Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Lokal utenrikspolitikk

Lokalglobalt engasjementet skaper «strid innad i høyre». Ine Marie Eriksen Søreide vil ikke ha 430 utenriksministre.

av Torbjørn Tumyr Nilsen, Ny Tid 02.09.11
(Gjengitt med tillatelse fra Ny Tid)

Mandag 12. september er det valg i Norges kommuner og fylker. 10.781 kommunestyrerepresentanterstiller til valg i 429 kommuner, 728 representanter onsker a representere sitt parti i 18 fylker. Det er ikke slik at alle mener at lokalpolitikerne bor trekke inn internasjonale og solidariske dimensjoner i lokalvalgkampen.

Leder av Stortingets utenrikskomite, Ine Marie Eriksen Søreide (H), skriver på debattnettsiden nyemeninger.no: “Mitt umiddelbare svar til den overordnede problemstillingen ‘globale sporsmal i Kommunevalgkampen’ er et klart nei”. Eriksen Søreide mener man ha respekt for tanken om en samstemt utenriks- og utviklingspolitikk. “Vi kan ikke ha 430 forskjellige utenrikspolitikker her i landet”, skriver Søreide, som mener valget 12. september forst og fremst handler om hvem som skal styre kommunene.

Men ikke alle partifeller er enig med henne i det. I Stavanger er det Høyre som innehar ordførerposten. Leif Johan Sevland har vart ordfører siden 1995. Der har han vart ansvarlig for et sterkt vennskapssamarbeid med blant annet den Hamas-styrte byen Nablus på Vestbredden.

Høyre og Hamas

Vennskapssamarbeidet med palestinerne gir bred politisk stotte, samt økonomisk støtte til samarbeidet som omfatter blant annet mange skoler, lag/foreninger og folkehogskoler. Sevland fra Høyre stod steilt på å fortsette samarbeidet med Nablus også da palestinerne fikk en ordfører valgt inn for Hamas i 2005, til tross for press fra blant annet Fremskrittspartiet.

Pa den norske regjeringen sin nettsider star det presisert at Norge aldri har anerkjent Hamas eller opprettet forbindelser på politisk niva med bevegelsen. Men Høyres ordfører gjennom 16 år viser at oljekommunen Stavanger kan ha sin egen stemme nar det kommer til internasjonale spørsmål. I Sauda kommune onsker fairtradeordforer Laura Seltveit (ap) ogsa et slikt kommunalt handlingsrom i internasjonale sporsmal. Hun er uenig med Hoyres Eriksen Soreides resonnement.

– Dette er ikke mitt syn. Hvis 430 kommuner engasjerer seg, kan disse pavirke den norske utenrikspolitikken. For eksempel nar det gjelder nord/sor-sporsmal og andre globale utfordringer.

– Men hva med kommuner som går sin egen vei og på tvers av den norske regjeringens politikk? – Jeg tror ikke det trenger a vare noe problem at enkelte kommuner engasjerer seg i internasjonale saker. Dette kan ikke vare last av den nasjonale politikken, svarer Seltveit.

Lokal globalpolitikk

Utrykket “all politikk er lokal” kommer fra den legendariske amerikanske politikeren Tip O´Neill (1912-1994), som i ti ar var leder for Representantens hus i USA. Politikeren for Demokratene henviste mest til at enhver politiker ma forsta og pavirke sakene velgerne er opptatt av. Men er all politikk lokal, vil det ogsa si at all global politikk ogsa er lokal – og at all lokalpolitikk er global? Eller i hvert fall noe av den? For handler lokal politikken kun om skoler, barnehager, sykehjem og hvor de har den beste familiepolitikken?

I et debattinnlegg na i august konkluderer miljo- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) slik om de globale dimensjonene i lokalvalgkampen: “U-landene er premissleverandorer for utviklingen i kommuneNorge”.

Leder av Internasjonalt utvalg i SV, Petter Eide, har ogsa reflektert rundt temaet. Han mener det er to mater å ta inn storre perspektiver for velgere og lokalpolitikere foran valget 12. september: – For det forste handler det om det klassiske “tenk globalt, handle lokalt”-slagordet. Det andre handler om de grunnleggende verdier som ligger i bunn av de politiske handlingene, mener Eide. Han mener det de store globale sporsmal ogsa ma droftes i denne valgkampen.

– Det vil bli en uverdig valgkamp dersom disse sporsmalene ikke tas opp. Velgerne blir lurt dersom man ikke viser hva man mener om de internasjonale viktige sakene, sier Eide til Ny Tid.


Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 13. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.