Vagt og uforpliktende fra G8
Linker oppdatert: Søndag 13. juli 2008
I slutterklæringen fra G8-toppmøtet 2008 i Hokkaido (Japan) var det særlig målsettingen om utslippskutt som fikk stor internasjonal oppmerksomhet (les mer her):
"Vi søker å dele med alle parter til FNs rammekonvensjon for klimaendring (UNFCCC) visjonen om, og sammen med dem vurdere og godkjenne innenfor UNFCCC-forhandlingene, målet om å oppnå minst 50% reduksjon av globale utslipp innen 2050, i erkjennelse av at denne globale utfordringene bare kan møtes på global nivå, i særdeleshet gjennom bidrag fra alle større økonomier, i samsvar med prinsippet om felles, men differensiert ansvar og respektive evner."
Denne noe snirklede formuleringen førte til positive oppslag og ros her hjemme fra såvel Bellonas Frederic Hauge (les mer her), som SVs Heidi Sørensen (les mer her). Dan Price, som er rådgiver for Bush i internasjonale økonomiske spørsmål, sa i følge Dagsavisen at det var et enormt bidrag til de kommende FN-forhandlingene om klima bare det å ha G5-landene til stede i Japan. Men, som Dagsavisens Erik R. Selmer kommenterte dagen derpå (les mer her):
"De som måtte ha jublet over G8-møtet tirsdag, fikk helt kaldt vann i blodet i går. Verken Kina eller India ville slutte seg til G8-landenes uklare mål."
I likhet med mange andre mener han at "erklæringen fra verdens rikeste land er både bevisst vag og lite forpliktende". John Samuel i Action Aid sier det slik (les mer her):
"Sluttkommunikeet fra G8-lederne ligner mer på gjenbruk av retorikk fra brutte løfter."
I en felles uttalelse fra organisasjoner tilsluttet nettverket G8 Action Network (les mer her) hevdes det dessuten at G8-landenes mål om 50% kutt i globale utslipp innen 2050 i realiteten er et tilbakeskritt i forhold til klimatoppmøtet på Bali før jul (les mer her).
Kritikere peker dessuten på at G8-landene ikke har noe demokratisk mandat og undergraver FN, bl.a. gjennom støtte til Verdensbankens omstridte klimafond.
- Mangler demokratisk mandat
I en gjestekommentar i Nationen i forkant av toppmøtet skrev Emilie Ekeberg i Attac Norge bl.a. (les mer her):
"G8-lederne har ikke noe demokratisk mandat, når de møtes for å fatte beslutninger som rekker langt ut over deres egne grenser, og det er ikke åpenhet om hva som skal diskuteres og hva som besluttes."
Men så har da heller ikke G8-landenes mål vært demokrati, men å ivareta egne interesser. I en kort historikk om G8 skriver Walden Bello i Focus on the Global South om bakgrunnen for at G8 (tidligere G7) første gang kom sammen på midten av 1970-tallet (les mer her):
"Deres viktigste mål var å samordne de rike landenes makroøkonomiske politikk i en tid med stagflasjon, såvel som å utforme en felles strategi overfor utviklingslandene, som hadde løsnet sin politiske og økonomiske avhengighet til Den første verden gjennom avkolonisering, nasjonale frigjøringskamper og framveksten av Organisasjonen for oljeeksporterende land (OPEC) som en økonomisk maktfaktor."
G7/G8 har samlet de mektigste industrilandene, som i stor grad har dominert verden de siste 50 årene. Men i dag er verden i endring (les mer her) og nye stormakter i Sør reiser seg. Til E24 sier økonomiprofessor Erik Reinert bl.a. (les mer her):
"Det er klart at USAs nokså uansvarlige underskudd på handelsbalansen og betalingsbalansen har flyttet mer og mer makt til de som finansierer USA. Det er det Asia, og først og fremst Kina som gjør."
I en kommentar skriver Aftenpostens Per Kristian Haugen bl.a. (les mer her):
"Årets toppmøte i gruppen av verdens viktigste industriland, G8, bør bli det siste der Kina og India må sitte på gangen."
Her hjemme demonstrerte ungdomsorganisasjoner foran Stortinget mot at "resten av verden ikke er invitert med når hele verdens problemer skal løses" (les mer her).
- Det virker åpenbart urettferdig at store og viktige nasjoner holdes utenfor denne klubben, erkjenner også Dagens Næringsliv på lederplass (les mer her). Men avisa er likevel usikker på om svaret er en utvidelse:
"Sannsynligheten for at verden vil bli bedre styrt eller enigheten vil bli større og mer slagkraftig dersom flere land blir med i gruppen, er imidlertid temmelig liten. Det er ikke mangel på verdensomspennende organisasjoner som skaper problemer, nød og elendighet på jorden. Om G8 blir til G12 eller G16 kan kanskje debattene bli mer interessante, men kommunikeene og beslutningene blir like uforpliktende. Derimot er faren stor for at det oppstår et nytt G4 eller G5 som kan snakke sammen i fred og ro uten mediemas og krav om innsyn eller medbestemmelsesrett. En avvikling er derfor en like nærliggende løsning som en utvidelse."
Andre peker på at G8 (uavhengig av antall) undergraver FN. I uttalelsen fra G8 Action Network står det bl.a. (les mer her):
"Erklæringen fra G8 styrker G8 som en arena for handling i klimaspørsmål, som rivaliserer med FN-prosessen og effektivt undergraver den. Ikke overraskende kom erklæringen som del av en paralell prosess kjent som "Major Economies Meeting", som er et initiativ fra USA for å rive beslutningene om klima bort fra FN-prosessen."
Støtter Verdensbankens omstridte klimafond
Uttalelsen fra G8-toppmøtet hilser Verdensbankens omstridte klimafond velkommen og sier bl.a. (les mer her):
"G8-medlemmer har så langt forpliktet seg til omlag 6 milliarder US dollar som en bistandsforpliktelse til fondene og ønsker bidrag fra andre givere velkommen. CIF (Klimainvesteringsfondet) vil øke både offentlig og privat finansiering. De vil ha brede og inkluderende styringsmekanismer og, som et foreløpig tiltak, fylle et umiddelbart finansieringsgap for å kunne handle raskt fram til en ny finansieringsmekanisme etter 2012 er på plass."
Kritikere mener imidlertid at Verdensbankens fond bl.a. undergraver FNs eget fond. G8 action network mener G8 støtter feil institusjon og karakteriseres dette som enda et tilbakeskritt på G8-toppmøtet (les mer her).
Verdensbankens styre godkjente fondet på sitt møte 1. juli (les mer her). Her deltok også den nordisk-baltiske representanten Svein Aas, som en uke tidligere hadde mottatt brev fra norske (ForUM) og danske (92-gruppen)organisasjoner med oppfordring til å ikke støtte Verdensbankens klimafond. I henvendelse sto det bl.a. (les mer her):
"Vi mener hovedgrunnen til å ta avstand fra disse fondene ligger i at det er særlig problematisk at man med det strategiske klimafondet kan komme i en situasjon hvor fattige land tar opp lån for å bære kostnadene ved konsekvenser av klimaendringer som rike land har forårsaket. I tillegg risikerer CIF å underminere de pågående klimaforhandlingene i UNFCCC og mulighetene for en rettferdig løsning på den globale klimakrisen."
Kritikere er engstelige for at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim vil plassere norske regnskogsmilliarder i Verdensbankens fond (les mer her).
Aktuelle lenker:
- G8 Hokkaido Summit (Japan) 2008
- G8 NGO-forum
- Regression, not a forward movement, Statement of organizations affiliated with the G8 Action Network Sapporo, Hokkaido, Japan, July 9, 2008
- Sapporo Declaration: Global Voices to End Poverty, G8 NGO-forum, 07.07.08
- G8 plus more, IPS' samlesider
- A brief history of the G-8, by Walden Bello, Pambazuka News 09.07.08
The Group of Eight came into being in 1975 as the G7 at a time that the world was embroiled in deep economic crisis, much like today. - An Activist´s Guide to the G8, Focus on the Global South 2003
- G8 Hokkaido: An exercise in Escapism, analysis by John Samuel (Action Aid) at Pambazuka News 10.07.08
The meeting of G8 leaders in Hokkaido, Japan, proved to be an exercise in escapism. The final communiqué of the G8 leaders is more of a recycled rhetoric of broken promises. - G8 2008 futile rethoric on climate, Friends of the Earth (FoEI) 08.07.08
- Civil Society’s Choice at the G8 Summit: The Road of Genoa or the Road of Gleneagles?, speech by Walden Bello at G8 NGO-forum 06.07.08
- Barns rettigheter må løftes på G8-møtet, Redd Barna 07.07.08
Den internasjonale Redd Barna-Alliansen står samlet bak en sterk oppfordring til verdens ledere i forkant av G8-møtet i Hokkaido 7.-9. juli, og FNs tusenårsmålmøte i New York i september. - Trade Union Statement to G8 Hokkaido Toyako Summit - July 2008 "Responding to the global crises: the role of G8 leadership", 05.07.08
- G8 kan redde millioner av underernærte barn, Leger uten grenser 03.07.08
Underernæring dreper mellom tre og fem millioner barn hvert år. Lederne på G8-møtet i neste uke må forplikte seg til å finansiere nye og effektive strategier mot underernæring, mener Leger Uten Grenser. - Miljøtriks eller Afrika-triks, kommentar av Emilie Ekeberg i Attac Norge 30.06.08
G8- landene lover bort store summer i bistand hvert år de møtes, noe som ikke blir fulgt opp. Vi må ikke la oss lure av triksene deres.
Nyhetssaker om tidligere G8-toppmøter på rorg.no:
- G8-toppmøtet 2007 og Afrika, rorg.no 18.05.07
- G8 - ett år etter Gleneagles, rorg.no 05.07.06
- Hva kom ut av G8-møtet?, rorg.no 20.07.05
- G8 og gjelda - et lite skritt, men i hvilken retning?, rorg.no 20.06.05
- G8-forventninger: er det lov å håpe?, 06.06.05
- G8 samles i Frankrike, rorg.no 30.05.03
Medieklipp og -debatt:
- Stort skritt i gal retning, Kommentar av Christoffer Ringnes Klyve i Dagbladet 13.07.08
Etter årets G8-møte i Japan er det liten reell framgang å spore fra verdens rikeste land. Når klimaverstingene i G8 år etter år møtes og skal diskutere klima, er det for mange vanskelig å vite om man skal le eller gråte. - Famlende klimagrep, Kommentar av Anne Thurmann-Nielsen i Dagbladet 13.07.08
Det lille skrittet, som ble tatt for menneskeheten i Japan, var kanskje et stort skritt for USAs president. Klimaerkjennelsen han skaffet seg henger høyst sannsynlig sammen med viktigheten av å skaffe seg et slags ettermæle. - Bush utsetter klimatiltak, VG (NTB) 13.07.08
USAs regjering vil ikke iverksette tiltak for å regulere utslipp av CO2, til tross for en kjennelse i høyesterett som krever slike tiltak. - Magert møte, Lederkommentar i Dagens Næringsliv 11.07.08
I år igjen diskuteres det om ikke G8 bør utvides. Det pekes på at land som har stor betydning ikke er med. Kina burde være selvsagt, India og Brasil nevnes. Sør-Afrika står på listen hos noen, og det samme gjør Mexico. - G8 avsluttet med klimavisjon, Aftenposten 10.07.08
Lederne i noen av verdens mest innflytelsesrike land lover å kjempe for å redusere klimaendringene. - Jubel med besk bismak, Kommentar av Erik R. Selmer i Dagsavisen 10.07.08
De som måtte ha jublet over G8-møtet tirsdag, fikk helt kaldt vann i blodet i går. Verken Kina eller India ville slutte seg til G8-landenes uklare mål. - Klimakamp mellom fattige og rike land, Dagsavisen 10.07.08
Fattige land refser G8-landenes vage løfter om utslippskutt. De nekter å forplikte seg til noe som helst, uten at de rike landene viser vei. - Å spise olje, Kommentar av Lars Gilberg i Vårt Land 10.07.08
En milliard mennesker i verden sulter. For nordmenn merkes mangelen på mat foreløpig bare i form av høyere priser. Ledere for verdens åtte rikeste land sitter nå på G8-møtet i Toyako i Japan og diskuterer hva de skal gjøre med saken. Jeffrey Sachs, spesialrådgiver for FNs generalsekretær, hevdet mandag at mer frihandel vil løse matkrisen. - SV-ros til G8-landene, Dagsavisen 09.07.08
SVs Heidi Sørensen roser G8-landenes løfter om å halvere utslippet av klimagasser innen 2050. - Det er et viktig steg mot en klimaavtale i København i 2009, sier Sørensen. - Kina og India ikke klare for klimakutt, Dagbladet (NTB) 09.07.08
Slutter seg ikke til G8-mål. - G8 og alle de andre, Kommentar av Per Kristian Haugen i Aftenposten 09.07.08
Årets toppmøte i gruppen av verdens viktigste industriland, G8, bør bli det siste der Kina og India må sitte på gangen. - Norsk professor om G8-møtet: - Kina tar balletak på USA, E24 09.07.08
Verden vil få nye herskere, spår økonomiprofessor Erik Reinert. - Anklager G8-landene, Vårt Land (NTB) 09.07.08
- De svikter Afrika, sier Bob Geldof og utpeker Frankrike og Italia som verstinger. - - Patetisk av G8-landene, Nettavisen 08.07.08
Miljøvernere omtaler G8-landenes målsetting for klimautslipp som «patetisk». - - Gutteklubben grei foran Stortinget, Nettavisen 08.07.08
Demonstrasjoner mot G8-møtet også i Norge. - Gir klimaros til G8-landene, Aftenposten 08.07.08
Bellonas Frederic Hauge mener G8-landenes klimavedtak er et skritt fremover mot nye klimatiltak. - G8-landene enige om klima, Nettavisen 08.07.08
G8-landene har blitt enige om en global målsetting om å kutte klimautslippene med minst 50 prosent innen 2050. - Når G8 oppdager matkrisa, Kommentar av Kari Gåsvatn i Nationen 08.07.08
Showet som kaller seg G8 er i gang igjen, med sine sedvanlige store ord, feite limousiner og festivitas. Det årlige slektstreffet for verdens mektigste ledere forsvarer sin berettigelse med at de skal løse verdens problemer, som fattigdom og klimakrise. I år i Japan skal de også løse matvarekrisa. - Et glemt miljøproblem, Kommentar av Gidske L. Andersen i Aftenposten 08.07.08
Forørkning er blant de største globale miljøutfordringene. Men det lenge mellom hver gang problemstillingen står på miljøagendaen. - Klima må vike for mat og bensin, Nettavisen 07.07.08
De stigende bensin- og matprisene vil være hovedtema på G8-toppmøtet som startet i Japan mandag. - Nervøst før G8-møtet, Aftenposten 06.07.08
Protestantene møter store sikkerhetsstyrker rundt G8-toppmøtet i Japan. - Svane på tanken, Kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv 04.07.08
Norden er først i verden med miljømerking av drivstoff. Nå blir det lettere å kjøre på grønt kanskje uten å rappe middagen fra noen. Miljøtriks eller Afrika-triks?, Kommentar av Emilie Ekeberg i Nationen 28.06.08
Mandag 7. juli går det trettitredje G8-toppmøtet av stabelen ved Toya-innsjøen i det nordlige Japan. G8-lederne har ikke noe demokratisk mandat, når de møtes for å fatte beslutninger som rekker langt ut over deres egne grenser, og det er ikke åpenhet om hva som skal diskuteres og hva som besluttes. Likevel er det klart at de høye prisene på olje og mat, oljekrisen og matvarekrisen, er høyt oppe på agendaen.
Sagt om G8-toppmøtet 2008:
"G8-landene er hovedansvarlige for klimakrisen, mens det er de fattigste landene som kommer til å føle de verste konsekvensene på kroppen. Og mens utviklingsland prøver å få sin stemme hørt gjennom FN, velger G8 nå å gi Verdensbanken en større rolle."
Christoffer Ringnes Klyve (Utviklingsfondet)
i Dagbladet 13.07.08
"Dette møtet, avholdt i en situasjon med finans-, drivstoff-, mat- og klimakrise, lyktes ikke i å erkjenne krisens alvor. G8-ledernes forsøk på å framstå med tillit vil ikke bidra til å løse disse sakene. Dette vil ytterligere øke legitimitetskrisen for G8 som troverdig forum for å utvikle farbare løsninger på aktuelle problemer knyttet til sult og urettferdighet - delvis videreført av selkaps- og institusjonsinteresser i G8-landene."
John Samuels (Action Aid)
på Pambazuka News 10.07.08
"Problemet – eller er det fordelen – er at når møtet er over, når virkeligheten atter overtar, er det hele fullstendig overlatt til fremtidige politikere og parlamenter. Det er uformelt og uforpliktende, det har ingen internasjonal legitimitet og ingen forankring i formelle strukturer."
Lederkommentar
i Dagens Næringsliv 11.07.08
"Det kan gå med denne erklæringen som med tidligere anbefalinger fra G8-møtene, de blir i svært liten grad fulgt opp. Hvorfor skulle det være noen større grunn til optimisme nå enn før? Følger optimismen vår avstand fra stupet? Jo nærmere avgrunnen, jo sterkere grunn til å tro at verdens politiske ledere og næringslivets pengefyrster vil ta til fornuften og styre oss inn på trygg grunn?"
Erik R. Selmer
i Dagsavisen 10.07.08
"Svært mye taler for at G8 i det minste burde omforme seg til G10. Også andre land kunne komme i betraktning. Hvis Canada og Italia får være med, hvorfor ikke også Brasil og Sør-Afrika?"
Per Kristian Hanugen
i Aftenposten 09.07.08
"De som demonstrerer mot G8, er en bred bevegelse som i motsetning til G8 selv, favner både rike og fattige land. Med å lytte til deres synspunkter i stedet for å forsøke å stanse og arrestere dem, kunne G8-landene ha mulighet til å komme opp med noe bedre enn å resirkulere gamle ideer, forslag og penger."
Kari Gåsvatn
i Nationen 08.07.08