Miljøfondet
Miljøfondet ble opprettet med utgangspunkt i et forslag om "at en mindre del av oljefondet skilles ut i et eget miljøfond i 2000" fra Regjeringen Bondevik (Sentrumsregjeringen) i revidert nasjonalbudsjett for 1999 (St meld nr 2 1998-99). Ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 1999 besluttet Stortinget å opprette et miljøfond på én milliard kroner.
Miljøfondet har blitt etablert fordi Regjering og Storting ikke har klart å bli enige om etiske retningslinjer for forvaltning av hele oljefondet. Hensikten med et svært begrenset miljøfond er å kunne høste erfaring med forvaltning av fond etter miljømessige kriterier.
I omtale av miljøfondet i revidert nasjonalbudsjett 2000 (St.meld.nr.2, 1999-2000), 12.5.00, heter det bl.a.:
3.5.1.3 Miljøfondet
Stortinget har gått inn for å opprette et miljøfond som en del av Statens petroleumsfond. Fondet skal ha en startkapital på 1 mrd. kroner, og framtidig avkastning og tap på denne kapitalen skal tilfalle eller belaste denne delen av fondet. Miljøfondet skal bare investeres i egenkapitalinstrumenter (aksjer). Det er forutsatt at størrelsen på Miljøfondet skal vurderes på nytt etter tre år med tanke på en eventuell utvidelse av den innskutte kapitalen. Før dette skal de økonomiske og miljømessige resultatene evalueres. Miljøfondet vil bli forvaltet på samme måte som Petroleumsfondet for øvrig. Miljøfondets investeringsmuligheter vil imidlertid være mer begrenset ettersom det bare skal kunne investeres i selskaper som oppfyller gitte miljøkriterier.
I pressemelding fra finansdepartementet 12. mai 2000, framgår det at "Fondet skal investeres i selskaper som ikke påvirker miljøet på negativ måte." Dagens Næringsliv skrev 16.5.00 imidlertid at miljøfondet, etter de retningslinjene som var under utarbeidelse, bare ville stille miljøkrav til et mindretall av de selskapene det er aktuelt for fondet å investere i. Det skyldes at fondet bare ville stille krav til de i bransjen som har størst miljøproblemer .- Miljøfondet er latterlig, sa Siv Jensen i en kommentar til at Norwatch etter at Norges Bank la fram årsrapport for 2001 kunne fortelle at "Miljøfondets referanseportefølje er fylt opp med miljøverstinger og tobakksselskaper".
I pressemelding 4.10.00 fra Finansdepartementet i forbindelse med regjeringens forslag til nasjonalbudsjett for 2001 står det bl.a:
Miljøfondet på 1 milliard kroner vil bli etablert ved kommende årsskifte. Miljøfondet vil bli investert i aksjer i alle de 22 utviklede markedene som Petroleumsfondet før øvrig investeres i. Miljøfondet kan investeres i selskaper som antas å ha liten negativ innflytelse på miljøet, samt i selskaper som oppfyller gitte krav til miljørapportering og sertifisering. Miljøkravene er basert på analyser fra det britiske konsulentselskapet Ethical Investment Research Service (EIRIS). Miljøfondet vil omfatte om lag 80 prosent av markedsverdien av aksjemarkedene i de aktuelle landene.
Mer informasjon foreligger i nasjonalbudsjettet for 2001, se utdrag Om retningslinjer for miljøfondet.
I Tilleggsproposisjonen St.prp. nr. 1 (pdf-format), 9.11.01, gikk Bondevikregjeringen (Samarbeidsregjeringen) inn for å øke kapitalen i miljøfondet med 1 milliard kroner. I finanskomitéens innstilling (se utdrag: B.innst.S.nr.I (2001-2002)) gikk et flertall inn for forslaget, som ble fulgt opp av Finansdepartementet, se FIN - Miljøfondet.
INNHOLD:
- Forsiden
- Innledning
- Hvorfor har Norge et oljefond?
- Hvor stort er oljefondet?
- Oljen i et nord/sør-perspektiv
- Olje og miljø
- Hvordan forvaltes oljefondet?
- Uttrekningsmekanismen
- Oljefondets investeringer i "verstingselskaper"
- Miljøfondet
- Oljefondet og norsk bistand
- Forslag om utviklingsfond
- Forslag om et solidaritetsfond
Se også: