Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

København - dagen derpå

Skuffelse, svik, fiasko og katastrofe er ord som går igjen i kommentarene etter at FNs klimatoppmøte i København ble avsluttet på overtid sist helg. 2009 ble definitivt ikke det "året for klimaendring" som FNs generalsekretær håpet på og mange gjør seg dystre tanker om framtida. Likevel, Københavnmøtet ble en bekreftelse av en ny verdensorden og mange finner også lyspunkter som gir håp for de videre forhandlingene. - 2010 blir et klimaår, varsler statsminister Jens Stoltenberg i dag.

Tirsdag 22. desember 2009
Linker oppdatert: Onsdag 30. desember 2009

- Året som kommer er året for klimaendring, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon på klimaforhandlingsmøtet i Poznan i Polen for et år siden (les mer her), men slik gikk det ikke. Forhandlingene på FNs klimatoppmøte (COP 15), som ble avsliuttet sist uke, gikk tungt.

- Forventet fiasko, noen få seire, oppsummerer Ola Mathismoen i Aftenposten (les mer her).

Etter at USAs president Barack Obama på overtid kunngjorde at India, Kina, Sør-Afrika og Brasil hadde gått med på en avtale rapporterte IPS at "det ble ikke skrevet historie" (les mer her) og Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund oppsummerte det mange trolig følte (les mer her):

"Verdens ledere sviktet da det gjaldt som mest."

Drakampen mellom rike og fattige land kom raskt på dagsorden etter at møtet startet (les mer her) og løste seg ikke tross massiv folkelig mobilisering gjennom bl.a. "klimaseilasen" arrangert av FIVH og Kirkens Nødhjelp (se bilder her). Jens-Petter Johnsen, leder i styringsgruppa til Skaperverk og bærekraft og direktør i Kirkerådet, oppsummerer møtet slik (les mer her):

"Kirkelige klimademonstranter mener FNs toppmøte i København har vært preget av tillitskrise mellom fattige og rike land, og at verden har fått en svak klimaavtale. Det brede folkelige engasjementet som ble mobilisert i forbindelse med forhandlingene, gir likevel håp."

Både FNs generalsekretær (les mer her), såvel som Kina og USA (les mer herhilste på sin side "The Copenhagen Accord" velkommen og i en kronikk i Aftenposten i går understreket også statsminister Jens Stoltenberg at København var "et skritt i riktig retning" som det må bygges videre på (les mer her):

"Etter lange og krevende forhandlinger fikk vi lørdag morgen endelig en klimaavtale i København. Det er ikke vanskelig å finne svakheter og mangler i denne avtalen. Men det er viktig at så mange av verdens ledere har forhandlet og kommet frem til et resultat. Nå starter arbeidet med å få en avtale som er juridisk forpliktende."

- Jeg forstår u-landene, sa han til Aftenposten på lørdag (les mer her) og på sin tradisjonelle pressekonferanse før jul i dag, sa han bl.a. (les mer her):

"2010 blir et klimaår. Vi skal få til en sterk klimaavtale i Mexico og bygge videre på København-avtalen." 

- Skuffelse, svik, fiasko og katastrofe

Norske organisasjoner som deltok i København feller harde dommer over Klimatoppmøtet. Her er noen eksempler:

- Uansett hva statslederne vil påstå, er resultatet klart: Ministrene feilet i København og sviktet klimaet, rapporterer Greenpeace (les mer her), mens Forum for utvikling og miljø (ForUM) innleder sin kommentar til resultatet slik (les mer her):

"Dette umåtelig viktige møtet ble en demonstrasjon av manglende politisk vilje til å ta klimautfordringene på alvor, og manglende vilje fra de rike landenes side til å ta ansvar for de alvorlige konsekvensene av klimaendringene."

- Fiasko i Købehavn gav ikke-avtale, mener Arild Hermstad i FIVH, som i sin kommentar bl.a. skriver (les mer her):

"Toppmøtet viste klart at nasjonale interesser er langt viktigere for de aller fleste landene, ikke minst for de to landene som står for størst utslipp, Obama var mest opptatt av å tale til sine egne i København, mens kineserne ikke legger skjul på at de satte egeninteressen først. De kaller dette en god avtale."

Caritas Norge mener at "Avtalen i København er en katastrofe for verdens fattige" (les mer her), mens Atle Sommerfelt, i en kommentar fra Kirkens Nødhjelp, bl.a. sier (les mer her):

"Dessverre har ikke rike land vært villige til å øke sine reduksjons- og finansieringsforpliktelser. Med det historiske ansvaret som disse landene har, må de vise at de er villige til å forplikte seg til det vitenskapen krever for at ikke milliarder av mennesker skal få sine liv og levekår truet." 

- Ikke glem Bush

- Ikke glem Bush, skriver Aftenpostens Ola Mathismoen. Han viser til at "den politiske hukommelsen er kort" og utdyper det slik (les mer her):

"For ikke mindre enn ett år siden hadde USA en president som i åtte år hadde gjort alt han kunne for å trenere og stanse enhver mikroskopisk fremgang i internasjonal klimapolitikk. Kina var like uinteressert, men skjulte seg komfortabelt bak George W. Bush.

Nå sier USAs president at klimaendringer «truer sikkerhet, helse og klodens fremtid». For første gang noensinne har USA lovet å faktisk redusere sine utslipp av klimagasser. Kina har vedtatt en klimapolitikk som skal redusere utslippsveksten med 40-45 prosent."

Med et annet resultat ved presidentvalget i USA kunne landet ha blitt representert ved republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin, som oppfordret til Obama til å boikotte klimatoppmøtet og på egen nettside bl.a. skriver (les mer her):

"København = menneskets arroganse som tror vi kan endre naturens veier. Vi må alle tjene Guds jord, men det er både arrogant og naivt å tro at vi mennesker kan bekjempe naturen."

København bekreftet en ny verdensorden

- Kanskje var jeg til stede ved sammenbruddet av en verdensorden, skrev utenriksminister Jonas Gahr Støre etter at WTO-forhandlingene brøt sammen i fjor sommer (les mer her). Siden har nye stormakter i Sør, i første rekke de såkalte BRIK-landene (Brasil, Russland, India og Kina), gjort seg stadig mer gjeldende på verdensarenaen. En rapport fra NUPI sist sommer hevder at den norske utenrikstjenesten ikke har tatt dette innover seg (les mer her), men det vil nok bli stadig viktigere i årene framover.

- Klimatoppmøtet i København var også en bekreftelse av en ny verdensorden, mener Dagsavisen og utdyper det slik (les mer her): 

"Det er ikke lenger slik at det meste av makt er samlet i Vesten. Kina, India og Brasil er mektige land som det ikke går an å instruere eller komme utenom i framtidas internasjonale klimaforhandlinger. I København ble Europa satt på gangen i innspurten."

Også Aftenpostens lederkommentar pekte på de utfordringer dette skaper (les mer her):

"I København var det et lite antall land, anført av USA, som avgjorde. Det er ingen ønskesituasjon. Men sannheten er at klimatoppmøtet i København, og prosessene forut, vil bli stående som et nederlag for et bredt, mellomfolkelig samarbeid."

Hvordan dette vil påvirke FN som forhandlingsarena er usikkert, men Klassekampen kan i dag rapportere om "strid om FN-sporet" (les mer her):

"Fiaskoen i København viser at FN ikke kan løse klimaproblemet, mener FN-kritikere. Miljøvernminister Erik Solheim er uenig."

Strid om Kinas rolle

Blant de nye stormaktene i verden er særlig Kinas rolle i København omstridt.

Storbritannias klimaminister Ed Miliband anklager i en artikkel i avisen The Guardian Kina for å ha prøvd «å kapre» København-møtet i forrige uke sammen med Bolivia, andre venstreorienterte, latinamerikanske regimer og Sudan (les mer her).

- Hadde Kina gitt mer, hadde USA også gjort det, tror Cicero-direktør Pål Prestrud (les mer her), mens klimaforsker Knut H. Alfsen mener "det er feil å klandre Kina". Til Dagsavisen i går sa Alfsen bl.a. (les mer her):

"Kina er milevis bedre enn USA."

Og Dagbladet kan idag fortelle at miljøvernminister Erik Solheim er "på kollisjonskurs" med sin britiske kollega, Ed Miliband. Til Dagbladet sier han bl.a. (ikke på nett):

"Det blir en ørkesløs øvelse dersom vestlige ledere skal legge skylde på u-land  og u-land legge skylde på i-land. Kina motsatte seg viktige mål som 50 prosent utslippskutt innen 2050, men hadde USA på sin side gått inn for større forpliktelser, hadde det også vært lettere for Kina å gjøre det. Verken Kina eller USA har levert nok, men begge har tatt hensyn til sine nasjonale interesser."


Aktuelle lenker:

Kommentarer på Pambazuka news:

  • System change not climate change, by Ama Biney 23.12.09
    A capitalist economic system dependent on fossil fuels and the exploitation of natural resources to generate profit has left people and ecosystems across large parts of the planet – including swathes of Africa – vulnerable to climate change, Ama Biney writes in this week’s Pambazuka News.
  • The mouse that roared in Copenhagen, by Alemayehu G. Mariam 22.12.09
    Despite earlier combative language involving 'walking out' of the Copenhagen climate conference, Ethiopian Prime Minister Meles Zenawi's heading of the 'African delegation' in Copenhagen resulted in nothing more than mere 'servile on-looking', writes Alemayehu G. Mariam.
  • What happened at the summit, by Fidel Castro 23.12.09
    ’Until very recently, the discussion revolved around the kind of society we would have. Today, the discussion centres on whether human society will survive.’ In this week’s Pambazuka News, Fidel Castro writes on the experiences of the Cuban delegation at last week’s United Nations Climate Change Conference in Copenhagen.

Kommentarer fra norske organisasjoner:

  • Svært skuffende i København, ForUM 21.12.09
    Dette umåtelig viktige møtet ble en demonstrasjon av manglende politisk vilje til å ta klimautfordringene på alvor, og manglende vilje fra de rike landenes side til å ta ansvar for de alvorlige konsekvensene av klimaendringene.
  • Fiasko i København ga ikke-avtale, kommentar av Arild Hermstad, FIVH 20.12.09
    Lørdag 19. desember ble klimatoppmøtet i København avsluttet med en avtale som mangler det aller meste, og som i tillegg bare tas til etterretning.
  • Avtalen leverer for lite, Kirkens Nødhjelp 18.12.09
    - Den ene graden utover togradersmålet som statene har forpliktet seg til så langt vil kunne føre til at 170 millioner flere mennesker bli utsatt for flom, og 550 millioner ytterligere vil leve i sult, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt. 
  • Stoltenberg bør gå i bresjen for økte klimaambisjoner etter København, Norges Naturvernforbund 21.12.09
    - København ble en nedtur først og fremst fordi de rike landene ikke la nok på bordet. For å få forhandlingene i gang igjen bør Jens Stoltenberg øke Norges utslippsmål til 40 prosent og ta kontakt med EU, Australia og Russland for å få dem til å gjøre det samme, mener Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.
  • Verdens ledere har sviktet, Norges Naturvernforbund 19.12.09
    – Verdens ledere sviktet da det gjaldt som mest, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund. Klimaavtalen fra København er utrolig langt unna å løse klimaproblemet.
  • – Halvferdig tekst og uklart innhold, WWF Norge 19.12.09
    - Med tiltakene som varsles i København er vi i beste fall på vei mot 3 graders global temperaturøkning. Hvis landene utnytter mengden av smutthull i avtalen kan det gå enda verre, sier generalsekretær for WWF-Norge, Rasmus Hansson.
  • De sier det er over – men det er det ikke, WWF Norge 19.12.09
    - De sier at det er over, men det er det ikke. Københavnmøtet ser bare ut til å oppsummere det lederne allerede hadde lovet før de kom, sier verdens største miljøorganisasjon WWF, som minner om at vi fortsatt bare har et utkast fra en gruppe, riktignok viktige, land. Utkastet skal opp i plenum med samtlige deltakerlandfør det eventuelt vedtas.
  • København redder ikke klimaet, Bellona 19.12.09
    Lørdag formiddag tok FNs klimatoppmøte ”The Copenhagen accord” til etterretning. – København-møtet har på ingen måte reddet verden. Men den gir rom for videre arbeid med en internasjonal klimaavtale, sier Frederic Hauge, leder i Bellona. 
  • Klimakollaps i København, Greenpeace Norge 19.12.09
    Norge — Ikke ambisiøs. Ikke bindende. Ikke rettferdig. 119 statsledere i København har ikke gjort jobben de kom for å gjøre, og de vet det selv. 
  • Bredt folkelig klimaengasjement gir håp, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke 18.12.09
    Kirkelige klimademonstranter mener FNs toppmøte i København har vært preget av tillitskrise mellom fattige og rike land, og at verden har fått en svak klimaavtale. Det brede folkelige engasjementet som ble mobilisert i forbindelse med forhandlingene, gir likevel håp.
  • Ingen regnskogsavtale i København, Regnskogsfondet 21.12.09
    Med den svake slutterklæringen fra klimatoppmøtet i København forsvant også avtalen om reduserte utslipp fra avskoging og degradering av skog (REDD). 
  • Avtalen i København er en katastrofe for verdens fattige, Caritas Norge 21.12.09
    Caritas og CIDSE, verdens største allianse av nødhjelps- og utviklingsorganisasjoner, mener at den foreslåtte ”Copenhagen Accord” er en svak og moralsk kritikkverdig avtale som er en katastrofe for millioner av verdens fattige.– Mennesker i den fattige delen av verden kjemper allerede nå mot effektene av klimaforandringene. Vi har svært liten tid til å forhindre at de blir enda verre.
  • Hvor galt gikk det egentlig i København?, Utviklingsfondet 22.12.09
    Ingen er fornøyd med resultatene i København, heller ikke vi i Utviklingsfondet. Men hva gikk galt, og hva fikk vi faktisk til? Det finnes lyspunkter, og vi gir oss ikke.
  • Sammenbrudd i klimaforhandlingene – men også håp, Utviklingsfondet 18.12.09
    Forsøkene på å få til en politisk forpliktende avtale ser ikke ut til å lykkes. De rike landene, med USA i spissen, er ansvarlige for dette. Likevel er det grunn til håp om at mye kan oppnås i de nærmeste månedene.

Tidligere saker på rorg.no:

Medieklipp og -debatt (etter København):

Lederkommentarer:

  • En mer uoversiktlig verden, Lederkommentar i Aftenposten 24.12.09
    Verdenssamfunnet har brukt de siste førjulsdagene til å bearbeide resultatet av FNs klimakonferanse i København. En del av debatten har dreid seg om graden av skuffelse: Var utfallet katastrofalt eller «bare» dårlig? Et annet tema har vært å fordele ansvaret for at det gikk som det gjorde: Var den «hovedskyldige» USA, Kina eller noen andre?
  • Klimaverstinger, Lederkommentar i Dagsavisen 23.12.09
    Rett nok bør Kina åpne for troverdige kontrollmekanismer og gå inn for målet om en juridisk bindende avtale i 2010. Men skal pekefingre heves, bør de rettes mot USA, der hver enkelt i gjennomsnitt slipper ut mer enn fire ganger så mye klimagass som den jevne kineser og Senatet er svært lite villig til å slippe igjennom en klimalov som monner.
  • Den første olje, Lederkommentar i Nationen 23.12.09
    Det er vanskelig å kutte den oljegreinen man sitter på. En ny rapport utarbeidet av Transportøkonomisk institutt, Senter for klimaforskning (Cicero), Universitetet i Oslo og Universitetet i Lund, viser at Norges CO2-utslipp har økt med 11 prosent siden 1990. En grell kontrast til den ene prosenten økning vi i Kyoto lovet å begrense oss til. I samme periode har Sverige redusert sine utslipp med 9 prosent.
  • Lærdommen fra København, Lederkommentar i Dagsavisen 21.12.09
    Klimatoppmøtet i København var også en bekreftelse av en ny verdensorden. Det er ikke lenger slik at det meste av makt er samlet i Vesten. Kina, India og Brasil er mektige land som det ikke går an å instruere eller komme utenom i framtidas internasjonale klimaforhandlinger. I København ble Europa satt på gangen i innspurten.
  • Håp, ikke flopp, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 21.12.09
    København hadde pyntet seg med navnet «Hopenhagen» til klimatoppmøtet som ble avsluttet på overtid lørdag ettermiddag. Da resultatet av to uker med forhandlinger ble klart, ble navnet vridd til «Floppenhagen» og «Brokenhagen». Men det var nettopp håp møtet leverte.
  • Nå må verden ta flere skritt, lederkommentar i Nationen 21.12.09
    Noe positivt kom det tross alt ut av «Brokenhagen». Man kom langt med å finansiere både avskogning og klimatiltak i de fattigste landene. Nå må det tas nye skritt - raskt - slik at også Tuvalu skal rekke å få noe å glede seg over.
  • Håpet fra København, Lederkommentar i Adresseavisa 21.12.09
    Det eneste positive resultatet av klimatoppmøtet er at noen av verdens ledere har vist at de er i stand til å snakke fortrolig sammen. Til gjengjeld er det et viktig fundament å bygge videre på, når de samme lederne senere skal få på plass den klimaavtalen som glapp i København.
  • Skuffelsen i København, lederkommentar i Aftenposten 20.12.09
    I København var det et lite antall land, anført av USA, som avgjorde. Det er ingen ønskesituasjon. Men sannheten er at klimatoppmøtet i København, og prosessene forut, vil bli stående som et nederlag for et bredt, mellomfolkelig samarbeid.
  • Verden etter København, Lederkommentar i Bergens Tidende 20.12.09
    Toppmøtet i København har vist at en rekke land, både i nord og sør, foreløpig ikke har vilje nok til å løse klimaproblemene. Og det har demonstrert at gapet mellom rike og fattige land er foruroligende stort.
  • Unødvendig klimamøte, Lederkommentar av Dag Herbjørnsrud i Ny Tid 18.12.09
    København-møtet ble mer ord enn handling. Hovedproblemet er at vi må slike klimatoppmøter.

Andre kommentar- og debattinnlegg:

  • Gamle sanger om igjen, Kommentar av Sjur Holsen i Bergens Tidende 30.12.09
    «Obama satt på nøkkelen, men kasta den nettopp i dass», sa Ingeborg Gjærum, leder i Natur og Ungdom, etter å ha hørt den amerikanske presidentens tale på Klimatoppmøtet i København. Det er dobbelt galt.
  • Verden etter fiasko, Kronikk av Ivan Kristoffersen i Nationen 28.12.09
    Er verden blitt et verre sted etter det klimapolitiske nederlaget i København? Det er mange svar på det spørsmålet. De pendler fra nye håp for framtida til skuffelser og rene dommedagsprofetier. Men når kaoset i København er forandret til ro og orden, kan en vel si at klimatoppmøtet i Danmarks hovedstad i beste fall ble innledningen til en ny begynnelse.
  • Hva viste København?, Kommentar av Jonas Gahr Støre i Dagsavisen 24.1209
    Endte København i sammenbrudd eller ny start? Jeg holder en knapp på ny start. Men lett blir det ikke.
  • Etter København: Hva nå?, Kommentar av Paal Frisvold på E24 24.12.09
    Alle vi som trodde det internasjonale samfunnet skulle lykkes i å fremforhandle en ambisiøs internasjonal avtale for å redusere klimagassutslipp i København gikk på en skikkelig smell.
  • Færra te' Mexico, Kommentar av Lars Haltbrekken i Adresseavisa 22.12.09
    København-avtalen er noe av det minst forpliktende denne verden har sett.
  • Stor ute – kritisert hjemme, Kommentar av Arne Strand i Dagsavisen 23.12.09
    Statsminister Jens Stoltenberg deler Gro Harlem Brundtlands skjebne: Stor ute i verden. Sterkt kritisert for manglende miljøengasjement her hjemme.
  • En ny folkevandringstid, Kommentar av Jan Egeland i Aftenposten 22.12.09
    Konferansen som «skulle redde verden» maktet det ikke. Skuffelsene i København er et nytt signal om at 20 års global fremgang er i ferd med å snu. Det internasjonale politiske klima er mer uforsonlig. Fattige nasjoner er rasende over at de som gjorde minst for å skape klimaendringene vil bli først og hardest rammet.
  • Har vi råd til å sløse?, Kommentar av Simen Eide i Dagsavisen 22.12.09
    Klimatoppmøtet i København gikk ikke så bra. Derfor er det viktig å se på alle de alternative løsningene for bekjempelse av klimautfordringen vi har i dag, få mest klima for pengene, og ikke sløse de bort på symbolpolitikk.
  • Et skritt i riktig retning, Kronikk av Jens Stoltenberg i Aftenposten 21.12.09
    Etter lange og krevende forhandlinger fikk vi lørdag morgen endelig en klimaavtale i København. Det er ikke vanskelig å finne svakheter og mangler i denne avtalen. Men det er viktig at så mange av verdens ledere har forhandlet og kommet frem til et resultat. Nå starter arbeidet med å få en avtale som er juridisk forpliktende.
  • For tidlig, men altfor sent, Kommentar av Gunnar Okstad i Adrresseavisa 21.12.09
    Det er mange synspunkter på hvorfor FNs klimakonferanse ble en fiasko. Jeg tror årsaken først og fremst er at klimakampen ennå ikke er moden nok for politikere, deres velgere og undersåtter.
  • Mesterregissørene, Kommentar av Kjetil Raknes i Bergens Tidende 20.12.09
    I løpet av 26 timer klarte Obama å snu en kaskade av kritikk og latterliggjøring verden over til godord og lovprising av sitt politiske geni. Obamas Norgesbesøk var et lærestykke i politisk kommunikasjon levert av White House Productions.
  • Livet først, så kloden!, Kommentar av Jan E. Hansen i Aftenposten 20.12.09
    Hvorfor skal vi redde jordkloden, naturen selv, hvis det ikke er for troen på at det menneskelige liv avhenger av etiske føringer fra den samme naturen?
  • Politi og lømler, Kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 18.12.09
    Ti år etter Seattle har politiet tatt igjen demonstrantenes teknologiske forsprang. Forutsetningen har imidlertid vært spesiallover som menneskerettsforkjempere finner meget tvilsomme. Ifølge en meningsmåling offentliggjort igår mener likevel seks av ti dansker at «Lømmelpakken» har vært en god idé.
  • Klimaforskning og klimajuks, Debatt av Lene Johansen i Dagsavisen 18.12.09
    Jeg skjønner Rasmus Benestad har behov for å forsvare klimakabalen, siden han har blitt inkludert i noen av de lekkede e-postene. Men Climategate inneholder mye mer informasjon enn bare e-poster. Den inneholder også avslørende programmeringskode.

Redaksjonell dekning:

  • - Skuffelsen over klimamøtet er berettiget, Dagbladet (NTB) 24.12.09
    USAs president Barack Obama sier han skjønner at mange er skuffet over resultatet av klimatoppmøtet i København.
  • Hva skjedde egentlig i København?, Aftenposten 24.12.09
    - Kina spolerte samtalene, ydmyket Barack Obama, og insisterte på en forferdelig «avtale» slik at vestlige ledere ville få all skylden. Hvordan vet jeg det? Fordi jeg var i rommet og så alt som skjedde, skriver Mark Lynas hos the Guardian.
  • - 2010 vil bli et klima-år, Aftenposten 23.12.09
    Stoltenberg sier det er «lett å påpeke svakheter» ved København-avtalen, men mener den likevel var et skritt i riktig retning.
  • Jens Stoltenberg: - 2010 blir et klimaår, VG Nett 23.12.09
    Statsminister Jens Stoltenberg ramset opp fire klare punkter som han mener gjør klimaavtalen fra København historisk.
  • Derfor mener han Kina saboterte av klimaavtalen, Dagbladet 23.12.09
    - Fordi jeg satt og hørte på, sier The Guardians opprørte klimareporter.
  • Klimaordkrig mellom fattig og rik, VG (NTB) 23.12.09
    Ordkrigen raser mellom rike og fattige land etter forrige ukes klimamøte. Kina anklager den britiske klimaministeren for å forsøke å splitte utviklingslandene.
  • Stoltenberg vil øke norske utslippskutt, E24 (NTB) 23.12.09
    Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner for å øke Norges utslippskutt og vil samarbeide med de viktigste regnskoglandene for å stanse avskogingen.
  • Manglende utslippsmål senker kvoteprisene, E24 23.12.09
    Kvoteprisene faller skarpt etter at klimatoppmøtet i København ikke klarte å levere bindende utslippskutt for de rikeste industrialiserte landene. Ikke siden april har prisene vært så lave.
  • Tar klimakampen hjem, Dagsavisen 23.12.09
    Obama-besøket og klimaforhandlingene ga statsminister Jens Stoltenberg (Ap) plass ved bordet til de store. Men en internasjonal karriere frister ikke. – Jeg blir mer og mer glad i Norge og mindre og mindre glad i hotellrom, sier Stoltenberg.
  • Jens oppsummerer året, Dagbladet 22.12.09
    - 2010 blir et klimaår. Vi skal få til en sterk klimaavtale i Mexico og bygge videre på København-avtalen, påpeker han.
  • Europeisk industri ut mot København-forliket, E24 (NTB) 22.12.09
    EUROFER og andre interessegrupper kritiserer klimaforhandlerne for ikke å ha kommet opp med forslag til hvordan bedriftene bør investere for å hanskes med CO2-utslipp.
  • Britene refser Kina etter København-møtet, E24 (NTB) 22.12.09
    Storbritannias klimaminister Ed Miliband anklager i en artikkel i avisen The Guardian Kina for å ha prøvd «å kapre» København-møtet i forrige uke sammen med Bolivia, andre venstreorienterte, latinamerikanske regimer og Sudan.
  • – Feil å klandre Kina, Dagsavisen 22.12.09
    Det er ufortjent at Kina får pepper for å ha ødelagt for en klimaavtale, mener kinaekspert og klimaforsker Knut H. Alfsen. – Kina er milevis bedre enn USA, sier han.
  • Strid om FN-sporet, Klassekampen 22.12.09
    Fiaskoen i København viser at FN ikke kan løse klimaproblemet, mener FN-kritikere. Miljøvernminister Erik Solheim er uenig.
  • - Naivt å tro at vi kan bekjempe naturen, Aftenposten 21.12.09
    Sarah Palin tror ikke ikke klimaendringene er menneskeskapt.
  • Mener Kina holdt igjen klimaavtale, Vårt Land 21.12.09
    Hadde Kina gitt mer, hadde USA også gjort det, tror Cicero-direktør Pål Prestrud.
  • Nå går jobben til Mexico, Dagsavisen 21.12.09
    Mexico får jobben med å omgjøre det skjøre kompromisset fra København til en forpliktende klimaavtale. Det gir Norge en hånd med på rattet.
  • - For høye forventninger til København-møtet, Dagbladet (NTB) 21.12.09
    Allerede før møtet var det klart at USA hadde lite å gi.
  • Forventet fiasko, noen få seiere, Aftenposten 20.12.09
    Erklæringen fra København bremser ikke klimaendringene. Det er lett å kalle den en fiasko. Men toppmøtet ble likevel starten på en ny æra.
  • - Bedre med ett skritt frem, enn to tilbake, Aftenposten 20.12.09
    Men utslitt Solheim raser over møtesabotører.
  • - Jeg forstår u-landene, Aftenposten 20.12.09
    Jens Stoltenberg har full forståelse for at u-land føler seg urettferdig behandlet.
  • Snart sjef for en halv milliard, Aftenposten 20.12.09
    –Særlig for verdens fattige som bor i sårbare områder, er dette et dårlig budskap. Mange av de rike landene har ikke tatt sitt moralske ansvar, og det er beklagelig at et globalt perspektiv og en felles ansvarsfølelse ennå ikke har fått dominere. Vi kan imidlertid håpe at selve møtet er et første skritt på veien mot en annen holdning og forståelse.
  • Kina hyller København-resultatet, Dagbladet (NTB) 20.12.09
    Kina roser den skjøre enigheten på klimatoppmøtet i København, men varsler om at det fortsatt gjenstår mye arbeid.
  • Bellona: - Skrekkelig trist, men et skritt framover, Dagbladet (NTB) 20.12.09
    Bellona-leder Frederic Hauge synes det er leit at ikke mer kom ut av København-møtet, men kaller likevel forliket et skritt framover.
  • Eksperter: - Dette er langt fra godt nok, VG Nett 20.12.09
    En utvannet klimaavtale kom endelig i boks i København lørdag, men ekspertene er skuffet over resultatet.
  • Spår fall i kvoteprisen på CO2, E24 20.12.09
    Kvoteprisen på CO2 vil falle etter at politikerne ikke klarte å komme frem til en bindende klimaavtale i København.
  • Obama vil utløse energirevolusjon i USA, VG (NTB) 20.12.09
    Etter å ha avsluttet det han selv kalte «ekstremt vanskelige og sammensatte» klimaforhandlinger i København, slo Obama lørdag fast at USA nå må feie for egen dør. - Vi må vedta lovgiving som får på plass de insentivene som er nødvendige for å utløse en revolusjon i ren energi, sa han.
  • Solheim vil stanse klimasabotørene, VG Nett 20.12.09
    Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener land som ønsket å sabotere klimaforhandlingene fikk for stort handlingsrom under toppmøtet i København. 
  • - Nær klimaavtale i natt, Dagens Næringsliv 18.12.09
    Natt til fredag kom partene i klimaforhandlingene i Københavnet nærmere målet.
  • Nå må Obama «låse opp» forhandlingene, Dagbladet 18.12.09
    - Verre å vende tilbake med en tom avtale, enn å komme tomhendt hjem.
  • Resultatet blir tre grader økt oppvarming, Dagbladet 18.12.09
    Verdenslederne vet at det går mot alvorlig klimaendring, ifølge et hemmelig FN-dokument.
  • Obama gir nytt håp om klimaavtale på skjebnedagen, VG Nett 18.12.09
    I natt utarbeidet topplederne et nytt utkast til klimaavtale i København. Avtalen må signeres i dag, på konferansens siste dag.
  • Håper Obama får til en enighet mellom Kina og USA, Dagsavisen 18.12.09
    Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier situasjonen er kritisk, men håper president Barack Obamas ankomst kan bidra til å redde forhandlingene i København.
  • Clinton rokker fastlåste klimaforhandlinger, Dagsavisen 18.12.09
    Med løfter om støtte til u-landene høyner USA sin innsats idet klimaspillet nærmer seg slutten i København.
  • Solheim: Avtaler på bakrommet eneste utvei, Dagsavisen 18.12.09
    Miljøvernminister Erik Solheim (SV) er bekymret, men gir ikke opp København-forhandlingene til tross for dystre signaler fra Kina.
  • I stormens øye, Morgenbladet 18.12.09
    Dette var tirsdagen i klimakonferansens andre uke. En dårlig dag, angivelig. Det var den dagen København begynte å snakke om Mexico til neste år.
  • Utkast til klimaavtale utarbeidet på krisemøte, Dagens Næringsliv (NTB) 18.12.09
    Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sier at krisemøtet natt til fredag mellom 28 land var fruktbart og konstruktivt. Flere diplomater sier det ble utarbeidet et utkast til avtale som blir lagt fram for toppmøtet fredag morgen.
  • - Clintons milliarder gir et ørlite håp, Dagens Næringsliv (NTB) 18.12.09
    Amerikanske løfter om u-landsstøtte gir forhandlerne et ørlite håp før Barack Obama ankommer Københavnmøtet fredag.
  • Obama på vei til København, Aftenposten (NTB-AP) 18.12.09
    USAs president Barack Obama har ni timer på seg til å forsøke å redde klimaavtalen i København.
  • Stoltenberg: – Kritisk situasjon, Aftenposten 18.12.09
    Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier situasjonen er kritisk, men at det fortsatt er mulig å få til en akseptabel avtale i København.
  • Sarkozy åpner for å beholde Kyoto-avtalen, Aftenposten (NTB) 18.12.09
    Frankrikes president Nicolas Sarkozy åpner for å beholde Kyoto-avtalen, noe som er et viktig krav fra u-landene i klimaforhandlingene.
  • - Håper norsk forslag kan bygge bro, Aftenposten.no 18.12.09
    Jens Stoltenberg håper den norsk-meksikanske finansieringsmodellen kan være med å løse floken.
  • Nervekrig om klimaavtalen, Dagbladet 18.12.09
    Forhandlingene nær sammenbrudd i København.
  • - Han sa jo ikke en dritt, Dagbladet 18.12.09
    Jens Stoltenberg talte på klimatoppmøtet i København. - Han sa jo ikke en dritt. Det var ingenting nytt, utbrøt Natur og ungdom-leder Ingeborg Gjærum til Dagbladet like etterpå.
  • - Dette var en suksess, Dagbladet 18.12.09
    Både politiet og demonstrantene mener gårsdagens klimamassedemonstrasjon var en suksess. De er litt uenige om hvorfor.
  • Fire av ti nordmenn i klimatåka, Dagsavisen 18.12.09
    Nær fire av ti nordmenn sier at de ikke vet hva de skal gjøre for å redusere egne klimagassutslipp.

Søk:

Avansert søk

Mediekommentarer til Københavntoppmøtet:


"Konferansen som «skulle redde verden» maktet det ikke. Skuffelsene i København er et nytt signal om at 20 års global fremgang er i ferd med å snu. Det internasjonale politiske klima er mer uforsonlig. Fattige nasjoner er rasende over at de som gjorde minst for å skape klimaendringene vil bli først og hardest rammet."

Jan Egeland
i
Aftenposten 22.12.09

"Avtalen det ble enighet om i København, er et skritt fremover, men det gjenstår mye krevende arbeid. Nå må vi bygge videre på denne enigheten for å få på plass en bindende avtale med forpliktende utslippskutt, mekanismer for å sikre langsiktig finansiering og et sterkt kontrollregime. Norge skal arbeide for at dette skal skje så raskt som mulig. Vi har ingen tid å miste."

Jens Stoltenberg
i
Aftenposten 21.12.09

"Mens møtet i Kyoto ble kalt en suksess, men viste seg langt på vei å ha skapt en fiasko, kalles møtet i København en skuffelse, men kan ha lagt grunnlaget suksess."

Lederkommentar
i
Dagens Næringsliv 21.12.09

"Noe positivt kom det tross alt ut av «Brokenhagen». Man kom langt med å finansiere både avskogning og klimatiltak i de fattigste landene. Nå må det tas nye skritt - raskt - slik at også Tuvalu skal rekke å få noe å glede seg over."

Lederkommentar
i
Nationen 21.12.09

"Det er mange synspunkter på hvorfor FNs klimakonferanse ble en fiasko. Jeg tror årsaken først og fremst er at klimakampen ennå ikke er moden nok for politikere, deres velgere og undersåtter."

Gunnar Okstad
i
Adresseavisa 21.12.09

"Resultatet fra klimatoppmøtet er en stor skuffelse. Det er til liten trøst at mange nå framholder at dette var det beste man kunne få til, og at alle som trodde på noe mer var urealistiske. Faktum er at det på ingen måte er tilstrekkelig til å hindre at klimaendringene får et omfang med konsekvenser så fatale at det er vanskelig for oss å forestille seg."

Lederkommentar
i
Dagsavisen 21.12.09

"I København var det et lite antall land, anført av USA, som avgjorde. Det er ingen ønskesituasjon. Men sannheten er at klimatoppmøtet i København, og prosessene forut, vil bli stående som et nederlag for et bredt, mellomfolkelig samarbeid."

Lederkommetar
i
Aftenposten 20.12.09

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.