En "stillhetens demonstrasjon" i København
Da det danske Folketinget åpnet i København på tirsdag ble folketingsrepresentantene møtt av en "stillhetens demonstrasjon". Alt som kan krype og gå av danske utviklings- og bistandsorganisasjoner protesterer nå mot den danske regjeringens forslag om å kutte all støtte til organisasjonenes opplysningsarbeid om internasjonale utviklingsspørsmål fra og med neste år.
Linker oppdatert: Onsdag 14. desember 2005
Omlag 300 mennesker deltok i "stillhetens demonstrasjon", som var en del av organisasjonenes protestkampanje "Det sidste ord". Forrige torsdag fikk utviklingsminister Ulla Tørnæs og undervisningsminister Bertil Haarder er brev fra 92 danske organisasjoner, som sammen oppfordret regjeringen til å trekke tilbake forslaget om kutt i opplysningsbevilgningen (les mer her). I brevet skriver organisasjonene bl.a.:
"Danmark har brug for en befolkning med et globalt udsyn. Globaliseringen indebærer stadigt flere udfordringer, og der er brug for en alsidig og omfattende folkeoplysende indsats for at informere og engagere brede grupper i det danske samfund."
Samme dag fikk representanter fra organisasjonene møte Folketingets utenriksutvalg (se her) og legge fram sine synspunkter.
300 mennesker deltok i en "stillhetens demonstrasjon" i protest på kutt i opplysningsstøtten da det danske Folketinget åpnet i Købehavn på tirsdag.
Foto: Peder Fallesen
Utenrikspolitisk talsmann for sosialdemokratene, Jeppe Kofoed, tok for en måned siden klar avstand fra forslaget om å kutte opplysningsstøtten. I en pressemelding sa han bl.a.:
"Hvis organisationerne ikke længere kan oplyse den danske befolkning om de enorme problemer i ulandene, vil det være et perfekt alibi for regeringen til at sænke bistanden endnu mere. Det ville da i hvert fald glæde Dansk Folkeparti."
I dag deltar utviklingsminister Ulla Tørnæs i åpent samråd i Folketingets utenriksutvalg, men så langt er det lite som tyder på at regjeringen vil snu i denne saken.
"Det siste ord"
Demonstrasjonene utenfor Folketinget i København på tirsdag var et ledd i kampanjen "Det siste ord", som danske organisasjoner har tatt initiativet til. På kampanjens nettside kan vi under tittelen "Hov! Hvem slukkede for lyset?" bl.a. lese:
"I dansk oplysningstradition har man altid hyldet at give alle en stemme. Høj som lav, store som små. For at fremme den frie debat og for at sikre, at også de svage får en stemme, har Danmark givet en bred debatstøtte til den folkelige oplysning. Det er et princip, der springer af Grundtvigs tanker, og som har gjort meget for den politiske debatkultur, vi er så glade for."
"Princippet er truet. Når det gælder hjælpen til de fattige, vil regeringen nu styre oplysningen, så den passer med regeringens linie. Samtidig bliver der meget mindre af den. Det er et farvel til den brede oplysning om de fattige lande. Det er også farvel til en tradition, som er værd at passe på."
På nettsiden oppfordres besøkende til å støtte kampanjen og til å stemme på tre utkast til annonser - der vinnerannonsen vil bli rykket inn i danske aviser.
De omlag 300 menneskene som møtte opp til en "stillhetens demonstrasjon" utenfor Folketinget på tirsdag var kledt i hvite klær og bar hvite bannere. De markerte i taushet at forslaget vil lukke munnen på organisasjonene (se MS' rapport: Mørke over u-landene, 04-10.05).
- Kvælertag på dansk u-landsoplysning
Det er i sitt forslag til budsjett for 2006 at den danske regjeringen har foreslått å kutte all støtte - i alt over 30 millioner kroner - til de danske organisasjonenes opplysningsarbeid om internasjonalt utviklingssamarbeid (se Harde tak om opplysningsarbeidet i Danmark, nyhet fra RORG-samarbeidet 01.09.05). I pressemeldingen om sitt felles brev til utviklingsministeren og undervisningsministeren kaller de danske organisasjonene forslaget for "et kvælertag på dansk u-landsoplysning".
Lederen for Danidas eget opplysningsutvalg, Ida Nicolaisen, har i Danidas magasin Udvikling stilt seg undrende til forslaget (les mer her):
"I en tid hvor globaliseringen står højt på agendaen, og vi ikke kan krybe i skjul bag Dannevirke, undrer det mig, at man vil beskære midlerne til oplysning om udviklingslandene."
Mange oppfatter forslaget som et ønske fra regjeringen om større statlig kontroll med informasjonen og et angrep på kritiske danske organisasjoner (se f.eks. Flere hug til de rapkæftede ulandsorganisationer, analyse av Kim Faber, Politiken 28.08.05). En av veteranene i dansk opplysningsarbeid, Knud Vilby, kjent i Norge bl.a. for boka Den globale reisen, skriver i et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen bl.a. (les hele brevet her):
"Forslaget er et opgør med principper for uafhængig og alsidig information, der har været gældende under skiftende regeringer siden 1960’erne. Det lægger op til, at staten overtager ansvaret for produktion og styring af, og kontrol med en central almen oplysningsindsats, og det vil gøre det langt vanskeligere for befolkningen at modtage uafhængig fri information end tidligere."
- Opplysningen har ikke vært god nok
Til tross for massiv kritikk har utviklingsminister Ulla Tørnæs så langt ikke vært villig til å revudere forslaget om å kutte opplysningsstøtten til organisasjonene. I et intervju med avisa Information 16. september gjentok hun sine argumenter (les intervjuet her) og hennes viktigste argument er fortsatt:
"Jeg ønsker, at vi bruger flest muligt af vores midler til projekter i udviklingslandene. Derfor har jeg ønsket at omlægge oplysningsbevillingen til egentlig projektbevilling."
Omfattende kutt i Danmark, men økning i Sverige
Mens den danske regjeringen foreslår avvikling av støtten til organisasjonenes opplysningsarbeid i Danmark har støtten til organisasjoners opplysningsarbeid i Norge vært svakt økende gjennom flere år. Det landet i Norden som har satset mest på slik innsats er imidlertid Sverige, som i sitt bistandsbudsjett for 2006 allerde har kunngjort at de vil nå 1%-målet neste år (les mer her). I dette budsjettet legges det også opp til en vesentlig økning i støtten til organisasjonenes opplysningsarbeid, som har økt betydelig de senere årene - også sammenlignet med Norge (se tabell nedenfor).
2001 |
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
|
Sverige |
87,6 |
88,6 |
94 |
110 |
112,7 |
Norge |
54 |
56 |
63 |
64 |
68 |
Tallene i tabellen er i millioner kroner, henholdvis svenske og norske. Tallene for Norge er i hovedsak hentet fra statsbudsjettet, mens tallene for Sverige er hentet fra oversikter på Sidas nettsider (se her). Tallene fra Sverige omfatter ikke den såkalte øst-bevilgningen, d.v.s. tilskudd til opplysningsarbeid om utviklingen i tidligere østblokkland.
_____
Knud Vilby er journalist og forfatter med miljø- og utviklingsproblemer som spesialfelt, og har et omfattende forfatterskap innen dette feltet. Han har hatt en rekke ledende stillinger i danske medier, bl.a. sjefredaktør for Information. Han har også vært formann for bl.a. Den Danske Unesco Nationalkommisjon og Mellemfolkeligt Samvirke og vært i styret for Danida.
Aktuelle lenker:
- Det sidste ord, danske organisasjoners kampanje mot regjeringens forslag om kutt i opplysningsstøtten
- Mørke over u-landene, Mellomfolkeligt Samvirkes rapport fra demonstrasjonen utenfor folketinget, 04.09.05
- Kvælertag på dansk u-landsoplysning, pressemelding fra Ibis m/ brev fra 92 danske organisasjoner til utviklingsminister Ulla Tørnæs og utdanningsminister Bertil Haarder, 29.09.05
- U-landsoplysning i fare, temasider fra Mellomfolkeligt Samvirke
Diverse:
- Nabolande opruster u-landsoplysning, Mellomfolkeligt Samvirke 06.10.09
Norsk u-landsorganisation blander sig i den danske debat om beskæring af u-landsoplysningen. Norge og Sverige øger beløbet til oplysning, mens Danmark skærer ned. - Derfor har jeg skrevet til statsministeren, debatt av Knud Vilby, Folkekirkens Nødhjælp 04.10.05
Man kan ikke undgå at få den tanke, at i takt med nedskæringerne og ændringerne skal den statslige styring og kontrol med informationerne øges, skriver Knud Vilby.
Utvalgte presseklipp:
- Benhårde konsekvenser for flere NGOer af bebudet Tørnæs-øksehug over u-landsoplysning, Danidas magasin Udvikling 09.10.05
De danske udviklingsorganisationer håber til det sidste, at regeringen trækker sit forslag om at droppe statstøtten til de folkelige organisationers u-landsoplysning tilbage. For flere af dem kan det nemlig få benhårde konsekvenser, skriver Danidas månedsavis, Udvikling, i sin seneste udgave, der nu er på gaden. - Afviklingsminister Ulla Tørnæs, lederkommentar i Information 07.10.05
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at i stedet for at bruge 32 millioner statskroner til private organisationers u-landsoplysning skal pengene i stedet bruges til organisationers arbejde i de fattigste lande. I går forsvarede hun med næb og klør det synspunkt i Folketingets Udenrigsudvalg, da hun var kaldt i samråd om besparelsen på næste års finanslov. - Minister fastholder nedskæring i midler til ulandsoplysning, Jyllandsposten (Ritzau), 07.10.09
Udviklingsminister Ulla Tørnæs står fast på sin idé og sit forslag om på finansloven for 2006 at udelukke private organisationer og foreninger - de såkaldte ngo'ere - fra at drive ulandsoplysning for statsmidler. - Oplysningen har ikke været god nok, Intervju med utviklingsminister Ulla Tørnæs i Information 16.09.05
- Ulandsoplysning er en samfundsopgave, Intervju med generalsekretær i Mellomfolkeligt Samvirke, Lars Udsholt, i Information 16.09.05
Se også:
- Harde tak om opplysningsarbeidet i Danmark, nyhet fra RORG-samarbeidet 01.09.05
- Politiske dokumenter, oversikt over sentrale politiske dokumenter og annet kildestoff fra norske myndigheter om opplysningsarbeid om internasjonale utviklingsspørsmål