Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

"Blå" utviklingspolitikk i det blå?

Krigen i Gaza ble også det første utenrikspolitiske slaget i den norske valgkampen 2009. Kristne velgere har gått til FrP etter partiets støtte til Israel, men sist uke gjorde Høyre det klart at alternativene ved høstens stortingsvalg ikke er "Jens eller Jensen", men "Jens eller Erna". Dermed framstår idag muligheten for en "blå" utviklingspolitikk etter valget som lite sannsynlig.
Mandag 19. januar 2009

Forsiden til Bistandsaktuelt 05/2008

På forsommeren i fjor så det dårlig ut for den rødgrønne regjeringen på meningsmålingene og etter en utviklingspolitisk offensiv fra både Høyre og FrP ble det bl.a. i Norads magasin Bistandsaktuelt spekulert i mulighetene for en "blå" utviklingspolitikk etter stortingsvalget 2009 (les mer her).
- Utenriks er lett match, sa FrPs Morten Høgelund til Vårt Land på partiets landsmøtet i mai fjor og mente det ville bli enkelt for de borgerlige å bli enige om utenrikspolitikken for ny regjering (les mer her). Den norske framtida så blå ut og Aftenposten kunne fortelle at "noen av verdens mektigste liberalistiske tankesmier skal hjelpe Frp med å bygge regjeringsmakt og finpusse Siv Jensens statsministerprofil" (les mer her).

Sist høst falt imidlertid oppslutningen om FrP, noe mange tilskrev svekket tiltro til partiets økonomiske politikk i kjølvannet av finanskrisen. - Det er bra for Høyre, som åpenbarer seg som den trygge havn for antisosialistiske velgere, skrev Elin Ørjasæter på E24 (les mer her).

Tidligere denne måneden fikk FrP mye oppmerksomhet for sin støtte til Israel i forbindelse med krigen i Gaza, men om det har styrket FrP foran valget gjenstår å se. - Hva om Siv Jensen var statsminister?, spurte Kari Gåsvatn i Nationen og valgforsker Frank Aarebrot trodde FrP ville miste flere velgere enn det ville vinne på den sterke støtten til Israel (les mer her).

Så sent som 8. januar holdt Erna Solberg (H), i følge Dagsavisen, fast på at en Høyre/Frp-regjering var mulig, til tross for Frps varme støtte til Israels krigføring i Gaza (les mer her), mens Bergens Tidende på lederplass var tvilende (les mer her):

"Fremskrittspartiet gjør akkurat som det vil, også i Midtøsten-politikken. Det er et større problem for den øvrige høyresiden enn for Frp. Egentlig har Jens all grunn til å takke Jensen."

Og sist uke gikk det definitivt i den retning Bergens Tidende antydet.

- Rød bølge for Siv, skrev Dagbladets Marie Simonsen sist onsdag. Fredag viste en meningsmåling, for første gang siden november 2007, at de rødgrønne partiene ville fått flertall om det hadde vært valg (les mer her) og i Aftenposten på lørdag avskrev Høyres Per-Kristian Foss Siv Jensen (FrP) som statsminister (les mer her):

"Jeg mener Siv Jensen kan avskrives som statsministerkandidat, med mindre Frp skulle få 48 prosent ved valget."

Aftenpostens lederskribent karakteriserte Høyres utspill som en "prisverdig avklaring" og noterte at "Frp rendyrker profilen som annerledespartiet i norsk politikk" (les mer her).

- Ørnen har lettet, skrev Dagsavisens Arne Strand (les mer her):

"Et regjeringsalternativ av Høyre, KrF og Venstre er i emning."

- FrP bør skaffe seg venner sier Erna Solberg, men understreker overfor NTB at Høyre ikke avviser samarbeid med FrP (les mer her):

"At Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre står sammen om innspill til regjeringens tiltakspakke, skyldes at klimaforliket ligger i bunn. Det var ikke Frp med på."

Utviklingen de siste ukene synes dermed å bekrefte inntrykket fra Stortingets debatt om bistandsbudsjettet før jul, der flere flere representanter, særlig blant regjeringspartiene, gikk langt i å tegne et bilde av "FrP mot resten" i utenriks- og utviklingspolitikken (les mer her).

Sist ukes partibarometer viser - i tillegg til rødgrønt flertall - svak framgang for FrP, som kaprer kristne velgere. Valgforsker Frank Aarebrot mener overfor Aftenposten at "det er for tidlig å si om Frp gjorde et smart trekk" og utdyper det slik (les mer her): 

"Tilbakegangen var såpass sterk i desember at om det nå stabiliserer seg en måned senere, trenger ikke det bety at bunnen er nådd. Jeg mener fortsatt at deres opptreden er risikabel, slik situasjonen er nå. Israel er ikke noen sentral sak for Frps velgere, og de kan derfor bli skeptiske når Siv Jensen går såpass hardt ut. Tradisjonelle Frp-velgere avviker ikke mye fra resten når det gjelder synet på Israel, og det er TV-bildene som gjør sterkest inntrykk."


Aktuelle lenker:


Søk:

Avansert søk

Stortingetsvalget 2009: Utviklingspolitikk for en ny verdensorden?


- Kanskje var jeg til stede ved sammenbruddet av en verdensorden, skrev utenriksminister Jonas Gahr Støre etter WTO-forhandlingene sommeren 2008. Verden skal nå håndtere såvel klimakrise som finanskrise i en periode med store endringer i de globale maktforholdene. Det vil medføre nye og store utfordringer for utviklingspolitikken. Hva slags utviklings- og bistandspolitikk går våre politiske partier inn for etter valget i 2009? Hva vil være deres hovedprioriteringer? Vi følger prosessen på rorg.no, se våre aktueltsider.
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.