Medieklipp
Har har vi samlet lenker til artikler, kommentarer og debatt i norske medier om norsk politikk overfor Latin-Amerika.
- Feil om Bolivia, debatt av Martin Lindland, Cecilie Hirsch og Aleksander Lund i Dagbladet 23.10.07
Den norske støtten til Bolivia er gledelig. Ingen støtte skal være ukritisk, men den må være basert på god informasjon.
- Ukritisk bistand til Bolivia, Kommentar av Elisabeth Aspaker i Dagbladet 09.10.07
Min reise til Bolivia i juli ble en vekker. Svak opposisjon og en president som kun er opptatt av å få endret grunnloven slik at han kan bli sittende på livstid, inspirert av Castros Cuba og Chavez’ Venezuela, gir grunn til bekymring for demokratiets videre skjebne.
- "Demokraten" Chávez, kronikk av Daniel Ims i Klassekampen 13.06.07
Om ein har følgt Venezuela-dekninga i norske media, får ein fort det inntrykket at kritikk av styret til Hugo Chávez er noko som høyrer Høgre og Aftenposten til. Den norske venstresida har vori ubehageleg fråverande, om ein ser bort frå dei gongene ein har stilt spørsmål direkte til ulike representantar, som i Klassekampen 2.juni. Ein ting er likevel å ikkje kritisere eit styresett, noko anna er å halde det fram som eit ideal.
- Usaklig om Venezuela, Debatt av Iselin Åsedotter Strønen i Dagbladet 03.05.07
Det er mye desinformasjon i sirkulasjon om Venezuela, noe Anne Lodding Gabrielsens innlegg 29. april er et eksempel på. Hun sår tvil om resultatene i nasjonalforsamlingsvalget i 2005 og presidentvalget i 2006.
- Chávez - en demokratisk president?, Debatt av Anne Lodding Gabrielsen i Dagbladet 29.04.07
Eirik Vold kritiserer i sterke ordlag Peter S. Gitmark og Høyre for «å skade seg selv ved å knytte til seg krefter som representerer Latin-Amerikas mørke og udemokratiske fortid». Men han skyter seg selv i foten ved å beskylde Gitmark for dette, da han selv støtter Venezuelas president Hugo Chávez Frías.
- Latinofascisme i praksis, Debatt av Eirik Vold i Dagbladet 27.04.07
I innlegget «Høyre og Latinofascismen» spurte jeg hva et demokratisk norsk parti som Høyre kan tjene på å knytte til seg diskrediterte latinamerikanske høyreekstremister, slik som de som gjestet Høyres Hus nylig. Etter å ha lest innlegget fra Ramiro Cavero i går framstår Høyres innbitte forsvar for disse kreftene enda merkeligere.
- Jeg er ingen morder, Debatt av Ramiro A. Cavero Uriona i Dagbladet 26.04.07
Det er med stor forbauselse jeg har blitt informert om at det i en artikkel undertegnet av Erik Vold datert 12. april, hevdes at jeg skulle ha beordret massakre av innfødte. Dette er absolutt uriktig og innebærer en ærekrenkelse fra Eirik Vold sin side.
- Hvem lyver?, svar til Gitmark fra Eirik Vold i Dagbladet 17.04.07
Det finnes naturligvis demokratiske høyrekrefter i Latin-Amerika, men når venstresiden har fremgang ved valgurnene blir disse ofte skjøvet i bakgrunnen av ekstremister, slik som de som var invitert til Høyres Hus. Men i stedet for å se seg om etter mer demokratiske partnere, svarer Høyres stortingsrepresentant Peter S. Gitmark med skjellsord og trusler i sitt innlegg «Løgn om Latinofascismen» (16.04).
- Løgn om latinofascisme, Debatt av Peter S. Gitmark i Dagbladet 16.04.07
I en kronikk i Dagbladet 12.april angriper Eirik Vold fra Latin-Amerikagruppene Høyre og undertegnede for å lefle med det han kaller latinofascistiske krefter i Venezuela og Bolivia. Vold fremmer alvorlige påstander mot navngitte personer i en kritikk som bygger på kunnskapsløshet og faktiske feil.
- Høyre og latinofascismen, Kommentar av Eirik Vold i Dagbladet 12.04.07
Høyres latinamerikanske venner er lite kledelige for et demokratisk norsk parti.
- Lite misjon og mye handling, Debatt av Erik Solheim i Dagbladet 10.04.07
I Dagbladet 30. mars skrev Jememia Garcia-Godos og Stener Ekern at Norsk Latin-Amerika-politikk er preget av utopier og misjonstrang. Jeg kan forsikre om at det samarbeidet Norge nå inngår med land i Sør-Amerika har lite med utopier og misjonering å gjøre.
- Norske bilder av Latin-Amerika, Kommentar av Jemima García-Godos og Stener Ekern i Dagbladet 30.03.07
Vi er ikke mot fornyet samarbeid med Latin-Amerika - tvert imot. Men vi insisterer på at det bygger på reflektert kunnskap og dialog med likestilte partnere, ikke på misjonering og idealiserte forestillinger av en forgangen tid som kanskje aldri egentlig eksisterte - og denne henstillingen gjelder politikere så vel som journalister.
- Norge satser på Sør-Amerika, Dagsavisen 19.03.07
Norge utvikler et tettere samarbeid med Bolivia. En egen ambassadeseksjon opprettes i hovedstaden La Paz, og president Evo Morales er invitert til Oslo.
- Ikke glem Afrika!, Debatt av Peter S. Gitmark i Dagsavisen 22.02.07
I Klassekampen 3. februar i år skrev statsråd Erik Solheim: «Bistand er politikk». Jeg er helt enig i det. Det forunderlige er at mens statsråden øker bistanden til land i Latin-Amerika som har valgt partier på venstresiden, så glemmer statsråden afrikanske demokratiske fyrtårn som Ghana og Senegal.
- – Norge stemmer, Klassekampen 04.10.06
Latin-Amerika-gruppene i Norge har fått klare signaler fra regjeringen om at de ikke vil støtte Venezuelas kandidatur til FNs sikkerhetsråd. Utenriksdepartementet vil ikke kommentere dette.
- Jerntriangel på bortebane, Morgenbladet 29.09.06
Utenriksdepartementet vil eksportere det tette norske samarbeidet mellom myndighetene og partene i arbeidslivet til Brasil.
- Venezuela i flammer?, Debatt av Eirik Vold i Dagbladet 27.09.06
Skal vi solidarisere oss med venezuelanerne slik at de får lov til å konsolidere utviklingen mot en oljefinansiert velferdsstat gjennom stemmeurnene, eller skal vi gi Chávez rett og la de oljetørste haukene i Washington få sette Venezuela i flammer?
- SVs nyttige populister, Debatt av Finn Martin Vallersnes i Dagbladet 04.09.06
Latin-Amerika fortjener en ny sjanse til vekst og utvikling. Naturressurser - der de finnes - må utvinnes ansvarlig. God administrasjon og et effektivt lovverk er selvsagt helt nødvendige. Imidlertid viser all erfaring at utvikling uteblir dersom landet mangler et godt investeringsklima, politisk forutsigbarhet og integrasjon i den globale økonomien.
- Stem på Venezuela, Debatt av Iselin Å. Strønen i Dagbladet 03.09.06
Høyres stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes kritiserer 29. august SVs Bjørn Jacobsen for å støtte Venezuelas kandidatur til FNs Sikkerhetsråd. Vallersnes stempler Venezuela som uskikket til dette ved hjelp av sleivete bemerkninger, som tyder på at hans utfall er basert på ideologiske ryggmargsreflekser mer enn kunnskaper.
- Noreg – verdsmeister i oljepolitikk, kronikk av Trygve Refsdal i Dag og Tid 09.09.06
På turné i Latin-Amerika seier utviklingsminister Erik Solheim at norsk oljepolitikk er den beste i verda.
- Kontinentet Norge glemte, Kommentar av Erik R. Selmer i Dagsavisen 29.08.06
Ustyrtelig rikdom har vært det fattige Latin-Amerikas svøpe. Det vil venstreorienterte regjeringer endre. Norge vil gjerne hjelpe til.
- Solheims hurrarop, Debatt av Finn Martin Vallersnes i Dagbladet 28.08.06
SVs Bjørn Jacobsen har fra Stortingets talerstol betegnet FNs Sikkerhetsråd som et «sandpåstrøingsorgan». Likevel er det forbausende mange statsledere som ønsker seg en plass nettopp der. Venezuelas president er en av dem. Hvorfor rykket da nettopp Jacobsen ut i Klassekampen 25. juli og støttet hans kandidatur?
- Evo - er han løsningen?, Dagbladet Magasinet (nett) 23.08.06
- Bolivia går gjennom historiske endringer som hele verden følger interessert med på, vi er så imponert over disse endringene, sier utviklingsminister Erik Solheim som forrige uke ledet en norsk delegasjon på besøk i Latin-Amerika.
- Fjerner skamplett i norsk bistandshistorie, Dagbladet.no 23.08.06
Solheim vil slette Perus skipsgjeld til Norge.
- Sør-Amerika gjenoppdages, Kommentar av Arne Halvorsen i Aftenposten 21.08.06
Utviklingsminister Erik Solheim har i beste norske vikingånd gjenoppdaget Sør-Amerika, og han har alle muligheter til å lykkes.
- Åpner for olje- og gassamarbeid, Dagsavisen 18.08.06
Bolivias president Evo Morales åpnet med et stort smil armene for utviklingsminister Erik Solheim og samarbeid med Norge i går.
- Erik møtte Evo, Dagbladet.no 18.08.06
Solheim besøker røde venner i Latin-Amerika med bistandskofferten vidåpen.
- - Stor interesse for oljelandet Norge i Bolivia, Nopef-aktuelt (NTB) 18.08.06
Bolivia er svært interessert i måten Norge skjøtter sine oljeressurser på, ifølge utviklingsminister Erik Solheim (SV). Torsdag spiste han frokost med president Evo Morales. - I Bolivia ser de på Norge som et foregangsland når det gjelder oljevirksomheten, med stor åpenhet, ingen korrupsjon og statlig styring, sier Solheim til NTB på telefon fra La Paz.
- Ny giv for Brasil, Dagsavisen 17.08.06
Utviklingsminister Erik Solheims nye satsing på Sør-Amerika blir godt mottatt i Brasil. Både regjeringen og det sivile samfunnet vil lære av den nordiske modellen.
- 200 mill. til Sør-Amerika, Aftenposten 16.08.06
Utviklingsminister Erik Solheim setter Sør-Amerika på den politiske agenda, og han øremerker rundt 200 millioner kroner til ulike prosjekter på neste års statsbudsjett.
- Ærlig om handel, lederkommentar i Dagens Næringsliv 14.08.06
Under besøket i Brasil er det ett viktig tema der Solheim ikke har mye å skryte av overfor vertskapet, nemlig WTO.
- Venezuela, Lederkommentar av Espen Løkeland-Stai i Klassekampen 11.08.06
«Venstrevinden i Sør-Amerika innebærer en demokratisk revolusjon som Norge ønsker å styrke,» uttalte utviklingsminister Erik Solheim i går. Dette er svært fornuftige ord som regjeringen i disse dager har en ypperlig mulighet til å følge opp ved å ta klar stilling i det pågående slaget om hvem som skal få Sør-Amerikas plass i FNs sikkerhetsråd.
- Vil lære Brasil om rettsstaten, Ny Tid 11.08.06
Erik Solheims bakgrunnsnotat til Latin-Amerika-reisen blir møtt med latter og hoderisting i Brasil.
- - Demokratisk revolusjon i Sør-Amerika, Fædrelandsvennen (NTB) 10.08.06
Venstrevinden i Sør-Amerika innebærer en demokratisk revolusjon som Norge ønsker å styrke, sier utviklingsminister Erik Solheim.
- Latinsk støtte, Aftenposten 28.07.06
Valgseire for venstreorienterte partier i Latin-Amerika har ført til at bistandsminister Erik Solheim (SV) vil satse mer på støtte og samarbeid i regionen.
- Viva Chávez!, Klassekampen 25.07.06
Sentrale SV-folk krever at Norge taler USA midt i mot, og jobber for å få Venezuela inn i FNs sikkerhetsråd.
- Ber om norsk støtte, Klassekampen 22.07.06
Venezuela kan for første gang få plass i FNs sikkerhetsråd. Nå ber landet om norsk støtte for å få dette til.
- Kurser andre oljeland, Aftenposten 11.07.06
Også Latin-Amerika blir et satsningsområde for Petrad og SV-statsråden. Han reiser selv til Bolivia i august, blant annet for å snakke om Olje for utvikling.
- Den mangetydige Hugo Chávez, Dag og Tid 17.06.06
Hugo Chávez er president i Venezuela, fjernt frå Noreg. Like fullt kan namnet hans svingast som ei klubbe i norsk politisk debatt. Kva er det med denne mannen?
- Norske interesser i Latin-Amerika, kronikk av Eirik Vold i Dagbladet 04.06.06
Norge har en unik mulighet til å dele sine erfaringer som velferdsstat med et kontinent som prøver og feiler på veien mot et mer humant samfunn.
- Verden sett fra høyre, debatt av Eirik Vold i Dagbladet 31.05.06
Isaksen påstår ... at norsk venstreside aldri stiller kritiske spørsmål om Chávez. Jeg kan ikke svare for den norske venstresiden, men minner om at jeg i motsetning til Isaksen faktisk har reist til Venezuela for å forsøke å få svar på mine.
- Verden sett fra venstre, debatt av Torbjørn Røe Isaksen i Dagbladet 28.05.06
I en kronikk i Dagbladet 18.05 velger Eirik Vold å kommentere min kronikk «Nok en diktator» om Hugo Chavez på en relativt forutsigbar måte - ved å ikke forholde seg til innholdet.
- Ingen diktator, debatt av Eirik Vold i Dagbladet 18.05.06
Å omfordele godene betyr ikke at man må gi avkall på demokratiske rettigheter.
- Nok en diktator, kronikk av Torbjørn Røe Isaksen i Dagbladet 13.05.06
Venstresidens revolusjonssafari er ikke like blodig som før, men de stiller fortsatt svært få kritiske spørsmål til dem som kan bli fremtidens diktatorer.