Strategi for det internasjonale arbeidet 2003 - 2005
Sentralstyret ga i februar 2003 sin tilslutning til en strategi for det internasjonale arbeidet. Dette er utdrag av strategien:
Hovedmålsettinger for det internasjonale arbeidet
Arbeiderpartiets program 2001-2005 sier: Arbeiderpartiet visjon er en rettferdig verden uten fattigdom, en verden i fred og i økologisk balanse, hvor menneskene er frie og likestilte og har innflytelse over sine livsvilkår.
Med utgangspunkt i denne visjonen og programmet skal Arbeiderpartiet :
- Drive et internasjonalt solidaritetsarbeid som har til hensikt å fremme samarbeid mellom nasjoner og samarbeid mellom sosialdemokratiske partier både i Norden, Europa og globalt.
- Sette kampen mot fattigdom og for fred øverst på dagsorden og arbeide mot undertrykkelse og nød i verden.
- Bidra til å trygge sivile og sosiale menneskerettigheter. Det viktigste tiltaket for å redusere menneskerettighetsbrudd vil være demokratisering, rettferdig fordeling og internasjonal fattigdomsbekjempelse.
- Sikre at kvinner og ungdom trekkes aktivt med for å sikre en stabil utvikling i verdens fattige land. Bidra til å gi kvinner mulighet til selv å bedre sin livssituasjon.
- Støtte frigjøringsbevegelser og organisasjoner som kjemper for demokrati og mot totalitære regimer, og for elementære menneskerettigheter.
- Jobbe for en offensiv utenrikspolitikk som tar utgangspunkt i vern av menneskerettigheter på alle nivåer.
- Arbeide for at globalt demokrati og globale styringsredskap styrkes for å oppnå mer rettferdighet og fattigdomsbekjempelse.
- Bidra til en mer bærekraftig global utvikling.
For Arbeiderpartiet vil det være viktig også å integrere den øvrige partiorganisasjonen i det internasjonale solidaritetsarbeidet i så stor grad som mulig.
Vi skal støtte og samarbeide med organisasjoner både på nasjonalt og internasjonalt nivå som arbeider for mer demokrati, økt folkelig deltakelse, ansvar og kontroll.
Spesielt skal vi bygge nettverk mellom Arbeiderpartiets, fagbevegelsen og Norsk Folkehjelps internasjonale aktivitet. Et slikt nettverk bør etableres i en fast form.
Vårt internasjonale solidaritetsarbeid og samarbeidsprosjekter skal være preget av gjensidighet. Begge parter bidrar med kunnskaper, verdier og handlinger. Gjensidighet gjør det internasjonale arbeidet viktig og verdifullt for begge parter.
Det er viktig at vi gjennom vårt internasjonale solidaritetsarbeid når flest mulig, og at arbeidet vårt kan ha ringvirkninger og nå flere enn de vi når gjennom de konkrete prosjektene i første omgang. Prosjektene vi engasjerer oss i skal ha en lokal forankring i våre fylkeslag ved at vi bruker tillitsvalgte i fylkene som kompetansepersoner i de landene vi samarbeider med. Samtidig har fylkene ansvar for å informere om og skape en forankring for prosjektet i partiorganisasjonen og i lokalmiljøet.
Hovedsaker og geografisk satsingsområder
Sak:
- Ny nord-sør politikk
- Oppfølging av Global Styring prosjektet
- Den utvidede sikkerhetspolitikken
- Det utvidede Midtøsten
- Afrika
- Europa
Organisering av det internasjonale arbeidet
Det internasjonale arbeidet skal være bygget på en modell hvor både det sentralstyret og fylkespartistyrene er aktivt engasjert i det arbeidet som gjøres.
Et internasjonalt utvalg erstatter dagens internasjonale ressursgruppe. Utvalget bør ta over noen av arbeidsformene fra ressursgruppen. Det bør fortsette å ha temamøter i løpet av året med utvidet deltakelse av ressurspersoner, i tillegg til egne møter. Utvalget må trekke konklusjoner av debatten i disse utvidede møtene. Disse diskuteres med ledelsen senere. Notat fra debattmøtene bør legges ut på nettsidene. Mer informasjon om internasjonalt utvalg og arbeidsgruppen for europadebatt finnes på egne sider.