsen vil ta i fremtiden.
  • Hva nå for Frankrikes jøder?, kommentar av Karin Abraham i VG 28.01.15
    Etter terrorangrepene i Paris føler Frankrikes rundt 500.000 jøder seg truet. Nå må det franske samfunnet konfrontere jødehatet, krever de.
  • Rehman får pepper etter Pegida-løft, VG 27.01.15
    Komiker Shabana Rehman Gaarder får kritikk etter at hun mandag løftet Pegida-leder Max Hermansen, slik hun gjorde med mulla Krekar i 2004.
  • Nesten halvparten av folket støtter Pegida, ABC Nyheter (NTB) 27.01.15
    Fire av ti er enige i at muslimsk innvandring og påvirkning fra islam utgjør en trussel for det norske samfunnet. Like mange mener det motsatte, viser en måling som Ipsos MMI har utført for Dagbladet.
  • Her gjentar Shabana «Krekar-løftet» på Max Hermansen, Dagbladet 27.01.15
    Midt under Pegida-demonstrasjon. - Krekar var lettere.
  • Ni av ti Frp-velgere er enige med Pegida, Dagbladet 27.01.15
    Mener Norge trues av muslimsk innvandring.
  • Natalie har fått jødestjernen tegnet med sprittusj på ytterdøren sin 15 ganger. Hun er redd., kommentar av Monica Csango i Aftenposten 27.01.15
    Nei, det er ikke under 2. verdenskrig dette blir sagt. Dette er en vanlig dag for læreren «Anna» i Malmö. I 2014.
  • Den jødiske minoriteten skal ikke stå alene. Ingen minoritet skal stå alene. Vi må alle vise klar støtte. kommentar av Erna Solberg i Aftenposten 27.01.15
    Årets Holocaust-markering er mer aktuell enn på lang tid. Angrepet på den jødiske koscher-butikken i Paris fikk global oppmerksomhet. Terroranslagene i Frankrike angriper grunnleggende verdier som ytringsfrihet og religionsfrihet.
  • Pegida og kampen for en ny jødeparagraf, kommentar av Joakim Møllersen i Dagsavisen 27.01.15
    Pegida er et nytt forsøk på massemobilisering fra rasistiske ytre høyre. De kjemper for en lov som ligner den vi skammer oss aller mest over.
  • Islamsk Ekstremisme og polarisering av Vestlig samfunn, kommentar av Afshin Ismaeli i Dagsavisen 27.01.15
    Islamske fundamentalister ønsker å importere sharia lover, regler og religiøse restriksjoner i vesten. Den vanligste metoden blant fundamentalister, for å nå målet sitt, er å skape frykt og bruke voldt mot sivile.
  • Bruk ytringsfriheten med klokskap, debatt av Attia Mirza Mehmood i Aftenposten 26.01.15
    Islamhets og radikal islam er europeiske muslimers største frykt.
  • Vi trenger blasfemi, kommentar av Tom Hedalen og Kristin Mile i Bergens Tidende 26.01.15
    Det er en demokratisk plikt å kritisere og reflektere rundt all makt, så den ikke misbrukes.
  • For slapt mot radikalisering i kommunene, lederkommentar i Aftenposten 25.01.15
    Kommunene er for passive og tafatte i arbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme.
  • Vett og ytringsrett, kommentar av Kathrine Aspaas i Aftenposten 25.01.15
    Vi trenger større spillerom og færre fiendebilder. Større ytringsmot og mer ytringsvett. Paris-terroren brukes best til å bygge fordommer ned og omtanken opp.
  • Sanningskamp i terrortåka, Ny Tid 25.01.15
    Det gjekk berre timar frå angrepet Charlie Hebdo var eit faktum, til hendingane i Paris blei til ein brennheit dragkamp om ytringsfridom på norsk. − Eit vendepunkt, seier Vebjørn Selbekk i Dagen. − Tragisk dersom Paris-terror aukar konflikten i Noreg, meiner presseveteran Sven Egil Omdal.
  • Guantánamo, lederkommentar i Klassekampen 23.01.15
    Mohamedou Ould Slahis bok «Guantánamo Diary» klatret rett inn på bestselgerlistene i USA etter lanseringen tirsdag denne uka. Boka er en førstehåndsberetning om livet i den amerikanske fangeleiren på Cuba.
  • Returnerte Syria-krigere i Sverige: Klare til å dø for IS, VG 23.01.16
    Eksplosjoner høres i bakgrunnen når de to IS-mennene oppfordrer sine brødre i Sverige om å slutte seg til jihad.
  • PST: Litt flaks om man fanger opp en soloterrorist, VG 23.01.15
    Hvis en soloterrorist holder lav profil mens han planlegger et terrorangrep i Norge, så vil Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ha liten mulighet til å avsløre ham før det er for seint.
  • Dei samlar på sår og trugar til togn, kommentar av Asra Nomani i Dag og Tid 23.01.15
    Autoritære leiarar i muslimske land arbeider strategisk verda over for å stogge debatten om islam. Skuldingar om «islamofobi» er eit viktig våpen i kampen deira.
  • Likevel grenser for ytringer, Morgenbladet 23.01.15
    Flere titalls franskmenn er dømt for verbal støtte til terror etter angrepene for to uker siden. Tvilsom praksis, sier menneskerettig­hetsadvokat.
  • Venter at én million vil protestere mot Charlie Hebdo: - Når Muhammed karikeres, så gjør det ekstremt vondt, Dagbladet 23.01.15
    Etter fredagsbønnen i dag er det ventet at så mye som en millioner mennesker kan samles i gatene i Islamabad, Quetta, Lahore og Karachi for å demonstrere mot Charlie Hebdos tegninger.
  • Større enn ytringsfriheten, kronikk av Aslak Sira Myhre i Dagsavisen 23.01.15
    Å redusere terroren i Paris til et spørsmål om ytringsfrihet og karikaturtegninger, er å redusere alvoret i det som skjer.
  • Tiltak mot terror må virke, kronikk av Jonas Gahr Støre i VG 23.01.15
    Flere norske borgere har reist til Syria og Irak som fremmedkrigere. Nærmere 20 personer har kommet tilbake. Regjeringen må sørge for at våre sikkerhetstjenester har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å følge dem opp. Vi forsker for lite på voldelig ekstremisme og radikalisering i Norge.
  • Tre nordmenn terrortiltalt, VG 22.01.15
    To norsk-albanske brødre og en norsk-somalisk familiefar er tiltalt for terror. En av dem kjørte rundt med avsagd hagle i Bærum dagen før pågripelsen, ifølge tiltalen.
  • Hva mener du om Pegida, Siv Jensen?, kommentar av Bjørnar Moxnes i Dagbladet 22.01.15
    Frp har sauset sammen vanlige, fredelige muslimer med de farlige ekstremistene.
  • Et løft for ikkevold, debatt av Shabana Rehman Gaarder i Aftenposten 22.01.15
    Det er på tide å løfte Max Hermansen. Vi trenger mer radikal ikkevoldsaktivisme!
  • Jeg er Charlie (men ikke si det til noen), kronikk av Einar Øverenget i Aftenposten 22.01.15
    Hvis vi begynner å venne oss til tanken om at det også kommer til å skje her, så inviterer vi terroristene inn i vår bevissthet.
  • Frankrike vil overvåke 3000 med bånd til fremmedkrigere, Aftenposten (NTB) 22.01.15
    Frankrike varsler en kraftig skjerping av kampen mot ytterliggående islamister. Tusenvis skal ansettes for å styrke blant annet overvåkingen av mistenkte jihadister.
  • Franske forsteder slår terroralarm, Dagsavisen 22.01.15
    Franske forsteder krever ­støtte i kampen mot radikalisering. Hvor du kommer fra, avgjør ikke om du blir radikalisert, sier Caren (27).
  • – Islam trenger en helt ny gudsforståelse, ABC Nyheter 22.01.15
    Det er på tide å revolusjonere hvordan muslimer forstår Koranen, mener den profilerte, danske islam-viteren Naser Khader.
  • Økte inntekter kan gjøre Boko Haram til et nytt IS, Aftenposten 21.01.15
    Økte skatteinntekter og beskyttelsespenger kan gi Boko Haram muligheter til å skape en hær på mellom 15.000 og 35.000 soldater. Da vil terrorgruppen nærme seg Den islamske stat i størrelse og militær kraft.
  • Obama: - Vi begynner et nytt kapittel, Aftenposten (NTB) 21.01.15
    USA begynner nå et nytt kapittel etter vanskelig år preget av terror og økonomisk krise, sa president Barack Obama i sin tale om rikets tilstand.
  • Verden tettere på Norge, kronikk av Kristian Norheim på NRK ytring 21.01.15
    Når ekstreme islamistgrupper erobrer land, påvirker det oss selv om vi er en liten nasjon langt nord. Å bekjempe disse blir en av Norges store utfordringer i årene som kommer.
  • Virkelighetstesten, kommentar av Atle Forfang Rostad i Dagsavisen (nye meninger) 21.01.15
    Vi er ikke så gode ambassadører for grunnleggende friheter som vi liker å tro.
  • Tente hat mot kristne, Vårt Land 21.01.15
    Kristne i Niger søkte tilflukt hos militære for å slippe unna ekstreme muslimer som brente kirker.
  • Al-Qaida i Jemen oppfordrer til «individuell jihad» i ny terrorvideo, Dagbladet (NTB) 21.01.15
    Al-Qaidas avdeling i Jemen oppfordrer sine tilhengere til å gjennomføre angrep i vestlige land.
  • I det godes tjeneste, debatt av Abid Q. Raja i Dagens Næringsliv 21.01.15
    Terrorangrepene må ikke føre til at vi gir opp frihet for sikkerhet.
  • Derfor vil de ha Krekar ut av Oslo, VG 21.01.15
    Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var bekymret over rollen mulla Krekar hadde som mentor for unge islamister da han bodde på Tøyen i Oslo.
  • Den store Krekar-bløffen, kronikk av Lars Akerhaug i VG 21.01.15
    Å plassere Krekar ut på Kyrksæterøra løser ingenting. Alt mullahen trenger er en datamaskin, internettlinje og en telefon.
  • Ikke ut av landet, men ut på landet, lederkommentar i VG 21.01.15
    I denne globale tidsalder hvor verving av radikale sjeler ikke nødvendigvis foregår på gater og torg i storbyene, men like gjerne kan skje foran en pc hvor som helst i verden, er vi ikke overbevist om at en slik tvangsplassering fullt ut vil tjene sin hensikt. Men man oppnår i hvert fall at Krekar ikke blir en synlig lederskikkelse i Oslos ekstreme islamistmiljø. Det er da noe.
  • Boko Haram må stanses, lederkommentar i Dagbladet 20.01.15
    Gruppa som kaller seg «vestlig utdanning er synd» kan ha drept opptil 13000 mennesker i Nigeria siden 2009. Nå må verden vende blikket i den retningen.
  • EU søker allianser mot terror, Dagens Næringsliv (NTB) 20.01.15
    EU må samarbeide bedre innad, men kampen mot terror krever også tettere samarbeid med muslimske land, understreker Unionens utenriksministre.
  • Spionsjefer skal drøfte terror i Davos, Aftenposten 20.01.15
    - Kanskje kommer etterretningstjenestene nå mer på moten igjen. Faktum er jo at flere terrorplaner er stanset av europeiske tjenester, sier direktør i World Economic Forum, Espen Barth Eide.
  • Dette er verdens mest beryktede terroristledere, Aftenposten 20.01.15
    Noen av dem har stått bak massedrap i flere tiår. Andre er helt ferske som ledere. De er mennene bak den økende terrortrusselen som i disse dager bekymrer mange av verdens mektigste statsledere.
  • «Er du moderat muslim?», kommentar av Mohamed Abdi i VG 20.01.15
    Debatter om islam og muslimer er sannsynligvis noe av de mest polariserte i vestlig offentlighet. Det har i alle fall vært slik siden 11. september 2001.
  • Det er mulig å være både et rasjonelt og et troende menneske, debatt av Kåre Eriksen i Aftenposten 20.01.15
    Helge Lurås kommer med virkelighetsfjern religionskritikk, mener Kåre Eriksen.
  • Blasfemi er også maktkritikk, debatt av Trine Skei Grande i Aftenposten 20.01.15
    Det trengs et større rom for å kritisere makten i mange deler av verden, og slik kritikk må også kunne fremføres som parodi, karikatur og hån.
  • Solberg: Trusselen størst fra hjemvendte fremmedkrigere, ABC Nyheter (NTB) 20.01.15
    Hjemvendte Syria-farere utgjør den fremste terrortrusselen mot Norge, sier statsminister Erna Solberg (H). Hun mener ytringsfriheten står sterkere etter terroren i Paris.
  • Boikotter reise til Iran, Dagsavisen 20.01.15
    Venstre-leder Trine Skei Grande og visepresident Marit Nybakk (Ap) boikotter Stortingets Iran-besøk fordi de som norske kvinner må dekke seg til.
  • Boko Haram bortførte 50 barn i Kamerun, VG 19.01.15
    – Boko Haram er i ferd med å bli et betydelig regionalt sikkerhetsproblem som det haster å bekjempe, før det sprer seg ytterligere. Boko Haram har allerede forvoldt mye lidelse for en hardt prøvet sivilbefolkning, sier Brende til VG.
  • Kampen om Nigeria, lederkommentar i Bergens Tidende 19.01.15
    Terrorgruppen Boko Haram er i ferd med å ødelegge Afrikas største stat.
  • Nye Boko Haram-angrep i Kamerun, Aftenposten (NTB) 19.01.15
    Opprørsorganisasjonen bortførte rundt 80 barn, melder myndighetene. Gruppen intensiverer sine angrep mot grenseområdene til Nigeria.
  • Guantánamo-basen er en amerikansk skamplett, lederkommentar i Aftenposten 19.01.15
    Et symbol på rettløshet satt i system.
  • Vi er ikke redde, kommentar av Anders Giæver i VG 19.01.15
    Skal det sivile samfunn opprettholdes, må frykten trosses. Det må skje ut fra en fra en overbevisning, dypt nede i sjelen, om at vi skal overkomme den en vakker dag.
  • Vær redd, men modig, kommentar av Harald Reppesgård i Adresseavisa 19.01.15
    Etter drapene på medarbeiderne i satiremagasinet «Charlie Hebdo» i Paris uttaler politikere, redaktører og andre seg. Men appellene setter krav til vanlige menneskers normale følelser som er meningsløse.
  • Voldsbevegelsen må nedkjempes, kommentar av Anne Sender og Espen Lynne Amundsen i Aftenposten 19.01.15
    Fanatismen vokser i tomrommet der de politiske evnene til å prioritere mer rettferdig ressursfordeling, utdanning og arbeidsplasser svekkes.
  • Slåss på mange fronter, Klassekampen 19.01.16
    Mens Den islamske staten (IS) slipper fri fanger, herjes Irak av en ny terrorbølge. IS vinner terreng i Syria tross amerikansk bombing.
  • General: - IS forsøker å rekruttere i Afghanistan, Aftenposten (NTB) 19.01.15
    Opprørere som tilhører eller sympatiserer med IS, har forsøkt å rekruttere medlemmer i Afghanistan, ifølge en av landets øverste militære ledere.
  • Saudi-Arabia bygger gigantisk mur for å holde IS ute, Dagbladet 19.01.15
    Reiser «Berlinmur» i ørkenen.
  • Han er kastet i døden fordi han er homofil. Hun steines til døde for utroskap, Dagbladet 19.01.15
    Ny rystende IS-propaganda.
  • Frykter at IS og al-Qaida samarbeider, Dagens Næringsliv (NTB) 19.01.15
    Det kan ikke utelukkes at Den islamske staten og al-Qaida samarbeider, selv om de to gruppene offisielt tar avstand fra hverandre, mener førsteamanuensis Stig Jarle Hansen.
  • Brende: Ekstremister under press i Nord-Irak, Dagens Næringsliv (NTB) 19.01.15
    Innsatsen mot ekstremistene i Den islamske staten (IS) i Nord-Irak er i ferd med å bære frukter, ifølge utenriksminister Børge Brende (H). Torsdag deltar han på IS-samtaler i London.
  • Visepresident: - Bombing kan få flere til å støtte IS, Aftenposten (NTB) 1901.15
    Den USA-ledede militæroperasjonen og manglende forsoning mellom sjia- og sunnimuslimer i Irak kan få flere til å støtte IS, advarer landets visepresident.
  • En ekstremt viktig stemme, kommentar av Aslak Nore i VG 18.01.15
    For noen år siden kalte jeg Usman Rana en «historieløs ekstremist». Beklager den Usman, du er blitt en av de viktigste folkene i kampen mot ekstremistene.
  • Ti drept, to funnet utbrent i kirke: Raser mot Charlie Hebdo, Dagbladet 18.01.15
    Voldsomme demonstrasjoner i Niger.
  • Kilde til NRK: – Frykter at 40 kirker er påtent, NRK Nyheter 18.01.15
    Opptøyene i Nigers hovedstad mot Charlie Hebdo og dets sympatisører kostet minst fem personer lørdag. Kilder NRK har vært i kontakt med mener opptøyene er langt mer alvorlig enn tidligere rapportert, og frykter en opptrapping i morgen.
  • Karikaturdemonstrasjonene fortsetter - UD «følger utviklingen», Aftenposten 18.01.15
    Demonstrasjonene mot Muhammed-karikaturene gjengitt i Charlie Hebdo og andre medier, fortsetter i flere land. Utenriksdepartementet følger nøye med.
  • Protestbølgen brer seg, Aftenposten 18.01.15
    Folk i Midtøsten, Asia og Afrika tar til gatene i protest mot Muhammed-karikaturen i siste nummer av Charlie Hebdo.
  • Falsk forsvar for ytringsfriheten, kronikk av Lisa Bjurvald på NRK ytring 18.01.15
    Ekstreme islamister og ekstreme muslimhatere har til felles at de er antidemokratiske krefter med konflikt på agendaen. Kjøp ikke rasistenes propaganda.
  • Neste gang ondskapen rammer oss, kommentar av Per Edgar Kokkvold i Aftenposten 18.01.15
    Europa kommer til å oppleve flere grusomme terrorhandlinger i tiden fremover. Det er naivt å tro noe annet.
  • Vi må ikke la oss provosere, kommentar av Kassim Mohamed Adan i Bergens Tidende 18.01.15
    Terroristene vil forsterke oss-mot-dem-bildet, og det ser ut som om de vinner.
  • Problemet er ikke bare religiøs ekstremisme. Problemet er religiøs tro overhodet. kronikk av Helge Lurås i Aftenposten 18.01.15
    Islam er i godt selskap. Blasfemi eller altså gudsbespottelse er fortsatt straffbart i Norge, dog etter sovende paragrafer opprettet under tider da kristendommen eide landet. Blasfemi var, og er fortsatt noen steder, den groveste forbrytelsen man kan begå. Men hvorfor?
  • Dagbok fra et torturoffer, Aftenposten 17.01.15
    I over 12 år har Mouhamedou Slahi (44) vært fange på Guantánamo- basen uten å være tiltalt for noe som helst. Han er blitt torturert, truet og seksuelt ydmyket. Nå blir dagboken hans offentliggjort.
  • Konservative muslimer er bra for Norge, kommentar av Attiq Sohail i Aftenposten 17.01.15
    Den sterke, religiøse moralen er en mye bedre sikring mot ugjerninger enn frykten for rettens straff.
  • Terrorrettssak mot tre islamister i februar, Dagens Næringsliv (NTB) 17.01.15
    Tirsdag 24. februar starter den første terrorrettssaken i Oslo mot tre norske islamister som skal ha deltatt i terrororganisasjonen IS eller gitt støtte til den.
  • Hvem er Arfan Bhatti?, Aftenposten 17.01.15
    Karismatisk leder. Kvinnebedårer. Kriminell løpebane. Ekstrem islamist.
  • Et forsvar for friheten, kommentar av Knut Olav Åmås i Aftenposten 17.01.15
    I terrorens tid. Å velge friheten eller å velge den bort. Det er det dypeste valg av hva slags liv du vil leve og hva slags samfunn du vil leve det i.
  • Kva kan vi lære av karikaturstriden no?, kommentar av Olav Fykse Tveit i Vårt Land (verdidebatt) 17.01.15
    Fred, med like rettar for alle. I det perspektivet kan ein ikkje avblåse debatten om dei restriksjonar vi treng å leggje på oss sjølve for å ha ein god felles kultur for ytringar, på tvers av kulturgrenser og religionar.
  • Bak karikaturene, lederkommentar i Ny Tid 17.01.15
    Bak den unisone enigheten om terror og karikaturstrid stilles de vanskelige spørsmålene.
  • Bildets krenkende kraft, kronikk av Karin Hindsbo i Aftenposten 17.01.15
    Det vi ser i Charlie Hebdo-tragedien er bildet – i all dets makt og avmakt.
  • Fire drept etter Charlie Hebdo-opptøyer i Niger, Aftenposten (NTB) 17.01.15
    Muslimer i mange land demonstrerte etter fredagsbønnen mot Muhammed-karikaturen i Charlie Hebdo. I Niger ble minst fire drept og 450 skadet.
  • Historien har vist oss hvor katastrofal antisemittisme kan være. Men jødehatet er ikke historie, kommentar av Erik Lunde i Aftenposten 17.01.15
    Mange har lest Marte Michelets kritikerroste bok Den største forbrytelsen i julen. Den usedvanlig viktige boken forteller historien om ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust.
  • Frykter angrep fra fremmedkrigere, Dagens Næringsliv 17.01.15
    Så mange som 5000 personer kan returnere til Europa etter å ha fått terrortrening hos islamistiske grupper i krigsherjede områder, ifølge Interpol.
  • Brannen i islams hus, Morgebladet 17.01.15
    Handler islamistisk terrorisme bare om politikk og marginalisering – eller må vi lete etter svar i religionen?
  • Gudegitte eller menneskeskapte lover, kommentar av Hanne Skartveit i VG 17.01.15
    Terroren springer ut av et helt grunnleggende problem i islam: Det manglende skillet mellom religion og politikk.
  • Islam trenger en revolusjon, kronikk av Naser Khader i VG 17.01.15
    Å straffe folk med døden for å håne profeten Muhammed er uten tvil en del av islam, og viser at islam er en religion som trenger en revolusjon.
  • Forbyr blasfemi og religiøst frafall, Vårt Land 17.01.15
    Et belte av land i Midtøsten og den arabiske verden har forbud mot både gudsbespottelse og frafall fra muslimsk tro.
  • - Selvmordsbomber i Tyrkia var enken til norsk jihadist, Aftenposten (NTB) 17.01.15
    Kvinnen som sprengte seg selv i lufta i Istanbul 6. januar, var enken til en norsk jihadist, ifølge avisa Hurriyet.
  • Småbyen hvor fremmedkrigere blir rekruttert, Aftenposten 17.01.15
    Ti dager etter terroren i Paris strammes grepet for å hindre nye angrep. Den belgiske småbyen Vilvoorde leter etter svar på hvorfor så mange unge gutter herfra drar til Syria.
  • Hvorfor klarer ikke Nigeria å nedkjempe Boko Haram?, Aftenposten 16.01.15
    Satellittbilder viser enorme ødeleggelser fra Boko Harams siste angrepsbølge nord i Nigeria. Samtidig pågår det en valgkamp i landet der Boko Haram bare indirekte er tema.
  • Difor kan Boko Haram herje i Nigeria, NRK Nyheter 16.01.15
    Nigeria er det mest folkerike landet og den største økonomien i Afrika. Likevel klarer ikkje landets hær å nedkjempe terrorgruppa Boko Haram. Her er fem moglege årsaker.
  • Svidde av by - drap barn, Vårt Land 16.01.15
    17 døde i Frankrike fekk enorm merksemd verda over. Blodbadet i Nigeria blei berre registrert.
  • Europa på kokepunktet, kronikk av Hans Olav Gravaas i Vårt Land 16.01.15
    En må kunne snakke fritt og åpent om islamismens utfordringer uten å bli stemplet som rasist, og vedkjenne seg muslimsk tro uten beskyldninger om å være terrorist.
  • – Jeg ba dem aldri om å reise, Vårt Land 16.01.15
    I 2006 var Den norske kirke med til Midtøsten for å roe gemyttene etter publisering av karikaturtegningene. – Skremmende, sier Selbekk.
  • Fornuft og følelser, kommentar av Carsten Neraal i Dagsavisen (nye meninger) 16.01.15
    Det skrives mye om ytringsfriheten. Ytringsfriheten er hellig, og spesielt i Vesten. Vi føler oss viktige og opphøyet når vi snakker om dette gylne idealet.
  • Media er så opptatt av sin egen ytringsfrihet at de glemmer å lytte til dem de kritiserer, kommentar av Ragnar Sagdahl i Aftenposten 16.01.15
    Jeg har vanskelig for å se at ytringsfriheten skal få respekt når ytringsfriheten blir brukt til ikke å vise respekt.
  • Post Paris, kommentar av Åse Thomassen i Morgenbladet 16.01.15
    I møte med brutalitet og terror er det naturlig at vesten knytter ytringsfriheten som det var en neve av styrke. I dagene etter terrorangrepet har vi alle vært Charlie og knyttet neven for ytringsfriheten. De alternative narrativene hadde en marginal plass i dagene etter udåden, men i fortsettelsen? Hva bør bekymre oss utover forsvaret for ytringsfriheten?
  • Jihadistens psykologi, Morgenbladet 16.01.15
    Aimen Dean kjempet hellig krig i Bosnia og ble rekruttert til al-Qaida. Nå mener han at Europa ikke forstår hva som driver ekstremistene.
  • Er militant, ekstrem islamisme en eksistensiell trussel mot Vesten?, kommentar av Torbjørn Røe Isaksen i Morgenbladet 16.01.15 (ikke på nett)
    Den radikale islamismen har hverken geopolitiske mål eller noen hjemstat. De besitter foreløpig ikke masseødeleggelsesvåpen, og har på ingen måte evnen til å utslette sine fiender. Det finnes ingen parallell til MAD . Mutually Assured Destruction - i kampen mot terror. Samtidig kan radikal islamisme være en trussel i Norge, både gjennom terroraksjoner og og gjennom radikalisering av små deler av det muslimske miljøet.
  • Splittelse, lederkommentar i Klassekampen 16.01.15
    Bergens Tidendes politiske redaktør Frank Rossavik sa på onsdagens Halvsju-debatt i regi av Klassekampen at det grusomme terrorattentatet mot Charlie Hebdo kanskje ikke primært handlet om satiremagasinets karikaturer.
  • Slik blir unge, norske muslimer radikalisert, kommentar av Ida Nord Holmer i Aftenposten 16.01.15
    Frustrasjonen over hvordan Vesten behandler muslimer forsterkes av å føle seg stigmatisert hjemme i Norge.
  • Frykten for dem som hater oss, kommentar av Bushra Ishaq i Aftenposten 16.01.15
    Den virkelige testen for vårt demokrati etter terroren i Paris, er om vi klarer å forstå hva terroristene ønsker med oss.
  • Frihet, likhet, sikkerhet, kommentar av Sofie Gran Aspunvik i Aftenposten 15.01.15
    Frihet og sikkerhet er to sider av samme sak, hevder NATO-sjef Jens Stoltenberg. Vi som elsker Paris håper at han har rett. Jeg frykter at han tar feil.
  • Det starta med Rushdie, kommentar av Kaj Skagen i Dag og Tid 16.01.15
    Satirisk religionskritikk råkar eigenleg ikkje trua eller den einskilde truande, korkje muslimar eller kristne. Han råkar presteskapet som sit med makt over sinna og nokre stader òg med statsmakt.
  • Over 300 Syria-krigere skal ha reist fra Belgia, VG 16.01.15
    Belgisk politi aksjonerte onsdag mot IS-krigere i den belgiske byen Verviers. Landet sliter med svært mange fremmedkrigere. I sommer intervjuet VG en jihadistene fra Verviers.
  • Bhatti må følges tett, kommentar av Per Anders Madsen i Aftenposten 16.01.15
    Det hører til samtidens paradokser at en innbarket kriminell som Arfan Bhatti har kunnet gå inn i rollen som religiøs inspirator og ideologisk fanebærer.
  • Avverget terrorangrep fra Syria-farere, Vårt Land (NTB) 16.01.15
    Belgisk politi mener terrorcellen som var mål for antiterroraksjonen i Verviers torsdag, var i ferd med å begå terrorangrep i stor skala. Flere antiterroraksjoner pågår i Belgia torsdag kveld.
  • - Hundrevis av potensielle jihadister i Belgia, Aftenposten 16.01.15
    Rundt hundre av jihadistene som nå befinner seg i Belgia, har vært i Syria, sier Montasser AlDe’emeh, som bor i Belgia og skriver doktorgrad om fremmedkrigere.
  • Hvorfor skal Norge bidra i Irak?, kommentar av Thor Krefting Nissen i Dagsavisen (nye meninger) 16.01.15
    Norge skal bidra med 120 militære instruktører for å lære opp de kurdiske Pesmerga-styrkene og den irakiske hæren i kampen mot IS ifølge regjeringen, men gjør regjeringen det, og er formålet egentlig et annet?
  • – Kan bli en oppsving i det radikale miljøet, NRK Nyheter 15.01.15
    Arfan Bhattis retur til Norge kan føre til mer aktivitet i det radikale islamistiske miljøet i Norge, tror forfatter Lars Akerhaug. – Bhatti har en sterkere heltestatus nå enn før han dro, sier han.
  • Mobiliserer mot fremmedhat, kommentar av Erik Sagflaat i Dagsavisen (nye meninger) 15.01.15
    Pegida blir stadig sterkere i Dresden-området. Men i ­Tyskland vokser også motstanden mot de ytterlig­gående høyrekreftene.
  • En konflikt om den muslimske verdens fremtid, kronikk av Bjørn Stærk i Aftenposten 15.01.15
    Det er absurd når noen vestlige medier forsøker å forstå Charlie Hebdo-angrepet i lys av deres «provoserende ytringer».
  • Erik Poppe bygger opp under forståelsen av at det er en sivilisasjonskrig mellom Vesten og islam, kommentar av Geir Ramnefjell i Dagbladet 15.01.15
    Etter terroraksjonene i Paris forrige uke er det særlig to temaer som har skapt engasjement: Rammene for ytringsfriheten og retten til å krenke religiøse følelser, for eksempel gjennom satire slik Charlie Hebdo gjør. I tillegg: frykten for mer islamofobi og mer islamistisk terror - at ytterlighetene forsterker hverandre.
  • De hvite flekkene, kommentar av Maren Sæbø i Dagsavisen (nye meninger) 15.01.15
    Ytringsfrihet handler om mer enn karikaturer. Det handler om hva du vet om verden rundt deg.
  • Våre verdier?  kommentar av Stein Ørnhøi i Dagsavisen (nye meninger) 15.01.15
    Jeg har følt et visst ubehag ved mange av reaksjonene på mordene i Paris. Ikke over at folk blir redde og tar til gatene i protest. Det er lett å forstå. Men når kommentariatet og den politiske eliten samles i stor samstemthet rundt forsvaret av «våre verdier», da føler jeg uro.
  • Mediene er naive, kommentar av Øystein Robbestad i Bergens Tidende 15.01.15
    Når en brutal massakre foregår rett utenfor stuedøren vår, er det ikke lenger rom for romantisering av religiøs vold.
  • Je suis Charlie, kommentar av Roar Hagen i VG 15.01.15
    Personlig liker jeg ikke blasfemi. Jeg ler sjelden av det, og det sårer meg litt. Likevel, Frankrike med den gudløse staten har blitt symbolet på frihet og sivilisasjon.
  • - Tabu å være kritisk til islam, Aftenposten (NTB) 15.01.15
    Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener ytringsfrihetsdebatten etter terrorangrepene i Paris, er preget av prinsippløs politisk korrekt flokkmentalitet.
  • Al-Qaida i Jemen tar ansvar for Charlie Hebdo-angrep, Aftenposten 15.01.15
    Det var Al-Qaidas øverste leder Ayman al-Zawahiri som beordret terrorangrepet mot Charlie Hebdo, opplyser terrornettverket i en video.
  • Han skrev en roman, men nå ser deler av handlingen ut til å bli virkelig, kommentar av Gro Bjørnerud Mo i Aftenposten 15.01.15
    Dagen da Paris ble rammet av terror, lanserte Michel Houellebecq sin siste roman Soumission (Underkastelse).
  • Syv spørsmål og svar om terrortrusselen i Europa, Aftenposten 15.01.15
    Frankrike, Belgia, Storbritannia, Ungarn, Tyrkia, Hellas og Italia, er de mest terrorutsatte landene i Europa, sier eksperter.
  • Seks tiltak Europa vurderer for å stoppe terroren, Aftenposten 15.01.15
    Det foregår nå en vanskelig debatt på EU-nivå om hvordan de kan hindre ekstremisme og terror.
  • Slik ble Jemen en yngleplass for terrorister, VG 15.01.15
    I lutfattige Jemen har stammekonflikter, korrupsjon, underutvikling og vanstyre vært med på gjøre landet til den ultimate havnen for terrorister fra al-Qaida.
  • Boko Haram: Slik ble protestbevegelsen mot dårlige skoler til en av verdens voldeligste terrorgrupper, kommentar av Trond Waage i Aftenposten 14.01.15
    Terroristgruppen Boko Haram har i snart ti år spredd redsel og vold i det nordøstlige Nigeria. Nå ser det ut som om volden tar et alvorlig skritt videre i bestialitetsnivå, og at terroren for alvor spres til Kamerun.
  • Blasfemiparagruff, kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv 14.01.15
    Hvem har skiftet syn på blasfemi? Svar: Frp, H, Ap, SV, Sp, V – og KrF!
  • Hverdagen etter Charlie, kronikk av Torbjørn Røe Isaksen (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Abid Q. Raja (V) og Solveig Horne (Frp) i VG 14.01.15
    Kan ytringsfriheten brukes til å krenke? Ja. Kan ytringsfriheten brukes til å såre? Ja. Kan vi – med hånden på hjertet – si at enhver ytring er verdifull og bidrar til å fremme en opplyst og demokratisk samtale? Nei.
  • Hvordan slukke brannen i islams hus?, kronikk av Mohammad Usman Rana i Aftenposten 14.01.15
    «Vanlige» muslimer må ta tilbake sin religion, intensivere den teologiske og åndelige kampen, slå ned på antivestlig hat og begrense unge muslimers tilgang til puritanske ekstremister.
  • Samhold, lederkommentar i Klassekampen 14.01.15
    Over hele Frankrike ga millioner av mennesker søndag et unisont svar til terroristene. Arm i arm toget opp mot 1,5 millioner mennesker gjennom Paris’ gater for å støtte ytringsfriheten og for å hedre ofrene.
  • Da Jonas sviktet, kronikk av Vebjørn Selbekk i VG 14.01.15
    Ap-leder Jonas Gahr Støre forsøker seg nå på kreativ omskrivning av historien. Men folk flest husker nok godt hva han gjorde og sa i 2006. Statsministerkandidaten Støre bør ikke bare gå videre nå uten å legge denne saken bak seg på en skikkelig måte.
  • All time high for dobbeltmoral, kommentar av Tom Staavi i VG 14.01.15
    Søndag marsjerte Mohammed Ismail Al-Sheikh, Saudi-Arabias ambassadør til Frankrike, for ytringsfrihet i Paris’ gater.
  • Mens 50 verdensledere gikk arm i arm for ytringsfrihet, kjente Raif Badawi merkene etter 50 piskeslag. kommentar av Ingeborg Senneset i Aftenposten 14.01.15
    Saudi-Arabia var en av de mange statene som terrordagen 7. januar fordømte angrepet på den lille franske redaksjonen. Drapene blir kalt et angrep på selve ytringsfriheten. «Feig», var blant ordene brukt i den offisielle saudiarabiske uttalelsen. Samtidig, i den saudiarabiske bakgård, ventet en blogger og menneskerettighetsaktivist på straffen for å bruke sin ytringsfrihet.
  • I dagens Europa øker aggresjonen mot muslimer, Kommentar av Tonje Gjevjon i Dagbladet 14.01.15
    Skal rasistisk propaganda være en del av ytringsfriheten?
  • Uten sikkerhet, ingen frihet, kommentar av Janne Haaland Matlary i Dagens Næringsliv 14.01.15
    Vi må akseptere mer kontroll og overvåkning fra nå av.
  • Alt er tilgitt, kommentar av Kamil Azhar i Dagbladet 14.01.15
    Etter forsiden på neste utgave av Charlie Hebdo bør også muslimer som er blitt såret av tidligere karikaturer, si: Kjære Charlie — alt er tilgitt.
  • Støres karikaturproblem, kommentar av Erling Rimehaug i Vårt Land 14.01.15
    Motstanderne har funnet et punkt der de kan ramme Jonas Gahr Støre: Hans opptreden under karikaturstriden i 2006.
  • Vi har all rett til å krenke. Men vi har ingen plikt. kommentar av Erik Poppe i Aftenposten 14.01.15
    At en filmskaper hevder at ytringsfriheten ikke nødvendigvis er absolutt, har opprørt mange. Om det var så enkelt.
  • Alt er tilgitt, lederkommentar i Dagbladet 14.01.15
    Det er nå gått ei uke siden det forferdelige angrepet på redaksjonen i satiremagasinet Charlie Hebdo, med påfølgende gisselaksjoner og til sammen 17 drepte. I dag kommer magasinet på gata igjen, med en forside som treffer i mellomgulvet: En tegning av profeten Muhammed, som holder et skilt med «Je suis Charlie» og tittelen «Tout est pardonné» - alt er tilgitt.
  • Fire beroligende midler etter terroren, kronikk av Per Fugelli i Aftenposten 14.01.15
    Sokrates formanet oss: Vær en edru blant rasende. Han ønsket nøkternhet i opphisselsens tid. Vi må ikke legge større politiske og religiøse ladninger i terrorhandlingene enn det er grunn til. Det tjener bare de kreftene som ønsker å iscenesette en «sivilisasjonskamp» mellom den islamske verden og Vesten.
  • Flest franske innvandrere, Klassekampen 14.01.15
    Antall jøder som flytter fra Frankrike til Israel øker bratt. I Israel mener mange at europeiske jøder bør bli værende i Europa.
  • Kanarifuglenes dystre advarsel, kommentar av Peter Beck i Stavanger Aftenblad 14.01.15
    Flukt eller emigrasjon, det er alt etter som man ser det: Stadig flere jøder forlater landet hvor de har bodd i generasjoner. I fjor kom det flere franske jøder til Israel enn fra noe annet land; 7000. Og allerede før massakrene mot Charlie Hebdo og den jødiske kosherbutikken i Paris forberedte israelske myndigheter seg på at minst 10.000 vil komme i år.
  • Slik vil Europa stanse terroren, VG 14.01.15
    Angrepene i Paris kan endre EUs sikkerhetspolitikk radikalt, mener europeiske sikkerhetseksperter.
  • Flere terrorangrep enn før, Aftenposten 13.01.15
    - Angrepene er blitt dødeligere, sier Gary LaFree, direktør for terrorforskningsprogrammet START ved Universitetet i Maryland.
  • Tusener i ny anti-islam-marsj i Tyskland, Aftenposten 13.01.15
    Under en uke etter terroren i Paris samlet tusenvis seg i Dresdens gater for å demonstrere mot innvandring.
  • Her er Charlie Hebdos svar: «Alt er tilgitt», Dagbladet 13.01.15
     «Alt er tilgitt» står det skrevet over en ny karikatur av profeten Muhammed, som holder fram slagordet som har fylt sosiale medier og de franske gatene etter terroranslaget i forrige uke: «Je suis Charlie»: «Jeg er Charlie». 
  • Moderate i alle land – foren dere!, kommentar av Thorbjørn Jagland i VG 13.01.15
    Skuddene i Paris kan bli en oppvåkning og et kall om å stå mer sammen. Demonstrasjonen som jeg deltok i sammen med politiske ledere fra hele Europa tyder på det.
  • Rødgrønn karikaturstrid, Klassekampen 13.01.15
    Bård Vegar Solhjell (SV) går hardt ut mot tidligere statsrådkollega Jonas Gahr Støre. Han advarer venstre­sida mot å forsømme islam­kritikken.
  • Et tidsskille for ytringsfriheten, kommentar av Børge Brende i Dagens Næringsliv 13.01.15
    Ord må møtes med motytringer. Aldri med terror.
  • Jeg er jøde – jeg er Charlie, kommentar av Monica Csango i Aftenposten (NTB) 13.01.15
    Hvorfor er det ikke trygt å være jøde i Europa? Hva har vi gjort? Hvorfor får vi ikke være i fred?
  • Selv moderat islam har et problematisk forhold til ytringsfrihet, kommentar av Nina Hjerpset-Østlie i Aftenposten 13.01.15
     Det må tas et oppgjør med de delene av islam som ikke er kompatible med et demokratisk samfunn, og det begynner å haste.
  • Hva vet man om ytringsfrihet når man aldri har hatt det?, kronikk av Kashif Iqbal i Aftenposten 13.01.15
    Det er lett å klamre seg til ytringsfriheten når man sitter i et fritt, rikt land og har fått alt servert på et gullfat gjennom hele livet.
  • Vi må aldri slutte å slå ring om rettighetene til dem som provoserer og utfordrer, kommentar av Henrik Syse i Aftenposten 13.01.15
    Hvorfor må satirikere og religionskritikere provosere sånn …? Hvorfor trykke bilder man vet sårer menneskers tro og tradisjon – og som brutale ekstremister kan utnytte som unnskyldning for terrorhandlinger? At spørsmålene stilles er forståelig. Men av flere grunner må de besvares med et bastant forsvar for ytringsfriheten.
  • Marsjerer ikke mot muslimer, lederkommentar i Adresseavisa 13.01.15
    Massemobiliseringene mot terroren må ikke misforstås som motstand mot innvandring, mot muslimer og jøder.
  • Terroristene vant, kommentar av Dagfinn Nordbø i VG 13.01.15
    Ytringsfrihetens og satirens fane ble holdt høyt etter massakren i Paris onsdag. Det varer nok ikke lenge, for ekstremistene har allerede vunnet.
  • Hva Støre sa er ikke viktig, kommentar av Martine Aurdal i Dagbladet 13.01.15
    Paris befolkning består av jøder, muslimer, politifolk og tegnere. De er forskjellige. Men de står sammen opp for demokratiet, for ytringsfrihet og for menneskerettigheter. I det perspektivet blir alt annet litt smått. Om ikke uviktig.
  • Skoler i Peshawar gjenåpnet etter Taliban-massakre, Aftenposten 12.01.15
    Skoler i den nordvestlige byen Peshawar i Pakistan har åpnet for første gang siden over 140 personer, de fleste av dem barn, ble drept i en Taliban-massakre i desember.
  • Hvordan svarer Norge?, kommentar av Frode Elgesem i Aftenposten 12.01.15
    Vi bør sørge for at Norge er et foregangsland i kampen mot ekstremisme.
  • Erna og Merkel klemte til mot terror, VG 12.01.15
    Statsminister Erna Solberg (H) brukte søndagens minnemarkering både til å minnes ofrene og diskutere hvordan Europas ledere skal jobbe tettere mot terror.
  • Satirens evangelium, kommentar av Anders Giæver i VG 12.01.15
    Charlie Hebdo diskriminerer aldri noens tro, seksualitet eller politiske overbevisning. De er like nådeløse mot alt og alle.
  • Den store frihetsmarsjen, kommentar av Per Olav Ødegård i VG 12.01.15
    Det ble skrevet historie i Paris 11/1. Et folk fant sammen i kamp for ytringsfrihet og demokrati, mot fanatisme og terrorisme.
  • Fordummende karikaturer, kommentar av Frode Helmich i Bergens Tidende 12.01.15
    Det er urovekkende at så mange tar til orde for at den beste veien fremover vil være at alle vestlige aviser fyller spaltene med respektløse karikaturer.
  • Religionskrig for tullinger, kommentar av Einar Hagvaag i Dagbladet 12.01.15
    Den elleville redaksjonen i Charlie Hebdo kunne ha dekket blodbadet i Frankrike som følger: «Religionskrig i Europa: 20 falne denne uka» og minnet oss om Trettiårskrigen.
  • Å skille mellom muslimer og islamister, kommentar av Roger Hercz i Dagsavisen (nye meninger) 12.01.15
    For Midtøstens militante islamister er ikke Paris-angrepene først og fremst en kamp mot ytringsfriheten. Dette dreier seg om å ta krigen til Europa.
  • Støre, lederkommentar i Klassekampen 12.01.15
    De siste dagene har Dagens Næringsliv ettergått daværende utenriksminister Jonas Gahr Støres uttalelser under karikaturstriden i 2006, både i et lengre intervju fredag og over seks sider i lørdagsutgaven. Det har vært interessant lesning.
  • En global utfordring, lederkommentar i Dagsavisen 12.01.15
    Religionsbetinget vold øker utenfor Europa. Det er urovekkende i et globalt perspektiv at Boko Harams dødeligste massakrer i Nigeria så langt fant sted samtidig med dramaet i Paris.
  • Støtten til terror vil destabilisere verden, kommentar av Elin Ørjasæter i Aftenposten 12.01.15
    Nøkkelen til Europas fremtid ligger dels i innvandringstallene framover, dels i verdiorienteringen hos de som allerede er her.
  • Jødene må beskyttes bedre, lederkommentar i VG 12.01.15
    Ytringsfrihet og pressefrihet er sentrale verdier i vestlige demokratier. Det er også religionsfrihet. Terrordøgnene i Paris inneholdt ikke bare dødelige angrep mot ytringsfriheten, men også mot jøder. Å være jøde i Europa i dag er vanskeligere enn på lenge.
  • Å forsvare profeten med vold er et angrep på islams sjel, kronikk av Ali Chishti i VG 12.01.15
    Terrorangrepet i Paris, nok et feigt angrep på sivile. På ytringsfriheten, på selve friheten selv. Døde kropper, enda mer blod forspilt i islams navn.
  • Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor ikke vi muslimer står forrest i kampen for ytringsfriheten, kommentar av Yousef Bartho Assidiq i Dagbladet 12.01.15
    Etter terrorangrepet på Charlie Hebdo har det blitt gjort flere intervjuer med religiøse muslimske ledere om karikaturer og hvordan de oppfatter ytringsfriheten. Svarene som har kommet er nedslående og viser en fullstendig manglende forståelse for hvordan disse verdiene også gagner dem selv.
  • Slik er IS' brutale avstraffelser, VG 12.01.15
    Nye opplysninger avslører angivelig hvordan Den islamske staten knebler lokalbefolkningens frie vilje, mens de blodige henrettelsene fortsetter.
  • Abadi: - Den USA-ledede koalisjonen er treg, Aftenposten (NTB) 12.01.15
    Iraks statsminister Haider al-Abadi kritiserer den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot Den islamske staten (IS) for å være treg med å gi støtte den irakiske hæren.
  • Boko Harams blodige offensiv, lederkommentar i VG 11.01.15
    Boko Haram viser i handling hvilket redselsregime de forsøker å opprette i Vest-Afrika. Det illustrerer på grotesk vis hvilken dødelig fare slike ekstreme bevegelser nå utgjør over landegrensene.
  • Terrorister, jeg forbanner dere, Hoda Imad (19) på Si;D i Aftenposten 11.01.15
    16. desember angrep Taliban en skole i Peshawar og drepte 132 skoleelever og ni lærere. Men å tro at de klarer å svekke en verden ved å skape frykt, er patetisk.
  • Paris-terroren: Ghettoer, arbeidsledighet og ulikhet, Aftenposten 11.01.15
    Venstresiden lukker øynene for integreringsutfordringene. På ytre høyre fløy drømmer stadig flere om et Frankrike bare for franskmenn.
  • 700.000 i Frankrike demonstrerte mot terrorisme, Aftenposten (NTB) 11.01.15
    Flere enn 700.000 mennesker over hele Frankrike demonstrerte lørdag mot terrorisme etter de brutale angrepene i Paris. Søndag skal det holdes en stor minnemarkering for terrorofrene.
  • Europas 9/11, kronikk av Frederik Stjernfelt i VG 11.01.15
    Det er reelt sett ingen vestlig enighet om å forsvare de skrøpelige frihetsrettighetene.
  • Tysk avis advarer mot bølge av terrorangrep over hele Europa, Dagbladet (NTB) 11.01.15
    Terrorangrepene i Paris kan være starten på en bølge av angrep i Europa. Det er kommunikasjoner mellom IS-ledere som er fanget opp av amerikansk etterretning, et signal om, ifølge avisa Bild.
  • Den glemte tragedien, kommentar av Erling Rimehaug i Vårt Land 11.01.15
    Ødeleggelsen av noen av verdens eldste kristne samfunn nådde ikke opp i oversiktene over store begivenheter i 2014.
  • – Kunne stanset terror, Klassekampen 10.01.15
    Angrepet i Paris ville trolig ikke ha skjedd hvis flere medier trykte Muhammed-karikaturene i 2005. Det mener debattredaktør Hilde Sandvik, som får støtte fra pressenestor Per Edgar Kokkvold.
  • Publisering, lederkommentar i Klassekampen 10.01.15
    Det brutale terrorattentatet mot satirebladet Charlie Hebdo har også utløst en debatt om hvordan andre medier skal forholde seg. Klassekampen har, som vi tidligere har redegjort for, valgt å trykke karikaturene som en del av den løpende nyhetsdekningen og som illustrasjoner til artikler, analyser og debattinnlegg.
  • Å ikke ha noe å slåss mot er marerittet deres, kronikk av Mustafa Can i VG 10.01.15
    Vi fører samtaler om hvordan de ekstreme begrunner sin ekstremisme: I en sønderrevet verden er det nødvendig for å nå den endelige ro. Men det er ikke roen, men avgrunnen, som er de ekstremes drøm. Å ikke ha noe å føle seg krenket av, eller noe å slåss for, er de ekstremes mareritt.
  • Den som trosser redselen, er modig, kommentar av Hanne Skartveit i VG 10.01.15
    Det er når vi gjør noe vi er redde for, at vi virkelig er modige. Vi er redde for å provosere drapsmenn. Derfor må vi være ekstra modige nå.
  • Fanatisk tro et sant helvete, kommentar av Yngve Kvistad i VG 10.01.15
    Terrorismens kulturhistorie like gammel som menneskeheten.
  • Pressen må verne ytringsfriheten, kommentar av Thor Gjermund Eriksen på NRK ytring 10.01.15
    Terrorangrep mot det frie ord er ikke en kamp mellom muslimer og andre. Det er en kamp for ytringsfrihet og mot ekstremisme.
  • Hatet og republikken, kommentar av Cornelius Jakhelln i Dagbladet 10.01.15
    Etter massakren på Charlie Hebdo i Paris 7. januar, har Frankrike grunn til å revitalisere sine idealer om frihet, likhet og brorskap. Å utrydde en stab som bestod av humorister og satirikere, er en krigserklæring mot selve republikkens fundament: Den sosiale kontrakten som sikrer folket mot overgrep fra tyrannen, og som beskytter de svake mot de sterke.
  • Da krigen kom til Europa, kommentar av Erling Rimehaug i Vårt Land 10.01.15
    Paris har nesten vært i krigstilstand i fire dager. Det kommer til å sette sine spor i hele Europa.
  • Mener vestlige land hykler, Klassekampen 10.01.15
    – Jo lengre Vesten fører kriger i den arabiske og muslimske verden, desto større er faren for at unge muslimer blir radikalisert, sier den britisk­pakistanske forfatteren Tariq Ali.
  • Boko Haram har rasert og brent ned hel by i Nigeria: - Vi frykter 2000 er drept, Dagbladet 09.01.15
    6 landsbyer skal være rasert og brent til grunnen av militante medlemmer av Boko Haram nord i Nigeria de siste dagene. I byen Baga fryktes det at så mange som 2000 mennesker er drept. Hus er også brent ned i den andre drapsbølgen siden gruppa tok kontroll over byen på lørdag.
  • Sekulær frykt, kommentar av Frøy Gulbrandsen i Bergens Tidende 09.01.15
    Frykten for religionens makt var også noe av det som trakk folk til gatene i Paris.
  • Slaget for ytringsfriheten, kronikk av Arne Jensen og Kjersti Løken Stavrum på NRK ytring 09.01.15
    Flere aktuelle hendelser tyder på at ytringsfriheten vår faktisk er truet. Nå er vi avhengig av at så mange som mulig forstår hva det innebærer å forsvare denne grunnleggende rettigheten.
  • De fornærmedes forsvarer, kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv 09.01.15
    Mange har fått nytt syn på karikaturer. Men hva med Jonas Gahr Støre?
  • Kanskje er det på tide å hente fram motstanden, kommentar av Madeleine Schultz i Dagbladet 09.01.15
    Det virker som om det har gått enkelte mennesker hus forbi at de fleste muslimer som har flyktet til Europa selv har flyktet fra, nettopp, ekstremister. Dette husket tidskriftet Charlie Hebdo alltid på, deres visjon var å jobbe mot det totalitære. Så hvordan skal vi møte gårsdagens terroraksjon? Vi har forsøkt oss med åpenhet og toleranse tidligere. Kanskje er det nå på tide å forsøke noe nytt. Kanskje er det på tide å hente fram motstanden.
  • Slik vinner terroristene, kommentar av Martine Aurdal i Dagbladet 09.01.15
    Ekstremister på begge sider har et felles mål.
  • Ytringsfrihet, lederkommentar i Klassekampen 09.01.15
    Attentatet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo skaker en hel verden som er lamslått over terroristenes brutalitet. Reaksjonene er sterke i alle religiøse og politiske miljøer. Ikke minst er mange muslimske ledere sjokkert.
  • Sammen mot splittelse, kommentar av Kristin Solberg i Aftenposten 09.01.15
    Da Aftenposten publiserte Muhammed- karikaturene, så jeg på nært hold hvordan sinnet ble pisket opp på bakken i Pakistan, hvorfra jeg ble evakuert. Og hvordan splittelse var helt nødvendig for ekstremister.
  • Leve Charlie Hebdo, kommentar av Svein Gjerdåker i Dag og Tid 09.01.15
    Terroristane skal ikkje få oss til å tru at dette er ein kamp mellom muslimar og Vesten. Det er ein kamp mellom demokratar og terroristar.
  • Vi er i samme båt, kronikk av Bård Larsen og Morten Kinander i VG 09.01.15
    Vi kommer sannsynligvis til å se mer terror av lignende type i Europa, og kanskje i Norge også. Hvordan vil vi reagere på det? Pendelen kan svinge begge veier: Enten lar vi oss true til kompromisser eller taushet, eller så gjør vårt samfunn det motsatte og står samlet om grunnleggende verdier.
  • Et veiskille i karikaturstriden, kronikk av Sylo Taraku i VG 09.01.15
    Når muslimer fordømmer både terroren og karikaturene er de med å opprettholde presset mot ytringsfriheten. En viktig lærdom etter Paris-massakren er at de som utfordrer fundamentalistene ikke må bli stående alene.
  • «Det er ingen tvil om at muslimer er en kilde til uro», kommentar av Ahmed Akkari i Bergens Tidende 09.01.15
    Muslimer bærer på dogmer som de må underkaste seg, stort sett uten kritikk.
  • Spørsmål til den muslimske terroristen, kommentar av Shazia Sarwar i VG 09.01.15
    Mens verden igjen samler sammen bitene og forsøker å bygge seg opp, har jeg noen spørsmål til deg. Du hvis blodtørst ikke lar seg slukke.
  • Våre verdier er verdt å forsvare, kronikk av Vebjørn Selbekk i Aftenposten 09.01.15
    Ytringsfrihetens pris er blitt skremmende høy også i Europa. Heretter vil det være et før og et etter 7. januar 2015.
  • Vi må ikke besvare terroren med skrekk, kommentar av Bernard-Henri Lévy i Aftenposten 09.01.15
    Samtidig som vi ser ondet i øynene, må vi ikke hengi oss til unntakstilstandens skjebnesvangre lettvintheter.
  • - Ytringsfrihet er en trussel, Dagsavisen 09.01.15
    I Midtøsten er det mange som ser på vestlige verdier som ytringsfrihet som en trussel, sier libanesisk professor.
  • Pressefrihet under angrep, kommentar av Per Olav Ødegård i VG 08.01.15
    Pressefriheten er under ild og utviklingen er nedslående. 2014 var et mørkt år. 2015 startet med en massakre i en redaksjon.
  • Pegida er ikke Tyskland, kronikk av Elin Nesje Vestli i Aftenposten 08.01.15
    Protestbevegelsen Pegida er foreløpig ingen fare for det politiske landskapet, men kan gi grobunn for andre høyrepopulistiske bevegelser.
  • Vi er alle Charlie, kommentar av Anders Giæver i VG 08.01.15
    Den brutale nedslaktingen av den redaksjonelle staben i Charlie Hebdo er det foreløpig siste anslaget i en krig mot ytringsfriheten, som startet med fatwaen mot Salman Rushdie i 1989.
  • Attentatet, lederkommentar i Klassekampen 08.01.15
    Terroraksjonen mot det franske satiremagasinet Charles Hebdo innvarsler en ny eskalering i kampmidlene islamsk ekstremisme er villig til å bruke i kampen mot ytringer de ikke kan akseptere.
  • Hevnens langsomme kvern, kommentar av Harald Stanghelle i Aftenposten 08.01.15
    Massakren i Paris rammer kjernen i en hel sivilisasjons verdier: Retten til å le av makten.
  • Angrep på frihet, lederkommentar i Dagens Næringsliv 08.01.15
    Angrepet på det franske satirebladet Charlie Hebdo i Paris er dypt rystende. Frankrikes president François Hollande kalte det et angrep på ytringsfriheten. Det er det. Og det betyr at det er et angrep på så mye mer. Akkurat som terrorangrepet på skolen i Peshawar i Pakistan før jul var mer enn et angrep på barns og unges rett til undervisning og kunnskap. 
  • Terrorens perversitet, kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 08.01.15
    Terroren i Paris utløser verdikamp. Den vil tjene Europas islamofober.
  • Svartere blir det ikke, kommentar av Frank Rossavik i Bergens Tidende 08.01.15
    Vold vil alltid tape mot frihet, skrev Italias statsminister Matteo Renzi på Twitter etter massakren i Paris. Han er i overkant optimistisk.
  • Et angrep på ytringsfriheten, lederkommentar i VG 08.01.15
    Angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo er et angrep på oss alle. På våre verdier, vår samfunnsform og våre hardt tilkjempede rettigheter.
  • Den arabiske liga fordømmer terrorangrepet i Paris, Dagbladet (NTB) 08.01.15
    Den arabiske liga fordømmer terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.
  • Skremmer’n på fransk, kommentar av Inger Bentzrud i Dagbladet 08.01.15
    Den franske forfatterens sjette roman, «Soumission», kommer på gata i Frankrike i dag, men har allerede skapt store kontroverser. Den forespeiler en muslimsk maktovertakelse, idet et parti kalt Muslimsk Brorskap vinner det franske presidentvalget i 2022, foran Nasjonal Fronts Marine Le Pen.
  • Mangler Vesten en strategi mot IS?, kommentar av Sverre Diesen i Dagens Næringsliv 08.01.15
    Ekstreme opprørsbevegelser som IS lar seg ikke ødelegge eller utrydde med militære midler alene.
  • Islamprotester i fattige øst, Klassekampen 07.01.15
    – I Tyskland er man med god grunn redd for sosiale bevegelser som sprer hat mot grupper og som samler støtte blant sosialt underprivilegerte, sier historiker Astrid Sverresdotter Dypvik.
  • Merkels viktige verdimarkering, kommentar av Karsten Aase-Nilsen i VG 07.01.15
    I den gamle østtyske byen Dresden marsjeres det for «Aftenlandet». Forbundskansler Angela Merkel fordømte i sin nyttårstale de anti-islamske demonstrasjonene. Ordene i nyttårstalen var en verdimarkering, ikke-opportunistisk i sitt vesen.
  • Den politiske dobbeltmoralismen som global trussel, kommentar av Einar Rebni i Dagsavisen 07.01.15
    Den største trusselen i global forstand er ikke Den Islamske staten, men den vestlige og amerikanske politiske dobbeltmoralismen.

Søk:

Avansert søk

Spørsmål om terror til statsminister Erna Solberg (H) i Stortingets spørretime 14. januar:


"Hvordan vil den norske regjeringen bidra til styrket politisamarbeid med EU-landene i tiden som kommer? Og mener statsministeren at det er aktuelt med strengere grensekontroll inn i og ut fra Norge?"

Jonas Gahr Støre (Ap)

"Vil regjeringen vurdere å skjerpe lovverket som kan åpne for å frata reisedokumenter til personer som Norge mistenker for å skulle dra til konfliktområder for å delta i krigshandlinger?"

Jonas Gahr Støre (Ap)

"Hva vil statsministeren gjøre for å sette politiet i stand til å reise straffesaker overfor norske fremmedkrigere som returnerer?"

Helg Pedersen (Ap)

"Nå foregår det en debatt internasjonalt. Hvordan skal vi bidra til å kunne ha friheten med å kunne stenge grenser? Hvordan skal vi overvåke, ha god nok etterretning, samtidig som vi ivaretar personvernet? Hva er regjeringas inngang i de debattene for å bidra i de internasjonale debattene som nå går i Europa?"

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

"På hvilken måte mener statsministeren at en nedlegging av nesten 40 pst. av tjenestestedene til det norske politiet og en lengre responstid for politiet i distriktene enn i sentrale strøk er et godt bidrag for å bedre sikkerheten for alle innbyggere i Norge?"

Marit Arnstad (Sp)

"Hvis en blir rekruttert og er villig til å dra ut i krig, f.eks. i Syria, som kanskje er et av de verste stedene på jord akkurat nå, er kanskje ikke trusselen om et norsk fengselsopphold det som stopper en. Det å stoppe rekrutteringa til ekstreme miljøer har vi jo en del kunnskap om. Mekanismen er helt lik, enten det gjelder nynazister, eller det gjelder ekstremister på muslimsk side. Kan vi bruke den kompetansen vi har for å hindre det utenforskapet som mange føler – det at de blir utenfor samfunnet, det at de ikke blir inkludert, de stadige stikkene som er mot den muslimske befolkninga generelt? Hvordan skal vi klare å lage et inkluderende samfunn der dette utenforskapet ikke føles av mange ungdommer? For det som skjer med de ekstreme her, er veldig klassisk. Vi har sett det tidligere – på 1980-tallet, f.eks., med nynazister."

Trine Skei Grande (V)

"Kan statsministeren love at regjeringen vil sikre bedre finansiering og permanent finansiering til de exit-programmene vi vet vi kommer til å trenge framover?"

Karin Andersen (SV)

"Vi snakker mye om hva vi kjemper imot. Etter hendelsen 22. juli sa statsminister Stoltenberg at vi skulle bidra til mer demokrati og mer åpenhet, en formulering som hele det politiske Norge var veldig glad for. Vi har ikke snakket så mye om hva vi kjemper for. Når vi møter terroren sånn som vi har gjort det den siste uka i Europa, blir mye av fokuset på hvem det er vi kjemper imot, og hva det er vi kjemper imot. Men jeg tenkte at jeg skulle bruke anledninga, når statsministeren er her, til å spørre: Hva er det vi kjemper for, hva er det statsministeren vil løfte som verdier som vi faktisk er villig til å kjempe for, når terroren rammer oss på den måten?"

Trine Skei Grande (V)

"Hva tror statsministeren vi har lært? Hvor mye lenger har vi blitt brakt, nå når vi har hatt tre runder der vi har diskutert ytringsfrihet bare de siste årene – hvor mye lenger har vi kommet i å løfte prinsippene?"

Trine Skei Grande (V)

"Så har vi tidligere i dag hatt en diskusjon om hva vi må gjøre for å bekjempe ekstreme miljøer, inkludert hva politiet må gjøre for å ha en effektiv bekjempelse av de mest ekstreme miljøene. Men da kan man komme opp i nye dilemmaer. Hva tenker statsministeren med hensyn til hvordan vi kan være effektive i bekjempelsen uten at det går ut over andre helt grunnleggende verdier, som personvern og opparbeidede friheter, inkludert frie og åpne grenser?"

Ola Elvestuen (V)

"Det er klart at det er behov for økt overvåking av dem som er hjemvendt fra Syria, for de kan utgjøre en trussel. Men samtidig har vi erfaringer fra norsk historie med at når vi har følt frykt, så har vi gått altfor langt i våre metoder. Det skjedde i stor grad etter annen verdenskrig.  Når vi tenker på at vi skal ivareta dette gjennom å drive forebyggende arbeid, og at vi skal bekjempe terror gjennom å overvåke dem som er utsatt, men også ta hensyn til personvernet: Hvordan reflekterer statsministeren omkring disse spørsmålene?"

Anniken Huitfeldt (Ap)

"Det som er viktigere for meg, er å kunne uttrykke min tro, at det offentlige rom har rom for religion. Det interessante er jo at Frankrike er et av de landene som er ganske krasse på at en ikke kan gå med et for synlig kors, eller burka osv., og den debatten ser vi jo også her i landet. Det som kanskje er enda mer alvorlig i Frankrike, er den massive flukten av jøder, at de flytter til Israel. Vi ser også en voksende antisemittisme i hele Europa – også i Norge. Kan statsministeren også reflektere litt rundt de verdiene?"

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

"I høst varslet PST at det er større fare for at Norge utsettes for et terrorangrep. Hva har regjeringen gjort for å sette forsvaret bedre i stand til å bistå politiet stilt overfor en økt terrortrussel?"

Anniken Huitfeldt (Ap)

"Jeg mener at det er viktig å få på plass et lovverk på dette området, slik at det er godt regulert hvordan forsvaret kan bistå politiet. Hvorfor tar dette lovarbeidet så usedvanlig lang tid? Dersom saken har høy prioritet, synes jeg det er en underlig prioritering."

Anniken Huitfeldt (Ap)

"Forsvaret er en viktig operativ ressurs for sivil beredskap i krisesituasjoner. Det gjelder ikke minst her i Oslo, med regjeringsbygg, hvor vi har dramatiske erfaringer, Stortinget og Slottet osv., som vi vet er utsatt. Her har Hans Majestet Kongens Garde og Heimevernet også fått tydeliggjort sine hovedstadsoppdrag. Jeg vil også mene at det er viktig at man bruker et mer spisset heimevern til slike oppdrag. Så når kommer loven?"

Marit Nybakk (Ap) 

(Hentet fra Stortingets referat)

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.