Venstrevind på ville veier?
Linker oppdatert: Onsdag 13. juni 2007
Hugo Chavez sammen med Bolivias Evo Morales foran maleri av frigjøringshelten Simon Bolivar. Han skal ha sagt: "Flykt fra det landet der én person har all makt. Det er et land av slaver."
Unge Høyres leder, Torbjørn Røe Isaken, etterlyste i en kronikk i Dagbladet i mai fjor noen kritiske spørsmål til Venezuelas president Hugo Chavez fra hans støttespillere på venstresiden (les mer her):
"Det er ikke sikkert Hugo Chavez blir en diktator. Det er ikke sikkert han skriver nok et kapittel i sosialismens blodige historie. Det er ikke sikkert jeg har rett. Men det er bedre å ta feil og ha stilt de riktige spørsmålene underveis, enn å leve i en tilstand av bevisstløs selvrettferdighet og risikere å støtte nok en diktator."
- Å omfordele godene betyr ikke at man må gi avkall på demokratiske rettigheter, svarte Eirik Vold i en kommentar med tittelen "Ingen diktator" (les her).
Etter en høst med stort sett positiv interesse for utviklingsminister Erik Solheims støtte til venstrevinden i Latin-Amerika (les mer her) kan Røe Isaksen på sin blogg (se her) nå konstatere at det omsider stilles kritiske spørsmål til Chavez. Han henviser bl.a. til Dagbladets lederkommentar i begynnelsen av februar, som med tittelen "diktatoren Chavez" innledes slik (les mer her):
"I går fikk Venezuelas president Hugo Chavez fullmakt til å styre landet som han selv vil. Denne rause handling fra parlamentets side ble gjennomført under fulle pontifikalier og seremoniell i hovedstaden Caracas. Det skulle merkes at oljelandet nå er blitt et enevelde."
Og Dagbladets lederskribent er langt fra å være alene. Også lederskribenter i Aftenposten og Dagens Næringsliv har vært ute med kritiske kommentarer, selv om Aftenposten fortsatt øyner en mulighet for at Chavez vil vise måtehold i bruken av sine nyervervede fullmakter (les mer her):
"Når landets nasjonalforsamling har gått til det skritt å gi presidenten all makt for en periode på halvannet år, betyr det at han i enda mer utpreget grad enn tidligere fremstår som en folkevalgt enehersker. Det vil vise seg om han etter en slik periode fortsatt har tilstrekkelig måtehold til å gi disse fullmakter tilbake."
Lederskribenten i Dagens Næringsliv benytter anledningen til også å kritisere avisa Klassekampens støtte til "Hugo Boss" (les mer her):
"Gjennom 39 årganger har Klassekampen presentert sosialismens sterke menn på omtrent samme entusiastiske måte. Ansiktene skifter, og noen går veldig av moten etter en tid, men troen på at akkurat denne gangen skal det gå bra, er nesten rørende."
Men også blant Chavez' venner er det uro. I et innlegg i avisa Klassekampen på mandag skrev Jonas Sjötvedt om "Våre venner i Venezuela". Han avsluttet slik:
"Chavez har åpenbart dårlig omdømme når det gjelder valg av internasjonale alliansepartnere. Irans president er en undertrykker av sitt eget folk, det samme gjelder Hviterusslands grå diktator (...) Det finnes også urovekkende trekk når det gjelder utviklingen i Venezuela. Hvorfor skal Chavez styre med dekret når landet ikke er i krise? Dessuten vil Chavez endre konstitusjonen for å kunne sitte ved makten i flere perioder.
Det er et veldig dårlig tegn når makthaverne begynner å endre demokratiets regelbok for å forlenge sin personlige makt. Det må også gjøres klart for våre venner i Venezuela".
Det Chavez-kritiske nettstedet Albacom.no har valgt et sitat fra frigjøringshelten Simon Bolivar som slagord etter at Chavez fikk økt sine fullmakter:
Flykt fra det landet der én person har all makt. Det er et land av slaver.
Er det slik Chavez' bolivarianske alternativ for Latin-Amerika skal ende? Debatten går i ulike politiske kretser. I januar snakket opposisjonspolitikere fra Venezuela og Bolivia til en fullsatt sal i Høyres Hus (les mer her). Denne uka inviterer venstresida til debattseminar i Oslo med den argentinske økonomen Claudio Katz: Håpets kontinent? lærdommer fra et rødere Amerika.
Flere åpne møter i Oslo med fokus på Venezuela står på trappene i mars og nyhetsbrevet Albanytt kan fortelle at det på et møte i Bergen 6. februar ble opprettet et nettverk for Venezuela "for å få ut saklig og balansert informasjon om utviklingen i Venezuela" (les her).
- Vanskelig å ikke like Venezuela
I sin kommentar i avisa Klassekampen på mandag denne uka oppsummerer Jonas Sjöstedt hvorfor det for ham som sosialist er "vanskelig å ikke like Venezuela under president Chavez' styre" (ikke på nett):
"Endelig finnes det et land som gjør noe vettugt med sin oljerikdom. I Venezuela har helsevesenet blitt bygd opp i en imponerende takt, analfabetismen har bortimot blitt utryddet i en nasjonal kampanje og de fattigste i landet har fått en rekke økonomiske forbedringer. Som sosialist kan jeg bare applaudere, det er imponerende. Jeg liker også at nasjonale rikdommer skal eies av innbyggerne i landet, ikke av private profitører. Det er også velkomment at Chavez utgjør en velkommen motvekt mot USA sammen med andre progressive regjeringer i regionen."
En kritisk artikkel i Dagbladet Magasinets nettutgave 25. januar (les hele her) hevder imidlertid at "det er vanskelig å måle hvor vellykket Chavez' fattigdomsbekjempelse har vært" og utdyper det bl.a. slik:
"Tallene som kommer fra landet er gjerne farget. Noen hevder fattigdommen går raskt nedover, andre sier den er gått opp 20 prosent. En FN-rapport fra i fjor tyder på magre resultater, få nye arbeidsplasser skapes, økonomien er avhengig av oljen, men fattigdommen har gått noe ned, og Venezuela ligger på et latinamerikansk gjennomsnitt."
Sosialisme for det 21. århundrede
Hugo Chavez har tatt til orde for en "sosialisme for det 21. århundrede". I et intervju med tidsskiftet Rebelion i januar (les mer her) erkjenner den tyske politiske analytikeren Dieterich Heinz at det var han som utviklet uttrykket "sosialisme for det 21. århundrede" i 1996. Han mener nå at betingelsene for å utvikle en slik sosialisme er tilstede i Venezuela og sammenfatter det slik:
"En sosialisme der flertallet har den historisk største graden av beslutningsmakt i økonomiske, politiske, kulturelle og militære institusjoner som styrer deres liv."
Men hva "sosialisme for det 21. århundrede" betyr i praksis er det ulike oppfatninger om. Dagens Næringslivs lederskribent kommenterte nylig prosjektet slik (les mer her):
"Han lover å gi Venezuelas 27 millioner innbyggere en «sosialisme for det 21. århundre». Mye minner likevel om sosialismen fra det 20."
- Hva mener han egentlig med sosialismen i det 21. århundre?, Aftenpostens Arne Halvorsen stilte i slutten av januar spørsmålet til analytikeren Robert Bottome i Caracas, som svarte slik (les mer her):
"Jeg ser for meg en blanding av det gamle sovjetsystemet og formann Maos folkekommuner i Kina. Ideologien er en miks av kristendom og marxisme-leninisme. Men han er heller vag på hva det konkret innebærer. Han vil uten tvil fortsette å bruke av statens oljepenger til å finansiere sosiale og politiske reformer."
Omstridt nasjonalisering
- Venezuela vil kompensere selskapene som blir fratatt verdier gjennom nasjonaliseringen av telekom-, olje- og kraftindustrien som skal være på trappene, kunne E24 rapportere før jul (les mer her).
Da Hugo Chavez i begynnelsen av januar varslet nasjonalisering av oljeindustrien førte det imidlertid til uro - også i Norge. I en kommentar i Dagsavisen pekte Arne Strand på at dette kunne få følger for norske investeringer i landet (les mer her):
"Statoil har investert tungt i Venezuelas oljeindustri. Hvis landets president Hugo Chavez gjør alvor av sin trussel denne uka om å nasjonalisere oljeindustrien og dermed kaste Statoil ut av landet, vil selskapet tape mellom 10 og 15 milliarder kroner. Venezuela er ikke det eneste landet der Statoil lever politisk farlig."
Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv er imidlertid usikker på om "petropopulisten" Chavez tør dette (les mer her).
RVs Torstein Dahle tok på sin side til orde for at Statoil burde bistå Venezuela i denne prosessen (les mer her):
"Chavez' forslag om å nasjonalisere oljeproduksjonen i Orinoco-provinsen er riktig og viktig, og fortjener norsk støtte. Jeg vil på det sterkeste oppfordre Statoil til å tilrettelegge for en slik prosess."
Aktuelle lenker:
- Endelig noen kritiske spørsmål, UH-leder Torbjørn Røe Isaksens blogg 19.02.07
- Alternativ integrasjon, Latin-Amerikaindeksen: Venezuela (LAG)
- Nettverk for Venezuela
- Albanytt, Uavhengig nyhetsbrev om Latin-Amerika
- Nyheter på norsk fra Venezuela, Albacom.no - Chavez-kritisk nettside
- Venezuela Information Office, opplysningskontor for Venezuela i USA
- Venezuelanalysis.com, Venezuela news, views and analysis
- The Guardian Special Report on Venezuela, The Guardian
Aktuelle møter:
- Åpnet møte om Venezuela, Oslo 30. mars, arrangert av Latin-Amerikagruppene i Oslo m.fl.
Chavez har vunnet valget men sterke krefter vil ha han avsatt. Venezuela må ha fortsatt internasjonal støtte for å beholde deres president. - Venezuela og meningen med sosialisme i det 21. århundre, Åpent møte 02.03.07
Andreas Ytterstad, redaktør av Gniste, gir en ny tolkning av sosialimen basert på erfaringer i Venezuela. - Håpets kontinent? lærdommer fra et rødere Amerika, Åpent Møte på Chateau Neuf 23.02.07. Møtet arrangeres i samarbeid med Manifest, Rød Front, Blindern SV, IS Internasjonal Gruppe-Oslo SV og Latin-Amerika Gruppene i Oslo
- Latin- Amerika i vinden, Høyre 24.01.07
Foran en fullsatt sal på Høyres Hus snakket Ramiro Cavero fra Bolivia, Henrique Fernando Salas fra Venezuela og Latin - Amerika ekspert Joseph Agostini fra International Republican Institute om situasjonen i Latin Amerika tirsdag kveld.
Medieklipp og -debatt:
- "Demokraten" Chávez, kronikk av Daniel Ims i Klassekampen 13.06.07
Om ein har følgt Venezuela-dekninga i norske media, får ein fort det inntrykket at kritikk av styret til Hugo Chávez er noko som høyrer Høgre og Aftenposten til. Den norske venstresida har vori ubehageleg fråverande, om ein ser bort frå dei gongene ein har stilt spørsmål direkte til ulike representantar, som i Klassekampen 2.juni. Ein ting er likevel å ikkje kritisere eit styresett, noko anna er å halde det fram som eit ideal. - Okkuperer jord, E24 27.03.07
President Hugo Chavez tar en Mugabe og okkuperer 20 store landeiendommer med væpnet makt. - Flere står for tur, understreker presidenten. - Chavez: - USA planlegger kupp i Latin-Amerika, VG (NTB) 12.03.07
Venezuelas president Hugo Chavez fortsatte sitt verbale angrep på USA søndag. Den amerikanske regjeringen planlegger kupp og snikmord i Latin-Amerika, mener Chavez. - Bush utfordrer Chavez i sør, Dagsavisen 07.03.07
USAs president George W. Bush gjør seg klar for å gjenerobre Latin-Amerika. Med seg har han store penger til nye bistandsprogrammer. - Statoil overlater kontrollen til Chávez, Dagens Næringsliv (NTB) 09.03.07
Statoil har sammen med andre internasjonale oljeselskap gitt fra seg kontrollen over Orinoco-feltene i Venezuela. - Ønsker gasskartell i Sør-Amerika, Dagens Næringsliv (NTB) 03.03.07
Venezuelas president Hugo Chavez ønsker at latinamerikanske land skal gå sammen om å danne et gasskartell etter modell av OPEC. - Skviser Statoil, E24 28.01.07
Chavez uttalte på radio i Venezuela natt til tirsdag at regjeringen har signert en erklæring som gir myndighetene rett til å ta kontroll over minst 60 prosent i en rekke nye joint venture-selskaper i landet. - Fra fattigkår til dynasti, Dagbladet.no 19.02.07
Chávez-familiens vei til makten i Venezuela skjemmes av spekulasjoner om korrupsjon og nepotisme. - Klassekampen og Hugo boss, lederkommentar i Dagens Næringsliv 10.02.07
Hugo Chavez, den sosialistiske presidenten i Venezuela, blir anklaget for å vise et lite demokratisk sinnelag. - Chávez er i gang, Dagens Næringsliv (NTB) 09.02.07
Regjeringen i Venezuela sikret seg torsdag aksjemajoriteten i landets største elektrisitetsselskap. - Rice: Chávez ødelegger Venezuela, Dagsavisen (ANB-NTB-Reuters) 08.02.07
USAs utenriksminister Condoleezza Rice mener Venezuelas president Hugo Chávez ødelegger landet sitt. - Hugo Chávez, lederkommentar i Aftenposten 04.02.07
Venezuelas president Hugo Chávez er blitt omtalt som en arvtager for Fidel Castro i Latin-Amerika, i den forstand at han utgjør en ny plagsom utfordring for Washington. - Diktator Chavez, lederkommentar i Dagbladet 01.02.07
I går fikk Venezuelas president Hugo Chavez fullmakt til å styre landet som han selv vil. Denne rause handling fra parlamentets side ble gjennomført under fulle pontifikalier og seremoniell i hovedstaden Caracas. Det skulle merkes at oljelandet nå er blitt et enevelde. - All makt til Chavez, Dagbladet (NTB) 01.02.07
Venezuelas folkevalgte har gitt president Hugo Chávez fullmakt til fritt å styre landet som han selv vil det neste halvannet året. - Uro på oljefelt, Klassekampen 31.01.2007
Norge har invitert Venezuelas oljeminister for å diskutere Statoil i Venezuela. Samtidig murrer det i oljeregionen Orinoco, der Statoil er aktiv. - - Tør ikke sparke ut oljeselskapene, E24 30.01.07
Venezuelas president Hugo Chavez har nasjonalisert en privat flyplass i Caracas, og nå kaster han seg over tele og media. - Han tør ikke sparke ut oljeselskapene, sier analytiker Robert Bottome til E24. - Flau venstrevind i Latin-Amerika, Aftenposten 26.01.07
Det er feil å tro at Latin-Amerika er blitt mer venstreorientert eller sosialistisk. Verre er det at omverdenen overser at demokratiet utfordres. - Marx vender tilbake i ny innpakning, Aftenposten 26.01.07
Den døde filosofen Karl Marx rører på seg. I Latin-Amerika dukker det ene Marx-inspirerte regimet opp etter det andre. Spørsmålet er om verden står overfor en ny Marx-bølge. - Er klart til stede, Aftenposten 26.01.07
- Ser man på Latin-Amerika i dag, er Karl Marx helt klart til stede i mange store politiske bevegelser, sier historieprofessor Øystein Sørensen. - Trotskisten tar folket med storm, Dagbladet Magasinet (Nett) 25.01.07
Chavister og opposisjonelle støter sammen i Venezuela. De er uenige om Chavez er redningen eller katastrofen for Venezuela. Også i Norge er meningene delte om den presidenten. - Fallende kurs, lederkommentar i Dagens Næringsliv 25.01.07
Chavez sosialisme for det 21. århundre, minner om sosialismen i det 20. - Chavez ønsker bank, E24 19.01.07
Venezuelas president Hugo Chavez ønsker en egen utviklingsbank for Sør-Amerika. I dag og i morgen deltar han på toppmøtet i den søramerikanske handelsblokken Mercosul i Rio. - RV ber Statoil om å hjelpe Hugo Chavez, Klassekampen 17.01.07
RV ber Statoil og regjeringen støtte president Hugo Chavez' planer om nasjonalisering av oljeproduksjonen i Venezuela. - Iran på frierferd i Latin-Amerika, Dagsavisen 16.01.07
Irans president Mahmoud Ahmadinejad er på turné i USAs bakgård. - Vi har felles fiender og felles mål, sier Irans president om sine besøk i Venezuela, Nicaragua, Ecuador og Bolivia. - Sammen for oljekutt, E24 15.01.07
Presidentene i Venezuela og Iran, Hugo Chavez og Mahmoud Ahmadinejad, uttalte i Caracas at de ønsker å innføre et kutt i oljeproduksjonen blant medlemmene av oljekartellet Opec, melder BBC. - Tvilsom bruk av skattepenger, Kommentar av Arne Strand i Dagsavisen 14.01.07
Venezuelas president, Hugo Chavez, varslet denne uka nasjonalisering av oljeindustrien. Det viser at Statoils engasjementer i Venezuela og i andre land er høyrisikoprosjekter. - Leve korrupsjonen!, Dag og Tid 12.01.07
Uleselege budsjett, koffertar fulle av petrodollar, smørjing... Metodane til president Chávez er bra for den parallelle økonomien, som blømer takk vere dei høge oljeprisane. - Petropopulisten, Kommentar av Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 11.01.07
Han mener Bush er en djevel, at folk som bekymrer seg for ytringsfriheten er rævhøl og at USAs utenriksminister Condoleezza Rice trenger et skikkelig mannfolk. Om Hugo Chavez tør nappe 15 milliarder kroner fra Statoil, er mindre sikkert. - Venezuela vil betale, E24 11.01.07
Venezuela vil kompensere selskapene som blir fratatt verdier gjennom nasjonaliseringen av telekom-, olje- og kraftindustrien som skal være på trappene. - Statoil-prosjekt i Venezuela i fare, Dagbladet (NTB) 10.01.07
Statoil kan stå i fare for å miste et milliardprosjekt i Venezuela etter at president Hugo Chavez mandag varslet nasjonalisering av landets energisektor. - USA kritiserer Chavez' nasjonaliseringsplan, Dagens Næringsliv (NTB)10.01.07
USA forventer at amerikanske selskaper blir kompensert om de rammes av Venezuelas nasjonaliseringsplaner. - Tendensiøst frå Aftenpostens mann i Rio, kommentar av Per Anders Todal i Dag og Tid 15.12.06
Venezuela-dekninga til Arne Halvorsen i Aftenposten er ein studie verd. - Chávez i revers, Kommentar av Arne Halvorsen i Aftenposten 05.12.06
Hugo Chávez vant valget i Venezuela, men utfordres nå av en samlet opposisjon. Og han mister politisk innflytelse i Latin-Amerika. - Valgskred for Chavez, Aftenposten (NTB) 04.12.06
- Lenge leve revolusjonen, ropte Hugo Chavez etter at han ble gjenvalgt som Venezuelas president med solid margin. - Chavez på vei mot seier i Venezuela, Dagbladet.no (NTB) 04.12.06
Hugo Chavez er på vei mot brakseier i Venezuela. Foreløpige målinger viser overveldende flertall, med 61 prosent mot 38. Chavez har allerede utropt seg til seierherre.
For ytterligere bakgrunnsinformasjon, se:
- Norsk støtte til venstrevind i Latin-Amerika, aktueltsider på rorg.no
For tidligere nyhetssaker om Latin-Amerika på rorg.no, se:
- Organisasjonenes bidrag til utvikling i Latin-Amerika, rorg.no 19.09.06
- Latin-Amerikas venstrevind inn i FNs sikkerhetsråd?, rorg.no 04.08.06
- Latin-Amerika mot venstre, rorg.no 06.04.06
- En pedagogikk for de rike ..., rorg.no 08.08.05
- Svekket Lula til Verdens sosiale forum, rorg.no 25.01.05
- Tusenårsmålene, USA, Lula og "krigenens krig", rorg.no 27.01.03
- Hva skjer i Venezuela?, rorg.no 14.01.03
- Brasil og Latin-Amerika på randen, rorg.no 26.08.02
- - Argentina betaler nå dyrt for sin lydighet, rorg.no 03.05.02
- Argentina og IMF, rorg.no 07.01.02