Våpenhandelsavtale (ATT) vedtatt i FN
- Et resultat av et opplyst og engasjert sivilsamfunn
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kalte det "en viktig milepæl for FN i arbeidet med våpenkontroll" da FN sist uke, med overveldende flertall, vedtok en internasjonal våpenhandelsavtale (ATT). Daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas, mener avtalen også viser hvordan norske organisasjoner, gjennom opplysningsarbeid og som vaktbikkjer og pådrivere i utviklingspolitikken, bidrar til resultater i arbeidet for fred, menneskerettigheter og utvikling.
Foto: FN- Dette er en seier for verdens folk, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon etter at avtalen ble vedtatt sist uke. Han utdypet det slik:
"Våpenhandelsavtalen (ATT) vil gjøre det vanskeligere for dødelige våpen å nå ut på det illegale markedet og vil bidra til at krigsherrer, pirater, terrorister, kriminelle og så videre ikke får tilgang til slike dødelige våpen."
I fjor sommer strandet forhandlingene om en internasjonal våpenhandelsavtale (ATT) etter at sluttresultatet i siste liten ble blokkert av USA, Russland og Kina. I år så forhandlingene ut til å strande igjen.
- Sinkene bestemmer mest, skrev Borghild Tønnessen-Krokan i et innlegg i Dagsavisen (nye meninger) i påska etter at Iran, Syria og Nord-Korea på langfredag sa nei til avtaleutkastet. Forrige tirsdag ble avtalen allikevel vedtatt etter avstemming i FNs hovedforsamling.
- Norge er lettet og glade over at våpenhandelsavtalen endelig er i havn, sa utenriksminister Espen Barth Eide.
- Dette er fortsatt ingen ideell tekst, understreket imidlertid Oxfams leder for arbeid med våpenkontroll, Anna MacDonald, overfor IPS - til tross for at hun erkjente at teksten hadde blitt forbedret på flere områder mot slutten av forhandlingene. Få tror dessuten at USA, som i følge Fredsforskningsinstituttet i Stockholm (SIPRI) er verdens største våpeneksportør, vil ratifisere avtalen.
Til tross for svakheter er både norsk og internasjonalt sivilsamfunn i hovedsak glade for at det ble en avtale.
John Peder Egenæs i Amnesty Norge mener "våpenavtalen vil redde liv", Elise Christensen i ForUM "håper det nå vil bli vanskeligere å selge våpen som vil bli brukt til å bryte menneskerettighetene", mens Hilde Wallacher i Kirkens Nødhjelp roser Norges innsats:
"En seier vi vil trekke frem, og som Norge spesielt har gått i bresjen for, har vært at importerende stater også bør stille til veie sluttbrukerdokumentasjon. Dette er helt avgjørende for å sikre at våpen ikke blir videresolgt til illegitime aktører eller stater som begår alvorlige brudd på menneskerettighetene eller humanitærretten."
- Dette forventer vi at Norge også følger opp på hjemmebane, avslutter Wallacher, mens Christensen håper norske myndigheter nå vil gå foran og tolke avtalen så sterkt som mulig.
- Stanser ikke våpenkappløp
Norges Fredslag peker på at den avtalen som nå er vedtatt i FN ikke vil kunne stoppe våpeneksport som klart undergraver mottakerstatens evne til utvikling, eller som fores inn i våpenkappløp. Våpenkappløp var tema i en egen rapport som med støtte fra Norad ble utarbeidet av Fredslaget i samarbeid med Fellesrådet for Afrika, Latin-Amerikagruppene i Norge og Slett U-landsgjelda i 2011 og på sine nettsider skriver Fredslaget nå:
"I en tid hvor flere land ruster opp som ledd i våpenkappløp er det beklagelig at avtalen ikke tar et tydelig standpunkt for å stanse våpeneksport til disse. Våpenkappløp er svært farlig og destabiliserende, og øker sjansene for at kriger bryter ut. I dag ser vi destabiliserende våpenkappløp utspille seg blant annet mellom India og Pakistan, Libya, Algerie og Marokko, i Midtøsten og i Øst-Asia. Ved å begrense våpenflyten inn til disse områdene, vil man også stabilisere konfliktene. Dessverre er avtalen alt for svak på dette punktet."
Fredslagets poeng illustreres trolig godt av en nyhetsnotis i Aftenposten sist fredag, der det ble meldt at et skip fylt med våpen er oppbrakt i Egypt:
"Den egyptiske marinen stoppet skipet som var fylt med både kalasjinokover og rifler da det kom i egyptisk farvann i Rødehavet sent onsdag kveld. I alt skal det ha hatt over 100 kasser våpen ombord, som skal ha veid 40 tonn."
- Et resultat av et opplyst og engasjert sivilsamfunn
- Frivillige organisasjoner fra hele verden har jobbet hardt for dette i nesten to tiår, uttalte fagrådgiver i ForUM, Elise Christensen, til nrk.no etter at avtalen ble vedtatt, mens Tor Kristian Birkeland i Kirkelig Fredsplattform mener sivilsamfunnet har hatt avgjørende innflytelse:
"Denne avtalen hadde aldri sett dagens lys uten innsatsen fra humanitære organisasjoner og fredsorganisasjoner. Til tross for at mange av våre krav ikke har blitt innfridd, mener vi at avtalen er sterk nok til at det er grunn til å feire i dag."
- Vi klarte det!, konstaterer Hilde Wallacher i Kirkens Nødhjelp, som har hatt våpenkontroll som tema i sine årlige fasteaksjoner i både 2006 og 2008. I helsides annonser i flere av landets aviser (se faksimile) takker nå Kirkens Nødhjelp alle de som har deltatt i deres kampanjer med følgende budskap:
"Endelig har FN vedtatt en avtale som regulerer internasjonal våpenhandel. Med økt kontroll over våpenhandelen kan vi skape tryggere samfunn hvor mennesker slipper å være redde for væpnet vold og terror."
- Dette er et resultat av et opplyst og engasjert sivilsamfunn, konkluderer daglig leder i RORG-samarbeidet, Sidsel E. Aas, og kommenterer FN-vedtaket sist uke slik:
"Dette gjennombruddet i arbeidet for en internasjonal våpenhandelsavtale er nok et eksempel på den viktige rollen norsk og internasjonalt sivilsamfunn spiller i dagens verden. Dette viser hvordan norske organisasjoner, gjennom opplysningsarbeid og som vaktbikkjer og pådrivere i utviklingspolitikken, bidrar til resultater i arbeidet for fred, menneskerettigheter og utvikling. Deres rolle vil også være viktig i arbeidet for å følge opp den avtalen som nå er vedtatt."
- Norge og norske politikere kan være stolte over å ha etablert statlige støtteordninger med bred politisk oppslutning som stimulerer og muliggjør mye av dette arbeidet for norske organisasjoner, legger hun til og viser til de mange eksemplene i årsrapporten for Norads informasjonsstøtteordning, som ble lansert i desember 2012.
Aktuelle lenker:
- FN vedtar ny internasjonal avtale om våpenhandel, Utenriksdepartementet 02.04.13
- UN General Assembly approves global arms trade treaty, UN News Centre 02.04.13
- U.N. Greenlights Long-Awaited Arms Trade Treaty, IPS 02.04.13
- Veto Returns to Haunt Big Powers in Arms Trade Treaty, IPS 01.04.13
Aktuelle rapporter:
- Getting It Right: The pieces that matter for the Arms Trade Treaty, Oxfam, mars 2013
- Major powers fuelling atrocities: Why the world needs a robust Arms Trade Treaty, Amnesty International, mars 2013
Kommentarer fra norsk sivilsamfunn:
- Våpenhandelsavtale vedtatt i FN, Kirkens Nødhjelp 04.04.13
- En historisk våpenavtale, Røde Kors 04.04.13
- Våpenhandelsavtale vedtatt: - Nå må Norge følge opp, ForUM 03.04.13
- Arms Trade Treaty vedtatt i FN: et svakt steg i riktig retning, Norges Fredslag 03.04.13
- FN vedtar internasjonal våpenhandelsavtale, Caritas Norge 03.04.13
- - Våpenavtalen vil redde liv, Amnesty Norge 02.04.13
- Historisk våpenavtale i FN, FN-Sambandet 02.04.13
- Internasjonal våpenavtale blokkert i siste sekund, ForUM 30.03.13
- ATT - blokkert igjen, Changemaker 29.03.13
- Arms Trade Treaty blokkert, men sendes til generalforsamling, Norges Fredslag 28.03.12
- FN-forhandlingene om våpenhandelsavtale, Kirkelig fredsplattforms blogg
Ressurs- og samlesider:
- Våpenhandel, Norges Fredslag
- Fred og menneskelig sikkerhet, ForUM
- Fred, Changemaker
- Arms Trade Treaty Monitor: The Blog
- Control Arms
Medieklipp og -debatt:
- En verden bygd på lov, lederkommentar i Stavanger Aftenblad 04.04.13
Tirsdag vedtok FNs hovedforsamling den første avtalen som regulerer internasjonal våpenhandel. 154 land stemte for, bare 3 imot. De tre var Nord-Korea, Iran og Syria. Bare dét er nesten et kvalitetsstempel i seg selv. Avtalen kommer ikke til å fri verden for våpenbruk, men den er allikevel en milepæl. - USA ratifiserer neppe FN-traktat om våpenhandel, Dagbladet (NTB) 04.04.13
Selv om USA stemte for FNs nye traktat om global våpenhandel, er det lite trolig at skeptiske senatorer vil ratifisere den. - Her vedtar FN historisk våpenavtale, VG (NTB) 03.04.13
FNs hovedforsamling har med stort flertall vedtatt den første avtalen som regulerer internasjonal våpenhandel. - FN vedtok traktat om internasjonal våpenhandel, Aftenposten 03.04.13
FNs hovedforsamling vedtok med overveldende flertall en resolusjon om en ny traktat som regulerer internasjonal våpenhandel. - Iran, Syria og Nord-Korea mot resten, Aftenposten 03.04.13 (ikke på nett)
Hele 154 land stemte for FNs traktat for regulering av våpenhandel. Tre land stemte imot: Iran, Syria og Nord-Korea. 23 land, deriblant Russland, avholdt seg fra å stemme. - Endelig avtale, Dagsavisen 03.04.13
Etter flere forsøk fikk verden i går sin første våpenhandelsavtale. Avtalen er en milepæl, sier en glad Espen Barth Eide. - Ny våpenhandelsavtale vedtatt i FN, Dagbladet (NTB) 03.04.13
Et stort flertall av landene i FNs hovedforsamling har vedtatt en ny internasjonal våpenhandelsavtale. Et viktig første skritt, mener menneskerettighetsorganisasjoner. - Håper våpenindustrien blir mer seriøs, NRK nyheter 03.04.13
Ammunisjonsprodusenten Nammo Raufoss håper den historiske våpenhandelsavtalen i FN vil føre til at industrien blir sett på som mer seriøs. - Ny våpenhandelsavtale vedtatt i FN, ABC Nyheter (NTB) 03.04.13
Et stort flertall av landene i FNs hovedforsamling har vedtatt en ny internasjonal våpenhandelsavtale. Et viktig første skritt, mener menneskerettighetsorganisasjoner. - Ny våpenhandelsavtale i morgen?, kommentar av Borghild Tønnessen-Krokan i Dagsavisen (nye meninger) 02.04.13
I morgen avsluttes påskekrimmen i FN: Da skal FN stemme over en ny internasjonal våpenhandelsavtale etter at Syria, Nord-Korea og Iran blokkerte torsdag. - Ban Ki-moon skuffet etter våpenavtalebrist, VG Nett 29.03.13
FNs generalsekretær Ban Ki-moon er dypt skuffet etter at medlemslandene torsdag ikke klarte å bli enige om avtaleteksten for internasjonal våpenhandel. - FN-forhandlingene om våpenavtale brøt sammen, VG (NTB) 29.03.13
FN-forhandlingene om en ny internasjonal våpenhandelsavtale, som det har vært arbeidet med i over ti år, har brutt sammen. - Ammunisjon til Våpenhandelsavtalen, kommentar av Martha Rubiano Skretteberg i Dagsavisen (nye meninger) 22.03.13
Mexico og Mellom- Amerika er i dag verdens mest voldelige region. Ungdom, og særlig menn, helt ned i 12-årsalderen er ofre for væpnet vold. Tusenvis dør hvert år. - FN-forhandlinger om våpenhandel, Dagsavisen 18.03.13
Det forventes at Norge skal være en pådriver i arbeidet for en sterk internasjonal avtale om våpenhandel. - USA, Russland og Kina blokkerte historisk våpenavtale i siste liten, Aftenposten 29.06.12
Etter 25 intensive dager i New York feilet FN-landene nok en gang i å bli enige om en bindende våpenavtale. - Ingen kompromissvilje om våpenhandel, Dagsavisen (NTB) 29.06.12
Det ble ingen enighet om en ny internasjonal FN-traktat for våpenhandel. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er skuffet. - Norsk press i våpenforhandlinger i FN, Aftenposten (NTB) 26.06.12
Verden har frist på seg til fredag med å bli enige om regler for våpenhandel. Norge presser på for å få stormaktene med på avtale som er god nok. - - FN stenger ofrene ute, Klassekampen 22.07.10
- Det er tragisk at representanter fra fattige land ikke får være med i forhandlingsprosessen, mener Changemaker. De får støtte fra norske myndigheter.
Norske organisasjoner om avtalen:
"Dette er et historisk øyeblikk i FN. Endelig har det store flertall av FNs medlemsland blitt enige om en avtale som kan hindre at våpen eksporteres til land som vil bruke dem i strid med deres internasjonale forpliktelser"
Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN-sambandet 02.04.13
"Vi håper det nå vil bli vanskeligere å selge våpen som vil bli brukt til å bryte menneskerettighetene. Vi skulle ønske avtalen inneholdt flere og tydeligere kriterier for våpeneksport, blant annet at det ikke skulle ha vært lov å eksportere våpen til land hvis det kan gå ut over landets mulighet til utvikling. Dette lå i utgangspunktet inne i avtalen, men ble dessverre tatt ut i løpet av forhandlingene."
Elise Christensen i ForUM 03.04.13
"Vedtaket viser klart og tydelig at sivilsamfunnsengasjement og tålmodighet virkelig gir resultater. Avtalen er ikke så restriktiv og sterk som vi hadde håpet den kunne bli, men det finnes gode muligheter for at den kan forbedres ganske kraftig i fremtiden. Avtalen slår eksplisitt fast at det ikke skal eksporteres våpen eller ammunisjon der det er fare for at disse fører til brudd på menneskerettigheter eller internasjonal humanitær rett. Viktig er også at korrupsjon og kjønnsbasert vold nå også skal inngå i statenes risikovurderinger av eksporten."
Fredrik Løkting Hasselberg i Changemaker 04.04.13.
"En seier vi vil trekke frem, og som Norge spesielt har gått i bresjen for, har vært at importerende stater også bør stille til veie sluttbrukerdokumentasjon. Dette er helt avgjørende for å sikre at våpen ikke blir videresolgt til illegitime aktører eller stater som begår alvorlige brudd på menneskerettighetene eller humanitærretten. Dette forventer vi at Norge også følger opp på hjemmebane"
Hilde Wallacher i Kirkens Nødhjelp 03.04.13
"Dette er en historisk dag og et viktig steg i internasjonalt fredsarbeid. For Caritas var det viktig at handel med ammunisjon ble tatt med i avtalen, selv om vi hadde håpet at dette kunne vært strengere regulert. For en rekke av landene vi samarbeider med, blant annet i Mellom-Amerika, vil dette på sikt kunne føre til at arbeidet med voldsbekjempelse og voldsforebygging får et løft."
Generalserketær Martha Rubiano Skretteberg i Caritas Norge 03.04.13
"Verdens stater har tatt første skritt mot å redde millioner av menneskers liv. Med denne konvensjonen kan verden på sikt forhindre at våpen kommer i hendene på krigsforbrytere, folkemordere og overgripere.
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge 02.04.13
"Selv om avtalen er historisk, kan verdien kun måles gjennom den positive virkning avtalen vil få på liv, helse og trivsel for millioner av mennesker verden over. Dette fordrer at alle stater respekterer grunnprinsippene i avtalen. Avtalen plasserer et større ansvar hos stater som handler med våpen for å sørge for at de ikke bidrar til å bryte menneskerettighetene og internasjonal humanitær rett."
President Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors 04.04.13