Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Kommentar/debatt:

En pris for kvinners jevnbyrdige deltagelse i arbeid for fred

Jubelen sto i taket på fredag i alle miljøer som lenge har jobbet for synliggjøring av kvinners viktige og rettmessige deltagelse i fredsprosesser og demokratibygging. Hos oss i FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål var stemningen euforisk og en blanding av jubel, latter og gledestårer.

Av Gro Lindstad, FOKUS | Mandag 10. oktober 2011

(Kommentaren sto i Dagsavisen - nye meninger - søndag 09.10.11)

De tre prisvinnerne, Tawakkul Karman, Leymah Roberta Gbowee og Ellen Johnson Sirleaf har på hver sin måte gjort en fantastisk innsats på vegne av både menn og kvinner, både i egne land og globalt. De representerer en lang rekke kvinner verden over som har jobbet, og fremdeles står midt i konflikt og som i en årrekke har stått uredde frem for å synliggjøre for alle oss andre hvordan kvinner brukes som våpen av menn i krig og konflikt.

Uten sivilt samfunns engasjement, symbolisert ved Leymah Gbowees og det fredsarbeidet hun har stått i spissen for, ville ikke Ellen Johnson Sirleaf hatt samme mulighet til å bli valgt til Liberias første demokratisk valgte president. Gbowee er hovedpersonen i dokumentarfilmen «Pray the Devil Back to Hell» fra 2007, som dokumenterer kvinners kamp og mobilisering for fred i Liberia.

Uten Ellen Johnson Sirleaf hadde ikke Liberia på samme måte grepet fatt i kvinners rolle i gjenoppbygging og synliggjøring av vold og overgrep mot kvinner som må ta slutt. At hun mente alvor i å fremme kvinners maktposisjon i fredsbygging, viser eksemplet der Johnsen Sirleaf sendte tilbake FNs første spesialutsending, en mann utpekt av FNs generalsekretær. Liberias president krevde at denne personen måtte være en kvinne, og i 2007 ble den danske diplomaten Ellen Margrethe Loj utnevnt til stillingen.

Uten Tawakkul Karmans uredde protester hadde ikke Jemens maktelite sett at kvinnene også var en protestene. Siden 2005 har hun vært del av det som i år ble døpt den arabiske våren. Hun har selv sagt at hvis vi ser protestene i Jemen i dag vil vi se kvinner som ikke venter på lov til å kreve sine rettigheter. Karman sier at hundrevis av kvinner er med på det som ikke bare er en politisk, men like mye en sosial revolusjon.

Historisk sett har kvinner blitt utsatt for vold og overgrep i konflikt og krig i lang tid tilbake, men vi har i nyere konflikter sett det brukt mer systematisk. Vi så kvinner i Bosnia bli bortført, holdt fanget i voldtektsleire og tvunget til å gjennomføre svangerskap etter voldtekter. I Rwanda ble kvinner gjengvoldtatt og tvangssmittet med HIV. I Guatemala under borgerkrigen tok militære kvinner som sex slaver og holdt dem fanget i årevis. I Colombia finnes «Valley of Widows», hvor kvinner har mistet både ektefeller og eiendom. Alt som har betydd noe for dem har blitt ødelagt av borgerkrig og narkomafia. I Kongo (DRC) blir kvinner så seksuelt mishandlet og ødelagt at det er vanskelig å lappe dem sammen igjen. Samme type historier kan vi høre i Afghanistan, Sierra Leone, Somalia, Øst Timor og alle andre land og områder som herjes av konflikt og krig.

Det er samtidig viktig og ikke kun å se på kvinner i konflikt som ofre. Kvinner som Gbowee, Johnson Sirleaf og Karman er eksempler på arbeidet som gjøres av mange andre kvinner. Rigoberta Menchu Tun, som vi i FOKUS har hatt et langvarig samarbeid med, fikk Nobels Fredspris i 1992 og ble også fremhevet som et symbol på fred og forsoning. I Rwanda er det i dag et flertall av kvinner i det nasjonale parlamentet, i Nepal har Bandana Rana stått i spissen for SAATHI, en organisasjon som har jobbet for å inkludere kvinner på alle nivåer i fredsprosessen.Betty Bigombe var sjefsforhandler i fredsprosessen i Uganda i forhandlingene med Lord's Resistance Army, og Graca Mache var en av tre forhandlere som gjennomførte vellykkede forhandlinger etter valgkrisen I Kenya I 2008.

I 2010 markerte vi ti-års jubileet for Sikkerhetsrådsresolusjon (SCR) 1325 om kvinner, fred og sikkerhet. Det var veldig lite å feire, fordi det i altfor stor grad fra FNs medlemsland og det internasjonale samfunn fremdeles er manglende perspektiv på å se at en helhetlig forebygging av konflikt og krig, forhandlinger om fred og gjenoppbygging etter konflikt må inkludere kvinner og menn jevnbyrdig. I marginal grad har kvinner vært del av nasjonale forhandlingsdelegasjoner i fredsprosesser og kun i tre dokumenterte tilfeller var kvinner inne som fredsforhandlere i løpet av de ti årene.

Som synlig internasjonal aktør i en rekke fredsforhandlinger og forsøk på å få parter til forhandlingsbordet, samt som en stor økonomisk bidragsyter til ulike FN organisasjoner, har norske myndigheter et særlig ansvar. Den norske regjeringen laget i 2006 en egen handlingsplan i forhold til implementering av SCR 1325. Denne var meget generell og vanskelig å følge opp for de av oss som sitter utenfor regjering og departement. I januar 2011 lanserte regjeringen an norsk strategi for oppfølging av handlingsplanen som også inkluderer oppfølging av senere vedtatt resolusjoner i FN Sikkerhetsråd vedørende kvinner, fred og sikkerhet (SCR 1820, 1888, 1889 og 1960). FOKUS ser at det er gjort forsøk på å være mer konkret, men det mangler fremdeles mulighet til å følge hva som konkret gjøres, og arbeid og budsjett er spredt på flere departement. FOKUS er del av, og koordinerer et norsk nettverk av sivilt samfunns organisasjoner som følger opp arbeid i forhold til SCR 1325 og kvinner, fred og sikkerhet. Gjennom dette arbeidet følger vi nøye utvikling både nasjonalt og internasjonalt.

Fredag 14.okotober arrangerer FOKUS en paneldebatt på Litteraturhuset, som nå har blitt enda mer aktuell og interessant. UN Womens leder Michelle Bachelet kommer til Oslo neste fredag og skal delta i debatt sammen med statssekretær i UD Gry Larsen, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite Ine Marie Eriksen Søreide og medlem av Nobelkomiteen og styreleder i FOKUS Ågot Valle.Tema for debatten er «Justice Delayed, Justice Denied. Increasing Women´s Access to Justice During and After Conflict.”Dette vil bli den første debatten her hjemme som leder opp til utdelingen av Nobels fredspris. Det gir oss mulighet til å hylle fredsprisvinnerne samtidig som vi setter søkelyset at menn alene ikke kan bygge opp samfunn revet i stykker av konflikt. Det å støtte kvinners rolle som en del av en helhetlig gjenoppbygging eller som del av demokratibygging etter ikke-voldelige opprør styrker demokrati og likestilling. For ofte er det slik at kun to grupper gis plass ved bordet i en gjenoppbygging. De med privat kapital og de med politisk makt - som i altfor stor grad fremdeles bare representerer 50 prosent av befolkningen.

 


 

Aktuelle lenker:

Medieklipp og -debatt:

  • – Liten sjanse for at Karman blir president, Dagsavisen 10.10.11
    Fredsprisvinneren Tawakul Karman lanseres som presidentkandidat i Jemen. Men sjansen for at det skjer er liten, mener forsker.
  • Fredsprisvinner Gbowee hyllet da hun kom hjem, VG (NTB) 10.10.11
    Leymah Gbowee manet til ytterligere forsoning da hun søndag ble møtt av jublende kvinneaktivister i sitt hjemland Liberia.
  • Liberiere stolte av prisen, Aftenposten 10.10.11
    - Jeg blir personlig stolt av dette! Det er fantastisk at Ma Ellen har fått Nobels fredspris, sier en ung dame fra Monrovia og legger hånden på venstre siden av brystet.
  • Nobels kvinnepris, kommentar av Helge Simoness i Vårt Land (verdidebatt) 09.10.11
    Årets fredspris er lite kontroversiell, men da kan også budskapet fra komiteen bli mer utydelig.
  • Forbilder for kvinner i hele verden, kommentar av Bjørn Engesland i Dagsavisen (nye meninger) 09.10.11
    Tildelingen av Nobels fredspris til demokrati- og kvinnerettighetsforkjemperne Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman fremhever kvinners viktige bidrag til løsning av konflikt.
  • Nobelprisen på rett kjøl med verdige fredsprisvinnere?, debatt av Benjamin de Carvalho og Niels Nagelhus Schiai Dagsavisen (nye meninger) 09.10.11
    Langt fra alle har vært enige i Nobelkomiteens tolkning av fredsbegrepet de siste årene.
  • - Hun er en krigshisser, Aftenposten 09.10.11
    Mens hovedstadens innbyggere er stolte av sin president, fordømmer opposisjonslederen Nobelkomiteens innblanding.
  • - En totalt tonedøv avgjørelse, Aftenposten 09.10.11
    Årets fredspris underminerer den arabiske våren og de som har ofret alt for frihet, sier fremtredende Midtøsten-forsker.
  • Fredsprisvinneren tror ikke Jemens president vil trekke seg, Aftenposten 09.10.11
    Tawakkul Karman stiller seg tvilende til president Ali Abdullah Salehs uttalelser.
  • Fredsprisvinner får korrupsjonskritikk, E24 08.10.11
    Korrupsjonen foregår helt inn i de innerste kretsene til fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf. Hun burde gjort mer for å bekjempe den, mener norsk Liberia-kjenner.
  • Tre gode prisvinnere, kommentar av Kari Gåsvatn i Nationen 08.10.11
    De tre modige kvinnene kan stå som inspirasjon for det fredsarbeid som skjer i det stille på grasrota over hele verden.
  • Nobel kvinnekamp vant, Klassekampen 08.10.11
    - Ellen Johnson Sirleaf har lenge vært engasjert i spørsmål som angår kvinner i Afrika, og er den personen jeg først tenker på som alltid har frontet dette. Særlig med tanke på det faktum at hun er Afrikas første kvinnelige president, sier lederen for Fellesrådet for Afrika, Magnus Flacké til Klassekampen.
  • Fulltreffer av Nobelkomiteen, lederkommentar i Adresseavisa 08.10.11
    Sjelden er en fredspristildeling blitt mottatt med slik unison begeistring som i år.
  • Husker de fredsprisene i Bonn?, kommentar av Torild Skogsholm i Aftenposten 08.10.11
    Årets fredspriser kan bli blant dem som skaper endring. De anerkjenner en av de viktigste og oftest oversette drivkrefter for fred, nemlig kvinnebevegelser. I mange land blir slike bevegelser brutalt undertrykket.
  • Fredsprisvinneren unngikk så vidt å bli voldtatt og drept, kronikk av Torhild Skar i Aftenposten 08.10.11
    Ellen Johnson Sirleaf ble ikke bare en rollemodell for afrikanske kvinner. Hun ble et symbol på kvinners styrke.
  • Gledelig fredspris, kommentar av Kristian Berg Harpviken og Inger Skjelsbæk i Dagbladet 08.10.11
    Forståelsen av kvinners roller i krig har altfor lenge vært preget av et ensidig fokus på deres beskyttelsesbehov.
  • Unison glede over fredsprisen, Dagsavisen 07.10.11
    Norske politikere gir helhjertet og samstemmig ros til Nobelkomiteen for årets fredspristildeling.
  • Nobelkomiteen hyller kvinners rolle i fredsbygging, Vårt Land 07.10.11
    Nobelkomiteen hyller fredskvinner fra Afrika.
  • Historisk fredspris til tre kvinner, Aftenposten 07.10.11
    Årets fredspris går til Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakul Karman.
  • Får kritikk fordi hun ikke klarer å fjerne korrupsjonen, Aftenposten 07.10.11
    Seks år etter fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf overtok makten i Liberia, gjennomsyrer korrupsjonen fortsatt landet.

Søk:

Avansert søk

Nobel Peace Prize 2011


The Norwegian Nobel Committee has decided that the Nobel Peace Prize for 2011 is to be divided in three equal parts between Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee and Tawakkul Karman for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work. We cannot achieve democracy and lasting peace in the world unless women obtain the same opportunities as men to influence developments at all levels of society.

In October 2000, the UN Security Council adopted Resolution 1325. The resolution for the first time made violence against women in armed conflict an international security issue. It underlined the need for women to become participants on an equal footing with men in peace processes and in peace work in general.

Ellen Johnson Sirleaf is Africa’s first democratically elected female president. Since her inauguration in 2006, she has contributed to securing peace in Liberia, to promoting economic and social development, and to strengthening the position of women. Leymah Gbowee mobilized and organized women across ethnic and religious dividing lines to bring an end to the long war in Liberia, and to ensure women’s participation in elections. She has since worked to enhance the influence of women in West Africa during and after war. In the most trying circumstances, both before and during the "Arab spring", Tawakkul Karman has played a leading part in the struggle for women’s rights and for democracy and peace in Yemen.

It is the Norwegian Nobel Committee’s hope that the prize to Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee and Tawakkul Karman will help to bring an end to the suppression of women that still occurs in many countries, and to realise the great potential for democracy and peace that women can represent.

Oslo, 7 October 2011
Announcement, The Norwegian Nobel Committee

Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

Om aktuell kommentar/debatt:


"Aktuell kommentar/debatt" på RORG-Samarbeidets ressurssider for Nord/Sør-interesserte formidler aktuelle kommentarer og debattinnlegg fra personer og medlemsorganisasjoner innenfor RORG-Samarbeidet.

Målsettingen er:

  • å stimulere til kritisk debatt om norsk sør-politikk og sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål og
  • å synliggjøre medlemsorganisasjonenes rolle som "vaktbikkje" overfor norsk sør-politikk og deres deltakelse i debatten om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.