Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Vi trenger Sør i opplysningsarbeidet!

- Regjeringen bør erkjenne at det er vi i Norge (og Nord) som har behov for innspill, synspunkter og hjelp fra Sør for bedre å forstå situasjonen i verden i dag, hevder medlemsorganisasjoner i RORG-samarbeidet, som på sitt årsmøtet sist uke vedtok et felles innspill til UD om opplysningsarbeid i forbindelse med regjeringens arbeid med ny stortingsmelding.
Torsdag 29. mai 2008

Kathrine Sund er nyvalgt styreleder i RORG-samarbeidet og jobber til daglig i Slett u-landsgjelda (SLUG).

- Opplysningsarbeidet i Norge om sentrale og aktuelle utviklingsspørsmål må styrkes for å møte framtidas utfordringer, mener nyvalgt styreleder i RORG-samarbeidet, Kathrine Sund. Hun peker videre på at:

"Opplysningsarbeidet - gjennom frivillige organisasjoner, såvel som skoleverket og andre instanser - må styrkes som alternativ til navlebeskuende selvgodhet og veldedighetsperspektiver. Vi trenger bedre innsikt i årsaker og sammenhenger, i strukturelle spørsmål og maktrelasjoner, slik at vi blir bedre rustet til å utforme våre bidrag til å løse problemene sammen med andre. Her står dialogen og samhandlingen med Sør sentralt, ikke minst i en tid med store geopolitiske endringer der nye stormakter i Sør vokser fram."

I november ifjor la Stortingets utenrikskomite fram sin innstilling til utviklingsminister Erik Solheims utviklingspolitiske redegjørelse (les mer her), der de la enkelte klare føringer for utviklingspolitikken og understreket behovet for mer grundige stortingsmeldinger (les mer her). UD er nå i gang med å skrive en ny stortingsmelding og ønsker innspill fra organisasjonene og andre. I invitasjonen til innspill sier utviklingsminister Erik Solheim bl.a. (les mer her):

"Vi skal (...) skue bortenfor den tradisjonelle bruken av bistanden. Hvordan kan vi bruke bistand og utviklingspolitikk best for å takle klimaendringene? Hvordan bidrar vi til bedre forvaltning av inntektene fra landenes naturressurser? Hvordan bruker vi bistand best i land med krig og konflikt? Kan vi bruke egen politikk til påvirke utenlandske investeringer slik at de fremmer utvikling? Spørsmålene er mange. Stortingsmeldingen legger opp til en bred politisk debatt, en dialog jeg håper blir visjonær og opinionsdannende."

Og RORG-samarbeidet er opptatt av opinionsdanning. 28 medlemsorganisasjoner, som er engasjert i internasjonale utviklingsspørsmål på ulike måter gjennom bistand, solidaritetsarbeid og politiske påvirkning, har nå stilt seg bak et innspill til UD om nettopp dette (last ned innspillet her). I sitt innspill til UD viser de til at "meldingens hovedbudskap, som grunnlag for norsk utviklingspolitikk så vel som opplysningsarbeidet, bør anerkjenne og videreføre de føringer som ble lagt for informasjons- og opinionsarbeidet i Nord-Sør/Bistandskommisjonens rapport (NOU 1995:5 Norsk sør-politikk for en verden i endring)", der det bl.a. sto (les mer her):

”Det må være en hovedmålsetting for informasjons- og holdningsskapende arbeid å berede en politisk vilje i brede lag av folket for de nødvendige konsekvensene av en global bærekraftig utvikling. En slik utvikling vil blant annet måtte innebære både en omlegging til bærekraftige produksjons- og forbruksmønstre, og endringer i den urettferdige ressurs- og maktfordelingen i verden.”

Det er nå over ti år siden sist regjering og Storting drøftet informasjons- og opinionsarbeidets betydning for Norges deltakelse i det internasjonale utviklingssamarbeidet, nettopp med utgangspunkt i rapporten fra den regjeringsoppnevnte Nord-Sør/Bistandskommisjonen. Innspillene fra Nord-Sør/Bistandskommisjonen fikk i all hovedsak tilslutning fra regjeringen (les mer her) og Stortinget (les mer her) den gang og har siden ligget til grunn for den videre utviklingen av den offentlige støtten til opplysningsarbeid i Norge (les mer her). Formålet med Norads rammeavtaleordning har siden vært "å bidra til at et mangfold av norske frivillige organisasjoner skal kunne drive et bredt informasjons- og opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord-sør- og utviklingsspørsmål", mens Norads informasjonsstøtte tidligere i større grad var rettet inn mot å skape oppslutning om Norad og norsk bistand.

Siden den gang har Utenriksdepartementet fått gjennomført to større evalueringer av opplysningsarbeid som utføres med offentlig støtte, senest i 2003 (les mer her). Under tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ble det nedsatt en arbeidsgruppe i departementet for å vurdere oppfølging av rapporten (les mer her), men lite kom ut av det. Da Bondevikregjeringens utviklingsmelding ble lagt fram sommeren 2004 var RORG-samarbeidet engstelig for at viljen til å støtte kritisk opplysningsarbeid ville bli svekket (les mer her), men gjennom Stortingets behandling av meldingen ble det slått fast at (les mer her):

"... det er avgjørende viktig å bevare de frivillige organisasjonenes uavhengige vokterrolle i forhold til staten"

Avslutningsvis i innspillet til UD som medlemsorganisasjoner i RORG-samarbeidet nå har oversendt UD står det:

"Vår erfaring, som både utviklings- og opplysningsaktører, er at utviklingspolitiske og globale spørsmål blir stadig mer komplekse, men samtidig mer sentrale og viktige på stadig flere områder også for Norge og norsk politikk. Dette tilsier etter vårt syn at regjeringen både må støtte opp under mer og bedre opplysningsarbeid i regi av frivillige organisasjoner, men også styrke innsatsen gjennom skoleverket, bl.a. i oppfølgingen av FNs utdanningstiår for bærekraftig utvikling."


Aktuelle lenker:

Tidligere nyhetssaker på rorg.no om opplysningsarbeid:

Tidligere nyhetsaker på rorg.no om norsk utviklingspolitikk:

  •  Les nyhetssaker her

Søk:

Avansert søk

Innspill til UD om opplysningsarbeid:


I videreføringen av opplysningsarbeidet om internasjonale miljø- og utviklingsspørsmål (Nord/Sør-informasjon) mener vi at regjeringen bør:

  • fastslå betydningen av et bredt informasjons- og opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle miljø- og utviklingsspørsmål i et globalt perspektiv og at slikt arbeid er en integrert og viktig del av Norges deltakelse i det internasjonale utviklingssamarbeidet,
  • erkjenne sivilsamfunnets rolle som pådriver og vaktbikkje – både i Nord og Sør.
  • påpeke opplysningsarbeidets betydning som redskap for likeverdig dialog mellom Nord og Sør om globale miljø- og utviklingsspørsmål i en tid med økende globalisering og geopolitiske endringer,
  • understreke at strategisk støtte til sivilsamfunnet for dialog mellom Nord og Sør ikke betyr en videreføring av at Nord forteller Sør hvordan verden er og hva som skal gjøres, men en felles læringsprosess for alle involverte i dialogen og
  • erkjenne at det er vi i Norge (og i Nord) som har behov for innspill, synspunkter og hjelp fra Sør for å bedre forstå situasjonen i verden i dag, og hvordan vi som aktør i det internasjonale utviklingssamarbeidet kan bidra konstruktivt.

Som opplysningsorganisasjoner har vi gjennom mange år vært opptatt av at det statlig støttede opplysningsarbeidet skal ha et bredere perspektiv enn bistand. Det mener vi er viktig for at opplysningsarbeidet skal kunne bidra til det vi ser som et hovedmål, nemlig å endre holdninger, handlinger og politikk i Nord med sikte på å skape en mer rettferdig verden.

Utdrag fra innspill til UD fra
medlemsorganisasjoner i RORG-samarbeidet

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.