- Sør-Sudan må unngå bistandssirkus
- Sør-Sudan må unngå bistandssirkus, sier Hilde Frafjord Johnson, som nylig ble utnevnt til FNs spesialrepresentant i Sør-Sudan. 9. juli fikk det nye landet sin lenge etterlengtede uavhengighet, godt hjulpet av bl.a. norske aktører som Norsk Folkehjelp og Frafjord Johnson, men det nye landet står nå overfor store oppgaver og utfordringer. Håndtering av oljeressursene langs grensen mot Sudan i nord er en av dem og internasjonal bistand en annen. Dette vil bli utfordringer også for Norges videre engasjement.
Linker oppdatert: Søndag 17. juli 2011
Sør-Sudans president Salva Kiir holder grunnloven i været etter at han signerte den 9. juli.
Foto: Matata Safi
- Endelig fri!, var hovedbudskapet på de offisielle nettsidene til regjeringen i Sør-Sudan etter at landet 9. juli erklærte sin selvstendighet (les mer her):
"Sørsudanesere strømmet ut i gatene ved midnatt i går kveld for å feire fødselen av deres nye uavhengig stat. Ropet "endelig fri!" fylte luften etterhvert som mengder av jublende borgere viftet med flagget til det nye landet."
Også Aftenposten kunne rapportere om "elleville gledesscener i verdens nyeste land" (les mer her) og Dagbladet om "vill jubel etter at selvstendighets- erklæringen ble lest opp i Juba", der landets president Salva Kiir Mayardit, sto side om side med Omar al-Bashir, mangeårig motpart i borgerkrigen og president i nabolandet Sudan (les mer her).
Norske aktører og enkeltpersoner har spilt viktige roller i konflikten i Sudan gjennom mange år. Sist uke holdt den sørsudanske regjeringen en middag til ære for Norsk Folkehjelp, som i 25 år har arbeidet i solidaritet med folk i Sør-Sudan (les mer her). Også Kirkens Nødhjelp har i mange år vært engasjert i Sudan (les mer her) og tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) spilte en viktig rolle i fredsprossen (les mer her). I vinter kom hun med boka "Waging Peace in Sudan" (les mer her) og sist uke ble hun utnevnt til FNs spesialrepresentant i Sør-Sudan (les mer her). Nevnes bør også NRKs tidligere Afrika-korrespondent, Tomm Kristiansen, som høsten 2006 ble informasjonsrådgiver for Salva Kiir (les med her).
Da Sør-Sudan erklærte sin selvstendig sist lørdag ble da landet også umiddelbart anerkjent av bl.a. Norge (les mer her) og fikk følgende hilsen fra statsminister Jens Stoltenberg (les mer her):
"Vi gratulerer Sør-Sudan som verdens nyeste stat. Norge har vært en aktiv støttespiller for fredsprosessen i Sudan, og vi vil fortsette vårt engasjement for å sikre at både Sør-Sudan og Sudan blir levedyktige stater."
Innholdet i dette engasjementet ble drøftet i Stortinget i april i år i forbindelse med en interpellasjon fra Eva Kristin Hansen (Ap) som bl.a. spurte (les mer her):
"Hva mener utenriksministeren Norge kan gjøre for å bidra til en fredelig politisk utvikling i begge deler av Sudan og i regionen som helhet?"
Det mente flere av representantene var et betimelig spørsmål og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa i sitt avsluttende innlegg bl.a.:
"Jeg tror det er få land som har denne type engasjement for Sudan som vi har. Vi skal være glade for og se på som en ressurs at vi har dette engasjementet, men vi må ikke ledes til å tro at Norge sitter med kort her som kan avgjøre situasjonen i Sudan. Derfor er det veldig avgjørende at vi har evne til å spille med de andre som har større grad av direkte innflytelse. Vår analyse har vært at det er viktig at det er afrikansk lederskap, at Den afrikanske union er i føring, at naboland som Etiopia er i tett inngrep, og at vi holder motivasjonen oppe hos land som USA og Storbritannia."
- Det er i hele verdens interesse at den nye staten Sør-Sudan lykkes og at det blir en varig fredsløsning for en av Afrikas lengste og blodigste konflikter, understreket utviklingsminister Erik Solheim til Aftenposten sist helg (les mer her), mens FNs spesialrepresentant, Frafjord Johnson, i avisa Klassekampen denne uka advarte mot "bistandssirkus" (les mer her):
"Sør-Sudan må unngå bistandssirkus. Når alle flokker til, blir det svært viktig med god koordinering av tiltak. Da blir det viktig at regjeringen utfordrer bistandsorganisasjonene og at de selv får sette prioriteringene for sin egen utvikling."
Landet har nylig utviklet en egen nasjonal utviklingsplan (les mer her) og president Salva Kiir sa det slik i sin tale 9. juli (last ned her):
"I interrimsperioden har regjeringen i Sør-Sudan stått overfor skremmende utfordringer innenfra og utenfra. Konsekvensen har vært at vi har vært ute av stand til å levere grunnleggende tjenester til vårt folk. Vi er takknemmlige overfor det internasjonale samfunnet for å ha tatt fatt i dette gapet. Som et uavhengig land må vi fokusere på tjenestelevering og utvikling. Dette er bare mulig om vi har en regjering hvis første, andre og siste prioritering er offentlig interesse, offentlig interese og offentlig interesse.
Mange utfordringer
- Historikere bekrefter at det sørlige Sudan har kjent marginalisering siden kolonitiden, kan vi lese på nettsidene til den sørsudanske regjeringen (les mer her). På Norsk Folkehjelps nettsider kan vi lese om noe av bakgrunnen med utgangspunkt i de to ordene "maiston" og "abeed" (les mer her):
"Hver gang disse to ordene dukker opp i sørsudanernes sinn, blir de påmint om all den ydmykelse, smerte og ondskap som makthaverne i nord har påført dem."
- Født til å feile, mente Mikal Hem i en kommentar i Dagbladet sist uke (les mer her), mens Aftenposten på lederplass lørdag bl.a. skrev (les mer her):
"Utfordringene er mange når Sør-Sudan i dag blir verdens 193. selvstendige stat. Et ressursrikt land, herjet av krig gjennom et halvt århundre, med store indre motsetninger og en uavklart grense med sin nye nabo i nord, Sudan, begynner med mange handicap."
- Sør-Sudan trenger mye mer enn goodwill, understreket derfor avisa Daily Trust i Nigeria på lederplass, men pekte også på at det er grunn til optimisme (les mer her):
"Landet er godt utstyrt med ressurser, herunder fruktbar jord og store forekomster av olje. Sør-Sudan må unngå, som pesten, ressursforbannelsen som har villedet ressursrike afrikanske land. Dersom landets ressurser blir riktig utnyttet og håndtert er det ingen grunn til at ikke Sør-Sudan, med engasjement og støtte fra det internasjonale samfunn, kan overvinne underutviklings utfordringene, inkludert en høy forekomst av analfabetisme og en elendig infrastruktur."
Det å hjelpe fattige land til å unngå eller komme ut av "ressursforbannelsen" er blant ambisjonene i norsk utviklingspolitikk (les mer her) og da Sudan ble drøftet i Stortinget i april mente Peter S. Gitmark (H) bl.a.:
"Når det gjelder olje, er det igjen ekstremt viktig at man blir enig om både hvordan inntekter fordeles, og hvordan oljen skal utskipes, enten det gjøres gjennom Sudan, som jeg mener vil være en god ordning, nettopp fordi det bringer de to landene tettere sammen – det er jo denne sameksistensen som er ekstremt viktig – eller om Sør-Sudan finner å gå videre med en avtale med Kenya."
Sist uke kunne imidlertid Dagens Næringsliv rapportere at den norskforhandlede planen om å dele den sudanske oljeformuen mellom Nord- og Sør-Sudan er blitt vraket av myndighetene i Sør-Sudans hovedstad Juba. Solheim kommenterte saken slik (les mer her):
"De er i lomma på hverandre. De kan ikke vinne på konfrontasjon. Hva som skjer videre står og faller på den politiske viljen i Khartoum og Juba."
- Frihetens støttespillere
Norsk Folkehjelps engasjement i Sudan har vært omstridt og senest i fjor ble organisasjonen gjenstand for kraftig kritikk fra den svenske journalisten Bengt Nilsson i forbindelse med et frokostseminar i regi av den liberale tankesmien Civita (les mer her):
"Gjennom å støtte en av partene bidro Norsk Folkehjelp til å forlenge krigen i Sør-Sudan."
Informasjonssjef Tor-Henrik Andersen i Norsk Folkehjelp avviste kritikken og forsker Asle Toje tok til orde for at Stortingets utenrikskomité burde anmode regjeringen til å sette ned en reelt uavhengig undersøkelseskommisjon (les mer her). Sist uke ble imidlertid organisasjonen hyllet av regjeringen i Sør-Sudan med en æresmiddag og i sin tale sa generalsekretæren i frigjøringsbevegelsen SPLM bl.a.:
"Når andre hjelpeorganisasjoner forsvant, var det en som ble igjen og det var Norsk Folkehjelp."
Tidligere generalsekretær Halle Jørn Hanssen, som var invitert av president Salva Kiir som æresgjest ved frihetsfesten og uavhengighetsfeiringen i helga, uttalte bl.a. til NRK-Dagsrevyen at "verden ikke ville fått en ny nasjon hvis det ikke hadde vært for Folkehjelpas innsats". Han redegjorde nærmere for organisasjonenes langvarige engasjement i landet i en lengre kommentar med tittelen "Frihetens støttespillere" i avisa Klassekampen sist lørdag, der han bl.a. skrev (les mer her):
"Det har gått rykter fra 1987 og fram til i dag om at Norsk Folkehjelp var SPLAs våpensmuglere i Sør-Sudan. Den svenske forfatteren Bengt Nilsson er en av mange som har spredt disse ryktene, og i Norge er frilansforsker og Fremskrittspartiets utenrikspolitiske rådgiver Asle Toje blitt hans medspiller. Toje vil ha en internasjonal kommisjon som skal undersøke Folkehjelpens angivelige lovbrudd.
Som ansvarlig leder i Norsk Folkehjelp i en stor del av perioden kan jeg slå fast at dette er tøv. Slik transport var aldri et tema i våre drøftinger. Hvorfor skulle vi gjøre noe som uten tvil ville ødelegge tilliten hos alle donorer? Likevel, når flere titusener av enkeltlaster krysset grensen til Sør-Sudan hadde Folkehjelpen ingen praktisk mulighet til å sjekke all last i detalj. Det kan derfor ikke utelukkes at noen misbrukte tilliten og sendte en ammunisjonskasse eller noen geværer fra tid til annen."
Konstituert generalsekretær Orrvar Dalby oppsummerer forholdet slik på organisasjonens nettsider (les mer her):
"Vi mente i 1986 og mener fortsatt at Sør-Sudan og den sørsudanske frigjøringsbevegelsen SPLM førte en legitim sak. For oss var det derfor aldri noe spørsmål om å være nøytral i konflikten. Dette langvarige engasjementet har skapt et unikt forhold mellom Norsk Folkehjelp og Sør Sudan."
- Selv om Sør-Sudan endelig har fått sin frihet, vil vi fortsette å arbeide i solidaritet med folk i Sør-Sudan i årene fremover, avslutter Dalby.
Aktuelle lenker:
- Sør-Sudan, wikipedia
- Sudan, samlesider fra The Guardian
- A political history of Africa since 1900 - interactive, The Guardian 11.07.11
- Government of South Sudan (offisiell nettside)
- Sudan-portalen, nettside for norsk støttegruppe for fred i Sudan
- Norge gratulerer verdens nyeste stat, UD 09.07.11
- Sør-Sudan uavhengig, kongehuset.no 09.07.11
- Hilde Frafjord Johnson ny FN-representant i Sør-Sudan, UD 09.07.11
- As South Sudan celebrates independence, UN vows support in quest for peace, prosperity, UN 09.07.11
- Secretary-General Appoints Hilde F. Johnson of Norway Special Representative for Republic of South Sudan, UN 08.07.11
- Constitution building after conflict: External support to a sovereign process, IDEA, juli 2011
- Norges fremtidige rolle i Sudan, interpellasjonsdebatt i Stortinget 11.04.11
IPS om Sør-Sudan:
- Witnessing the Birth of a New Country, IPS 10.07.11
- Q&A: Spirits High in South Sudan Despite Unresolved Issues, IPS 08.07.11
- Women Hope Independence Means Less Maternal Deaths, IPS 08.07.11
- Close to War As the South Prepares to Celebrate Independence, IPS 08.07.11
- Equitable Oil Deal Needed For Peace, IPS 07.07.11
Kommentarer fra norske organisasjoner:
- Ny stat - gammel gjeld, SLUG 13.07.11
I det vi gratulerer og ønsker Sør-Sudan velkommen som uavhengig stat er det viktig å ikke fortape seg helt i jubelruset. Utfordringene for dette nye landet står i kø, og selv om vi ikke vil legge en demper på folkets rettmessige feiring, er det viktig å se framover. Mange av betingelsene for løsrivelse er langt fra ferdigforhandlet. Det gjenstår blant annet å se hva som skjer med landets svimlende utenlandsgjeld når landet splittes i to. - Norsk Folkehjelp gratulerer Sør-Sudan, Norsk Folkehjelp 09.07.11
- På vegne av Norsk Folkehjelp er jeg i dag stolt over å kunne gratulere Sør-Sudan med uavhengighet. Dette er en historisk dag som representerer mange års kamp for frihet, sier konstituert generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Orrvar Dalby. - Risikabel retur, Flyktninghjelpen 08.07.11
Sør-sudanesere nord i Sudan risikerer liv og helse på vei tilbake til Sør-Sudan, som på lørdag får sin uavhengighet. - Tøff start for Sør-Sudan som eget land, Redd Barna 08.07.11
I morgen blir Sør-Sudan en egen stat. Det kommer til å bli ett av de verste landene i verden å være barn. Derfor må landets nye regjering øremerke deler av oljeinntektene for å redde barns liv. - Folkehjelpa får ros, Norsk Folkehjelp 07.07.11
Norsk Folkehjelp fikk ros for sitt arbeid og betydning i Sør-Sudan på NRK Kveldsnytt i går, 07.07.2011. - En dag til uavhengighet - En majors kamp, Norsk Folkehjelp 07.07.11
I 1985 reiste en ung nordmann til Nairobi som regional representant for det norske ferdighusfirmaet Block Watne. Det var Egil Hagen. Han var utdannet fra Krigsskolen og hadde kommandooperasjoner som sitt spesiale. - 3 dager igjen til uavhengighet - Et opprør for frihet, Norsk Folkehjelp 06.07.11
Det finnes to ord i dagligtalen som er felles for alle de nærmere 200 folkegruppene i Sør-Sudan, og som de har kjent gjennom flere hundre år. Hver gang disse to ordene dukker opp i sørsudanernes sinn, blir de påmint om all den ydmykelse, smerte og ondskap som makthaverne i nord har påført dem. - En bønn for Sudan, Kirkens Nødhjelp 29.06.11
- Vi ber innstendig om deres forbønn for oss når Sør Sudan fødes som en ny stat, sier generalsekretæren i Sudans Økumeniske Råd, Ramadan Chan.
Tidligere relevante saker på rorg.no:
- Sommerens utviklingsdebatt II: Krigsbistand?, rorg.no 01.07.10
- Krig og fred og sånt ..., rorg.no 25.06.10
Medieklipp og -debatt:
- Verden på lørdag i NRK P2 16.07.11
Korrespondentbrevet fra Lars Sigurd Sunnanå om egne opplevelser i Juba under frihetsfeiringen 9. juli og Norsk Folkehjelps rolle. - Sør-Sudan tatt opp i FN, Dagsavisen (NTB) 15.07.11
Den nye staten Sør-Sudan er tatt opp som FNs 193. medlem. Det vedtok FNs hovedforsamling torsdag. - Her er mannen FN vil ha tak i, Dagsavisen 13.07.11
Siden 2009 har Sudans president vært ettersøkt av FNs internasjonale straffedomstol, mistenkt for folkemord og krigsforbrytelser. I helgen deltok han i Sør-Sudans uavhengighetsseremoni – sammen med FNs generalsekretær og Norges utviklingsminister. - Tøff test venter FN, Klassekampen 11.07.11
Hilde Frafjord Johnson, tidligere norsk statsråd for utviklingssaker og Krf-politiker, er FNs spesialutsending til Sør-Sudan. Hun er allerede på plass i hovedstaden Juba og er tydelig på at både Sør-Sudan og FN står overfor tøffe krafttak i tida som kommer. - - Bedre å være fattig enn å bli undertrykt, VG (NTB) 10.07.11
Med noen få ord gir Lino Lokine Lobai uttrykk for det mange følte da Sør-Sudan ble en selvstendig nasjon lørdag formiddag. - Norge anerkjenner Sør-Sudan som egen stat, VG (NTB) 10.07.11
Norge anerkjente lørdag Sør-Sudan som egen stat. Norges generalkonsulat i Juba vil bli omgjort til ambassade. - Denne norske generalen skal hindre Sudan-krig, VG 10.07.11
Jan Erik Wilhelmsen (68) er på ny hentet ut av pensjonisttilværelsen for å megle fred mellom nord- og sørsudanere. Den norske generalen nyter stor respekt hos folket i Nubafjellene, der en alvorlig konflikt har blusset opp igjen. - Vill jubel etter at selvstendighets- erklæringen ble lest opp i Juba, Dagbladet 10.07.11
Men fortsatt er ikke de to landene enige om flere viktige momenter i fredsavtalen. - Presidenten takket Norsk Folkehjelp i sin festtale, Aftenposten 10.07.11
Salva Kiir takker spesielt den norske hjelpeorganisasjonen for innsatsen i Sør-Sudan. - Solheim: Viktig for Norge at Sør-Sudan lykkes, Aftenposten 10.07.11
- Det er i hele verdens interesse at den nye staten Sør-Sudan lykkes og at det blir en varig fredsløsning for en av Afrikas lengste og blodigste konflikter,sier utviklingsminister Erik Solheim til Aftenposten. - Verden på lørdag i NRK P2 09.07.11
Vill jubel i Sør-Sudan da de feiret løsrivelsen fra nord i natt. Men problemene står i kø for verdens nyeste land. - En ny stat blir født, lederkommentar i Aftenposten 09.07.11
Utfordringene er mange når Sør-Sudan i dag blir verdens 193. selvstendige stat. Et ressursrikt land, herjet av krig gjennom et halvt århundre, med store indre motsetninger og en uavklart grense med sin nye nabo i nord, Sudan, begynner med mange handicap. Men det er likevel all grunn til å feire at landet i dag får sin selvstendighet. - Kronprinsen feirer Sør-Sudan, Aftenposten (NTB) 09.07.11
Kronprins Haakon deltar lørdag i feiringen av Sør-Sudans selvstendighet i landets nye hovedstad Juba. - Frihetens støttespillere, kommentar av Halle Jørn Hanssen i Klassekampen 09.07.11
Uten Norsk Folkehjelps innsats hadde SPLM/SPLA neppe lyktes i å gi folkene i Sør-Sudan fred, menneskeverd og frihet. - En ny stat er født, men Sør-Sudan går mot usikkerhet, Aftenposten 09.07.11
Verdens yngste land har store uløste problemer. - Norge har en unik mulighet til å bidra til en langvarig stabilitet i landet, sier NUPI-rådgiver Ingrid Marie Breidlid. - Elleville gledesscener i verdens nyeste land, Aftenposten 09.07.11
Med sang, dans og fyrverkeri løsrev sør-sudaneserne seg i natt fra Sudan. - Et nytt land er født, Dagbladet (NTB) 09.07.11
Ellevill feiring av selvstendigheten i Sør-Sudan i natt. Feiringen fortsetter gjennom helgen, og sammen med i alt 3.000 inviterte gjester deltar kronprins Håkon i feiringen. - Født til å feile, kommentar av Mikal Hem i Dagbladet 09.07.11
Erfaringene fra tidligere nyfødte stater tyder på at Sør-Sudan får en vanskelig start. - Sør-Sudans uavhengighet: Stor ståhei for ingenting?, debatt av Øystein Rolandsen i Dagsavisen (nye meninger) 09.07.11
9. juli feires Sør-Sudans løsrivelse og indirekte det faktum at fredsavtalen av 2005 fortsatt holder, men dette er først og fremst en symbolsk begivenhet som fører til få umiddelbare endringer. - Her er verdens nyeste landslag, VG Nett 09.07.11
Nye ringetoner, ny nasjonalsang, nye lyktestolper og verdens nyeste landslag. Alt er på plass når verden ved midnatt fikk et nytt land. - Fortsatt uløste spørsmål om oljen, E24 09.07.11
Lørdag 9. juli er Sør-Sudans første dag som uavhengig stat. Løsrivelsen kan avføde konflikter, ikke minst knyttet til oljeressursene. - Solheim frykter oljekonflikt i Sudan, VG (NTB) 09.07.11
Det første som vil antyde hvilken vei det går for Sør-Sudan som ny stat, er fordelingen av oljeinntektene. - Utfordringene står i kø, Klassekampen 09.07.11
I dag blir Sør-Sudan en selvstendig stat. Men framtida er usikker så lenge de mest betente stridsspørsmålene med naboen i nord ikke er avklarte. - - De er i lomma på hverandre, Dagens Næringsliv 08.07.11
Den norskforhandlede planen om å dele den sudanske oljeformuen mellom Nord- og Sør-Sudan - som får sin uavhengighet på lørdag - er blitt vraket av myndighetene i Sør-Sudans hovedstad Juba. Det opplyser sørsudanske kilder til avisen Financial Times. - Her plyndrer de spøkelsesbyen, VG Nett 08.07.11
Mens Juba pyntes til Sør-Sudans frihetsfest, ligger grensebyen Abyei forlatt som en nedbrent, plyndret ruin. - Sør-Sudan teller ned til fødselen, Vårt Land (NTB) 08.07.11
Sør-Sudan står foran et tidsskille og teller ned dagene til landet erklærer seg selvstendig. - En ny nasjons fødselsveer, kommentar av Andrew Kroglund i Dagsavisen (nye meninger) 08.07.11
Nasjon nummer 55 på menneskehetens moderkontinent har i disse dager sine fødselsveer når Sør-Sudan fødes den 9. juli. Det er i sannhet en nyhet av dimensjoner, på et kontinent hvor mange statsoverhoder frykter smitteeffektene. - Sør-Sudans frihetsdag, kommentar av Halle Jørn Hanssen i Dagsavisen (nye meninger) 07.07.11
9. juli er det folkefest i verdens nyeste og Afrikas 54. stat. Sør-Sudans frihet vil gi Norge nye utfordringer. - Hurtig opptak i FN for Sør-Sudan, VG (NTB) 06.07.11
Når Sør-Sudan løsriver seg fra nord den 9. juli, vil det trolig bare gå noen dager før landet blir tatt opp som nytt medlem i FN. - Stigende konfliktnivå foran delingen av Sudan, Aftenposten (NTB) 06.07.11
Væpnede konflikter har blusset opp i flere områder langs grensa mellom nord og sør foran Sør-Sudans løsrivelse fra nord den 9. juli, advarer Røde Kors. - Bashir vil renske Sør-Kordofan for opprørere, Vårt Land (NTB) 02.07.11
En uke igjen til Sør-Sudan blir selvstendig. - Sudan og Sør-Sudan enige om buffersone, VG (NTB) 30.06.11
Nå opprettes en 20 kilometer bred demilitarisert buffersone. - Kinas og Sudans presidenter kaller seg «brødre», Dagsavisen (NTB) 30.06.11
Sudans president, Omar al-Bashir, ble hjertelig tatt imot av sin kinesiske kollega, Hu Jintao, til tross for at besøket er omstridt. - Sør-Sudan teller ned til fødselen, Dagsavisen (NTB) 29.06.11
Sør-Sudan står foran et tidsskille og teller ned dagene til landet erklærer seg selvstendig. Men uroen er stor for at den nye nasjonens fødsel blir alt annet enn lykkelig. - Sudan ved et veiskille, kommentar av utviklingsministerne i Norge, Storbritannia og USA, Erik Solheim, Andrew Mitchell og Rajiv Shah i Dagsavisen (nye meninger) 08.05.11
Om to måneder går Afrika gjennom en viktig forandring. Da blir det største landet på hele kontinentet delt i to: republikkene Sudan og Sør-Sudan. - En viss porsjon ydmykhet, takk!, kronikk av Atle Sommerfeldt i Bergens Tidenede 15.02.11
Innbyggere i Sudan har følgende appell til de internasjonale hjelpeorganisasjonene: Dere må la oss ha styringen, men dere er svært velkommen til å være med oss på reisen mot en bedre fremtid for alle. - En god start for Sør-Sudan, lederkommentar i Aftenposten 24.01.11
De første resultatene fra folkeavstemningen i Sør-Sudan kom i uken som gikk. Selv om tallene er ufullstendige, hersker det ingen tvil om det endelige resultatet som blir kunngjort i februar: Et overveldende flertall av befolkningen i sør ønsker løsrivelse fra Sudan og opprettelse av en ny, selvstendig stat. - Å kjempe for fred i Sudan, Morgenbladet 07.01.11
Bokutdrag av Hilde Frafjord Johnson: Nå må det internasjonale samfunn komme på banen. - Et nytt land i emning, kommentar av Lars-Christian U. Talseth i Morgenbladet 24.12.10
Afrikas største land, Sudan, går mot deling. Går det galt, kan landet bli dratt inn i nok en blodig borgerkrig. - Skjebnetid for Sudan, kommentar av Tomm Kristiansen på nrk.no 19.12.10
Det var vel det viktigste som hendte i Afrika det året - i 2006 - fredsavtalen mellom Nord-Sudan og Sør-Sudan. De hadde kriget i over 20 år, i Afrikas lengste borgerkrig, og det sier ikke lite. Om tre uker kommer lakmustesten.
Sagt om Sør-Sudan:
"Det er viktig at regjeringen etablerer et tett forhold til Kina. Kina blir den viktigste samarbeidspartneren og kan bli god en bistandsaktør som Sør-Sudan kan dra nytte av, for eksempel med tanke på utbygging av infrastruktur."
Hilde Frafjord Johnson til Klassekampen 09.07.11
"Framtida vil bli god mot oss, men også tøff. Det er store utfordringer i den nye tiden vi går inn i. Hvis lederne gjør det som er riktig, blir det bra. Det er uansett bedre å være fattig enn å bli undertrykt."
Lino Lokine Lobai til NTB 09.07.11
"Det viktigste nå er å få alle parter og folkegrupper i Sør-Sudan til å trekke i samme retning, få trukket en klar grense og begynne å bygge opp infrastruktur, næringsliv og skole- og helsesystem i sør. Landet har rike oljeressurser, men denne oljen må eksporteres via Sudan. De to landene er nødt til å finne en måte å håndtere oljetransporten på, slik at den kommer begge parter til nytte. Det er lettere sagt enn gjort, historien tatt i betraktning. Men noen annen utvei finnes ikke, hvis de ikke skal falle inn i en ny konflikt igjen."
Lederkommentar i Aftenposten 09.07.11
"Norge har en unik mulighet til å bidra til en langvarig stabilitet i landet."
NUPI-rådgiver Ingrid Marie Breidlid til Aftenposten 08.07.11
"Erfaringene fra tidligere nyfødte stater tyder på at Sør-Sudan får en vanskelig start."
Mikal Hem i Dagbladet 08.07.11
"Det er stor grunn til å tro at i alle fall Sør-Sudans første år som formelt uavhengig stat kun vil innebære små skritt i retning av en reell uavhengighet. Dette betyr at Nord-Sudan vil fortsette å være det viktigste nabolandet for Sør-Sudan. De to landene vil fortsette å ha et spent forhold og vi kan ikke se bort fra at kamphandlinger av ulik intensitet og varighet vil finne sted også i framtida. For å unngå at en full krig blusser opp vil det være helt avgjørende at det opprettes en robust overvåkningsfunksjon, permanente forhandlingsfora og en internasjonal konfliktløsningskapasitet. Her kan og bør Norge spille en viktig rolle."
Øystein Rolandsen i Dagsavisen (nye meninger) 08.07.11
"Nasjon nummer 55 på menneskehetens moderkontinent har i disse dager sine fødselsveer når Sør-Sudan fødes den 9. juli. Det er i sannhet en nyhet av dimensjoner, på et kontinent hvor mange statsoverhoder frykter smitteeffektene."
Andrew Kroglund (Utviklingsfondet) i Dagsavisen (nye meninger) 07.07.11
"Om to måneder går Afrika gjennom en viktig forandring. Da blir det største landet på hele kontinentet delt i to: republikkene Sudan og Sør-Sudan."
Kommentar av utviklingsministerne i Norge, Storbritannia og USA, Erik Solheim, Andrew Mitchell og Rajiv Shah i Dagsavisen (nye meninger) 08.05.11
"Fredsavtalen for Sudan, som ble inngått 9. januar 2005, kunne ha dødd med mannen som forhandlet den frem. At det ikke skjedde, og at begge parter utøvet stor disiplin i de første kritiske ukene etter John Garangs død 30. juli 2005, var i seg selv bemerkelsesverdig. Men mange spørsmål sto åpne. Ville Garangs etterfølger Salva Kiir være i stand til å holde SPLM/A og Sør-Sudan samlet? Hvor lang tid ville det ta for bevegelsen å gjenfinne sin kraft? Ville regjeringen i Khartoum respektere fredsavtalen, eller forsøke å unngå de delene den hele tiden hadde mislikt? Ville forvandling i Sudan være mulig? Sudans venner var bekymret."
Hilde Frafjord Johnson i boka "Waging peace in Sudan" 2011