Nytt fokus på Latin-Amerika og norske organisasjoners rolle
Innspill fra Latin-Amerikagruppene
(innlegg fra seminar i regi av Bistandstorget 24.08.06)
Vi har samarbeidet med grasrotorganisasjoner i Latin-Amerika i snart 30 år. Vår hovedbeskjeftigelse har i første omgang vært å støtte sosiale bevegelser, grasrotorganisasjoner og venstresiden i Latin-Amerika, samt å drive informasjonsarbeid her hjemme om deres kampsaker.
Som en del av vårt arbeid sender vi solidaritetsbrigader to ganger årlig til grasrotorganisasjoner, NGOer og urfolk i henholdsvis Nicaragua, El Salvador, til zapatistlandsbyer i Chiapas i Mexico og til De jordløses bevegelse i Brasil. De jordløses bevegelse har også utveksling til LAG i Norge. (Vi vurderer nå utveksling i Bolivia). Totalt har vi sendt rundt ca 1000 personer på brigade.
Poenget med brigadeprosjektet er å bevisstgjøre de norske deltagerne om nord-sørforhold, og at de gjennom å bo hos familier lærer noe om fattigdom og utvikling som stikker litt dypere enn ved å lese norske medier. Dette ønsker vi de skal ta med seg videre i arbeid, studier og i livet. I neste instans ønsker vi at de skal drive opplysningsarbeid i Norge og å bidra til å sette Latin-Amerika mer i fokus enn det det har vært i de siste årene.
I forhold til tema i dag, vil jeg bare understreke at vår rolle ikke er å alene prøve å skape endring direkte i Latin-Amerika. Det sier seg selv at som liten solidaritetsorganisasjon, har vi verken makt eller midler til å kunne bidra med direkte fattigdomsreduksjon eller til strukturelle endringer i Latin-Amerika. Vår rolle bør være å skape bevissthet, engasjement og holdningsendringer her hjemme, og å påvirke våre politikere/ myndigheter.
Den oppfølgingen Norge tar i forhold til venstrevridningen er derfor svært gledelig for oss. Likevel er det viktig å fortsatt lytte til hva grasrota i Latin-Amerika sier. I tillegg til å huske at interne forhold ofte henger sammen med eksterne, og at det slik sett er utopisk at enkeltpartier alene skal kunne rette opp en ujevn utvikling skapt over flere hundre år. Det er viktig å ta i betraktning også de historiske årsakene til hva som har skaper ujevn utvikling, for eks imperialisme og kolonialisering. Og å ikke utelukkende holde fokus på avhengig utvikling som f eks bistand eller CSR (Corporate social repsonsability), men også ha søkelys på strukturelle/eksterne hindringer for endringer i Latin-Amerika. Temaer som handel, råvarepriser, gjeld, IMF/ VB/ WTO s rolle, internasjonal arbeidsdeling, arbeidsforhold, maquilaindustri, fagbevegelsenes rolle med mer)
Våre samarbeidsorganisasjoner har det til felles at de representerer grasrota, altså ” De fattige”, og at de jobber for mobilisering av sivilsamfunnet for på lang sikt å kunne bidra til strukturelle endringer. Dette springer ut fra et utviklingssyn som bygger på utvikling innenfra/ nedenfra og på egne premisser, samt empowerment. (Og at enkeltprosjekter/ bistand alene ikke endrer grunnleggende maktstrukturer og fattigdom)
Våre bidrag og ønsker vil være:
- Et styrket samarbeid mellom frivillige organisasjoner her hjemme, for så å styrke de sosiale bevegelsene på kontinentet gjennom økt norsk samarbeid
- Å lytte til grasrotas meninger om utvikling, la de bidra i utviklingsdebatten; Hvem bør ha beslag på ”utviklingsdiskursen?” Om ikke de som repr de fattige selv?
- Å få større fokus på våre samarbeidsorganisasjoners saker i Norge; helt konkret for eks viktigheten av jordfordeling/ jordreform, og småbønders rett til produksjon av egen mat. Urfolks rettigheter, og frihandelens negative virkninger gjennom for eksempel CAFTA, ALCA mm
- Tror også vår rolle kan være å tilrettelegge for samarbeid mellom sosiale bevegelser i Latin-Amerika.
I høst har LAG 2 representanter fra De jordløses bevegelse i Brasil på utveksling. MST består av 1 mill småbønder som jobber for jordreform. Siden 1984 har de klart å skaffe jord til ca 400.000 familier. Dette bør dermed kunne ses på som en reell utviklingsstrategi. Et uttalt mål for MST er internasjonal støtte.
Vi håper flere norske organisasjoner vil innby til samarbeid! Og for å besvare spørsmålet om hvilke endringer i Latin-Amerika norske frivillige organisasjoner kan bidra med gir jeg ordet videre til Celio Bernandino fra de Jordløsesbevegelse i Brasil.
Judith Klein,
Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG)