Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Globalisering og valgkamp

Globaliseringen har for alvor slått inn over norsk valgkamp. Finanskrisen sist høst styrket regjeringspartiene og rammet særlig FrP og oljefondet. I januar gikk imidlertid FrP ut med klar støtte til Israel under krigen i Gaza og har siden kunne registrere betydelig økt oppslutning i forbindelse med blasfemisaken, hijabsaken, "snikislamifisering" og utspillet om kamp mot radikal islam. Norske verdier og interesser utfordres - og i morgen legger regjeringen fram sin "refleksmelding".

Torsdag 12. mars 2009

Norske verdier og interesser utfordres av globaliseringsprosesser. I morgen legger utenriksminister Jonas Gahr Støre fram "refleks-meldingen".

Utfordringer knyttet til internasjonal økonomi (finanskrisen og arbeidsplasser) og migrasjon (ytringsfrihet-/blasfemidebatt, hijab-debatt, "snikislamisering" og kamp mot radikal islam), altså sentrale spørsmål knyttet til den pågående globaliseringen, har de siste månedene blitt oppfattet som de viktigste årsakene til bevegelser i det politiske landskapet i Norge i valgåret 2009.

Mens Ap's framgang på målingene i januar ble forklart med finanskrisen (les mer her) blir dagens meningsmåling fra NRK/Norstat, som viser at FrP "fosser fram", forklart av NRKs Magnus Takvam med "hijab-bråket" og fokus på innvandring (les mer her). I en kommentar i Vårt Land sist uke kommenterte Erling Rimehaug utviklingen slik (les mer her):

"Folket var i ferd med å flokke seg om Jens Stoltenberg fordi han sto for fast styring. Så dukket det opp en dame i hijab, og alt ble bare rot."

I slutten av februar høstet FrP i følge NTB "storm" etter sitt utspill om "snikislamisering" (les mer her) og noen dager senere karakteriserte hun kampen mot radikal islam som "vår tids viktigste" (les mer her).

Debatten toppet seg i forbindelse med kvinnedagen 8. mars, der arrangørene ble anklaget for svikte innvandrerkvinner (les mer her). Sara Azmeh Rasmussen fikk stor oppmerksomhet da hun under arrangementet på Youngstorget i Oslo satte fyr på en hijab - etter å ha forklart hvorfor i en kronikk i Aftenposten dagen før (les mer her).

Under FrPs valgkampkonferanse i Os i Hordaland gikk partileder Siv Jensen i følge NTB ut mot "såkalte feminister" og sa bl.a. (les mer her):

"Norske kvinner går under parolen «Norge ut av Afghanistan». Men vi er i Afghanistan nettopp for å forsvare menneskerettigheter og hindre at landet igjen skal bli et samfunn der jenter nektes å gå på skole."

- Lite troverdig kvinnekamp, skriver Siri Wahl-Olsen i Adresseavisa (les mer her):

"Fremskrittspartiet har aldri engasjert seg i kvinnekampen. Men det er noe annet når det handler om muslimske kvinner."

I spørsmål om kvinnefrigjøring (hjemme) og internasjonal solidaritet (ute) er det tildels sterke motsetninger mellom høyre- og venstresida i det norske politiske landskapet og den siste måneden er det FrP som har vunnet velgere på sin politikk. Kanskje ville likevel begge parter hatt nytte av å sette seg inn i FNs rapporter om utvikling i arbiske land (Arab Human Development Reports). Den siste av hittil 4 rapporter kom i 2006 og ble presentert slik på rorg.no (les mer her):

"I går kom den 4. UNDP-rapporten om menneskelige utvikling i arabiske land. Rapporten ser spesielt på kvinners situasjon og peker på at kvinnenes begrensede muligheter er et av de største hindrene for menneskelig utvikling. Men rapporten peker også på at "krigen mot terror" og "okkupasjonene av Irak og Palestina" undergraver utvikling og menneskerettigheter i den arabiske verden."

Denne uke har også reaksjonene kommet på at oljefondet har tapt enorme summer i forbindelse med finanskrisen, etter at fjorårets resultat for oljefondet ble lagt fram i går (les mer her). - Legg ned oljefondet, skriver Per Valebrokk i en kommentar på E24 i dag (les mer her), mens Klassekampens Pål Hellesnes viser til at Norge kunne vært 800 milliarder kroner rikere idag om regjeringen i fjor hadde fulgt rådet fra Rødt-leder Torstein Dahle om å selge aksjene (les mer her). Debatten kommer bare kort tid før finansminister Kristin Halvorsen etter planan skal legge fram resultatet av den pågående revisjonen av de etiske retningslinjene for oljefondet (les mer her).

Disse sakene er eksempler på at norske verdier og interesser utfordres av globaliseringen. I forbindelse med den såkalte blasfemisaken tidligere i år (les mer her) ble utenriksminister Jonas Gahr Støre av opposisjonen og andre anklaget for å svikte norske verdier (ytringsfrihet) i forkant av FN-konferansen om rasisme (Durban II) neste måned. I morgen legger han fram regjeringens "refleksmelding" (les mer her), som bl.a. setter fokus på nettopp slike utfordringer. Refleksmeldingen er resultatet at flere års arbeid i UD med Refleksprosjektet, som på UDs nettsider presenteres slik (les mer her):

"Verden er i rask endring, grensene mellom utenriks- og innenrikspolitikk viskes ut. Globalisering, endrede maktforhold og framveksten av et nytt multikulturelt norsk ”vi” utfordrer oss til å tenke nytt om utformingen av norsk utenrikspolitikk. Det holder ikke å gå vante veier eller løse nye problemer med gamle virkemidler. Hva betyr dette for våre interesser, verdier og måten vi driver utenrikspolitikk på? Vi må teste våre utenrikspolitiske reflekser - hvilke av dem er fortsatt holdbare, hvilke bør vi endre?"

Om morgendagens stortingsmelding vil påvirke valgkampen gjenstår å se, men utviklingen den siste tiden peker i retning av at alternativet vil være "Jens eller Jensen" og ikke "Jens eller Erna", slik Høyre håpet på i januar (les mer her).  


Aktuelle lenker:

Aktuelle nyhetssaker på rorg.no:

Medieklipp og -debatt:

Utvalgte kommentarer knyttet "hijab"-debatten m.v.:

  • - Vil knuse radikal islam, nrk.no 12.03.09
    Arbeiderpartiet skal nedkjempe radikal islam og Martin Kolberg varsler nå krig mot ekstremistene.
  • Snik-dehumanisering av Norge, kommentar av Mie Hidle i Bergens Tidende 12.03.09
    Frp synes norsk innvandringspolitikk er naiv. Deres egen er noe langt verre.
  • Bre ut dine vinger!, kronikk av Sara Azmeh Rasmussen i Aftenposten 07.03.09
    Muslimske kvinne: I morgen, 8. mars, jeg tenker på deg og meg, vår virkelighet og kamp. Har du tid til en samtale?
  • Fanget i hijaben, kommentar av Erling Rimehaug i Vårt Land 06.03.09
    Folket var i ferd med å flokke seg om Jens Stoltenberg fordi han sto for fast styring. Så dukket det opp en dame i hijab, og alt ble bare rot, skriver Erling Rimehaug i en kommentar.
  • Lite troverdig kvinnekamp, Kommentar av Siri Wahl Olsen i Adresseavisa 04.03.09
    Fremskrittspartiet har aldri engasjert seg i kvinnekampen. Men det er noe annet når det handler om muslimske kvinner.
  • Verdier til salgs!, kommentar av Nicolai Astrup i Dagsavisen 23.02.09
    Vi så det tydelig i saken om karikaturtegningene av profeten Mohammed. Ytringsfriheten fremsto som mindre viktig enn hensynet til fundamentalistiske krefter i Midtøsten.

Utvalgte kommentarer knyttet til finanskrisen og oljefondet:

  • Elendige røde kapitalister, Lederkommentar i Adresseavisa 12.03.09
    Vi skjønner at vi lever i et rikt land når så store verdier kan søles bort uten at noen stilles til ansvar. Mange finner trøst i at verdiene kommer tilbake når verdensøkonomien går opp igjen. Men ingen vet når det kan skje, eller hvordan kapitalismen ser ut i den andre enden av denne krisen.
  • Legg ned Oljefondet, Kommentar av Per Valebrokk i E24 12.03.09
    Stadig flere spør seg nå om Oljefondet styres på riktig måte. Ikke nødvendigvis fordi Slyngstad og hans forvaltere gjør en dårlig jobb. Men fordi mandatet deres er tvilsomt.
  • 633 milliarder, Lederkommentar av Pål Hellesnes i Klassekampen 12.03.09
    I januar 2008, da stormskyene var i ferd med å samle seg og de første tegnene til krisa viste seg i USA, skrev Rødt-leder Torstein Dahle til regjeringen og anbefalte at man skulle selge aksjene. Hadde regjeringen fulgt det rådet, hadde Norge trolig vært fantastiske 800 milliarder kroner rikere i dag.
  • Fordunstet rikdom, Kommentar av Ola Storeng i Aftenposten 11.03.09
    Oljefondet har ikke tjent penger på ti år. Japanske aksjeeiere har ikke tjent penger på 26 år. Hvor lenge kan vi vente?
  • Kriseløsning, Kommentar av Vidar Ivarsen i Dagens Næringsliv 11.03.09
    Finanskrisen gir stortap for oljefondet, men fondet er selv en del av årsakene til krisen. Blir det endel av løsningen?
  • Den store utfordringen, Lederkommentar i Dagsavisen 11.03.09
    Når Oljefondet i dag legger fram sitt regnskap, blir vi minnet om at det er en grense for hvor langt oljepengene rekker. Finanskrisen har gjort at fondet har tapt all oppsamlet avkastning de siste ti årene.
  • Blodrødt resultat for oljefondet, Lederkommentar i Nationen 11.03.09
    Vi bør bruke tallenes blodrøde tale som en lærepenge. Spørsmålet er hvor fornuftig det er å spille oljeformuen på børs. Det er på tide å ta en ny debatt om hvordan disse pengene, som jo er tiltenkt neste generasjoner, best kan forvaltes.

Søk:

Avansert søk

Meningsmålinger

  • 11. mars
    Norstat/NRK
    På en måned har Fremskrittspartiet økt oppslutningen med hele 8,5 prosentpoeng. Hijabdebatten og en klønete regjering får æren - eller skylda - alt ettersom.
  • 9. mars
    Klassekampen/Nationen
    Islam-debatt gir Frp-løft.
  • 27. februar
    NORSTAT / Vårt Land
    Fremskrittspartiet slår til med en sjokkmåling etter debatten om hijab og snikislamisering. Høyre blør.
  • 22. februar
    Synnovate / Dagbladet
    Arbeiderpartiet går fram 0,6 prosentpoeng til 35,1 prosent i en ny meningsmåling. Partiet sikrer med det rødgrønt flertall.
  • 19. februar
    Sentio / Dagens Næringsliv
    Hadde dagens meningsmåling fra Sentio blitt valgresultatet, ville det rødgrønne regjeringsalternativet være dødt.
  • 25. januar
    Synnovate / Dagbladet
    Arbeiderpartiet får 34,5 prosents oppslutning på en ny meningsmåling. Til sammen får den rødgrønne regjeringen nesten 50 prosents støtte, mens Frp gjør sin dårligste måling siden valget.
  • 23. januar
    Norstat / Vårt Land
    Den rødgrønne regjeringen får rent flertall i Stortinget. KrF taper til Frp.
  • 21. januar
    VGs partibarometer
    Regjeringen er på skuddhold av valgseier: For første gang på over tre år er det rødgrønt flertall i VGs partibarometer.
  • 16. januar
    Respons / Aftenposten
    Etter offensiv Israel-støtte i Frp, har kristne velgere hoppet fra KrF til Frp. Det kan ha stanset partiets dramatiske tilbakegang. Ap har stor fremgang.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.