Er Norge en naiv FN-venn?
Linker oppdatert: Mandag 18. oktober 2010
FrPs utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, mener den rødgrønne regjeringen har vært alt for naiv og sett på FN som en hellig ku. Dette vil han ha slutt på. – Dette er strutsepolitikk fra ende til annen. Kravene til FN-organisasjoner må bli strengere, mener han.
- Vi er blitt betre til å få fram resultat, men det er langt fram.
- Bistanden er for kortsiktig.
- FN-organisasjoner har vanskar med å levere effektiv bistand.
- Den internasjonale humanitære bistanden blir betre planlagt og forvalta.
I ettertid er det særlig evalueringene av bistand gjennom FN og den lærdommen Norad har trukket av disse som har vakt offentlig interesse, selv om konklusjonen er noe mer avdempet i artikkelen i rapporten:
"Det er ikkje noko nytt at FN blir klaga for å vere ineffektivt. Og eit fåtal slike studier er ikkje nok til å kunne trekkje vidtrekkande konklusjoner om FN som kanal for norsk bistand. Men desse rapportene dokumenterer tilstanden på mange nok område til at det gule lyset er på sin plass."
I regjeringens politiske program står det at "regjeringen vil støtte opp om en FN-ledet verdensorden, arbeide for reform av FN og FNs sikkerhetsråd" (les mer her), men FrPs utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, mener nå at den rødgrønne regjeringen har vært alt for naiv og sett på FN som en hellig ku. Aftenpostens lederskribent er ikke enig i det, men understreker likevel følgende(les mer her):
"Poenget er at FNs venner må være villige til å kritisere. Det løser ingen problemer å tie stille på grunn av miforstått lojalitet. Derfor kan ikke FN-organisasjoner regne med at Norges økonomiske bidrag øker automatisk, selv om resultatene uteblir."
Overfor NRK ga miljø- og utviklingsminister Erik Solheim uttrykk for en liknende holdning (les mer her):
"Norge er blant de landene i verden som er mest avhengige av FN og blant FNs sterkeste støttespillere. Og nettopp derfor må vi være en konstant kritiker, og jeg tror nok at vi til tider har glemt denne kritiske dimensjonen i vår FN-tenkning."
I mars i fjor truet Sverige med å kutte støtte til FN og Aftenposten kunne rapportere at (les mer her):
"Svenskene er lei av å pøse milliarder inn i ineffektive internasjonale bistandsorganisasjoner og krever reformer for å fortsette."
Her hjemme har UD gjennomgått de 25 største FN-relaterte organisasjonene og tatt initiativet til et samarbeid med Sverige (les mer her) og nå peker også Noradrapporten på at "det gule lyset er på sin plass".
- Det er ofte tungrodde systemer og langt mellom store planer og resultater på bakken, sier Hans Peter Melby, seniorrådgiver i Norads evalueringsavdeling, til NRK 22. mai (les mer her). I rapporten nevnes kritiske evalueringer av både UNESCO (en evaluering av norsk støtte til vern av kulturarv), FNs miljøprogram UNEP (evaluering av multilateral miljøbistand) og UNDP (en evaluering av deres landprogram i Uganda). Hovedfokus i debatten har imidlertid vært på UNDP, som er den av FN-organisasjonene som mottar mest støtte fra Norge og har fått 860 millioner kroner i årlig støtte de siste årene (les mer her). I NRK Søndagsrevyen svarer Olav Kjørven i UNDP på kritikken og uttaler bl.a. (se innslaget her):
"Vi arbeider kontinuerlig med å styrke effektiviteten ytterligere i det arbeidet vi gjør, men jeg kan vise til mange eksempler på at UNDP er i første rekke i å få ting til å skje på bakken."
Overfor Aftenposten denne uka blir kritikken også avvist av UNDP-leder Helen Clark, som bl.a. sier at (ikke på nett):
"Det er én side i Norad-rapporten om UNDP i Uganda, basert på vår egen vurdering. Det legges ikke fram noen andre opplysninger. Og når det gjelder Uganda er tiltak iverksatt. Blant annet er kontrollen skjerpet og det er satt konkrete mål osv. Det er hele hensikten med våre evalueringer."
I debatten om FN leverer dårligere en f.eks. Verdensbanken og andre multilaterale kanaler vil det være ulike synspunkter og Norads evalueringsrapport omtaler også evalueringer av bl.a. Verdensbankens arbeid på ulike felt. En evaluering av Verdensbankens fattigdoms- og sosialkonsekvensanalyser (PSIA), som tidligere var et viktig satsingsfelt for norsk innsats i banken (les mer her), har f.eks. funnet at PSIA-analyser har hatt moderat virkning på lands politikk. Dessuten har det blitt stilt spørsmål ved om Norge er en slik lojal FN-venn, som det ofte gis inntrykk av. I en kronikk i Dagbladet i 2007 kritiserte tidligere informasjonssjef i UNDP Norden, Veslemøy Lothe Salvesen, Norges arbeid i FN. Hun hevdet at "Norge utfordrer FNs rolle som koordinator og fragmenterer det etablerte multilaterale systemet", gjennom støtte til bl.a. GAVI og andre alternative kanaler (les mer her).
Uansett vil nå både regjeringen og stortinget få anledning til å vurdere hvordan kritikken av FN bør vurderes og håndteres. I kjølvannet av debatten rundt Norads årlige evalueringsrapport har FrPs Morten Høglund og Jan Arild Ellingsen fremmet et forslag i Stortinget om norsk budsjettstrategi i FN. I forslaget står det bl.a. (les mer her):
"Den norske regjeringens politiske plattform for 2009–2013 slår fast at volum av norsk bistand til Verdensbanken skal gjøres avhengig av bankens resultat i reform- og demokratiseringsprosesser. Utviklingsprogrammer og nødhjelpstiltak i regi av FN-organer skal prioriteres. Basert på den fremkomne kritikk av en rekke FN-organisasjoner i de to landenes rapporter mener forslagsstillerne at det bør stilles tilsvarende betingelser når det gjelder norsk støtte til FN."
Saken ligger nå til behandling i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (les mer her).
- Den stor evidensdbatten
- Den store evidensdebatten, som blant annet handler om bruken kvalitative versus kvantitative metoder i evalueringsarbeidet,var tema for evalueringsdirektør Asbjørn Eidhammers innledning i årets evalueringsrapport. Der drøfter han bl.a. bruken av randomisering - tilfeldig utvalg - i evalueringsarbeidet. Dette har tidligere i år blitt etterlyst av Asle Toje i bl.a. en kronikk i Bergens Tidende (les mer her). - RCT (randomisert dobbel-blind evaluering) er (...) en brannmur mot blind idealisme, mente Toje, som bidro til fokus på denne metoden gjennom et seminar i samarbeid med Nordisk Råd om nordisk bistand på Litteraturhuset i april (les mer her).
Aktuelle lenker:
- Interpellasjon fra Peter Skovholt Gitmark (H) til miljø- og utviklingsministeren om når en systematisk gjennomgang av FN-organisasjonene vil finne sted, Interpellasjon nr. 1 (2010-2011), Stortinget 28.05.10, besvart 11.10.10
- Representantforslag fra stortingsrepresentantene Morten Høglund og Jan Arild Ellingsen om en norsk budsjettstrategi for bistand til FN, Dokument 8:141 S (2009–2010), Stortinget 27.05.10
- Lanserer FN-tiltak, FrP 26.05.10
FrP foreslår seks tiltak for å bedre situasjonen etter at en ny NORAD-rapport konkluderer med at FN- organisasjoner er inneffektive når det gjelder bistand. - Evaluering av norsk utviklingssamarbeid 2009, Norad årlige rapport om evalueringsarbeidet, Norad mai 2010
- Norad med kritisk blikk på norsk støtte til FN, Norad 25.05.10
- Vurdering av 25 FN-relaterte organisasjoner, UD
UD har gjennomgått samarbeidet med våre 25 største FN-relaterte multilaterale organisasjoner. Utviklingsministeren tar sikte på å innlede et samarbeid med Sverige om oppfølging av vurderingene i de vedlagte profilarkene. - Bistånd via FN, SIDA 09.06.09
Krav på resultat följer med svenskt stöd. Svenska skattepengar ska gå till de organisationer som bäst kan bidra till en rättvis och hållbar global utveckling. Det är den grundläggande idén när Sverige bedriver utvecklingssamarbete via internationella organisationer. - Norge og FN – fornuft eller følelser?, av Jostein Leiro, FN-seksjonen i UD
- Norske selvbilder og norsk utenrikspolitikk, NUPI-rapport 2007
Andre FN-relevante saker på rorg.no:
- Klimaforhandlinger - i og/eller utenfor FN?, rorg.no 10.02.10
- Norsk FN-politikk uten FN?, rorg.no 18.09.07
- Multilateralt partnerskap med næringslivet - OPS, OPS!, rorg.no 25.01.07
- GAVI for liten og GAVI for stor?, rorg.no 13.11.06
- De rødgrønnes FN-reform, aktueltsider 2006-2008
Medieklipp og -debatt:
- - FN skal hindre oss fra å havne i helvete, Bistandsaktuelt 09.09.10
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ingen tro på at samlingen av de økonomisk sterke G20-landene er egnet til å fatte beslutninger i stedet for FN. Men verdensorganisasjonen må reformeres. - Hellig ku eller fritt vilt?, debatt av Erik Solheim i Aftenposten 01.06.10 (ikke på nett)
Norge er en kritisk FN-venn. Vi er ikke naive. FN har hele verden som eiere og som kunder. Det krever politisk balansekunst og gode rutiner. - FNs bistandsleder: Vi har forbedret oss, Aftenposten 31.05.10 (ikke på nett)
Den øverste lederen fir FNs bistandsarbeid, Helen Clark, avviser at midlene som kanaliseres via FN-systemet ikke kommer fram. - Vi tar kritikken til etterretning og bedrer vår innsats, sier hun. - En kritisk FN-venn, debatt av Erik Solheim i Dagbladet 31.05.10 (ikke på nett)
Norge er en kritisk FN-venn. Vi stiller spørsmål ved hvordan hver eneste krone brukes på best mulig måte. For oss er ikke FN noen hellig ku. Men FN skal heller ikke være fritt vilt. - Ingen hellig ku, lederkommentar i Aftenposten 26.05.10
Poenget er at FNs venner må være villige til å kritisere. Det løser ingen problemer å tie stille på grunn av miforstått lojalitet. Derfor kan ikke FN-organisasjoner regne med at Norges økonomiske bidrag øker automatisk, selv om resultatene uteblir. - Nytt søkelys på u-hjelpen, lederkommentar i Dagbladet 26.05.10 (ikke på nett)
Nå sprekker idyllen og illusjonene. Norge gir nærmere åtte milliarder kroner årlig i direkte støtte til FNs neste 100 ulike organisasjoner. I en fersk evalueringsrapport fra Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) rettes det krass kritikk mot FN-systemet, som kommer dårlig ut sammenlignet med andre leverandører av bistand. - FN-bistand i 10 år har ikke ført til utvikling i Uganda, Politisk kvarter i NRK P2 25.05.10
FN-bistand i 10 år har ikke ført til utvikling i Uganda. Norge betaler likevel og bruker 100-vis av millioner på byråkratiske og inneffektive FN-organisasjoner. Går den norske regjeringen på autopilot når FN skal få penger? - FN slår idag tilbake mot kritikken for manglende resultater i sitt bistandsarbeid, NRK Søndagsrevyen 23.05.10
- Vi arbeider kontinuerlig med å styrke effektiviteten ytterligere i det arbeidet vi gjør, men jeg kan vise til mange eksempler på at UNDP er i første rekke i å få ting til å skje på bakken, sier Olav Kjørven i UNDP til NRK. - Norge vurderer FN-kutt, Stavanger Aftenbladet (NTB) 22.05.10
Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund mener det er for lite diskusjon om og kontroll av bistandspengene til FN i Norge. Solheim er enig i at en kritisk holdning til FN ikke alltid er like framtredende i Norge. - Vurderer å redusere bistand, NRK 22.05.10
Regjeringen vurderer å redusere støtten til flere FN-organisasjoner, etter at en ny rapport fra Norad avslører store svakheter i FN-systemet. - Konstruktiv, kritisk FN-venn, debatt av UNDP Norge i Bergens Tidende 30.04.10
I en leder 23. april etterlyser Bergens Tidende en utenriksminister som kaster et mer kritisk blikk på FN. Vi kan berolige BT med at Støre allerede er en uttalt "kritisk venn av FN." Slike venner vil vi gjerne ha. - De mektige rår, lederkommentar i Bergens Tidende 23.04.10
Norske diplomater og de fleste av våre politikere er oppdratt til aldri å si et vondt ord om FN. Problemet oppstår når FN så åpenbart mangler fremdrift og effektivitet, slik vi ser det i blant annet klimaspørsmålet. - - FN er mer enn en «snakkeklubb», Aftenposten 22.09.09
Aftenposten.nos ekspertpanel gir deg svaret på seks viktige spørsmål foran FN-toppmøtet i New York denne uken. - Sverige truer FN med kutt, Aftenposten 10.03.09
Svenskene er lei av å pøse milliarder inn i ineffektive internasjonale bistandsorganisasjoner og krever reformer for å fortsette.
FrPs Dok.8-forslag i Stortinget:
I
Stortinget ber regjeringen utarbeide kontinuerlige evalueringer av FNs underorganisasjoner med hensyn til effektivitet og resultatoppnåelse.
II
Stortinget ber regjeringen om å gjøre Norges bidrag til FN avhengig av fremdriften og resultatene av reformarbeidet i organisasjonen.
III
Stortinget ber regjeringen avvikle ordningen med flerårig indikativt tilsagn til FNs underorganisasjoner.
IV
Stortinget ber regjeringen legge frem en rapport om fremdriften i reformarbeidet i FNs avdeling for fredsoperasjoner (DPKO).
V
Stortinget ber regjeringen legge prinsippet om null nominell vekst i FNs budsjetter til grunn ved de årlige/toårige budsjettbehandlingene i organisasjonen.
VI
Stortinget ber regjeringen bidra til at nye mandater og aktiviteter fortrinnsvis finansieres gjennom eliminering av utdaterte, irrelevante eller dupliserende mandater.
(For bakgrunn,
les hele forslaget her)